benim tanıdığım bütün amerikan arkadaşlarım ben amerikanım diyor :)
Printable View
benim tanıdığım bütün amerikan arkadaşlarım ben amerikanım diyor :)
1982 Anayasası Madde 66
Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür. (Son cümle mülga: 3.10.2001-4709/23 md.) Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.
Evet maalesef anayasada böyle enteresan bir tanım var. Birçok akademisyen ve konunun uzmanı kişiye göre askerler tarafından yapılan darbe anayasasında hatalı bir tanım yapılmış.. Son 20 yılın en büyük tartışmalarından biri zaten bahsettiğiniz madde. Bu konu önümüzdeki dönemde yapılması hedeflenen sivil anayasa değiştirilecek..
Bence gayet güzel bir tanım.Irkçı değil ulusçu bir anlayış.
amerıkan amerıkanım der zaten onemlı olan japon un amerıkanım dememesı:) şimdi bi japon amerikanım dese ben o adama garip sekillerle gülerim... cekik gözlü amerikan :) dedim ya almanyada yasayan akrabalarım orda yasıyorlar dıye ben almanım deseler yada cevremızdekı yurt dısında yasayan akrabalarımız bulundukları ulke ırkındanım deseler ne olur? garip olmaz mı? almanyada yasayan turk. turkıyede yasayan alman. aslı budur ...turkıyede yasayan alman turktur( hissetse bile) soylemı bana cok garıp gelıyo
Ulusçuluk 1700'ün ikinci çeyreğinde Fransızlar tarafından ortaya atılmış olan bir fikir. 1789'da Bastillie Şatosu baskını (Fransız İhtilali) ile dünyaya yayıldı. En büyük zararı bu coğrafyaya verdi ve Osmanlı Devleti'nin parçalanmasına neden oldu, bugün içinde bulunduğumuz terör sorununun da en büyük nedeni. 1945'de 2.dünya savaşının sona ermesiyle misyonunu tamamladı tüm dünyada.. Yani aklın zorunlu bir gereği değil.. Fikrinize saygım var tabii..
Dediklerinize katılmıyorum.Türkiye'yi tutan çimento uluşçuluktu.O dağıldığı için şuanda güneydoğuda tabelalar değişiyor ve değişim var.Kurtuluş savaşında hep beraber savaştık.Kimse kimsenin ırkına,dinine kökenine bakmadı.
Yabancı ülkelerin isteği Atatürk'ün aşıladığı ulusçuluk anlayışını yoketmek.Bizi birbirimize kırdırmak.
Benim de fikrinize saygım var.Ama bu tartışmanın yeri burası değil.Konuya siyaset girince tatsızlık çıkıyor.
Özelden devam ederiz isterseniz tartışmaya.
M.Kemal ve arkadaşları Fransız ulusçuluğundan etkilendikleri ve o dönemin modası ulusçuluk olduğundan yeni devlet bu şekilde kuruldu. M.Kemal farklı bir fikre sahip olsaydı bugün başka bir şekilde yönetiliyor olurduk..
Devletler, yönetimler, liderler gelir geçer, değişir, yıkılır, kurulur.. Rejimlere, yönetim biçimlerine bu kadar takılmayınız, aslolan insandır..