Arkadaşlar sayfa 215 olarak geçiyor benim kitapçığımda. Otomobilin bakımı kısmında YILLIK BAKIM PROGRAMI diye bir bölüm var. Burada aynen şu cümleyi göreceksiniz.
'' Servis Programında gerektiğinden daha sık aralıklarla motor yağını değiştiriniz. ''
Bu ne demek oluyor... Bazı iddia eden arkadaşlar yok efendim bana 20000 km dediler ben illa 20000 hatta arabanın 30000 e kadar hakkı var dediler ben 30000 olunca bile değiştiririm. Aman efendim sanki bana saatli bomba değil ya diyen arkadaşlar Arabayı üreten firmanın bile sözünü dinlemiyor.
Lütfen araçlarınıza gereken ilgiyi sadece gaz pedalına basarak yada devir saati gözleyerek değilde Üreticinin çıkardığı kullanıcı el kitabını okuyarak gösteriniz.
Üretici aynen şunu ifade ediyor. Ben aracın motor yağını periyodik bakım cetvelinde 20000 km olarak gösteriyorum... Ancak sayın kullanıcım sen yinede Servis Programında gerektiğinden daha sık aralıklarla motor yağını değiştiriniz.
BU DA ŞU SONUCU DOĞURUYOR..... BENİM YADA TİTİZ DİYE TABİR EDİLEN Kİ ALAKASI YOK BU ARKADAŞLAR TAMAMEN ZEVK ALDIKLARI MESELEYE DİKKATLE YAKLAŞAN İNSANLARDIR; İŞTE BU ŞAHSİYETLERİN 20000 KM Yİ BEKLEMEDEN 12.000 İLA 17.000 ARASINDA MOTOR YAĞINI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKLİLİĞİDİR.
ARKADAŞLAR 20000 KM Yİ BEKLEMEYİNİZ!!!!! ARACINIZIN MOTOR ÖMRÜNÜ UZATMAK İSTİYORSANIZ.^^^^ HATTA VE HATTA ARACINIZIN 0 İLA 5000 KM DE KULLANIDIĞINIZ İLK YAĞI HEMEN DEĞİŞTİRİNİZ. ^^^^
HERKESE HAYIRLI FORUMLAR.... SAYGILAR![]()
Konu biancoangelo tarafından (11/07/2012 Saat 01:23 ) değiştirilmiştir.
Her ŞERDE bi HAYIR vardır...
Motor ömrü diye birşey yoktur! Kullanıcının motora tanıdığı yaşam hakkı vardır!
Kitap deyinde millet yazmaz oldu![]()
![]()
20 bin km olurmu yamotor yağının hakkı 10 bindir...
- Ah dostum Şerafettin. Hastasın biliyorsun. Yatakta olman gerekirken hala BEŞİKTAŞ hala BEŞİKTAŞ !
...dedi doktor Enver
ince bir sesle:
-FEDA
...dedi Şeref bey
ama kimseler duymadı ...
Kubilay firmaya bakarsan haftada bir gel değiştir derler. Yağ değişimi kullanım şartlarına göre değişir. Ben 14 binde değiştirdim çünkü araba 6 ay kadar Ağrının berbat tozlu yollarında geçti ve 3 kez git gel ağrı ankara 7250 km yaptım. Ama bütün trafiği Ankarada geçirseydi emin ol 20bini beklerdim. Yağ değişiminden ziyade yağı sürekli kontrol etmek. Kıvamına bakmak eksiltme varsa eklemek gerekir. Normal değişim süresinden önce çok kötü hale gelmişse yağ ve senesi dolmuşsa tabiki erken değiştirilir.. Aracınız garanti kapsamında yağ eksiltti sizin de haberiniz yok eklemediniz ve motor yandı diyelim. Garantiden değiştirilir
Konu ibrahim06 tarafından (11/07/2012 Saat 01:33 ) değiştirilmiştir.
aynen mantık olarak çok doğru ancak ben yinede özellikle 0 km alınan araçlarda ilk 5000 den sonra yağ değiştirilmsi taraftarıyım. Bu konuyu teknik olarak makina müh. bi arkadaş yazmıştı. Hatırımda fazla yok. Konuyu bulursan yayınlarım. benim oturduğum muhitde orta tozlu... Ama ben kesinlikle 20000 kadar beklemenin çok da doğru olduğunu düşünmüyorum. Yine bekleyeceksem en fazla 15000 olur o zaman bile içim cız eder düşünürüm arabaya binerken.
Bu tamamen gerekli veya gereksiz durumlarla alakalı..Gerekmedikçe neden değiştirilsinki..oraya yağ çubuğu koymuş adamlar..Bakarsın gerekliyse eklersin veya değiştirirsin...
Konu fotobelit tarafından (11/07/2012 Saat 11:23 ) değiştirilmiştir.
Aracin performansi dusmuyor bakim araliklarini daraltinca, dogru soylemis kitap
Ben ana bakimda degismesi gerekenleri, her 10K'da birde yag ve filtreleri degisirim.
Oz Büyücüsü
Cımbızlanmış haberler olur ya ona benzemiş bu haber
Başı ne sonu ne bu uyarının??
Benim kullanma kılavuzumda,(bir çok aracın kullanma kılavuzunda olduğu gibi)
"Anormal kullanım koşullarında" diye başlar ve sizin bahsettiğiniz şey yazar "Periyodik bakımından önce bakımını yaptırmalısınız" diye.
2009 punto kitapçığımda bahettiğiniz cümle hiç bir yeriğnde yok.
Aynı şekilde 2012 kitapçığında da yok.
