Motor fanı ve klima kompresörü
Arkadaşlar aracın motor fanı çalıştığı zaman uğultu yapıyor. Yani çok gürültülü çalışıyor. Daha önce aracın, fan açıp açmadığını anlamak için motora yaklaşıp, sesi dinlemem gerekiyordu .Diğer türlü fanı açıp, açmadığını anlayamıyordum. şimdi 5 metre ilerden fanının çalıştığı rahat bir şekilde anlaya biliyorum. Çünkü ses yapıyor. Bunun yanında , bu ses klimayı acınca ikiye katlanıyor. Klima kompresörümü ses yapıyor yada fanın sesimi artıyor anlayamadım. Ama klimayı acınca ses sabit kalıyor galiba fandan geliyor. Çünkü klimayı akınca fan direk ikinci kademeden çalışmaya başlıyor. sizce nedir bu durum?
Cevap: motor fanı ve klima kompresörü
Radyatör-İntercolor- ve klima soğutucusunu soğutmak için Fanlar yükse hızda devreye giriyor. Fan sesini kesmeniz çok zor yenisi takılsa bile ilk başta biraz sessiz gibi sonra yine aynısına döner. Fan sesine yapabileceğiniz bişi yok. Eski araçlarda bu dahada seslidir.
Volkan bey yorumunu için teşekkür ederim. Daha önce 2007 grandem vardı bu kadar ses hiç duymadım , bu aracımda da bu kadar fan sesini hiç duymamıştım. Bakıma gittiğimde servise genelde sorardım ya bu arabamın fanı çalışıyor mu diye, onlarda derlerdi neden soruyorsunuz yada neden kontrol etmemizi istiyorsunuz diye sorarlardı, bende derdim daha önceki araçlarımda fan çalışınca bir üfleme sesi yapardı ve anlardım fanın çalışıp çalışmadığını derdim, bu puntolarda ses gelmiyor anlayamıyorum çalışıp çalışmadığını diye söylerdim .onlarda bakarlardı. Şimdi bırakın sormayı çalışıyor mu diye, 5 metre ilerden çalışıp çalışmadığını rahat anlaya biliyorum. arabanın içinden çok rahat duyulmaya başladı.
Eski aracınız daki klima sistemi digitalmiydi.
Alıntı:
volkan1065 Nickli Üyeden Alıntı
Eski aracınız daki klima sistemi digitalmiydi.
Volkan bey, daha önceki aracım dijital klimaydı buda dijital klima. Daha önceki aracım 2007 grande punto dynamic di. Şimdi servisi aradım sordum balans yapmış olabilir dedi. tozdan veya çamurdan balans yapıyor bir yıkamacıya, pervaneyi yıkattır dedi, ses geçmezse öyle gel bakalım dedi.
Alıntı:
ORS15 Nickli Üyeden Alıntı
Volkan bey, daha önceki aracım dijital klimaydı buda dijital klima. Daha önceki aracım 2007 grande punto dynamic di. Şimdi servisi aradım sordum balans yapmış olabilir dedi. tozdan veya çamurdan balans yapıyor bir yıkamacıya, pervaneyi yıkattır dedi, ses geçmezse öyle gel bakalım dedi.
Balans yaptı çamur yaptı yan yattı çamura battı. Dediğim gibi yenisnide taktırsanız bu sorun devam eder. Maalesef FIATın çözüm önerileri hep böyle şeyler. Ses yapmasnın bir nedenide fan ile petekler arası mesafeler den yapıyor. Bundada bir ayarsızlık olabilir.
Yaz başlangıcında, kışın hiç çalışmayan klimamı ilk çalıştırdığım günlerde benim fanım da çok gürültülü çalışıyordu. zamanla çalıştıkça ses makul değerlere gelecek şekilde azaldı. Anladığım kadarıyla kışın toz ve su fan rulmanına birikerek ilk çalıştırmada ses yapıyor. Herhangi bir yağlama ve bakım yöntemi var mı bilmiyorum. Ama rulmanın olduğu yere sprey gres uygulanarak denemek gerekiyor.
Ali bey, klimayı açınca radyatör fanından kafası şişenler kulübüne hoşgeldiniz. Serviste çözüm bulabilirlerse paylaşımlarınızı bekliyoruz.
İbrahim bey, sıvı gresi uygulamak için çok baktım ama ulaşılabilir yerde görünmüyor. Bir ara ustama unutmazsam sorayım ne yapabiliriz diye.
Yolda asfalt çalışması olan bir kısım vardı 20 km kadar ve bem beyaz bir toz çıkıyordu yolda hatta arabayı yıkatmak zorunda kalmıştım tozdan. Belki orada ki aşırı tozdan olmuş ola bilir mi diye düşünüyorum. Peki bir yıkamacıda motoru yıkatsam, radyatör peteklerine tazikli su zarar verir mi acaba, çünkü piyasada, dikkatsiz yıkamacı dolu...
