Hareket halinde araç zorlanıyor. Sorun Aks mı ? Diferansiyel mi?
Merhaba arkadaşlar,
Aracım 60.000 km'de 1.3 dynamic 90 bg. 6 ileri manuel vites. Ayvalık'tan İstanbul'a dönerken Yalova merkez'de ışıklarda kalkış yaparken 2 sefer tak tak diye alttan ses geldi. Bilya yada dişli sesi zannettim. Aracı zorlamadan tatlı kalkışlarla fazla yüklenmeden istanbul'a geldim. Aracı lifte kaldırdım altına baktım. Demir çubuğun egzosa değdiğini ve iz yaptığını gördüm ve çubuğu düzelttim. Sorunun çözüldüğünü zannedip 15 gün kadar bindim. (Yaklaşık 400 km yaptım. ) Fakat son günlerde hareket halinde iken akstan uğultu şeklinde ses gelmeye başladı. Aracın performansında kayıp meydana geldi. Yalnız rölantide motor sesi güzeldi.
Aksı söktürdüm. Bilyaları kontrol ettirdim. Bilyalar sağlamdı. Orta aksın diferansiyele bağlı taşıyıcı suportu yatağında ve içindeki bilyanın sırtında aşınma vardı. Diferansiyele bağlı taşıyıcı suportu yatağına keski ile iz ve noktalar atıp bilyayı sabitledik. Denemeye çıktık uğultu gitmişti. Sesten kurtuldum. Fakat aracın eski performansı yok. Araç hareket halinde zorlanıyor, aracı sıkan bişey var sanki. Bu arada Periyodik bakımını yeni yaptım. Yağ ve tüm filtreler yeni. Psikolojik mi bilmiyorum ama direksiyonda eskine göre sertleşme var gibi. Sanki kavramış bilya titreşimini gaz pedalında ve direksiyonda hissediyorum.
Başına bu tür olay gelen oldu mu? Bana diferansiyel gibi geliyor. Ama bu forumda ve piyasada bu araçların diferansiyel arızasını hiç duymadım. Bu yüzden diferansiyeli son çareye kadar açmak istemiyorum. Kıymetli fikirlerinizi ve desteklerinizi rica ediyorum. Saygılarımla...
Ynt: Hareket halinde araç zorlanıyor. Sorun Aks mı ? Diferansiyel mi?
Hiç sanmıyorum. ASR ile hiç bir aracın böyle bir arıza çıkarttığına şahit olmadım.
Motorola Atrix cihazımdan 2 aracılığı ile gönderildi.
Debimetre temizleniyor. Ama bence gidip değiştirin hocam. Belki kirli değil de arızalıdır.
Sanmam hocam. Aldığın yakıt kirli olduğundan benzin pompası enjeksiyonunu yapmakta zorlanıyordur. Ama bunun uğultu vb seslere yol açtığını görmedim.
Hoş bizim bir araçta bu yüzden egzosta paaaaaat diye bi patlayış olmuştu..:) araç 73 model pi peugeot 404.
Bu debimetre sorunu galiba.. bir servis yolu gözüktü bence :)