15 sonuçtan 1 ile 15 arası

Konu: MTV, ÖTV değişiyor!

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
    Ümit AKDENİZ
    lektonstar17 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Evo Gri
    Plaka
    34 HF 6888
    Edilen teşekkür: 454

Standart MTV, ÖTV değişiyor!

Artık aracınızın vergisini öderken çevreye verdiği zarar da dikkate alınacak!

Maliye Bakanlığı'nın, Türkiye'de kullanılan motorlu taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) hesaplanmasında aracın emisyon oranının da dikkate alınması yönünde bir çalışma başlattığı öğrenildi.

Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in talimatı ile çevrenin korunması ve yüksek teknolojinin teşvik edilmesi amacıyla motorlu taşıtlardaki MTV ve ÖTV sisteminin kapsamlı bir şekilde çalışılması yönünde tavır aldı.

Maliye'nin çalışmasına göre, halen silindir hacmi ve yaşı esas alan Motorlu Taşıtlar Vergisi sistemi ve ÖTV yeniden değerlendiriliyor. Edinilen bilgiye göre gerekirse bu kalemlerde yeni bir düzenleme yapılarak indirime gidilebilecek ve emisyon salınımı vergisi daha yüksek tutulabilecek.
    Çalışmada, AB üyesi ülkeler başta olmak üzere çeşitli ülkelerin bu konudaki uygulamaları tek tek tarandı ve Almanya ve İngiltere'yi model ülke olarak alındı. Çalışma yasalaşırsa, motorlu araçların vergilendirilmesinde aracın emisyon oranı da dikkate alınacak.
    Fakat yeni uygulama piyasada olan ve otomobil firmalarının stoklarında bulunan taşıtları kapsamayacak. Uygulamanın başladığı tarihten sonra üretilen araçları kapsayacak.

ŞİMŞEK AÇIKLADI!
    Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir taraftan araçlar arası vergilendirmede adaletli olmak, bir yandan da sorumlu bir vatandaş olarak çevrenin daha az kirlenmesini istediklerini söyledi.
    Sadece bu uygulamanın bile temiz çevreye büyük katkı sağlayacağını, ayrıca uygulamanın yüksek teknoloji üretimini teşvik edeceğini anlatan Şimşek, ''Vergiyi artıralım daha çok gelir sağlayalım kaygısı taşımıyoruz. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak da çok önemli'' diye konuştu.

KİRLETTİĞİN KADAR ÖDE!
    Bu arada, Avrupa ülkelerinde halen uygulanmakta olan vergi sistemlerinde, ''kirlettiğin kadar öde'' olarak da nitelenen ve araçların kilometre başına açığa çıkarttıkları karbondioksit değerine göre vergi hesaplanıyor.
    Halen 27 AB üyesi ülkeden 17'si (Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç ve İngiltere) binek otomobillerde bu sistemi uyguluyor. 15 ülke de elektrikli araç alımlarında vergi teşvikleri sunuyor.
    Vergiye esas olan gram/km değerleri, genelde fabrika verilerinden ya da ölçümlerden alınıyor. Türkiye'de ise MTV, araçların ''silindir hacmi'', ''yaş'' ve ''ağırlık (kamyon ve çekicilerde)'' esasına göre alınıyor.

