Milli eğitim bakanının geldiği günden bu yana birçok uygulamsını beğenmesem de bence bu uygulaması çok doğru. Hala 50 yıl öncesinin dar kalıpları ile düşünmeye ne gerek var.29 ekimde de kıyameti koparmışlardı da söyledikleri gibi ne cumhuriyet elden gitti ne devlet.Bizim ülkemizdeki kadar şekilcilik ve kuralcılık acaba bügün hangi ülkede var sorarım size.Her yıl 19 mayısta 2 ay öneceden liselerde öğrenciler hiç istemese bile akrobatik hareketlere veya çeşitli oyunlara dahil edilerek önemli sınavlar öncesi bir sürü vaktini bu tür hazırlıklara,provalara vs ayırırlar.Hergün sanki Allaha ibadet etmiş gibi askeri disiplinle sıraya sokulup amuda kalkmamız kule kurmamız takla atmamız gerekir.Öyle ya bunlara yapmazsak memleket düşmanı oluruz, laiklik elden gider ,iran devletine döneriz.Açıkçası lisede öğrenciyken de bu 19 mayıs hareketlerinden hiç haz etmezdim.Hiç istemediğim halde ben ve benim gibi birçok arkadaşı 19 mayıs hareketlerine sokmuşlardı.Ben insaflı bir hocaya gidip rahatsız olduğumu söylemişdim de ancak öyle kurtulmuştum.Diğer arkadaşlar istemeye istemeye sıcağın altında amuda kalkıp takla atıp türlü türlü hareket yapmaya devam etmişlerdi.Bu kadar saçmalık olmaz bence.Ne yani 19 mayısın önemini bilmemiz için 2 ay öncesinden afrika kabilelerindeki gibi günler öncesinden tanrılara gösteri mi yapmamız gerekli.Bu ülkenin başına geldiyse şekilci düşünmeden baskıcı uygulamalarla insanları standartlaştırma isteğinden zorla her yıl belirli günlerde tören alanlarında yağmurda çamurda olsa bekletme düşüncesinden geldi.Bu tür önyargılar kırılıyor ya inşaallah zamanla birçok demokratik olmayan uygulamadan kurtulacağız.Hiç unutmam liseyken duvardaki atatürk büstüne elim değdiği için atatürk büstü yere düşerek kırılmıştı.Tam 28 şubat sürecinin yaşandığı dönemlerdi.İnanın korkudan okuldan kaçmıştım.Bazı arkadaşlar atatürk büstünü kıdığın için kesin disipline gidersin kurtuluşun yok diye beni korkutuyorlardı.Ama Allah şükür ki anlayışlı okul müdürü sayesinde kurtulmuştum.İşte biz böyle yere kur an parçalarını fırlatsan kimsenin birşey demediği ama atatürk büstünü yanlışlıkla düşürsek vay halimize diyebileceğimiz dönemlerden buralara geldik.Ne derseniz deyin bana ama ben bu tür uygulamalardan yavaş yavaş kurtulduğumuzu görünce çok seviniyorum.Kimse 19 mayısı kaldırmıyor.Sadece aylar öncesinden hazırlık yapılan stadlardaki gösteriler yerine herkes kendi okulunda yapsın deniyor.Sorarım şimdi size kominist kuzey kore lideri öldüğünde arkasından ağlamayana ceza kesilmesiyle 2 ay öncesinden insanlara istemese de 19 mayısa hazırlık yaptırmanın ne farkı var.Cumhuriyeti sevdireceksek insanların gönlüne girerek,laikliği sevdireceksek neden gerekli olduğunu gösterek,19 mayısı sevdireceksek insanlara zorla değilde 19 mayısı anlamak için teşvik ederek sevdirmeliyiz.100 yıl sonra bile askeri usulllerle insanları sıraya dizerek bir milletin tarihini sevdiremezsiniz.
Yer imleri