Hadi bakalım şu cut-off olayına biraz kafa yoralım
uzun zamandır düşündüğüm kendimce yorumlamaya çalıştığım bir olay var. ben sabah motora marş emri verdikten sonra rampa aşağı gitmeye başlıyorum.. ve araba hızlandıktan sonra ayağımı gaz pedalından çekiyorum.. tabi araba rampa aşagı devam eder durumda.. motor ısınmadı. çünkü daha 200 metre yol gitmişim.. ve böyle 600 -700 metre yol gidicem. rampa aşagı daha yeni gitmeye başlamışken ayağımı gazdan çektiğim için cut-off devreye girdi ve gaz kesildi. bilirsiniz yakıtlar aslında yanarken aynı zamanda pistonlarıda yağlar.. ve bilirsiniz araçların motorlarının en çok aşınma zamanları motorun yeni çalıştığı ve ısınma süreci içindeki zamanlardır. şimdi ben yokuş aşagı inerken aracı boşa alıp boşdamı insem desem bu sefer boşda da inmek doğru değil.. (boşda olan motor rolanti devrinde çalışacak ve yakıt yanma esnasında pistonlarıda içerden yağlayacak.) boşda insen araçla o rampada doğru değil.. dik bir yol. muhakkak vitese atmalısın. vitesde olsa bu sefer cut-off devrede soğuk motor yakıtsız devir halinde iken yakıt yağlamadığı için aşınma olacak buda motorun aşınması demek..
siz olsanız hangisini yapardınız.? boştamı yoksa vitesdemi devam ederdiniz.?
konu biraz karışık kusura bakmayın.
size öğle bir konu açtım ki çıkın işin içinden bakalım.. :))))