1.4 Benzinli için en uygun yağ?
https://imageshack.com/a/img801/3113/6w24.jpg
Aracım 1.4 77 hp benzinli
Yakıt tüketimi konusunda daha önce bir kaç konu açmıştım, kısaca değineyim.
Aracımı 6 aralıkta aldım ve tam 1 ay sonra 6 ocakta sanayide 80 bin bakımını yaptırttım. Bu 1 aylık süre içersinde yakıt tüketimim 6.2 ile 6.5 arasındaydı ancak bakımdan sonra ortalamam 8 8,5 lt lere çıktı. (Bi ara 10-12 ocak arası sanırım yeni benzin aldığımda 50 km lik bi yolda 5.8 lt oldu ama sonra yine 7.5 8 lt lere çıktı) Hava sıcaklıklıkları 15 20 derecelere çıktığında dahi 7,5 lt nin altına düşmedi. Sanayide bakımı yapan ustaya tekrar gösterdim herşey normal dedi, izmire gittim oto ( kardeşime) detaylıca gösterdim o da herşey normal dedi, kısaca ne yaptıysam yakıt tüketimimi eski değerlerine düşüremedim ve sebebini de bir türlü bulamadım.
En son 100 TL benzin aldığımda sıfırladım 190 km yol yapmışım şuan ortalamam 7.4 lt.
Bunun sebepleri ne olabilir diye araştırırken bugün yağ konusu aklıma geldi.
Servisten aldığım 80 bin bakımı listesi var orada yağ değişiminde 5w-40 yağ konulacağı yazıyor. Ancak sanayide hangi usta olursa olsun aracın tipine kitapçığına bakmadan 10w-40 yağ koyuyorlar genelde. Bende benim araca büyük ihtimalle 10w-40 konulmuş olabileceğini düşünüyorum.
Şimdi aracıma konulan yağın 5w-40 olması ile 10w-40 olması arasında ne gibi bi farklılıklar olabilir? yakıt tüketimimimdeki bariz artışın sebebi yağ olabilirmi? Bizim araçlara en uygun yağ hangisidir? Bazı forumlarda 5w-30 tam sentetik yağ en iyisi denilmiş. Bu yağı kullanan var mı varsa izlenimlerini aktarabilirmi?
Ayrıca aracımda bakımdan önce hiç ses gelmiyordu, rölanti de nerdeyse motor çalışmıyor gibiydi. Bakımdan sonra ise motor sesi çok geliyor ayrıca rölantide gürültüsüz bir ortamda dikkatlice dinlediğimde 1 saniye arayla kırrrrr diye bir ses yükselip azalıyor. Bunun sebebi de yağdan olabilir mi?
Yakıt tüketimi ve sesin artmasını yağdan başka birşeye bağlayamıyorum artık. Gerekirse yağı tekrar değiştirteceğim.