Selam arkadaşlar,
3 ay önce yaptığım kaza sonrası g. puntomu sigorta şirketine başvuru yaparak perte çıkardım. Yaklaşık bir ay önce de araştırmalarım sonucu daha önce de göz koyduğum Polo Bluemotion 1.2 TDI aracını aldım. Sonra da bir baktım ki Polo ile Punto kıyaslanıyor burada :)
Fiat'ı bağnazca eleştirenlere g.puntoyu kullandığım 2 yıl boyunca şahit oldum. Ama birçoğu aracıma bindiğinde fikirlerini değiştirdiler. G. Punto fiyatına göre alınabilecek zamanın en iyi arabasıydı bence birkaç yıla kadar. Aynı şeyi yeni punto için söyleyemeyeceğim, çünkü dış görünüşü g. puntoya göre daha berbat bir hale gelmişken fiyatı da berbat bir şekilde yükselmiş. Yine de alanlara birşey diyemem, çünkü zevkler ve renkler tartışılmaz.
Aslında g. punto ile yaptığım kaza, bir virajda hızla giderken yerlerin kaygan olması nedeniyle aracı kaydırmaya başlayıp 300-400 m sürüklendikten sonra bariyerlere çarpma şeklinde olmuştu, bunun sonrasında alacağım aracın ESP'li olmasına karar vermiştim. İlk baktığım araç ise Bravoydu. Ama o da ne, Bravo ESP'li modellerin hepsi 48 küsür TL'den başlıyordu. Ayrıca aracı alıp uzun yıllar binerim planı yapsam da 2. el piyasası hemen düşüyordu Fiat marka araçlarında ki bu da Fiat'ın kendi kendini pazarlayamama yeteneksizliğinden kaynaklanıyor. Sonra Punto'ya baktığımda ESP koydurduğumda 37-38 binleri buluyordu fiyatı!
Diğer tarafta Puntoyu almadan önce almayı isteyip çok pahalı diye almadığım bir araç vardı; Polo Bluemotion. Yani diğer adıyla ve iddiasıyla Dünya'nın en az yakan B sınıfı otomobili. Elbette yine de araştırmalarımı yaptım, performans/fiyat analizleri vs derken ben de Polo Bluemotion aldım.
Bir kıyas yapma konusunu merak edecektir bunu okuyanlar o yüzden tüm fikirlerimi açıkça belirtiyorum, tekrar renkler ve zevkler tartışılmaz diyerek;
Yeni Punto 1.3 Mjet 75 HP 190 Nm;
- Polo'ya göre motor performansı bir beygir daha az olsa da torku 10 Nm daha fazla old. dan ve Turbo veriminin maks. olduğu devir daha düşük old.dan (1500 dvr/dk, Polo BM'de 2000 dvr/dk) performansı hissedilir derecede daha iyi.
Polo BM 75 PS 180 Nm;
- Yakıt tüketimi zaten bu aracın piyasaya çıkma nedeni olduğundan elbette yakıt tüketiminde çok daha iyi (1-2 lt civarında tahminim). Her ne kadar İstanbul'un trafiğinde fabrika tüketim verilerini yakalamak imkansız olsa da her durumda daha az yakıyor. Şehir dışı fabrika verisi 3.0lt/100 km ki henüz denemesini yapmamış olsam da 3.5 lt/100 km'ye uzun yolda rahatça ulaşabileceğimi düşünüyorum. Performansı ise Puntoya göre çok az düşük ama gerekli devirde sürüyorsanız yokuş yukarı her benzinli (turbolu benzinliler hariç :)) arabayı geçer.
Poloya oranla daha geniş ve ferah bir araç. 5 kişi Akdeniz turu yapmışlığımız var g.punto ile. Polo ile 5 kişi böyle bir yolculuk biraz zor olabilir arkadakiler için. Zaten teknik verilere baktığınızda punto yükseklik, genişlik, diz mesafesi ve bagaj hacmi olarak daha geniş. Özellikle geniş bir arabadan daha dar bir arabaya geçmek ferahlık anlamında biraz hayal kırıklığı yaratabilir; bense daha küçük olduğunu bilerek aldım zaten Poloyu.
Polo BM 75 PS 180 Nm;
1.2 olmasına rağmen motor sesi bence g.puntoya göre daha az (yeni puntoda nasıldır bilmem). Ayrıca şu bir gerçek; araç kalitesini fark ettiriyor. G. puntoda kapıları açıp kaparken garip garip ses gelme problemleri oluyordu ki birkaç kez servise götürmeme rağmen devam etmişti problem. Hatta bir keresinde arka camlardan bir tanesi kendi kendine aşağı inmişti ki kronik sorunlardan biriydi bu araçlarda. Bu araca binerken ise aklıma hep aşağıdaki video (Videodaki araç polo olmasa da VW) geliyor;
www.youtube.com/watch?v=Yc4P6VdIPRE
Elbette araç fiyatı ve ekleteceğiniz donanım olarak da servis bakım ve yedek parça fiyatı olarak da Polo'dan daha ucuz. Bir kere VW'de satış ve servis mantığı insanları mali konularda direk öpmeğe yönelik :)
Bunları düşündüğümüzde Anti-Fiatçıların çok da bilmiş veya mantık sahibi insanlar olduğunu söyleyemeyiz. Sonuçta Avrupa'nın önde gelen markalarından biri. Bir kere Renault ve diğer Fransız markaları Fiat'ın bence birçok konuda gerisindeler.
Ama yukarıda okuduğum yorumlara istinaden bugün Polo alan biri de sonuçta elbette kendi maliyet/performans/kalite analizini yapmıştır ve nasıl ki Punto'ya karşı önyargıların yanlış olduğunu düşünüyorsak Fiat'tan başka markaların da bir kullanım nedeni vardır, bunu anlamamız gerekiyor.