Akü bitti yolda kaldım - 1.4 Fire Dualogic Lounge
Arkadaşlar dün akşam Alsancak'ta, Doydoy'un karşısında tık diye aküm bitti, yolda kaldım! Tecrübemi aktarayım istedim, sizin de başınıza gelirse diye.
Tam geri geri park yerine girmeye çalışıyordum, ileri geri bol bol manevra yaptığım esnada direksiyon kazık gibi oldu, yol bilgisayarında da "hillholder devre dışı" yazdı. Uyarı sinyali de çaldı haliyle. Birkaç uyarı mesajı daha verdi ama okuyamadım. Üstüne de vitesi boşa attı. Ben tam "şanzımanı aldık elimize galiba" derken çalışan araç stop etti. Tekrar çalıştırmayı denedim, baktım ki ışıklar yarım yamalak yanıyor, kadranlar da titriyor, herhalde aküde sıkıntı var dedim kapattım arabayı, Fiat'ın yol yardım servisini aradım.
Neyse ki park yerine tam olmasa da girmiştim, yoksa o tek şerit yolu felç edecektim. 1 saat kadar sonra yol yardım geldi (Urla'da başka bir araca bakıyorlarmış), pos cihazına benzer bir aletle (gsm üstünden Fiat'a bağlanıp rapor veriyor, şasi numarasını giriyorlar alete) aküyü kontrol ettiler, hakikaten bitmiş, garanti kapsamında hiçbir ücret vermeden yeni akü takıldı, araç düzeldi.
Öncesinde hiçbir şekilde hissettirmedi akü kendini. Fakat yeni akü takıldıktan sonra anladım ki aslında ufak bir sinyal vermiş. Araç çalışırken park lambalarını ya da farları yaktığımda yol bilgisayarının ışığı biraz azalıyordu (bkz: amper). Önemsememiştim. Fakat aküdenmiş, yeni akü takıldıktan sonra hiç oynama yok ışık seviyesinde. İlginç bir detay daha; aracı yeniden çalıştırdık, tüm camlar tek dokunuşla açılıyor fakat kapanmıyordu. Birkaç denemeden sonra düzeldi. Elektronik bir sıkıntı oldu herhalde.
2 yaşına gelmemiş aracın aküsü bu kadar çabuk biter mi diye sordum gelen arkadaşa. Start&stoplu araçlarda (bu fonksiyonu kullanmasanız bile) bitiyor dedi. Doğru mudur bilmiyorum, göreceğiz bakalım önümüzdeki yıllarda. Aracın çalışır vaziyetteyken stop etmesi de enteresan geldi bana.