Merhaba. Otomatik benzinli puntoda bos yolda 80-100 arasi giderken eco modun acik olmasi yakut tasarrufunu nasil etkiler. Surekli acik kalabilirmi
Printable View
Merhaba. Otomatik benzinli puntoda bos yolda 80-100 arasi giderken eco modun acik olmasi yakut tasarrufunu nasil etkiler. Surekli acik kalabilirmi
Sürekli açık kalabilir. Eco mod sadece vites değişim devirlerine müdahale ediyor. Sabit hızda, diyelim ki 5. vitesle giderken eco mod açık ya da kapalı aynı tüketimi yapar. Bu modda mümkün olan en yüksek vitesi kullanır, vites değiştirirken de mümkün olan en düşük devirde vites değiştirir ;)
Peki eco mod acikken bazen 3-4 sn arac gaz yemiyor neden olur
Şunu net öğrenmek lazım. Eğer "ECO MOD" gaz tepkimesini de azaltıyorsa (SprintBoost'un tersi gibi), o zaman normal sürüşte de economi yaptırıyor olabilir..
Açıkçası tepki süresiyle oynuyor mu bilmiyorum. Eco açık/kapalı sürüşlerimde de fark hissetmedim. Bana sorarsanız sadece vites değişim devirlerinde fark yaratıyor ama gaz tepkimesini belki de ben hissedememişimdir. Zira %99 eco açık oluyor. Yokuş konusunda ise eco açıkken bayıldığı doğrudur. Hep büyük viteste gitmeye çalıştığı için oluyor bu, manuel müdahale etseniz de birkaç saniye sonra vites bütüyor :) Böyle zamanlarda eco'yu kapatıyorum ben.
1. Etkisi erken vites değiştirmesi.
Bunu Torku/gücü azalıyor gibi değerlendirenler var/ve olacaktır da. Ama Motor gücüne ya da torkuna bir etki yok. Düşük devirlerde vites değiştirdiği için, hep düşük güç, düşük torkta gidiyor araç. Sebebi bu yani. Yokuşlarda yığılması, çekmemezlik yapması hatta bazı anlarda asılı kalmasının sebebi bu.
2. Etki pedal tepkimesini azaltması olabilir. (Bu net değil)
Eğer gaz tepkimesini elektronik olarak azaltıyorsa, gaz artışını daha yavaş yaparak ekonomi yapıyor olabilir.
2. Noktada net bilgisi olan varsa, paylaşırsa çok makbule geçecek...
Akselerasyonun dustugu kesin. Dip gaz bile yapmis olsaniz ECO mod acikken araba nazlaniyor. Sadece vites degisim devrinin degismesi mevzuusu degil yani. Enrichment lari da kisiyor. Daha gec hizlaniyorsunuz. Biraz dikkatli bir surucu cok rahat anlar.
Dediğim gibi ben çoğunlukla Eco açık kullanıyorum ancak nadiren de olsa Eco açık ya da kapalıyken dip gaz yapıp denediğim kadarıyla bir fark hissetmedim. Belki de çok denememiş olduğum içindir. Fiat'a sormak lazım ama Türkiye Fiat'ın bilme ihtimali bence %0,5 :) zira Eco Drive'ın silinebilir olduğunu bile bilmiyorlardı. Komple Blue&Me'nin baştan kurulması gerek demişlerdi...
Merak ettim şimdi, bu akşam deneyeyim eve giderken :)
merhaba;
eco mod açıkken düşük veya 80 ve üstü hızlarda tasarrufunu ölçümleyen varmıdır. çünkü gerçekten tasarrufu yoksa bence açmaya değmez. düz yolda bile giderken 50 km de vitesi 5 attığı için hızı yükselttmek istediğimde yemiyor. onun için tasarrufa fazla etkisi yoksa kapatmayı düşünüyorum.
econun tasarrufunu ölçümleyen varsa ve paylaşırsa sevinirim.
