Multijet dik yokuşta kalkamama sorunu. Yardım?
Merhaba,
Aracım 2006 model 1.3 Multijet 16v 90 Hp 6 vites Dynamic Grande Punto. Lastiklerim fabrika çıkışı ebatları ile aynı. Dynamic pakette gelen standart ebatlar yani 185/65 R 15 Dunlop lastik kullanıyorum.Araçta herhangi bir modifiye yok.Tüm parçalar orjinal. Araç 60000 Kmde. Son olarak bir kaç ay önce motor kurum temizliği yaptığımıda not olarak eklemek istiyorum.
Sorun şu ki dik yokuşlarda durduğum zaman, ne yaptıysam kesinlikle aracı kaldıramıyorum. Her türlü yolu denedim ama nafile. Sırf bu yüzden sinirlenip, yokuşta aracı haddinden fazla zorlayıp, debriyaj balatamı yakarak kullanılmaz hale getirdim. Debriyaj baskı balatasını yetkili serviste değiştirdim. Ancak halen dik yokuşlarda kalkamıyorum. Daha önce 1.3 multijet 70 beygir Palio aracım vardı ve en dik yokuşlarda bile kalkışta en ufak bir sorun yaşamıyordum ve çok memnundum. Ayrıca kullandığım başka dizel araçlarda var ve dik yokuşlarda kalkışta en ufak bir sorun yaşamamaktayım.
Grande Punto 1.3 Multijet aracım ile dik yokuşta durup, kalkarken denediğim yöntemleri aşağıda sıralıyorum..
1-) Aracın geri kaymaması için; debriyajı kavrama seviyesine getirdikten sonra freni bırakıp, bir anda gaza yüklenmeyi deniyorum ancak işe yaramıyor. Freni bıraktığım anda araç geri geri kayıyor, aracı debriyaj kavrama noktası ile yokuşta sabit tutamıyorum ve kaçınılmaz son motor stop ediyor.
2-) Debriyajı hızlı bir şekilde bırakarak, aniden gazı kökleyip deviri yükseltmeye çalışıyorum, ancak yine araç gaz yemiyor ve motoru stop ettiriyorum.
3-) Aracın geri geri kaymasına aldırmadan debriyajı kavrama noktasının başlangıcına getiriyorum ve freni bırakıp debriyajdan ayağımı yavaş yavaş çekerek gazı iyice yediriyorum. Araç kalkacak gibi oluyor zorlanıyor tekliyor ve sonunda yine stop ediyor.
4-) El frenini çekiyorum. Kavrama noktasına getirip gaza yükleniyorum. Devir kadranında 2500 ü gördükten sonra el frenini indiriyorum. Bu şekilde zar zor da olsa kalkabiliyorum ancak araç pati çekiyor ve debriyaj balatasından koku geliyor. Dik yokuşlarda ancak bu şekilde bir yol izleyerek kalkabiliyorum, ancak yeni taktırdığım balatamı her geçen gün böyle aşırı derecede yıpratıyorum. Balatayı değiştireli 1 ay oldu ama şimdiden kavrama seviyesi yukarı çıktı buda balatanın yıprandığına, ömrünün şimdiden kısaldığına bir işaret.
İş sebebiyle servise pek gidemiyorum, ancak aracı iki yetkili fiat servisine gösterdim. Debriyaj balatasını kontrol edip, herhangi bir sorun olmadığını, dizel araçlarda yokuşta kalkışın zor olduğunu, benzinli araçta ki performansı beklememen gerektiğini söyleyerek beni geçiştiriyorlar. Zaten debriyaj balatasının yeni değiştini sorunun balatadan kaynaklanmayacağını belirtiyorum ama nafile. Sorunun benim aracımdan mı yoksa benim kalkışta ki beceriksizliğimden mi kaynaklandığını kesin olarak emin olabilmek için, başka bir 1.3 multijet grande punto kiralamayı v yokuşta kalkış denemesi yapmayı düşünür hale geldim. Bu sebepten dolayı araçtan acayip soğudum ve aracı satma noktasına geldim. Forumda bu konuda epey araştırma yaptım, bazı topicler mevcut ama benim işime yarayacak bir bilgiye rastlayamadım. Teknik bilgisi olan arkadaşlardan bu konuda yardım rica ediyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar.
Multijet dik yokuşta kalkamama sorunu. Yardım?
nekadar yokuş ve nekadar yüklü hocam?tamam zor kalkıyor ama yarım debriyajla en dik yokuşlardan kalkıyorum ben