Buzlu - kaygan yolda araç kullanımı
Merhabalar,
Geçen gün başka bir konu başlığı altında kaygan yolda Dualogic vitesi ECO modunda kullanıp, yüksek vites - düşük devir ile gitmeye çalıştığımdan bahsetmiştim:
Alıntı:
erosistanbul Nickli Üyeden Alıntı
Aman dostum dikkat et.karlı ve kaygan zeminde eco modunu kullanmanı pek tafsiye etmem.arabayı yüksek vites-düşük devir kullanırsan kaygan zeminlerde sürekli fren kullanmak zorunda kalırsın.düşük vites-yüksek devir kullanırsan motor freni ile fren kullanmadan bile kontrolü rahat sağlarsın.
erosistanbul ise bunu çok tavsiye etmeyince ayrı bir başlık açıp konu hakkında ustaların fikrini almak daha doğru olur diye yeni başlık açtım.
ECO modunu açarkenki düşüncem şuydu, araç olabildiğince yüksek vites - düşük devir ile gitsin ki, tekerleklere uygulanan tork daha az olsun ve araç patinaj çekmesin, kontrolü kaybetmeyeyim.
ECO modu açık olduğuında araç 2000 devirde vites yükseltiyor, dolayısı ile saatte 50 km hıza ulaştığında çoktan 5. vitese gelmiş oluyor.
Gerçi ben o gün o yolda 5. vitese hiç çıkmadım, en fazla 4. vitesi gördüm demek ki saatte 50 km nin üzerine de çıkmamışım, önümdeki araçlar ile takip mesafemi yüksek tuttum ve kırmızı ışık yanmıyor olsa bile ben gidene kadar yanacağını bildiğim için ışıklara doğru ayağımı gazdan çektim ve araç vites küçülterek ışıklarda durdu, neredeyse hiç fren kullanmadım.
erosistanbul'un yorumu da doğru, düşük viteste ise motor freni daha etkili, araç kontrolünün kaybedilmesindeki en büyük diğer etken olan fren yapma ihtiyacını azaltıyor.
Bu durumda kaygan yollarda yavaş kalkıp düşük devirlerde bir kaç vites yükselttikten sonra vitesi çok yükseltmeden yüksek devirlerde mi kullanmak doğrudur? Nasıl bir sürüş tekniği uygulamak lazım, ustalar bir yorum yapabilirse çok sevinirim.