Ben Eco'dan çok memnunum açıkçası. Aracımı haftanın 5 günü işe gidip gelirken servis gibi kullandığımdan hıza, aksiyona ihtiyacım yok. Olabilecek en ekonomik, en konforlu sürüşü veriyor bana. Bu tüketime de yansıyor. Örneğin yavaş akan trafikte 50'yle giderken 5. viteste 4-5 litre aralığında anlık tüketim gösterirken Eco kapalı olduğunda inatla 3. viteste tutuyor aracı, böyle olunca anlık tüketim 8-9 litrelere çıkıyor. Sürekli yoğun trafikteyseniz Eco'nun ortalama tüketime katkısı büyük. Ben nerdeyse 10bin km'ye ulaştım, aracımı aldığımdan beri sıfırlamadığım ortalama tüketimim 6.0 litre. Son depoda ise 5.6 civarındayım.
Bu arada biraz teknik araştırma yaptım konuyla ilgili. Eco fonksiyonunun gaz pedalıyla bir bağlantısı olduğunu söylüyorlar. Birisi demiş ki; "ECO mode remaps the throttle response curve and the ECU limits the engine to 100Nm". Kaynağı nedir bilmiyorum ama Eco açıkken gaz pedalının tepkisiyle oynuyor diyor özetle. Hatta elektronik kontrol ünitesinin (ecu) aracın maksimum torkunu 100 Nm ile sınırladığını belirtmiş. Yani dip gaz haricinde aracın maks torku olan 115 Nm'ye ulaşmasını engelliyor. Bir başka deyişle 3250 devirlere çıkartmıyor hiçbir şekilde. Elimde tork eğrisi grafiği olsaydı daha güzel olurdu, neyse.
Bir başkası da demiş ki; "My take on Eco button is that it just s the pedal travel twice as long. As in you can only go to 1/2 throttle. You will savings accelerating the same way as if you'd put a block of wood under your accelerator pedal". Özetle Eco açıkken sanki pedalın altına bir tahta parçası koymuşsunuz ve (dip gaz haricinde) pedala ne kadar basarsanız basın, pedal hep bastığınızın yarısı kadar gaz veriyor demiş. Bir üstteki yorumu teyit ediyor bu da.
Yani Eco açıkken araç daha yavaş hızlanıyor, bir anda gaza yüklenip çabucak istediğiniz hıza ulaştırmıyor sizi çünkü bu esnada fazladan yakıt yakıyorsunuz, ortaya çıkan enerjinin bir kısmı çöpe gidiyor. Bir de işin psikolojik tarafı var, araç isteksiz olunca siz de basmaktan imtina etmeye başlıyorsunuz. Sanırım ben bu yüzden Eco açık/kapalı arasındaki farkı hissetmemişim :)
Fiat Türkiye'ye mail attım bakalım ne diyecekler.
bende dün eco modu denedim normal modla arasında farkedilir derecede bir performans farkı var. eco modda araç gaza bassanızda hızlanması yavaş oluyor ve daha düşük hızlarda vitesi 5 e atıyor. uzun yol için güzel bir özellik bence.
fakat bu eco mod şehir içinde kullanılırsa (hele anakarada) arkadan çok küfür yersiniz. dün başıma geldi yavaş hızlandığım için sürekli arkamda bi minibüs selektör yapıp durdu. :)
Eco mod şehir içi kullanım için önerilmektedir. Şehir dışında kapatılabilir diyor servis. yalnız anlamadığım bir şey ;
Arkadaşlar eco mod dayken aracın ivmelenmesinin yavaş olduğundan bahsetmiş. Örneğin 59km hızda araç 5. vitese atıyor ve acil olarak hızlanma gereksiniminiz var. aracın gazına sertçe basınca basma şiddetinize göre aracı 4. vitese bazende 3. vitese bile alarak araç kendine tork sağlıyor. devir saati bir anda 3500-4000lere vuruyor gerekli hızı sağladıktan sonra 4. ve hatta sonrasında 5. vitese atıyor.
yani eco moddayken araç yavaş kullanımda 50km hızda 5. vitese atarak yakıt tasarrufu sağlıyorken. yine eco modda agresif kullanımda 100kmde 3. viteste olabiliyor.
bende eco modun yakıt tasarrufuna çok ciddi katkısı olduğunu düşünüyorum.
