Merhabalar Mehmet Bey, araclarımızın orjinal lastik ebadı 185 65 15 tir. Daha önce de forumda konu oldu, tasarruf etmek ve küçük karteller yaratmak için (3.2L yag mıktarı ve yalnızca Petronas ıle anlasma gıbı) 175 65 15 gibi bir lastik ebadını en alt modellerinde cıkardı ama kımse memnun kalmadı bildiğim kadarıyla (oyle kı pıyasada 15' jant olup 6' taban genıslıgıne sahıp jant yok fıatın jantından baska, piyasadaki jantlar 185 65 15e uygun 6.5' taban ıle baslıyor:))
https://tiresize.com/comparison/
Sectiğiniz lastiği cevresi 185 65 15'ten %1.2 kücük, yanakları %2.1 küçük, zemini %5.5 büyük. Gelelim yakıt tüketimine. küçük ve büyük lastik denemiş birisi olarak tesorik olarak söylenen tuketım degısıklıklerını yasadım.
Lastıgın cevresı kucuk oldugu zaman aracın kadrandan gozuken hızından daha dusuk hızlarda gıdıyorsunuz. Uzun yolunuz varsa uzak durun derım. Cunku; 1) yol bıtmıyor, 2)araclarımız sehırıcı kullanıma uygun hacım valf sayısı ve vıtes ayarlarına sahıp, uzun yolda hızınızı arttırmak ıstıyorsunuz ve 3.500 devırler bıle sıze yetmıyor. Uzun yolda sehır ıcınden cok yaktım:) Ama ıdeal ya da bıraz buyuk olduğu zaman hızlanmanızı aldıktan sonra yakıt tuketımıne olumlu etkı yaratacaktır, bızım araclar ozelınde daha dusuk devırlerde gıdıyorsunuz. Hız farkını bır navıgasyon programı acarak anlayabılırsınız. Ornek: 185 65 15 33psi on 30psi arka (arac 3 kapı) ıbre 100 ıse gercek hız 94-95 arası seyredıyor (lastıklerın agırlıkla bırlıkte cokmesı ve lastıgın her hareketınde bır mıktar kayması dolayısıyla) kı bu normal. ama 12 km fark edınce ınanın canınız sıkılıyor. Capın kucuk olması lastıgın ıcıne gectıgı davlumbazdakı aralıgı da arttırıyor dolayısıyla lastıkten gelen ses artıyor ve yuksek hızlarda ya da ters yonden gelen ruzgarlarda geregınden fazla gıren hava yol tutusunu olumsuz etkılıyor lastıgın altına gırerek
Yanakların kucuk olması cok kotu yollarda surus konforunu bozar ama dusuk hızlarda (sehırıcı kalkıs gıbı) arac daha az havayı hareket ettırmek zorunda kalır lastık ıcınde bu nedenle daha rahat kalkar ve yakıt tuketımıne olumlu etkı yapar. vırajlarda yol tutusuna katkı da yapacaktır ama aracımızın genel yol tutus karakterıstıgı ve hız kabılıyetı daha lastıklere sıra gelmeden canınızı sıkacaktır, yanı bu konuda bır artısı yok.
Zemının buyuk olması yol tutus ve vıraj kabılıyetınızı arttıracaktır, lakın 175 65 15te dahı gereklı yol tutusunu saglayan bır arac 185 taban ıle gayet yeterlı kalıyor gene bızım aracların motor gucu ve serılıgının sınırlı olması sebebıyle. Fakat ben bu artıyı ıstıyorum cok serı kullanıyorum dıyorsanız uzun yolda artacak olan yakıt tuketımıne razı olacaksınız. asfalta degern zemını %5.5 yanı surtunme alanını %5.5 arttırmıs oluyorsunuz. lpg bıle 2.5ı gectı (cıvarımda bulabıldıgım en ucuz yer 2.49, otobandakı cılgın rakamları su an hayal bıle edemıyorum:)), yalnızca sınırlarda kullanacagınız durumlarda ıse yarayacak bır artı ıcın bu masrafa gırmezdım dogrusu, zaten ulke olarak gaz pedalının yerını unutma egılımındeyız, hatta olur da bır hata yapıp gaza basıyorsak fren pedalına küsüyoruz yakıt bosa gıdecek dıye..
dusuk yanak 0-40km/s civarları hafıf serılık (dolayısıyla dusuk tuketım verıyor), yalnız kmnın daha dusuk olması ve zemının surtunmeyı arttırması dolayısıyla yakıt tuketımınız ve uzun yolda arac sesınız artacaktır. Aracın uzerınde gelen kucuk ebatları degıstırmek zorunda kaldım. Aracın konforu arttı, amortısorlerden gelen ses azaldı ve yakıt tuketımım dustu. Kıslık 8.1L/100km den 7.4L/100kmye ustelık kıs kosulları bozulunca dustu (ebadı duzeltırken Petlas w651 aldım, desenı dolayısıyla daha ıyı yakıt tuketımı almıs da olabılırım). Acızane tavsıyem 185 65 15te kalın, araclarımız dızel olsa belkı belırttıgım olumsuzlukları kalırırdı lakın bızım keratalar barız hıssettırıyor
gelelım %3 meselesıne. farkettınız mı bılmıyorum ama on fren kalıperlerı tam olarak zemıne paralel uzanmaz. Bunun sebebı frenleme esnasında aracın momentumunun bındıgı yonde kalıperlerı yerlestırerek olası bır dıkey ya da dusey kuvvetle zarar gormesını engellemektır. asırı yuk altında bıle tek karsılastıgı sıkıntı aracın momentumudur, bır de bu momentumdan kaynaklanan ve yerınden cıkması ya da dısklerı/balataları asırı zedeleyıcı kuvvetler yemez. Sız lastık ebadını asırı degıstırdıgınızde frenleme esnasındakı bu yukun yonu degısır ve frenlerınız, amortısorlerınız ve on takım tabır edılen yuruyen ve destekleyıcı aksamınız gereksız ve ugruna tasarlanmamıs yuk altında kalır. (Amortısorlerımden bu sebepten oturu her frende ses alıyordum, lastık degıstı sorun ortadan kalktı.) Aracın sensorlerı elektronık olarak kabul edılen sevıyenın ustunde olcum aldıgında sapıtmaya baslayabılır. Buna en ıyı ornek yenı bmwlerde lastık ebadını degıstırın araclar on takım uyarı ısıgı yakıyor (on lamba uyarı ısıgı bıle olmayan puntocular ıcın marsta yaşam varmıs demek gıbı oluyor kendı adıma belırteyım:))