Hoparlör konusunda arkadaşlarımıza tavsiyeler
merhabalar.öncelikle bu konudaki amacım ucuza arabamızdan nasıl güzel ses alınır.elbette 4 basamaklı sayılara veya >=500tl gibi paralara harika ses sistemi döşettirebiliriz ama benim gibi fazla masrafa gerek yok diyen arkadaşlarımıza bir kaç tavsiyede bulunacağım.ses sistemine baya bütçe ayırmış veya ben ortalığı inletcem subwoofer olmadan olmaz diyen arkadaşlarım lütfen yorum yapmasın veya okuyup zamanlarını boşa değerlendirmesin dediğim gibi benim gibi ses sistemine gereksiz rakamlar vermem veya bütçem uygun değil diyen arkadaşlarıma neyse uzatmayayım.
aracın ses sisteminden hiç memnun değildim.kapılara gerek pioneer aldım gerekse başka markalar ama hiç birinden bas ses alamadım.hatta orjinal sistem daha iyidi.bagaja subwoofer koydum bu sefer de bastan başka birşey duyamadım bagajımın iptal olması da midemi yaktı.kompenant alsam dünya para eee amfide ister o paşam o yüzden bulaşmadım.kapılarda pioneer vardı media markttan aldığım bir açtım kapıları hoparlörler şişmiş bildiğin içi dışına çıkmış.demekki neymiş?pioneer den uzak durcakmışız.söktüm attım hepsini.arka kapılarda jvc vardı 16cm lik onlar sağlam.geçen hafta dur bakiyim deneyeyim dediğim piranha marka hoparlör aldım 17 cm çifti 30tl.markalı hoparlörlerin çoğundan iyi.kasnak lazım şimdi.öncelikle kessinlikle orjinal hoparlörlerimizi ziyan etmiyoruz.kullanmıyoruzda.orjinal hoparlörlerimizin arka tarafındaki plastik bacakları kesiyoruz.ondan sonra sağlam bir yumrukla hoparlörü nakavt ediyoruz ve bir bakıyoruz aaa elimizde tamı tamına orjinal kasnak.hemde kapıdaki çemberin içine de girer housing yapar.hoparlörümüzü alıyoruz kasnağın içine yerleştirip kenarlarından japonla yapıştırıyoruz sıkıca.arka kapılara gelince.aynı işlem.bacakları kes hoparlörü ayır kasnağını çıkar ve yapıştır.haaa burada dikkat edilecek konu arkaya 16cm alabilirsiniz.ammavelakin jvc sony gibi markaları tercih edin 16.5 cm lik çünkü onların sepet çapı 13 cm konileri 16 cm yani 13 cm lik yuvaya oturur orjinal kasnağımıza da.onlarıda yapıştırdık 13 cm lik arka kasnağımıza.bunu yaptıktan sonra arka kapıda hoparlör genişliği kadar olan çemberi kerpetenle kesiyoruz.çünkü vida delik yerlerinden dolayı döşemeye oturmaz.bunu yaparken madem orjinal kasnağımızı kullandık hoparlörün arkasından soket yerine aynı hizada lehim yapıp orjinal soketleri de kullanabiliriz böylece kablo korozyona uğramaz ve orjinal olur.kapılara hoparlör takarken çıkan perçin deliklerini kapı başına 3 er adet civata atıyoruz böylece kapımızıda delmiyoruz.tam o deliğe uygun civatalar var.ön kapılar tam o çembere oturuyor arka kapılar ise hava kaçırmayacak şekilde oturuyor.herşey mükemmel.hoparlörleri tweeterlı alırsanız ondeki tweeterları iptal edin.hem fazla tiz olur hemde hoparlöre az da olsa filtre yapıyor baslara mani oluyor.
şuna da dikkat edin! hoparlör kablo bağlantılarında bir yanlışlık var.siyah çizgili kablo + uç. eğer siyah şeritli kabloyu - ye bağlarsanız arabada bası unutun.çünkü ters renkte.yalnız ön sağ kapıda - uç siyah çizgili kablo.çoğu kişi dikkat etmemiştir buna ve balace 0 olduğunda bas falan kalmıyo bunu yapmazsınız ne yaparsanız yaapın.bu işlemlerin sonucunda sesimiz 30 da dikiz aynamız titriyor ve yanımızdakini duymak için bağırması gerekiyor.en son 37 lerde bozulmaya başlıyor. ben hala şaşırıyorum nasıl böyle oldu diye.inanmayan arabama bakabilir dinleyebilir videoda çekebilirim.hem masrafsız hem orjinal hem de çok tatminkar oldu.başınızı şişirdim.yapın demiyorum mesuliyet bana ait değildir.tecrübedir.herkese başarılar.2 - 3 tane resim koyuyorum fikir olsun diye.toplam maliyet hoparlörler 50tl jvc+30tl çin piranha=80tl.tabi bu işlemler daha profesyonel hoparlörlerle çok daha başarılı olabilir.