Arkadaşlar selam fazla uzatmadan özetle aktarayım tecrübeyi sonra da sorularımı sıralayayım;
Her sabah işe giderken kullandığım çok kısa ama çok dik bir yokuş var. 20-30 metre kadar. Her zaman ön/arka kontrollü ve yavaş girerim, bugün de öyle yaptım ama 5 metre kadar önceki araç yokuşun bittiği noktada birden durunca ben de durmaya çalıştım ama ABS sağ olsun başladı hemen tır tır tır ve araç durmaya niyetli değildi. Sabah sabah arkadan yapışacaktım adama. Bir gün önceki sohbetten kardeşimin önerisi geldi aklıma ve o anda el frenine asıldım. Yol sola hafif dönüşlü olduğu için direksiyon pozisyonundan arka tarafa hafif sağa kaydı ama durdum.
Not: Yol manevra yapabilecek kadar geniş değildi, sağda araçlar park halinde tek araçlık bir yol.
Sorularım;
1. Bu olayda acaba frene yeteri kadar ve güçlü basmamış olabilir miyim?
2. Manevra şansının olmadığı ve hızın düşük ya da yeteri kadar düştüğü bu durumlarda el freni her zaman son anda kurtarır mı bizi?
3. Acaba bir emergency butonu gibi elimizin altında ABS ‘yi devre dışı bırakabilmek iyi olmaz mıydı acaba? Ya da el freni çekildiğinde ABS devre dışı kalamaz mı? Kalmalı mı ? Doğru olur mu? Doğru ise yapılabilir mi?
Şimdi bunları yazarken şunun korkusu da var içimde; insanlar panik anlarında benim gibi bu tarz bilgileri bir anda hatırlıyorlar, aman arkadaşlar yaptığım şey doğru mu değil mi bilmiyorum ve hızım oldukça azdı, aman diyeyim!