bence eco mod şehir içi için düşük hızlarda geçerli gibi. çünkü devri düşük tutup düşük km de yüksek viteste gitmeyi sağlıyor. ama burda bana göre şöyle bir durum var. mesela hız 50 iken eco moddda vites 5 deivr 15-20 arasında. ama 70-80 e çıkınca bu sefer vites yine 5 devir bu sefer 30-35 e çıkıyor gib. burda sanki 80 ve üstüne çıkınca nerde olursa olursa olsun eco modu kapatmak bana mantıklı geliyor. böylece devri düşük tutuyor. nedeni ise şu. araçtaki yüksek yakıta aracın yüksek devirde gitmesi neden oluyor. fakat eco modda 80 de devir çok yükseldiğinden sanki olumsuza dönüyor gibi geliyor bana. siz ne dersniz
bu arada benim araç otomatik benzinli 1.4 punto
Ş.içinde bol yokuşlu yerlerde kullananlar önermiyorlar ECO'yu. (Yani müdehale gerekiyor yokuşlarda, bunun yerine ECO kapatmak daha mantıklı geliyor bir süre sonra)
Uzun yolda çok da bir espirisi yok çünkü.
Büyük oranda kullanılan güzergahı yokuşsuz olan ş.içi kullanım için 10 numara ekonomi sağlıyor. Olay budur.
ecomod işin teorisi ile ve pratiği ile çok sık gaz değişimlerinin olduğu bol hızlanmalı ve yavaşlamalı trafik ya da virajlı yollarda daha efektif olur. Kapatıp kapatmamak sizin elinizde. Ben hiç kapatmıyorum. Eğer ani hızlanmaya ihtiyacım olursa düze alıp vites düşürüyorum zaten eco mod kapanıyor. Tekrar otomatiğe aldığımda kendiliğinden devreye giriyor.
İşin teorisi şu;
Aracınız hızlanmasını istediğinizde kısa süreli olarak yakıt hava karışım oranını değiştirir. Yani benzinli için konuşursak normalde 14.7 birim havaya karşılık 1 birim yakıt girecekken, gaza bastığınızda bu karışımın oranı kısa süreli olarak 12.5 a kadar düşebilir. Ki euro4 ten sonraki araçlarda 4bin devire kadar gene düşmüyor çünkü başka türlü emisyon kriterlerini karşılayamıyorsunuz. Yani gaza basmaya başladığınızda arabanın ECU su sizin hızlanmaya çalıştığını anladığında normalde püskürttüğünden daha fazla yakıt püskürtüyor. Buna "acceleration enrichment" denir. Türkçe meali ile "hızlanma zenginleşmesi" falan olur herhalde. İşte ECO mode a aldığınızda bu zenginleştirmenin oranı çok daha az belkide hiç olmuyor gibi birşey. 12.5/1 değilde 14/1 gibi birşey oluyor. Dolayısı ile şehir trafiğinde ya da sık sık yavaşlayıp hızlanmanız gereken trafikte bunun yakıt tüketimini düşürücü etkisinin olması kaçınılmaz.
Bunun için farklı yöntemler uyguluyorlar. Opel de ve VW de emme manifoltunda kapakcıklar var onları kapatarak hava girişini kısıtlıyorlar mesela. VW nin 102 lik motorlarında yıllarca sattığı "değişken geometrili emme manifoltu" hikayesi ya da Opel in ecotech ten anlatmaya çalıştığı şey bu. Drive By Wire öncesi bunu mekanik olarak yapıyorlarken sonrasında elektronik gaz kelebeği ile birlikte direk gaz kelebeğinin tepkisini kısıtlıyorlar. Yani sonuna kadar gaza bassan bile gaz kelebeği yavaş yavaş açılıyor. Ani hava dolmuyor silindirin içine dolayısı ile yakıtta ani olarak artış göstermiyor.
Dizellerde gaz kelebeği olmadığı için direk yakıttan kontrol ediliyordu. Ancak yeni dizel makinelerde gaz kelebeği de takıp hem yakıtı hem de havayı kontrol etmeye başladılar. Fiatta durum nedir bilmiyorum ama fordta böyle.