Gitmekten çok durmakta önemli tabi.
Printable View
Gitmekten çok durmakta önemli tabi.
İzmirde uzun yıllar yolda değil pistte gazlayalım sloganıyla yarış pistinde bir cok aktivite gerçekleştiren bir ekipteydim. Halada aynı sloganı soylerim. Ancak sizi rahatsız eden durum beni rahatsız etmiyor. Bence forumlarda eğer kural olarak bir yasaklama olmadıktan sonra herkes bu tarz tecrubelerini paylaşabilir diye dusunuyorum. Sizin tecrubeniz 3.5lt/100km gormektir benim tecrubem maks surat gormektir. Bence takılmayın boyle seylere isteyen istedigi verileri paylaşsın.
Bırakalım avrupadaki bilinçli insanlarıda ghostrider da avrupada ama tek teker 300+ kamyonların arasından geçiyor.
bende aynı şeyi söylüyorum zaten. kazanın tek sebebi hız değil.
Aynı şeyleri otuzlu yaşların başlarında bile bana söylediklerinde söyleyenlere kedi-ulaşamadığı et ve mundar gözüyle bakardım.
Bir zamanlar 1997 model tempra 1.6İE-SLX aracım ile antalya yolunda bir opelle inatlaşırken o şaheser dijital ekranımda 206km hızı gördüğümde yanımdaki arkadaşa "-bak oğlum bak, gözün şöför görsün" dediğimi anımsıyorum, öyle ya benden başka kimsenin o gaz pedalına sonuna kadar basacak aklı yoktu.
Daha sonra almanya mercedes te yukarı bir teknik birimde çalışan ve araçların aerodymic (yanlış yazdıysam lütfen kusura bakmayın) leri konusunda çok ciddi eğitimler almış bir arkadaşım oldu ve bana başından geçen bir olayı anlattı;
Yaz tatili için herşey dahil olan bir otelle anlaştık. Ben ve eşim 2 yaşındaki oğlumuzuda kucağımıza alıp tur şirketinin otobüsüne bindik. Tecrübelerim ve işim gereği otobüste şoför arkasındaki koltuktan başka koltuğa oturamıyorum. Yola koyulduk. Teme girdikten sonra otobüs şoförünün araç kullanmasından sonderece rahatsız oldum ve ist.çıkışında tem üzerindeki çimento fabrikasının oralarda muavini çağırıp "Kenara çekin ben ineceğim" dedim. Muavin anlam veremedi, ne dediyse inmek istediğimi söyledim.
Olaya sürücüde karışmak istediysede yola bakmasını söyledim.
Bunun üzerine sürücü otobüsü sağa çekti. Ben inme hazırlığı yaparken beni ikna etmek için elimdekileri aldı ve nedenini sordu.
Kendisine "Önümüzde giden başka bir otobüsle uzun zamandır dalaşıyorsun. Ani manevralar ve atraksiyonlar yapıyorsun. Üstelik tüm bunları yaparken bir ara ayağındaki terlik ayağının ortasına kadar geldi, çok daha acil bir durumda frene basman gerekirse benzeri bir durum yaşayarak pedala uygun basıncı sağlamama ihtimalini düşünmek bile istemiyorum.
Ayrıca otobüsün lastiğinde ölçüde, lastiğinde ölçüde balon mevcut, bu yükle şu manevrada lastik üzerinde oluşan ani basınçla balonların yarılma ihtimali %xx," (detaylarını şu an hatırlamıyorum)
diyerek ne varsa patlamış.
Sonradan düşünmeye başladım o gaz pedalına sonuna kadar basacak akıl gerçekten sadece bendemiydi, yoksa bende olup diğerlerinde olmayan başka birşeymiydi ?
arçlarımızın fren sistemlerindeki hidrolik hortumları, balatanın içindeki fren merkezinin kenarındaki incecik lastik contalar, rotlar, direksiyon mili daha aklıma bile gelmeyen bir sürü mekanik parçanın %100 yerinde durabilmesi ile gidiyoruz. Birde insan faktörü var, sinir sistemi, araçtan gelen lüzımsuz bir ses, teybin sesini ayarlamak, yolun kenarındaki bir çocuğun araba geçerken arabama atacağı bir taş bile benim dikkatimi dağıtmaya yeterliydi. Bu kazasızlık zincirinin dağılması için sadece bir halkanın kopması yeterli. Sanırım o gaz pedalına sonuna kadar basmayanlarda olup bende olmayan birşey vardı oda bu bilgiydi.
Başkalarının tecrübelerini yaşayarak öğrenmek insana en uymayan davranış biçimidir. 10. kattan atlayanın öleceğini anlamak için 10.kattan atlamak gerekmez.
Kimseye cevap yazmak veya ders vermek haddim değil. Çok bilmişlik yapmayıda zaten sevdiğim söylenemez.
Ben o gaz pedalına basılırken, bu yazılanları düşünebilme ihtimalini sevdim :D
Böyle bir konuya parmak bastığı için Fatih beye ve sabırla okuyan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Ne güzel anlattınız mekanik+insan faktörü hiçbirşey fabrka verileri gibi değil hayatta.minumum sürtünme kuvveti sıfır kavisminumum ters yönde rüzgar ,0 trafik ...........