Ama yukarda bahsettiğim durum var. "Zorlu kullanım şartları"
Yağ değişim periyodu belirtilen yaplar için 20000km ya da 1 yıldır.
Kullandığınız yağa göre kullanım km'si değişir ama yılı değişmez.
***Okuduğunuz bir cümleyi yanlış yorumlayarak, konu hakkında bilgisi az olan arkadaşları boşuna masrafa sevk etmiş oluyorsunuz.
Furkan maalesef senin soyledigin gibi degil durum. Gercekten bakim araligindan kisa surede degistirmekte yarar var. Motorun omru ve performansa katkisi cok buyuktur.,
Bu arada Servis kitaplari her sene ve her model icin degisiyor. Belki seninkinde baska bir sayfadadir.
Bak mesela benim servis kitabi 193. sayfada aynen su yaziyor (Benim araç tjet):
DPF’ye sahip Multijet tiplerinde)
Motor yağı ve yağ filtresi uyarı ışığı
yandığında ve ilgili uyarı mesajı gösterildiğinde
(bkz”Uyarı ışıkları ve mesajları”
bölümü) veya her durumda yılda bir motor yağı
değiştirilmelidir.
Eğer otomobil çoğunlukla şehir içinde kullanılıyorsa,
yağ diğer sürüş koşullarından
daha hızlı bir şekilde bozulacaktır.
O yüzden kesin bir yargıya göre konuşmamakta yarar var diye düşünüyorum. Yağın değişim aralığı her araç ve sürücüye, yol mevsim koşuluna ve yağ markasına göre milyon tane etkene göre değişir.
Konu Luc tarafından (11/07/2012 Saat 11:58 ) değiştirilmiştir.
Oz Büyücüsü
@biancoangelo Kullanım Klavuzu her arac için ve her sene değişiklik gösterebiliyor. Diğer arkadaşların kitaplarında yazmıyor veya farklı şekilde yazıyor olabilir bu bilgi.
Yağ değişimi sürüş şekline ve otomobilin kullanıldığı koşullara bağlıdır dostum.
Oz Büyücüsü
ya bu kadar basit bir konunun bu kadar dallanıp budaklanması hoşuma gitmiyor arkadaş sonuçta 20 - 30 milyarlar verip arabalar alıyoruz, en süperi 100 tl olan yağa gelince de yok arkadaş gerek yok demeye başlıyoruz. kardeşim 5 binde bir değiştirmenin sakıncası var mı? bence hiç bir sakıncası yok. o yüzden 30 milyar verdiğim arabamdan 80 -100 tl lik yağı esirgemem 5 binde bir değiştiririm ki değiştiriyorum da.
Konu shellcininabisi tarafından (11/07/2012 Saat 12:01 ) değiştirilmiştir.
Hangi içki sarhoş eder hayat kadar?
Ula bizim ettiğimiz bu 5 bin muhabbetini sanayiciler duysa nasıl mutlu olurlar. Yakında sanayiciler bizim yüzümüzden aman 5 bine kalmadan damla derler. Benzinliler için 10 binde değişim muhabbetini zaten sanayiciler ister hep. Malum ekmek parası.
ben her 10 bınde değiştiririm. Araba rahatlıyo![]()
I Love Abarth
Biraz dikkatli okursanız ben de aynı şeyleri yazdım.
Özel durumlarda, zorlu kullanım koşullarında (bu koşullar ayrıntılı belirtilmiş zaten) 1 yıl beklenmeden yağ değiştirilmelidir diyor kitapçık ama durum belirtiyor.
Bu zorlu kullanım olayı da günde 15dk trafikte geçirmek falan değil yani.
Kullanımının harbi yarısını dur kalk trefikte geçiriyorsundur. Ya da her gün 2km git gel yapıyorsundur dizel araçla. işte o zaman 6 ayda bir değiştirmek farz oluyor.
Yoksa normal şartlarda günde 15-20dk trafiğe takılan araçlar gayet de firmanın belirttiği kalitede yağlarlar 20000km gidebilir.
Senesi dolunca zaten değişecek o apayar bir mesele, işin KİMYAsı.
---Bu arada erken değişim tabiki bir zararı yok. Canı isteyen değiştirsin, ama normal kullanımı olan bir araç için gereği de yok bu kadar basit.
Fren balataları kullanım ömrünün yarısına gelince isteyen değiştirsin.
Baskı balatayı yarı ömründe isteyen değiştirsin
Kullandığı yağı, yarı ömründe isteyen değiştirsin
Lastik dişi 6mm in altına inen isterse değiştirsin
bunların hepsi keyfidir..
Ama gereklilik durumu başka bir olay..
Konu celenlee tarafından (11/07/2012 Saat 12:52 ) değiştirilmiştir.
Benzinli aracımı Mayısta 14binde yetkili kavalıdere servise götürdüm değişim için. Tamam dediler.
Remzi Usta ekrandaki kmyi görünce ''Hocam bu daha 14 binde.Erken'' dedi.
Ben '' Ağrıya git gel yaptığımı orda biraz kulandığımı, Mayıs sonunda Ankaradan ayrılacağımı bi daha vakit bulamayacağımı söyledim. Bunun üzerine nasıl istersen deyip 20 bin bakımını da yaptılar. Şuan arabada asılı kağıtta bir sonraki bakım 34bin yazıyor.
Konu ibrahim06 tarafından (11/07/2012 Saat 13:07 ) değiştirilmiştir.
Kullanıcı el kitabı
Zor şartlar altında kullanımda motor yağı, yağ filtresi ve hava filtresinin periyodik bakım tablosunda belirtilen sürelerden daha kısa sürelerde değiştirilmesi tavsiye edilir.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri