O yokuşu iyi bilirim, sağlam yokuştur :) bizim üni.nin fakültesi var orda (İTÜ)
Printable View
1.3 multijet fiorinolardada aynı olay mevcut.. babam söylüyorduda inanmıyordum. Bigün aldım arabasını denedim gerçektende yığılıp kalıyor.. kalkmasıda ayrı bir mesele, işgence resmen
arkadaşlar bide araçların lastik basınçları çok yüksekse bu yokuşta yığılma sorunu oluyor kesinlikle olması gereken değerlere getirin denmeye değer.Bir yakınımın yepyeni mondeosundan biliyorum.
Aynısını ben de yaşamıştım memlekette orman içi yoldan köye çıkmaya çalışırken. Hızlı veya 2. viteste gidemiyorum çünkü yol çok virajlı. 1. vitese atıp bağırta bağırta çıkmaya çalışırken keskin bir virajda mecbur yavaşlamıştım ve sonrasında dik yokuş gelince gaza sonuna kadar yüklensem de araç devirlenmemişti.
Devrin düştüğünü farkettim ve araç yokuşun ortasında stop etti. Çalıştırdım ama araba kalkmadı, geri gelme şansım da yok çünkü düz yer yok. Ondan sonra 2. kez denedim yine kalkmadı ve stop etti tabi burada gaza bayağı bir basıyorum patinajla kalkmaya çalışıyorum ama köy yolu o bile olmuyor.
3.'de aracı boşa aldım, deviri boşta 3 binlere kadar çıkardım ve hızlı bir şekilde aracı 1'e takıp hemen kalkış yaptım. Aklıma başka çare gelmemişti.
Araç çalıştığında 1000 devirde başlıyor dolayısıyla çok dik rampalarda kalkmak problem olabiliyor hele de virajlı bir köy yoluysa benim gibi uğraşmanız gerekebilir.
Bir sonraki gelişimde ise virajlarda ise gaz kesmeden devam ettim her ne kadar riskli olsa da aracın yolun ortasında stop etmesinin canımı sıkmasından iyidir diye düşünmüştüm.
Senelere önce aynı sorunu arkadaşımın 1.3 mjet 2005 Doblosunda yaşamıştık,dik rampada 3 kişi ile rampanın ortasına geldiğimizde araç durup stop etmişti,bir dahada kalkamadık o rampada.En başa düzlüğe geri dönüp dip gazla kalkış yapınca ancak çıkabilmişti rampayı,demek ki sıkıntı genel ve hala devam ediyor mjet Fiat larda...
bence bu fiatla alakalı bi durum değil, fordda da oluyo aynı şey. rampalarda sağlam gaz vermeyince kalkmıyo. araba bayıldıktan sonra gaza bassanda devirlenemiyo. ben acemiyken cmaxte yeniyken kaçırmıştım bi akşam ara yoldan çok dik bi yokuşa çıkmaya çalışırken(cadde) stop etmiş kalmıştı. elektrikli olduğu için el frenide kullanamadım. 3-4 kere denedim ya gaz az gelip stop etti yada fazla gelip patinaja düştü bi türlü kalkmadı. yerlerde ıslaktı. acayip stress olmuştım.
babam dik yokuşlarda hala klimayı kapatıp kaldırıyor.
bende konuyu açan arkadaşa onu soracaktım kliman açıkmıydı diye...valla benım aracım canavar gıbı...devirinde kullandığın zaman şaha kaldırırsın aracı..m.jetler için söylüyorum..her rampaya girerim korkusuz..bence biraz aracını tanımakla alakalı bır durum
fırat'a katılıyorum ve ben de hiçbir zaman yokuşlarda sorun yaşamadım, canavar gibiydi maşallah... bence yaşanan olayların bi kısmında sorun araçta değil bizde...
Valla arkadaşlar önünüzde arabanın hızla çıkmayı denediğinizde burnunun yere değebileceği bir yokuş varsa kimse tutupda gaza köklemez,bile bile kimse aracına zarar vermek istemez.Yoksa bende 20 yıllık araba kullanıcısıyım acemi değilim yani.Kaldı ki bundan önce 1200 motor bir aracım vardı.Ama şu bir gerçek bizim arabalarda turbo devreye mutlaka girmeli girmediğinde böyle sıkıntıları bütün dizel araçlarımız yaşar bundan eminim artık.Öte yandan devrini almış araçlarımız canavar gibi çekiyor buda bir gerçek hatta 5. viteste bile torkun gücünü görebiliyorsunuz.Benim olay dar alanda hemen yokuş tırmamam gereken bi yerde gerçekleşti,kaldıki yokuşun kötü durumunuda açıkladım.(eğimi kötü hızlı girilldiğinde aracın burnu vurur)
Yokuslarda sunu fark ettım devır olayı önemli bugun 2 vtesı 3500 de ıken 3 attım 3800 4 e attım araba devrını almıs 4 vıteste yokus cıktı o yokusu ben genelde 2 ıle cıkardım 4 le cıktım devır 2700 de falandı 5 a tayımdedım yokus bıttı
d€diğin yokusu gorm€k g€r€kıyo tabı..burnu surtm€m€sı için yavaş gidils€ bıl€ ...yin€ arac d€vırlı kullanılmalı g€r€kırs€ yarım fr€n gor€vını yarım d€bryaj görm€li;)
klima açıksa ve en önemlisi motor soğuksa dik yokuşlarda bayılır hatta stop eder bu çok başıma geldi...motoru biraz ısıtmadan yokuşa girmemek lazım,hatta bikaç saat arabayı parkedecekseniz yokuş yukarı çıkacak şekilde park etmeyin mümkünse... ancak motor sıcakken çok dik yokuşları süper tırmanıyor maşallahı var o zaman da motorun..
:) ankaraya gittiğim de neresi tam bilmiyorum dik bir yokuşa klimam açık arabada 4 kişiyiz ilk 3 vites resmen parçalarcasına tırmanıyordu hiçde öyle bir yığılma çıkmama gibi bir sorun yaşamadım. Bazı kişiler aracın rampada çekişten çok düştüğünü söylüyor ama 100bini devirmiş olan arabam düz yolda en son 180 derken rampada 130-140 diyor :D daha ne desin abi :D
Yokuş var yokuş var. Örneğin ben toprak köy yolundan bahsediyorum eğer asfalt yol olsa ben bahsettiğim yokuşu çıkardım.
Amcamın 1.5 clio'suyla vitesi 1'e almadan çıkıyorum, 90 Model kartal ile sadece 1. viteste çıkabiliyorum, punto ile ise yolun yarısında kalmıştım. Tekrar kalktım ama bu olay canımı sıkmıştı...
"At sahibine göre kişner" arkadaşlar..