SpyHunter33 Nickli Üyeden Alıntı
Merhabalar Arkadaşlar.
Ben Özel bir karayolları firmasın da Araştırma Teknisyeniyim. Kalite kontrol teknisyenide diyebiliriz. Bahsettiğiniz konu direk benim işimle alakalı olduğu içn yazma ihtiyacı hissettim. Öncelikle İstanbul gibi bir şehirde yaşıyor olmanız bu konuda büyük şanssızlık. Siz ne kadar şikayet de etseniz Devletin hareket mekanizması çok ters işleyeceğinden Dolayı sesinizi duysalarda kulak tıkamaları ihtimali çok yüksek. Dolgusu tam yapılmış Etüt plan projesi Yollar fenni şartnamesine göre uyarlanmış bir yolun belediye tarafından ihaleye açılması açılan ihalede EN DÜŞÜK fiyat veren firmanın alması ve bu firmanın size sağlıklı yol yapabilmesi çok uzun süreli bir proje.
Asıl mesele yapılan yolların neden bu kadar bozulduğudur.Ben genelde otobanlar üzerine çalıştığım içn belediye işlerini pek bilmem. Ama şu varki alelacele yapılmış genelde oy alabilmek adına stabilize edilmemiş yolun üzerine bitüm bağlayıcısı az ara malzemesi yarı kaba Aşınma tabakası ile yollar kapatılıp oylar alındıktan sonra tekrar geri sökülüp kanalizasyon sinyalizasyon su hatları vs vs nedenlerle delik deşik edilen yollarımız var maalesef :)
Ayrıca her yol tasarlanırken plan ve projelendirlirken o yolun ne yolu olduğu ve ne kadar yük taşıması gerektiği de hesaplanır ki buna göre yollar yapılır. misal kullandığımız arabalarımız max ağırlığı 1800 kg ve bu yolun üzerine bir aşınma ve ivme ile hareket etmekte ama yapılan asfalt yol bunu kaldırabilmekte, Peki ağır vasıta araçlarını da aynı yollarda ilerlemesine ne demeli yolların bozulmasının en büyük nedenlerinden biri ağır vasıtalara geçiş için şehir içi yerlerin verilmesi. Ağır vasıtalar için uygulanan yol çalışmaları çok daha farklıdır ( Tırmanma Şeritlerine SMA - Stone mastik aşınma- uygulaması gibi )
Yani arkadaşlar her ne kadar şikayet bile etsek öncelikle TC Karayolları Belediyelere izin verecek Belediye ödeneğini ayarlayacak ayarlama yaptıktan snra ihaleye açacak ihalede X firma ihaleyi kazanacak vs vs bu böyle uzayıp gidecek. Ve istanbul çok büyük bir şehir o yüzden de maalesef sesimiz çok cılız çıkacaktır. ama şikayetlerinizi Belediyelere iletiniz.