Bu gün birisiyle sohbet ediyordum, bana dedi ki dizel araç alırken pahalıymış, bakımları pahalıymış ayrıca yılda 50000km yaparsak ekonomikmiş. Vallahi kavga edecektim.
Sony Ericsson Xperia Ray cihazından 2 ile gönderildi.
Printable View
Bu gün birisiyle sohbet ediyordum, bana dedi ki dizel araç alırken pahalıymış, bakımları pahalıymış ayrıca yılda 50000km yaparsak ekonomikmiş. Vallahi kavga edecektim.
Sony Ericsson Xperia Ray cihazından 2 ile gönderildi.
Kısmen haklılık payı var ama abartmış :)
4-5 bin tl fazla veriyorsan satarken de aynı şekilde fazlaya satıyorsun. Bakımları biraz pahalı olabilir ama vergisi de 1.4 olan bir motora göre yarı yarıya 1.3 mjet'in.
Sen yağını değiştirme, devirsiz kullan, abudik gubidik yerlerden mazot al tabiki arıza çıkınca yandım anam dersin :)
Lpg'den nefret ediyorum :) dizel ile beklediğim ekonomiyi yapamadım belki ama bir daha alırsam yine dizel alıcam inşallah.
Sıfır araç alınacaksa ve en azından 6 7 yıl binilecekse mantıklı olur. Çünkü sattığınız zaman dize şuanda daha çok para ediyor. Ama sıfır alıp 1 yıl sonra falan satarsanız fazlasıyla zarar edersiniz..
Ikıncı elde aracın yaşı ve kmsi gibi durumlar dışında dizel her zaman avantajlıdır bence. Litresini daha ucuza alıp her litrede benzine nazaran fazla km yapıyor dizel araç normal kullanımda benzinliye göre..
He ama benzinli alıp tüp taktırırım derseniz sıfırdan itibarn mantıklı bi seçim olur :) ama ikinci elde her türlü dizel diyorum..
Senede 50bin kısmını baya abartmış.
Ne olursa olsun, multijet kullandıktan sonra, bayık atmosferik benzinlilerin direksiyonuna geçesim gelmiyor.
7 aydir dizelim var...iyiki var...16000 kmdeyim...iyiki almisim...
Saygilarimla BBYILDIZ
4 ayda 9000 km yaptım :)
Birkaç defa bir arkadaşımın evosunda deneme şansım oldu 1.4 MultiAir'i. Gayet güzel motor, devirlenmesi çok güzel. Ben bir mjet kullanıcısı olarak devirli kullanmayı seviyorum.
B segmenti benzinli araba alacak olsam kesinlikle multiair tercih ederim.
Multiaire baygın dersek allah taş yapar. :)
herkes tasarrufu düşünür fakat nedense ben dizel kullanamıyorum, daha doğrusu alt sınıf araçlarda dizel istemem a5 a6 passat vs olmadıktan sonra almam asla dizel. varsın 13 15 lt yaksın ama sessiz olsun titreşimsiz olsun devri uzasın. ben multiair almadığıma pişmanım fakat az kaldı 170 lik mito ile gelicem aranıza çok az kaldı =) tam 1 sen oldu evom ile 11000 km yapmışım, motosikletim varken 15 lt civarı yakıyordum o bana dokunmuyordu keyif alıyordum fire 6 - 6.5 yakıyo çok ekonomık geliyor :)
Dizel araç almamdaki mantık:
1 senede yaklaşık 30,000 km yol yaptım.
Kabaca bir hesap yaptım (umarım yanlış yapmamışımdır, yanlışım varsa düzeltin lütfen.
kasım 2011'de mazot 3,85 tl kasım 2012'de 4,20 tl, ortalamasını 4,05 Tl diyelim. Aynı tarihlerde benzin 2011 kasımda 4,20 tl, 2012 kasımda 4,59 tl, bununda ortalamasını 4,40 tl diyelim (kaynak opet.com.tr)
fabrika verisinden gidelim, multijete katalogda 5,5 litre diyor, ben 6 lt diyeyim kabaca, fire motorada 7,4 litre diyor, onuda 8 litre diyelim.
multijet için: 30,000 / 100 km : 300 km... 300 km X 6 lt: 1,800 litre mazot
fire / multiair için: 30,000 / 100 km : 300 km... 300 km X 8 lt: 2,400 litre benzin
1,800 litre mazota ortalama (x 4,05 tl) 7,290 TL ödemişim.
benzinli alsaydım 2,400 litre benzine (x 4,40 TL) 10,560 lira ödeyecektim.
yakıttan 3,270 tl tasarruf etmişim.
mtv dir, bakımdır v.s.dir oralara girmiyorum. benim için sonuç açık ve net.
**rakamlar afakidir, sadece kabaca bir hesaptı, elbette daha az veya daha fazla yakılabilir, lütfen bu konuda polemik olmasın
rakamlar afaki demiştim, şehiriçinde 5,1 litre ortalama ile gezdiğimde oldu 6 litrenin altına düşmediğimde oldu. kişiye göre değişir, fire'a katalog değerinden az yaktıracak konumdaysan (bölge, trafik v.s.) multijetede aynı şekilde ortalamayı düşürebilirsin.
burada anahtar kelime ne kadar yol yaptığın ki sen zaten 11 bin km yaptığını söylemişsin. senin için dizel fuzuli olur evet.
Arkadaşlar bana göre dizel aracın bakım maliyetleri daha uygundur. Dizel araçta en basitinden ateşleme sistemi yok. Benzinli araçta sorun çıkartacak her türlü donanım var. Ateşleme sistemi, bujiler, buji kabloları, bobinler, oksijen sensörü ki kendisi zaten başlı başına bir mühendislik hatasıdır. Hele araçta LPG sistemi varsa vay halinize. LPG zaten apayrı bir mühendislik konus.
Dizel araçta arıza çıkaracak çok daha az parça var. Heleki bu dizel motor Multijet ise, triger masrafınız yok. Yağ filre değiştir devam et :)
Günümüzdeki yeni nesil benzinlilerde özellikle yeni çıkan motorlarda genelde lpg uyum sorunları çıkıyor. Bunların giderilmesi zaman alıyor. Lpg sistemleri pahalı. Sıfır araba lpg takılınca garanti dışı kalıyor. Lpg sistemi için aracın gövdesinde delikler açılıyor. Bildiğim kadarıyla da lpg enjektörü için emme manifoldu deliniyor. Yok efendim iyi işçilik lazımmış yoksa problem olurmuş. Yok araca sistem uyum sağlamış, sağlamamış. vs...vs..
Arkadaşlar benim bundan önceki arabam Lpg li megane di. 2 kez benzin pompasını yedim masraf 1 pompa için 850 liraydı. Artık siz düşünün. Hayatta binmem Lpgli arabaya. Dizel forever :grup::grup:
Aynen. Heleki ikinci elde artık benzinli aracın yüzüne bakan yok. Alırken pahalı evet, ama satarkende pahalı satıyorsun. Eski dizel aracımı (MK2b Punto) tam tamına 2 saat içinde sattım. İlanı internete koyduğum akşam adamın biri aradı yalvar yakar ilanı kaldır, Bursa'dan gelip alacağım aracı dedi. Sabahına geldi aldı gitti.