konu nerden başlamış nereye gitmiş hiç bişi anlamadım
Printable View
konu nerden başlamış nereye gitmiş hiç bişi anlamadım
vardır ! var mı başka soru ?
Yeni nesil tüm dizel motorlarda olduğu gibi Multijetler dede turbo vardır. Her marka dizel araçlarına farklı isimler verir Volkswagen TDI, Opel CTDI, Peugeot HDI gibi, Fiat'da Multijet der ancak tüm bu yeni nesil motorların çalışma prensipleri aynıdır hepsi de değişken zamanlı turbo dizel motorlardır. Ancak Multijet 2005 yılında dünyanın en iyi dizel motor ödülünü almıştır. Ben de Multijet in diğer dizel motorlara göre daha verimli olduğunu düşünüyorum. :)
yardımcı olan olmaya çalışan herkese çok teşekkür ederim
Evet multijetlerde turbo var.
Yalniz dostum dizel bir araca blowoff takarsan sesten baska bisey alamazsin. Hatta performans kaybi bile yasarsin. (elektrikli takarsan o ayri tabi)
Dizel motorla, benzinli motorun calisma prensibi farkli..
Sent my GT-I9100 using 2
arkadaş bidakka ya sen cocuksun ? yada daha önce hiç araban olmadı? kardeş sen hayatında turbosuz bi dizel arac gördünmü ? çok şaşırdım ve şaşkınlık içerisinde yorumları okudum , dünyadaki tüm dizel araçlarda bir besleme türü mevcuttur , yani kısacası turbosuz bi dizel bulman cok zordur , ayrıca turbolu bi arac kullanıcısıyım blow off taktırma , aslında blow off turbo icin iyi birseydir pis havayı turboya geri göndermeden dışarı atar , ama şöyleki blow off elektronik valf türbünlerini bozar , araç bi bakmışsın kösülmüş kalmış (bu kösülmüş kalmış meselesini en çok rcz kullananlar bilir :) ) kısacası bir adet dizel bi arac alınır gidersin güzel birtane hks mantar filtre alırsın , blow off kadar keskin çıkarmaz sesi ama saf turbonun pervane sesini heleki hızlanmada seni gayet tatmin eder ama bence bütün bunlardan önce biraz araç bilgisi edinmeni tavsiye ederim , kesinlikle yanlış anlaşılmasın küçümsemek adına söylemiyorum nasıl teknolojik bi alet alırken bi bilene sorar 40 yerini inceler fikir sahibi oluruz onun gibi bişey..
Bilmislik taslamak istemem ama cok eski dizellerde turbo olmuyodu sanirsam ama idda etmem asla
yok usta illaki vardır katiyen yok demiyorum ama cok cok cok cok cok cok coooooooook eski ilk dizel araclar ondada vardır bi besleme ama mutlaka cunku dizel yani motorin yanmaz benzini yere döküp kibriti atın yanar ama motorini yere döküp kibriti atın kibrit yanmayı bırak söner :D o yüzden ilk dizelde bile motora ilave hava (oksijen) beslemesi yapan bişey vardır , he yazılarımda sunu yazmayı unutmusum tum turbolu araclarda ister dizel olsun ister benzin olsun , ister küçük ister büyük illaki intercooler vardır..
Eskiden turbo beslemesiz dizel araçlar vardı, hatta yakın bir zamana kadar Corsa'nın 1.9 90hp lik bir aracı vardı. Turbo beslemesi olmayan 1.9 veya 2.0 lık bir dizel araç 90-100 hp güç üretebilir. Mesela 95 hp lik yeni nesil 1.3 multijet veya ctdi motorları bile turbo desteği olmadan 50 hp civarı gücü zor üretirler, bununda nedeni Erhan beyin de dediği gibi mazotun zor yanmasıdır. Ancak zar zor patlayarak yanan mazot daha yüksek çevirme gücü sunar torkları daha yüksektir ...
Profilimde yasim gozukuyor zaten 20 yasinda daha once araba alma ihtimalim babam zengin olur ozamanda gelip punto almam burda bana yardimci olmaya calisan insanlarida mesgul etmem bilmiyorsun demissin evet bilmiyorum zaten oyuzden bu konuyu actim cok yardimci oldular kimse senin gibi yok cocuksun falan demedi bu forumun amaci yardimlasmak bilgi paylasmak mi show yapmak mi ?
usta sen beni yanlış anlamışsın yazımın sonundada dedim "kesinlikle yanlış anlaşılmasın küçümsemek adına söylemiyorum nasıl teknolojik bi alet alırken bi bilene sorar 40 yerini inceler fikir sahibi oluruz onun gibi bişey.." diye ? sen neye alındın bende senin yaşında sayılırım tekrar söylüyorum küçümsemek adına yada küçük düşürmek amacı ile söylemedim , öyle anlama ki zaten acıklamasını yapmıştım gayet güzel ? bence alıncak bişi yok :( açıkçası sadece yazımın ilk 3 kelimesine takılmışsın , bence diğer kelimeleride okusaydın..
Yok estafurullah alinmak degilde yani bilsem konuyu acmazdim zaten
yok dostum tekrar söylüyorum ben sen alınasın diye yazmadım zaten sence dalga geçcek olsam aşşağıya biton açıklama yazdım zamanımı nie öldüreyim , umarım diğer kelimelerim senin sorununa cevap olabilmiştir , insan söylemesi ile yazması bir olmuyor , ben söylerken şaka manasında söylüyorum ama yazarken yanlış anlaşılabiliyor , klavyemin kalbi , dili , ağzı olsada konuşsa :) şaka bi yana dizel araçlarda turbo olur intercoolerda ama blow işinden vazgeç derim..
turbosuz dizel vardır, hem de çakılıdır, renault 19 dahil 1.9 dizel renoların hepsi turbosuzdur... hasılı, turbo dizel küçük hacimli motorlar sekiz on senelik hikayedir, öncesinde çok lüks araçlar hariç mumla arasanız bulamazsınız.. mjet motorun 2005 de ödül almasının sebebi de budur zaten, o tarihe kadar böyle küçük hacimde, turbolu, ekonomik bir motor üretip de binek araçlarda kullanan olmamıştı....
hasılı, büyük hacimli kamyon, iş makinesi vb araçlarda turbo yıllardır vardı... benzinli motorlarda da vardı... ama küçük hacimli dizellerde dediğim gibi yenidir ve yollarımızda hala bir sürü turbosuz dizel araç mevcuttur.
katılmıyorum çünkü reno 1.9 dizelde çarpan geometrili hava türbünü vardır zaten sonra bu olay geliştirilerek geometrik açılı turbo adını almıştır, ayrıca turbosuz dizel araçlarda motor hacmi çok büyük değilse kesinlikle motora ilave hava beslemesi vardır , bu turbo olur , boğaz kelebeği kapakçığı olur , süperşarj olur daha adını bilmediğim bi sürü besleme türü olabilir..
ben performans kaybı olacagını düşünmüyorum aksine motor enjeksiyon kapağı kapandıktan sonra pis hava turbo pervanelerine geri gidip turbo pervanesini ters yöne zorlayacak bu yüzden blow off takmak iyi pis havayı geri dönmeden dışarı atmak , ama şu var pejo rcz kullanan arkadaşlar daha iyi bilirki blow off silindir kapaklarında bulunan elektronik valf türbünlerini bozuyor ve eğer türbünler bozulursa motor kösülür kalır 100ü geçemezsin hatta korkarsın motor bozuldu diye , eğer çuflamak istiyorsan elektronik blow off die bişey var kurulumu basit sesi güzel bence o şekilde çufla :play_bal: