16 jant var aracımda.4 lastık degıscem.orjınal ebatlar 195-55-16 ama mesela 205-55-16 alsam olurmu? ne gıbı bı fark gozlemlenır?
16 jant var aracımda.4 lastık degıscem.orjınal ebatlar 195-55-16 ama mesela 205-55-16 alsam olurmu? ne gıbı bı fark gozlemlenır?
Aracınız çok azda olsa yükselir ve gösterge panelindeki hızla gerçek hızınız 100km de 1-2 km farklı gösterir, bu sapmanın olmaması için 185-65-15/195-55-16/205-45-17 ebatlarından birini seçmeniz lazım, ayrıca fire motorun orjinal ebatları 175-65-15 değilmiydi,
Araciniz 1.4 fun galiba. Ben de yeni aldim 4 adet. Yol tutusu daha iyi olur diye 205 aldim. Bir de 195 ara ebat olduğundan daha pahali.
Evet fire fun. Valla benim aldigimda uzerinde olan lastikler.8 bin kmde almistim araci.43 bin oldu.bugunde patladi biri.tamirden sonra baloncuk yapinca hepsini değişmek istedim.205 biraz daha geniş diye merak ettim.sanirim sorin olmuyo?
olabilir tabii ki ama yakıtta ufak ta olsa bir miktar artma gözlenebilir..direksiyon hafif sertleşebilir..motor da çok ufak da olsa zorlanma olabilir..ama olmaz değil takılabilir tabii ki..
Yani kendi ebatlarindan sasmamak en iyisi![]()
Hocam millet 175 14-15 antla araba gitmiyor demekte. siz 195 16 ile nasıl gidiyorsunuz merak ettim kusura bakmayın ukalalık yapmıyorum kızmayın.
Baktim nete biraz.kullananlar yakitta hafif artisa sebep oldugunu ve direksiyonun biraz daha sertlestigini yazmislar.ama bilemedim.sanirim yine 195-55-16 alicam![]()
77 hp motoru 205 taban az da olsa sanki kasar gibi geliyo bana, buna bağlı olarakta yakıtta 0.5-1 lt civarında artma gözleneblir diye tahmin ediyorum ...
Aracınızın orjinal jant ölçüsü 15 inç diye hatırlıyorum. Öncelikle bunu araştırmanızı tavsiye ederim. Kullanma klavuzunda bilgi vardır. Oraya bakabilirsiniz. Zaten torku ve beygir gücü düşük olan aracınızı daha büyük ebat lastikle zorlamayın. Üretici firmalar araçları üretirken binlerce test yapıyorlar. En uygun kombinasyonu bulup araca uyguluyorlar. O yüzden en uygun ebat üreticinin önerdiği ebattır. Ama istediğiniz ebat üretici tarafından öneriliyorsa hiç düşünmeden uygulanabilir. Diğer arkadaşlarımız da yazmış yakıt tüketimi artması, direksiyon sertleşmesi,motor zorlanması gibi evet bunlar olacaktır ama herkesin gözardı ettiği yola tutunmamız azalacaktır. Yani taban ne kadar genişlerse o kadar fazla yola tutunamıyoruz.
Lastik Jant Hesaplama
bu linkte istediğiniz ebat için ölçüm yapabilirsiniz. Umarım yardımcı olur.![]()
Herkes sürücü olabilir, ama herkes sürücülüğü öğretemez.
Sürüş eğitimi almadıysanız hep bir şeyler eksik demektir.
Emniyet kemerinizi takın ve taktırın.
Aslında yazdıktan sonra şimdi çok itiraz gelecek dedim kendi kendime ama yazmış bulundum. Maalesef bir çok kişi böyle düşünüyor. Haklısınız da ben de öyle öğrendim ama yanlış öğretmişler.
İşin aslı şudur. Biz fizik kurallarıyla hareket ederiz. Sürtünme dediğimiz şey aslında ağırlığımızla alakalıdır. Tabi bir de yüzey etkendir. Şunu cevaplamanızı rica ediyorum. Lastiğinizin yere basan kısmı 10 cm2 ise bu alana düşen ağırlık mı çoktur? yoksa 15cm2 alana düşen ağırlık mı çoktur? Bunun cevabını bulduğunuzda bana hak vereceksiniz.
Sevgiler,![]()
Küçük bir araştırmadan sonra bunu buldum. Dediğiniz gibi değil... 16 inç sadece mjet lerde var. Benzinliler 15 inç tir. PUNTO TEKNİK ÖZELLİKLER
Lastikleriniz hayırlı olsun. Aracınız nedir bilmiyorum ama almış olduğunuz lastiği punto da kullanıyorsanız dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Bu lastik hız lastiğidir ve gerekli ısıya ulaşmadığı sürece yol tutuşu çok zayıftır. Ve bu tarz hız lastikleri şehiriçi kullanımında tutunma performansını sağlayacak ısıya ulaşamazlar. Hele hava soğuksa... Naçizane önerim virajlara daha yavaş girin ve şehiriçinde takip mesafeniz her zamankinden daha fazla olsun. Duramayabilirsiniz.
Saygılarımla,
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri