Dizel kullanan arkadaşlardan Tavsiye istiyorum...
bu kurala uyuyorum. ama şu konuda sizden yardım istiyorum. Ben kuralı motor soğukken mi beklemeliyim? motor sıcaksa bir önemi var mı? aksi takdirde bakkalın önünde dur en az 30 sn bekle. çalıştır 1-2dk bekle sıkıcı olmaya başladı bu iş. kullanım klavuzunda da motoru çalıştırınca bekleme düşük devirde motor ısınana kadar git diyor.
buradaki dizelci tecrübeli arkadaşlarla klavuz uyuşmuyor. fakat ben tecrubeye kulak veriyorum... bu konudada tavsiyelerinizi bekliyorum
Ce: Dizel kullanan arkadaşlardan Tavsiye istiyorum...
Aracımızı ilk çalıştırdığımızda motor ısınana kadar bekleme şansımız olmadığından ( zira bu yazın bile en az 30 dk sürer) aracı fazla yormayacak ve zorlamayacak şekilde sürmekte fayda var... Gelelim kapatırkenki bekleme konusuna aslında bekleme yapmamız gereken yer burası zira aracımızın turbo motoru normal motor gibi çalışmıyor 25000 devirlere kadar çıkıyor bu motor ve siz kontağı kapattığınız anda bu motor yağlamayı kesiyor ve durana kadar yağlanmadan durmaya çabalıyor, işte bu yüzden aracımızı stop etmeden önce en azından bir 15-20 sn rölantide çalıştırmak çok önemli.
Alıntı:
aydintap Nickli Üyeden Alıntı
bu kurala uyuyorum. ama şu konuda sizden yardım istiyorum. Ben kuralı motor soğukken mi beklemeliyim? motor sıcaksa bir önemi var mı? aksi takdirde bakkalın önünde dur en az 30 sn bekle. çalıştır 1-2dk bekle sıkıcı olmaya başladı bu iş. kullanım klavuzunda da motoru çalıştırınca bekleme düşük devirde motor ısınana kadar git diyor.
buradaki dizelci tecrübeli arkadaşlarla klavuz uyuşmuyor. fakat ben tecrubeye kulak veriyorum... bu konudada tavsiyelerinizi bekliyorum
şu kurala uy gerisini araca bırak
Aracına bindiğinde önce aracını çalıştır sonra aynalarını kontrol et emniyet kemerini tak ve devam et bu zaman içerisinde geçen süre motorun yağlaması için gerekli sürenin on katına eşittir.
saygılar
Hocam dizellerde araç hareket etmeden önce bekleme olayı motorun ısınmasındandır doğrudur onun nedeni de dizellerin pek soğuk havayı ve soğuğu sevmediğinden ileri gelir çünkü dizellerin en çok yaktığı zamanlar motor soğukken yapılan hareketlenmedir. motor soğukken özellikle dizel araçlar çok yakar. tabii bu nedenin yanında bir de motorun ve turbo aksamının yağlanması da göz ardı edilemez. araç durduğunda bekleme nedeni ise tamamen motorun yavaş yavaş soğuması ve olası bir blok ani soğuma ve çatlamaya neden olmamanın yanı sıra özellikle dizellerde turbo aksamının içindeki havayı yağlamalı bir şekilde boşaltım gerçekleştirmesi içindir. yani siz aracı stop ettiğinizde turbo yağlamayı keser ama dönmeye devam eder bu nedenle panellerde hafif hafif aşınmalar meydana gelebilir. kıpkırmızı ve saniyede devir sayısı çok yüksek bir turbo düşünün ve siz bu turbonun yağlamasını aniden kesiyorsunuz bu tabii ki turbo panellerine zarar verir.. dizellerde kalkış ve duruşta ki beklemeler bu yüzden olup şahsen arabaya kesinlikle yararının olduğunu düşünüyorum. ben özellikle uzun yoldan gelince aracın termostat açmasını beklerim daha sonra stop ederim. kalkışta da kendime belirlediğim bir ısı miktarına ulaşmadan arabayı kaldırmamaya gayret ederim..