İŞTE AVRUPA ÜLKELERİ!
    Motorlu Taşıtlar Vergisinde çeşitli ülke uygulamaları da şu şekilde belirleniyor:
    -İngiltere: Motorlu taşıtları 2001 yılından itibaren karbondioksit emisyonuna göre vergilendiriyor. Emisyon temelli vergilemenin yürürlüğe girmesinden sonra yeni şirket araçlarının ortalama emisyonu 196 gramdan 2002'de 182 grama, 2007 yılında 165 grama, 2008-2009 döneminde 140 grama düştü. Yüksek mesafe indiriminin kaldırılmasıyla şirket araçlarının 1 yılda katettikleri mesafe 300 milyon mile geriledi.
    -İrlanda: 1 Temmuz 2008'den itibaren tescil edilen bütün binek otomobillerde motorlu taşıtlar vergisi, CO2 emisyonuna göre tespit ediliyor.
    -Fransa: 2008 başında uygulamaya konulan ödül-cezalandırma sistemiyle CO2 emisyonu aşağı çekilmeye çalışılıyor. Sistemde düşük çevre kirliliğine neden olan yeni araç alımlarına fiyat indirimi sağlanırken, yüksek karbon emisyonuna sahip araçlar cezalandırılıyor.
    -İsveç: İsveç'te binek otoların neden olduğu emisyon, diğer AB üyesi ülkelere göre oldukça yüksek. Bu ülkede 2006 yılında CO2 emisyonuna dayalı vergilemeye geçildi. 2003 yılında 198 gram düzeyinde bulunan CO2 emisyonu, 3 yıl sonra 191 grama geriledi.
    -Almanya: Karbon temelli motorlu taşıtlar vergisi uygulamasına en son katılan ülkelerden birisi. 2009 yılının sonunda gerçekleştirdiği reform ile araçların silindir hacmine göre değil, yaydıkları CO2 ve diğer zararlı gazların miktarına göre vergilendirmeye başladı.
    -Hollanda: Karbon temelli vergileme yapan bir diğer ülke. Daha temiz ve daha az karbon yayan araç teknolojini teşvik için plaka vergisini daha etkin yakıtlı araçlar için indirdi. Bu değişimin ardından etkin yakıtlı B kategori araçların piyasa payı yüzde 9,5'den yüzde 16,1'e yükseldi.
    SENİ ÇOK SEVİYORUM ÇANAKKALE !

2. Bu mesaj için teşekkür edenler:

Zynl krcn
    ZAK1980 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Antalya
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Plaka
    07ÜJİ34
    Edilen teşekkür: 1924

akp yıne vatandasın parasını nasıl alırım ve surıyelı ozgur terorıstlere bagladıgım maasın parasını vatandasın cebınden cıkarırım hesabını yapıyor .HGS ye baktım tam anlamıyla soygun ptt den alırken 5 Tl verıyorsun 30 tL lıkte ıcerıne yukleme yapacakmıssın sonra karayollarının ucretıne baktım gecıs 2 TL den baslıyor ben bır kez kullanacak ısem neden 30 Tl yuklemem gerekıyor .Kendı vatandasını bu denlı somuren geldımı kı
    Zeynel KARACAN

"Allah bir ülkeye yardım etmek isterse, onun elinden tutmak isterse başına Mustafa Kemal gibi lider getirir"

okan türkmen
    malebow - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Evo Beyaz
    Plaka
    35dev53
    Edilen teşekkür: 157

Alıntı ZAK1980 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    akp yıne vatandasın parasını nasıl alırım ve surıyelı ozgur terorıstlere bagladıgım maasın parasını vatandasın cebınden cıkarırım hesabını yapıyor .HGS ye baktım tam anlamıyla soygun ptt den alırken 5 Tl verıyorsun 30 tL lıkte ıcerıne yukleme yapacakmıssın sonra karayollarının ucretıne baktım gecıs 2 TL den baslıyor ben bır kez kullanacak ısem neden 30 Tl yuklemem gerekıyor .Kendı vatandasını bu denlı somuren geldımı kı
    aynen öyle, aylar önce 1 kere geçtim ve cezaya düştü. mecburiyetten hgs almak zorunda kaldım. 3,50 lira kesildi bakiyeden. mecburi yüklediğim 30 tl den 27,50 si hala duruyor. uzun bir süre de kullanacagımı sanmıyorum.

mtv de ise adamlar 80 model araba kullanıyor, çevreye trafiğe vs. benden fazla zarar veriyor, benim arabam 2011 model ama ben daha fazla mtv veriyorum, sistem bozuk.
    ISmileUDie

halil özçelik
    ᵀᴵᴾᴼ♥ᴳᴿᴬᴻᴰᴲ ᴾᵁᴻᵀᴼ♥ᴮᴿᴬᵂᴼ ligdevi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Bursa
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Plaka
    16 Z 5982
    Edilen teşekkür: 110

