Arkadaşlar bu sabah 60-70 km arası hızla giderken birden önüme köpek cıkınca cok ani ve sert sekilde debriyajla beraber frene bastım ama hıç durmadı bu nasıl iş anlamadım acaba ABS sisteminde mi sorun var :g0000000:
Printable View
Arkadaşlar bu sabah 60-70 km arası hızla giderken birden önüme köpek cıkınca cok ani ve sert sekilde debriyajla beraber frene bastım ama hıç durmadı bu nasıl iş anlamadım acaba ABS sisteminde mi sorun var :g0000000:
Frene basınca pedalda normal fren hissinden farklı, kademeli tık tık tık şeklinde bir his duymanız gerek. Bunu duyduysanız devreye girmiştir.
ABS fren mesafesini azaltmaz, tekerlerin kilitlenmesini önler ve direksiyon hakimiyeti sizde kalır, istediğiniz şekilde yön verebilirsiniz. ABS nin mantığı budur.
söylenmesi gerekenler söylenmiş bence...
bu konuyu operatörmurat ve LeoN48 nickli arkadaşlarımız da çok iyi bilir..
evet söylenmesi gereken herşeyi gayet net ve düzgün şekilde
Gülay Süren arkadaşımız anlatmış teşekkür ederim kendisine bu açıklayıcı doğru bilgiden dolayı
Abs olmayan eski aracımla yaptığım kazada 90 km hızla giderken panik frende 24 metre fren izi mesafesi ölçüldü.Yani abs olsaydı yine aynı mesafedemi duracaktı araç? Abs nin fren mesafesini kısaltmadığı görüşüne katılamayacağım.
kısaltmıyor.... dediği gibi ben denedim. golf önümde aniden durdu.. yada ben geç farkettim.... freni kökledim. abs devreye girdi ama durmadı GP sonra ayağım frendeyken direksiyonu kırarak tamponun tozunu aldım... sonra gaza bastım topuk.. çok heyecanlıydı ama...
abs fren sistemi acemi sürücüler için fren mesafesi azaltır.çünkü lastikler kitlendiği zaman lastiklerin sürtünmesi azalır(statik sürtünmeden kinetik sürtünmeye geçiş) bu yüzden fren mesafesi uzar. ancak tecrübeli sürücüler tekerlekleri kitlemeden freni kullandımı abs sisteminin yapacağı fren mesafesinden daha iyi duracaktır.ancak bu fark tecrübeli şoförün duracağı fren mesafesi ile acemi sürücünün abs yi kullanarak duracağı fren mesafesi arasında çok fark yok.
Frene bastığımda kademeli olarak tık tık diye ses geldi tamam bunu biliyorum ABS fren mesafesini azaltmaz ama 60 km hızla giden arabayı hıç mi durdurmaz ya
Senin en büyük hatan aynı anda debriyaja basmak olmuş. Yani 60 km ile giden vitesi boşa atılmış bir araba düşün. Tabiki o araba durmakta çok sıkıntı yaşar. Kademeli olarak vites küçülten motor frenini kullansan çok hızlı dururdun. Ayrıca sizde EBD yokmu? Ben daha ABS'nin devreye girdiğini görmedim. Ani frenlerimde sürekli 4 lüler yanıyor yani EBD çalışıyor.
bence senin frenlerinde bi problem olabilir abs fren mesafesini kısaltmıyor bu gerçek ama yapılan teslere göre abs li araç abssis araçlara göre 15 metre gibi bir mesafeyle daha az fren mesafesi sağlıyor
ABS bir veya birden fazla tekerleğin kilitlenme eğilimini önceden fark ederek anında fren basıncının sabit tutulmasını veya azaltılmasını sağlar. Araç direksiyonu takip eder, yönünü muhafaza eder ve şekilde frenlenir. Böylece ABS, zor frenleme hareketlerinin üstesinden gelmek açısından sürücüye destek olarak trafik emniyeti açısından önemli bir katkı sağlar.
Öncelikle bilmeemiz gerekir ki ABS’nin devreye girmesi için tekerlerin herhangi birinde frenleme esnsında durma eğilimi (veya kilitlenme) olmalıdır.
Örneğin ani bir fren yaptınız. Fakat arabanızın sol ön tekeri yol üstündeki buzlu veya ıslak kısma denk geldi. Bu durumda sol ön teker diğer tekerlere göre daha çabuk kilitlenecek ve kaymaya başlayacaktır. Sol ön tekerde bulunan hız algılayıcısı tekerin hızının düştüğünü ve durma eğilimi göstermeye başladığını ECU’ya (elektronik kontrol ünitesi) bildirir. Bu sırada fren pedalına uygulanan basınç miktarı da ECU tarafından bilinmektedir. ECU hemen sol ön tekerin kilitlenmesini engellemek ister ve fren basıncını o teker üstünde azaltmak için ABS hidroliğini devreye sokar ve anında devreden çıkarır. Sol ön teker yine kilitlenme eğilimi gösterince ABS hidroliği yeniden devreye girer ve devreden çıkar. Bu işlem saniyede yaklaşık 16 defa tekrarlanır ve siz fren pedalında bir titreşim hissedersiniz. Bu titreşim arabanızı güvenli bir duruma getirinceye kadar devam eder.
Yukarda örneğini verdiğim durumlar gibi tekerlerin kilitlenmesini gerektiren her fren uygulamasında ABS devreye girmektedir.
ABS’nin size en büyük avantajı ise bu ani frenlemeler esnasında aracınızı istediğiniz gibi sağa sola yönlendirebilmenizdir.
ABS normal fren sistemine göre bir miktar da olsa fren mesafesini kısaltır ama bu hayatınızı kurtaracak boyutta değildir. Çünkü mantığı nu şekilde bir kullanım şekli değil. Asıl görevi kilitlenmeyi önlemektir.
neyse bundan sonra debriyaja aynı anda basmam ama işte alışkanlık olmuş :)
birde aracın lastikleri ile yol durumunuda dikkate almak gerekir.
lastikler aşınmışsa en iyi fren sistemide olsa aracın duruş mesafesi uzar.
Aracım 1 aylık yeni yani bu arada ayıptır soylemesi lastikler gıcır gıcır michelin :D
bir izlenim: duraktan taksiye bindiğim zamanlar megane araçların abs ışığının yandığını gördüm...bazı taksiciler abs leri iptal ettirmişler...bizim burada adamlar otobanda çok hızlı ve yüksek süratte yakın takip gidiyorlar....şoföre sorduğumda "abi, abs istediğimiz gibi durmuyor,eski sistem daha iyi,bizde soketi söktürüyoruz"dedi.....şaşırmıştım.