Cevap: Linea el freni gevsekligi
Alıntı:
ORS15 Nickli Üyeden Alıntı
Zafer bey ,şimdi lastik söküldükten sonra kampana ortaya cıkar , üzerinde iki tane aliminyumdan yıldız civata vardır biraz hasastır, başka anahtar ile sökerseniz genelde torna vida ile sökülmeye calışılır civatalar hemen bozulur.O civataları söktükten sonra , torna vida ila kampana ile kasa arasına sokun biraz kanıttırın kampana biraz ayrılır , sonra aynısını diger taraftan yapın aslın kampana cıkar. Lokmaya gerek yok. Benim bildiğim.
Ali Bey, youtube dan bizim araçların kampana sözümü ile hiç bir video bulamadım, daha önce ustam sökerken hiç dikkat etmedim. Belki diğer arkadaşlar nasıl söküldugunu anlatırlar. Youtube da farklı markaların farklı söküldugunu gördüm bizim Puntolarda muhtemelen 32mm alyanla sökülüyor;
https://m.youtube.com/watch?v=DxeULVqDGDc
zafer bey , puntolarda eklediginiz video daki gibi degil.puntolarda sadece iki alyanlı civata var onları söktükten sonra kampana sökülüyor.bizim kampanaları bijonlar tutuyor.
Alıntı:
ykaya1983 Nickli Üyeden Alıntı
Valla arkadaşlar bence hep sıkıntıların kaynağı fıat'ın maliyetten kısma adına 2016 yılında ürettiği punto gibi bir araca hala kampana fren koymasından kaynaklanıyor.3 tane punto kullandım ve tüm araçlarımda da bu kampana problemlerini yaşadım.Kampanalı araçlarımın hiçbirisinde de el freni istediğim hassaslıkta olmadı.Bir seferinde el freni çekerek aracım kendi kendine gidip bir yere çarpıyordu.Ayarı sıkarsan el freni kalkmayacak derecede sertleşiyor.Gevşek yapsan bu sefer de el freni tutmuyor.En son sattığım puntomda aracımın arka frenleri dengesiz tutuyordu.Bir taraf diğer taraftan daha fazla tutuyordu.Ben cırcırları kendim ayarlayım derken hepten kampananın ayarını kaçırmıştım.Yani velhasıl kelam kampana fren ayarını kaçırdın mı tam bir baş belası.Şu an bravomda 4 teker disk fren.El freni milim kaçırmıyor.Ayar sıkıntısı falan derdi yok.
Yunus Bey, polo, fiesta, clioda da kampana var. Bu teknolojı guclu olmayan aracların on frenlerle rahatlıkla durabilmesinden ötürü arka tarafından dengesini belli oranda tutabildiği için maliyet avantajlı olarak kullanılmaktadır. Yanlış ustanın elinde disk de kampana da heba oluyor ınanın. Tuzla İçmeler'deki ustam günde 15 araç bakıyorsa yarısından fazlası başka ustaların mundar ettiği fren sistemleri, disk kampana farketmiyor. Yerli yabancı pek cok forumda pek cok aracla ilgili disk kampana konusması yapılır ve sonuc aynıdır: Dısk daha ıyıdır ama bazı aracların arka frenlerı ıcın fazla ıyıdır. kampananın hıcbır zararı yoktur ve uretıcıye de kullanıcıya da daha ucuzdur:)
Alıntı:
Ben daha önceki aracımın arka frenlerini kendim temizlemiştim , arka kampanaları söktüm, kampananın iç kısmında bulunan,balataların sürttüğü alanı güzelce zımparaladım, araka fren balatalarını aracın üzerinde zımparaladım, daha sonra hava tuttum temizledim. Daha sonra w40 ile temizledim sildim bazı kısımlarını gres ile yağladım. Puntolarda ayar yeri yok diye hatırlıyorum otomatik ayarlıyor. Sadece el freni kolunda teli sıkarak biraz mauel ayar yapa bilirsiniz. Sonra topladım , bir iki fren bastım el freni süper olmuştu:) bu arada el freninin, kaçırması aracın genel fren mesafesini de uzatır ve fren kalitesini de düşürür.
Ustanız el frenine müdahale edip düzelmediyse ,zafer beyin dediği gibi ustanızı değiştirin.
Üstad geçen hafta arka fren balataları ustama temizlettim, zımparalattım usta sıkılık ayarını kaliperin içinde ki ayar yeri ile sıktı ve şuan eskisi gibi arka frenlerin durmaya yakın çektiğimde tekerleri kitliyor..... Aracın normal frenlemesi de eskisi gibi oldu. Yani arka fren bataları elle sıkılık ayarı yapılıyor.
Alıntı:
zafer bey , puntolarda eklediginiz video daki gibi degil.puntolarda sadece iki alyanlı civata var onları söktükten sonra kampana sökülüyor.bizim kampanaları bijonlar tutuyor.
Evet ayrıca göbeği sökmeye gerek kalmadan balatalara ulaşılıyor.
Artı benim için önemli olan sabahları ilk kalkışlarda arka frenlerden gelen tuhaf gacırtılar gitti.