Görme engelli biri yürürken yön değiştirme noktasına geldiğinde yavaşlar ve tedirgin olur, zihninde olanlara ve en önemlisi etrafa olan konsantresi azalır örneğin işitsel organı olan kulaktan gelen sesler beyin tarafından alt sıralara itilirken değnek ve ayak ile yeri daha iyi hissetmeye çalışır. Buda engelli biri için son derece vahim bir durumdur. Bu bantı hazırlayan kişi şu 100 metrede bunu defalarca kez tekrarlamış.
Tabiiki bizde yolu döşeyen kişinin o anda sarhoş olduğunu falan düşünmedik, neden bu şekilde olduğunun farkındayız ancak yoldaki trafik direğinden önceki çukurda bulunan şeyin yerini değiştirmekle düz bir hat elde edilebilir.
Bu resim türkiyede yapılan işlerin ne amaçla yapıldığını gösteren ve bence çerçeveletip duvara asılması gereken bir resim.
Zamanında metrobüs yapılırken her fırsatta yanlış olduğunu söylemiştim. Toplu taşımalarda sistemin verimliliği duraklardaki yolcuların inip binme sayısı ile doğru orantılıdır. bir durakta araca 30 kişinin inip binmesi ile 300 kişinin inip binmesi arasında ciddi bir verimlilik farkı olduğunu hepimiz biliriz bunun için mühendis olmaya gerek yok değilmi ? Çinliler bile bu işe durakları ortadan kaldırarak çözüm bulmuşlar. tren biryerden kalkıyor ve son durağa kadar durmuyor ancak aradaki her istasyonda yolcular inip binebiliyor. nasılmı
tıklayın görün....
metrobüs araçları raylı sisteme göre kısa olduğundan dolayı bu proje çöp bir proje. kesinlikle raylı sistem yani metro gerekir. ancak bu hükümet nasıl olsa 10 sene sonrada biz varız, biraz da oradan ekmek yeriz dediğinden dolayı bu metrobüsü yapıyor diye o yılllarda forumlarda birçok kez yazmıştım. bir proje yapıldığında en az 5 sene tam verimle, 5 senede biraz daha düşük bir verimle en az 10 yıl çalışıyorsa başarılı bir projedir. daha ilk yılında duraklardan araçlara binemeyen metrobüs yolcularını tüm istanbul biliyor.
Bu gün ne oldu yapıldıktan sadece 5 sene sonra bu yetmiyor altından da metro yapacağız dediler.
Bugünde iddia ediyorum, üçüncü köprüde yanlış bir proje. etrafında çoktan parsellenmiş olan tarlaların yerleşim yeri olana kadar ömrü/istanbula faydası vardır. etrafı yerleşim yerine dönüştükten sonra kendi çevresini taşımaya ancak yeteceğinden dolayı diğer köprülerin yükünü alamayacaktır. Bence en doğru proje boğaz köprüsünün yanına ikinci bir köprü yapmak ve her bir köprüyü tek yönlü olarak trafiğe açmaktır. üstelik bunun maliyeti sadece 3. köprü için yapılan yol çalışmalarındaki kamyonların yakıt parası kadar olacaktır.
Birde 3. havaalanı projesi var. arnavutköyü bilen bilir. halkın kültüründen ve bütçelerinden dolayı 1 tane tiyatroyu geçtim sinema dahi olmayan bir yere siz hava alanı yapıyorsunuz ????? üstelik bu havaalanı 3.köprü çevresinin yerleşim alanı olmasına katkıda bulunarak verimlilik süresini de kısaltmış oluyor.
Çok uzadı ama 3. köprü ve havaalanı arazilerini kimlerin ne fiyatla alıp devlete (dolaylı olarak bize) ne fiyatla sattığını bulabilirseniz görme engelliler için yapılmış bu sarı banttan farklı olmadığını görmüş olursunuz.
Sabırla okuyan herkese içten teşekkürlerimi sunarım.......