190 km hızla önümüze heran kırma riski olan aptal sürücüler,tali bir yoldan körü körüne ana altere atlama potansiyeli olan araçlar,mıcır vb malzemelerle yol tutuşunun bitmesi,donanımın zamnla aşinması ve mukavementinini yitirmesii
herşeyden önemlisi sonuçta insanız o hızda ani bir direksiyon kırma yada fren
dasvidan ya aile dasvidanya hayat
ne şehittir ne gazi ..... yolun gitii Niyaziii
Bazen televizyonda mobese kameralarına takılan kazaları gösteriyorlar, hepimiz denk gelmişizdir.
O kadar saçma kazalar görüyorumki, adam ışıklarda dururken gelen bir araç arkadan vuruyor. acacın hızını görseniz frene bassan 2 bilemedin 3 metrede durur. ama nedense frene basan yok.
birbaşka kazada (ki bunu çok sık görüyorum) kavşakta herkes yeşil yanmasını beklerken, yırtık d.ndan fırlayan biri aradan bodoslama çıkıyor.
Şimdi, "Kaza oluşacaksa mutlaka bir bahane doğuyor." diyeceğim ama okuyanlar ve yazımda açık arayan arkadaşlarda, "Madem kaza olacaksa ben yavaşta gitsem kaza yine olacak" diyecektir.
bunu için ben önce davranayım,
-Gözünü kapatıp temde yaya olarak karşıdan karşıya geçebilecek varmı aranızda ?, Kaza olmayacaksa birşey olmadan karşıya geçersiniz.
Tarık bey uçaktan atlıycaksanız uçağa binmeden paraşütle ilgili kontrolleri yaparsınız bütün güvenliği aldıktan sonra atlarsınız 1.ipi çekersin açilmassa 2.ipi oda açilmassa Allah rahmet eylesin kadderden ötesi yok.
Fakat Allah büyük diyip bodozlama atlarsan paraşütsüz netice bellidr
Kul önlemi alıcak gerisi Allaha kalır....
Kader sen git köprüden atla ecelim gelmemişse yaşarım demek değil ki :)
Ben de bu başlığı açan arkadaşla aynı fikirdeyim.Eğer aşırı hız yaparak sadece kendi canını riske etse,hız denemesi yapanlar ya da aşırı hız severler amenna,kendi keyifleri bilir der geçerdim.Ama söz konusu olan aynı zamanda başkalarının hayatı ise,ben hız seviyorum kime ne demeye hiç kimsenin hakkı yok.Ben de moderatör arkadaşlardan bu tür mesajların yayınlanmamasını talep ediyorum.
Arkadaşlar yazdıklarınızı anlayabiliyorum ancak bu işin sonu yok. Aksi takdirde arabayla çıktığımız anda bir kazaya karışma riski hep olduğundan ötürü herkes araçlarını bırakıp yaya devam etsin. Bence herkes aklı başında, sorumlu, duyarlı davranarak kontrolünü kaybetmeden istediği şekilde yaşamalı. Bugüne kadar ne bir makas attım, ne arabamda emanet bir can varken hız yaptım, ne de hız tutkunuyum. Ancak şartların sadece beni etkliediği durumlarda istediğim gibi yaşayabilmeliyim. Herkes aynı yaşta aynı tecrube de olmuyor, ya da aynı olgunluğu sergileyemiyor.
Polemiğe girmek istemiyorum ama arabada yalnız olmak ,hiçkimsenin canını riske etmediğiniz anlamına gelmiyor.Diğer araçlar ya da yayalar ne olacak.Yine de herkes istediği gibi yaşar bir sözümüz yok ya da engel olacak durumumuz yok ancak, bana göre yapılan yüksek hızları buraya yazmak teşvikten ve yanlış birşeyi normalleştirmekten öte birşey değil.
arkadaslar hız aslında gzel bsey degıldır ama bazende yol duzgun trafıgın cok az oldu zamanlarda ıster ıstemez hepımız koltuga bıraz yaslıyoruz fakat dedıgınız gıbı baskalarının canını tehlıkeye atmadan yada cok asırı olmadan yaparak bır sıkıntı olacagını dusunmuyrum taıkıde her seyın pozıtıf yonunu dusundugumuz gıbıde negatıf yonunude dusunmemız gerekır buda kısının kendı muhasebesıdır saygılar ... :)
orhan abi öldürdün beni yaa :D
ben en son 221km/h yaptım sonra telefonun alarm sesiyle uyandım :D
Araba kullanmayi bilmeyen ve hiz yapmayi sevmeyenler lutfen sol seridi isgal etmesin.
Benim temennim budur :)
Edit: Bakim yapmaktan lastik degistirmekten kacanlar. Ucuza mal edeyim derken, hayatlarini 5 kurusa dusurenler hic yola cikmasin hatta..
Sent my GT-I9100 using
Ben kendi adıma sürücülerin aşırı hızdan daha büyük sorunları olduğunu düşünüyorum.
https://www.tuik.gov.tr/PreIstatisti...o?istab_id=362
Tüik kaza istatistiklerine bakılırsa 20 yılda kazalar 10 kat artmış(toplam araç sayısına göre kaza oranı %31 den %73 e yükselmiş)yıllık ölü sayımız 6000 den 4000e düşmüş, tabii yaralı sayımız 87000 den 171000e yükselmiş.Yinede gelişme var denilebilir.