Arkadaşlar merhaba.
Şimdi geçen gün citroen servisiyle beraber bir uygulama gerçekleştirdik benim aracımda ve bununla ilgili aklıma takılan bir durum var sizden yardım istiyorum.
Benim aracım chipli. Bunu başta servis elemanına söylemedim. Arabanın arıza lambası yaktığını belirttim (yanmamasına rağmen) ve bakılmasını rica ettim.
Niye böyle birşey yaptın diye bana soracak olursanız merak işte. Gerçekten de chip tuning yapılıp yapılmadığını anlayıp anlamadıklarına bizzat şahit olmak için. Fena da olmadı yani şimdi sizinle paylaşıyorum en azından. Sizlere neyi soracağıma biraz sonra geleceğim.
Test cihazını (Lexia3) bağladık ve taramaya başladık. 1 adet geçici arıza tespit etti. İlave ısıtma tertibatı ile ilgili bildirimdi bu. Kışın zaten bu bildirimi sürekli veriyormuş ve dikkate alınmıyor lakin motor sadece soğukken bu bildirimde bulunuyor. Merak ettiğiniz cevaba gelince sevindirici haber. En azından citroen.in kullandığı Lexia3.ün en güncel sürümü aracın ECU.suna yapılan müdahaleyi algılamıyor. Gönül rahatlığıyla chip tuning yapabilirsiniz.
Lakin servisteki arkadaş dur bakalım dedi birde otomobil hareket halindeyken arabanın verilerine bakalım belki burada anormal birşey buluruz. Bağladık test cihazını (tablet pc gibi harika bir cihaz) çıktık yola. İşte benim bu işin erbabı arkadaşlara soracağım soru bu. Benim bildiğim turbo basıncı en azından benim arabam için maksimum 1.8 bar ama gözüm aldığı kadarıyla (bir yandan dikkatli araba sürerken bir yandan sağda elemanın elinde cihaza çok dikkatli bakamadım) 4.viteste 3500 devirde 2.38 bara kadar çıktı bu.
Servisteki arkadaş herşeyin normal olduğunu söyledi ama kafası turbo basıncının bu kadar yükselmesine takıldı. Lexia 3 her durumda anlık değerleri okurken o değere ait normal aralıkları da gösteriyor.
Aslında servisteki ustalara chip uygulaması yaptırdığımı söylemiştim ancak unutmuş olsa gerek hatırlatınca bu durumun çok normal olduğunu belirtti.
Bu yazı...donanımhaber.com dan alıntı...moderatör yavuz beyin yazısı...
kendisi zamanında aracına chip tuning yaptırmış...ve forumda tecrübelerini paylaşmış...