Alıntı malebow Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    aynen öyle, aylar önce 1 kere geçtim ve cezaya düştü. mecburiyetten hgs almak zorunda kaldım. 3,50 lira kesildi bakiyeden. mecburi yüklediğim 30 tl den 27,50 si hala duruyor. uzun bir süre de kullanacagımı sanmıyorum.

mtv de ise adamlar 80 model araba kullanıyor, çevreye trafiğe vs. benden fazla zarar veriyor, benim arabam 2011 model ama ben daha fazla mtv veriyorum, sistem bozuk.
    Hangi sistem düzgün ki, herşey el altında masa altından yürütülür olmuş, en iyisi dünyanın tırstığı Osmanlı yönetimi

Ümit AKDENİZ
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Evo Gri
    Plaka
    34 HF 6888

Alıntı ligdevi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hangi sistem düzgün ki, herşey el altında masa altından yürütülür olmuş, en iyisi dünyanın tırstığı Osmanlı yönetimi
    Ah o Osmanlı kanunlarıyla yaşamayı o kadar çok isterdim ki. Haksa hak, adaletse adalet. Eskiler kul hakkının önemini çok iyi bilirlermiş. Allah nasıl gelirseniz gelin bana bir tek kul hakkıyla gelmeyin buyurmuş. İdarecilerin , yöneticilerin o kadar büyük sorumlulukları var ki, kul hakkı yiyenin , hak gözetmeyenin cennetin kapısını bile görme şansı yok.

7. Bu mesaj için teşekkür edenler:

must sekseniki
    must82 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Denizli
    Rengi
    Bolero Kırmızı
    Edilen teşekkür: 60

ya sanırım hgs leri bankalardan alırsanız daha ucuz oluyordu diye hatırlıyorum ama yanlış hatırlıyor olabilirim.

Zynl krcn
    Nereden
    Antalya
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Plaka
    07ÜJİ34

Alıntı must82 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ya sanırım hgs leri bankalardan alırsanız daha ucuz oluyordu diye hatırlıyorum ama yanlış hatırlıyor olabilirim.
    Sadece TL yı odemıyorsunuz okadar .Banka ne yapar eder onuda alır zarten
    Zeynel KARACAN

"Allah bir ülkeye yardım etmek isterse, onun elinden tutmak isterse başına Mustafa Kemal gibi lider getirir"

YUNUS KAYA
    ykaya1983 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Gaziantep
    Rengi
    Rock Siyah
    Edilen teşekkür: 720

Avrupada ne varsa aynısını yapan taklitçi bir ülke olduk.

halil özçelik
    ᵀᴵᴾᴼ♥ᴳᴿᴬᴻᴰᴲ ᴾᵁᴻᵀᴼ♥ᴮᴿᴬᵂᴼ ligdevi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Bursa
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Plaka
    16 Z 5982
    Edilen teşekkür: 110

Alıntı ykaya1983 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Avrupada ne varsa aynısını yapan taklitçi bir ülke olduk.
    Maalesef öyle, tuvaleti, banyo yapmayı temizliği kahveyi Osmanlıdan öğrenen dünya şimdi bize örnek olur oldu, bi de hiç hoşlanmadığım olay avrupaya ve ingilizceye bir hayranlıktır gidiyo ülkemizde, elbette iyi olan şeyleri alıcaz ama onları bizden üstün görmicez, bir kaç ay iş için avrupanın göbeğindeki almanyaya gittim, dönüşümde çalıştığım şirkete yıllık 80 bin tl lik kazanç sağlatacak öneri verdiğimde ise alman hayranı müdürümüz onlar bunu yapmadıysa bi sebebi vardır dediğinde başımdan kaynar sular döküldü resmen, verdiğim öneri yıllık 80 bin tl tasarruf yaptıran bi buluştu resmen, sen ben biz avrupalılardan kendimizi aşağı görmüyoruz belki ama başımızdaki yöneticiler kendilerini almanlardan avrupalılardan daha kafasız gördüklerine şahit olmuş oldum maalesef, iyi veya kötü bu mtv olayıda avrupadan alınma...

