P0234 & P0685 Arıza kodları hakkında
Oncelikle yilin son saatlerinde herkesin yeni yilini kutlayarak baslamak istiyorum. Dun aksam benim canavar henuz soguk motoru calistirip yola koyulmus iken seyir halinde ariza lambasini yakiverdi. Lambanin yanmasi ile birlikte motor gucunde kayip ve motor devrinin 3000 dd ile sınırlandığını fark ettim. Bir bakima motor kendini korumaya almis oldu diyebiliriz. Haliyle bu durumda performans cok düşüyor ve 120 kmh hızı aşamıyorsunuz.
Eve geri döndüğümde bilgisayarla ECU baglantısı kurup P0234 & P0685 arıza kodlarını elde ettim. Bunlarin karsiligi soyle,
P0234: Engine Overboost, Turbo c h arging signal too high
P0685: Main Relay Circuit Open
Simdi bu kodlardan P0234, turbo basıncının olması gerektiginden daha yuksek ölçüldüğüne dair bir sinyalden bahsediyor. Bunun da iki sebebi olabilir, ya turbo basinc tahliye valfi (wastegate) calismiyor, ya da MAP sensörü arızalandı. Turbo sesini dinlediğimde, hala ıslık duyabildiğimi fark ettiğim için wastegate işlevini yerine getirdiğini düşündüm. Ardından MAP sensörü soketinin 1 nolu pini ile şase arasındaki gerilimin 5V olduğunu tespit ettim, yani tesisat da sağlam görünüyor??
Bu durumda MAP sensöründen şüpheleniyorum.
P0685 arızası, daha önceden ana röle kablosu konusunda yaşadığım ufak bir problemden kaynaklanmıştı ancak bunun onarımını sağlayarak bu arıza kodunu ortadan kaldırmıştım. Şimdi P0234 ile birlikte tekrar piyasaya çıkmasını pen anlamlı bulmadım.
Bu tip bir arıza hakkında yorum yapabilecek veya deneyimi olan arkadaşımız olursa memnun olurum.