Alıntı:
Ezeldenberi Nickli Üyeden Alıntı
Ali bey, klimayı açınca radyatör fanından kafası şişenler kulübüne hoşgeldiniz. Serviste çözüm bulabilirlerse paylaşımlarınızı bekliyoruz.
İbrahim bey, sıvı gresi uygulamak için çok baktım ama ulaşılabilir yerde görünmüyor. Bir ara ustama unutmazsam sorayım ne yapabiliriz diye.
Zafer bey teşekkürler,istemeden de olsa ''klimayı açınca radyatör fanından kafası şişenler kulübüne '' katıldım galiba:) yavaş yavaş korkmaya başladım kronik bir sorun galiba bu durum diye. Ama 2 gün önce böyle bir fan sesi yoktu buna eminim. Fan devreye girince çok sesli giriyor birde klimayı acında da ses ikiye katlıyor. Akşam, Yıkattıracağım , bakalım geçecek mi. Bu sesten rahatsız olan baya kişi de var galiba.
2007 benim aracta klima actigimda arac icinden duyabiliyorum. Diger turlu fanin calistigini hic duymadim. Sadece havalandirmayi actigimda da fan sesi cok az geliyor. Malesef bu araclarda klimayi acinca ses 2 3 kat artiyor.
Haliy bey, haklısınız bizim araçlarda klimayı acınca ses iki üç kat birden artıyor, benim fan sadece kendisi çalışırken bile ses yapıyor. Klimayı acında ses 3 kat artıyor. İki gün önce yola çıkmadan, fan devreye girince ses çıkarmıyordu, fanın çalıştığını ben anlamakta zorlanıyordum, bir ses yoktu buna eminim. . yada şöyle sorayım fan bozulur mu , bence bozulur. peki fan hangi arızları yapar ve bu arızlar nasıl anlaşılır.
İlginç olan normal düşük devirde ses yapmıyor, bilye dağıtsa hiç çalışmaz veya bilya yatağı aşınsa fan dönerken yalpalama yapar o da yok. Benim tahminim büyük ihtimallede servisin belirttiği gibi fan bilyasına dolan toz pislik ve sürekli çalıştığı içinde yağsızlıktan olsa gerek bilya ilk günkü sessizliğini böylece kaybediyor olmalı. Ali bey, bu fan bilyasının değişimi yapılabiliyor mu. Pek ihtimal vermiyorum ama bir servise sorabilir misiniz.
Alıntı:
ORS15 Nickli Üyeden Alıntı
Haliy bey, haklısınız bizim araçlarda klimayı acınca ses iki üç kat birden artıyor, benim fan sadece kendisi çalışırken bile ses yapıyor. Klimayı acında ses 3 kat artıyor. İki gün önce yola çıkmadan, fan devreye girince ses çıkarmıyordu, fanın çalıştığını ben anlamakta zorlanıyordum, bir ses yoktu buna eminim. . yada şöyle sorayım fan bozulur mu , bence bozulur. peki fan hangi arızları yapar ve bu arızlar nasıl anlaşılır.
Fani elinizle kuvvetlice bi sallayin oynama var mi?
Cevap: Motor fanı ve klima kompresörü
Fan motorunuz bilya dağıtmak üzere olabilir, bilya dağıtmaya yaklaştıysa aşırı gürültülü / titreşimli çalışmaya başlıyor, eğer tam dağıtır ve dönmesi durursa hararetten dolayı aracınızı çok uzun mesafe bir yere dahi götüremeyebilirsiniz, aklınızda olsun.
Arkadaşlar akşam eve gidince tavsiyelerinize göre kontrol edeceğim teşekkür ederim.
grande punto elektrofan rezistörü 55702180
bikaç cevapta aynı şeyi paylaşıyorum ama bu parçaya bi baktırın derim radyatör fan motorunun kademesini ayarlıyor bende klimayı açınca aşırı bi fan sesi duyuluyordu söküldüğünde erimiş şekilde çıktı ve fan hep son hızda sesli çalışıyordu bi baktırın derim ana radyatörün üzerinde bulunuyor bi vida ile sökülüyor kontrolü kolay
En iyisi servise gidip bir baktırmak.
arkadaşlar motor fanını yıkamacıda yıkatsam, Radyatör-İntercolor ve klima soğutucusunu soğutmak için Fanlar zarar görümü. Radyatörler hassas biraz.
Motor faninin yikatildigini ilk kez duyuyorum. Tazikli su radyatoru yamultabilir. Kendiniz dikkatlice yikayin bence ama fanin neresini yikayacaksiniz simdi. Tam bilyalarin oldugu yerler yikaniyorsa yarin paslanirda. Bana mantikli gelmedi. Servise gidin ne istiyorlarsa onlar yapsin birsey olursada siz yaptiniz dersiniz.