İbrahim Öğretmen yanında Albea Sole Prem.Plus
    Moderatör ibrahim06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Evo Gri
    Edilen teşekkür: 1131

Öcalan alçağıyla görüşmeler sürerken heralde bu da gündem saptırma atağı. Gerçi yeni sağlık bakanının anne sütü bankası tartışmaları 2 hafta daha sürerdi ama memo şimşek bekleyememiş anlaşılan.Geçen sene de eskisi sezeryan yaptırtmam diye şov yapıyordu. Ne oldu. değişen hiçbişey yok. Sezeryan aynen devam. Ha şu değişti: Özel hastanelerde normal doğum ücreti yükseltilerek sezeryanla eşitlendi.

görkem koçsan
    görkem koçsan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Zonguldak
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 162

çevreyi çok düşünen devletimiz var vergiyi ona göre yapcakmış ama elektrikli arabalarında pillerine ötv koycakmış.

Ev .
    Evren_c - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İzmir
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 403

Sözüm ona elektrikli araçları destekleyecekler ama henüz bu araçlar kullanılabilir olmaktan çok uzak bana göre. Ayrıca elektrikli araçların pahalılığı yanında pilleri sizin olmuyor, kiralıyorsunuz. Astarı yüzünden pahalıya geliyor. MTV'si belki daha ucuz oluyor ama ÖTV ve araç fiyatından golü yiyorsunuz. En güzeli motosiklet, hatta bisiklet!

Zynl krcn
    Nereden
    Antalya
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Plaka
    07ÜJİ34

HGS yı bir ıkı kez kullanacak olan arkadaslar ıcın ;
    NEDEN BANK ASYA HGS (HESAPLI GEÇİŞ SİSTEMİ) EN HESAPLISI?
    Bank Asya’nın, HGS satışı yapan diğer bankalardan önemli bir farkı bulunmaktadır. Mevcut banka uygulamalarında, satış gerçekleştiği an kredi kartından 30 TL bakiye çekilerek HGS’ye aktarılmakta ve HGS’nin bakiyesi azaldıkça otomatik olarak çekim yapılmaya devam edilmektedir. Bank Asya’nın HGS sisteminde ise kredi kartından herhangi bir bedel çekilmez, sadece gerçekleşen geçişler kredi kartı ekstrenize yansıtılır. Bu nedenle en hesaplı HGS hizmeti Bank Asya tarafından sunulmaktadır
    KAYNAK:
    AsyaCard
    Zeynel KARACAN

Ümit AKDENİZ
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Evo Gri
    Plaka
    34 HF 6888

HGS yı bir ıkı kez kullanacak olan arkadaslar ıcın ;
    NEDEN BANK ASYA HGS (HESAPLI GEÇİŞ SİSTEMİ) EN HESAPLISI?
    Bank Asya’nın, HGS satışı yapan diğer bankalardan önemli bir farkı bulunmaktadır. Mevcut banka uygulamalarında, satış gerçekleştiği an kredi kartından 30 TL bakiye çekilerek HGS’ye aktarılmakta ve HGS’nin bakiyesi azaldıkça otomatik olarak çekim yapılmaya devam edilmektedir. Bank Asya’nın HGS sisteminde ise kredi kartından herhangi bir bedel çekilmez, sadece gerçekleşen geçişler kredi kartı ekstrenize yansıtılır. Bu nedenle en hesaplı HGS hizmeti Bank Asya tarafından sunulmaktadır
    KAYNAK:
    AsyaCard
    Bank Asya güzel iş çıkarmış. Benim OGS de bu sistemle çalışıyor hatta kredi kartı değil normal banka hesabımdan kesiliyor geçişlerim.

Yağız Karadeniz
    CoachK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Beyaz
    Edilen teşekkür: 68

Yeni vergi sistemi gayet mantıklı. Mtv nin yerine gelicel büyük bir ihitimalle ve de 1300 cc ye kadar olan araçların vergileri ve 0 km fiyatları da düşücek. Bizim 1.3 lerinde yıllık vergisi düşücek olması güzel.