arkadaşlar çok güzel bilgi paylaşimi yapiliyor, fikirlerinizle bizlerde birşeyler öğreniyoruz, biraz daha sakin olursak daha mı güzel olur ne :)
Printable View
arkadaşlar çok güzel bilgi paylaşimi yapiliyor, fikirlerinizle bizlerde birşeyler öğreniyoruz, biraz daha sakin olursak daha mı güzel olur ne :)
SAyın aşkın bey kullandığınız araçınızın ilk bakımında motor yağına bir bakın derim . Birde uzman fikri almanızı tavsiye ederim tamam. Neden araç devirlendirilmeli diye .
valla kardeş tam üç yerde servise sordum(kastamonu-samsun-kocaeli) üçüde yok öyle kalıntı motor içinde dedi(kısmetse yaza çanakkalede de soracam:) ). sadece motor yeni olduğundan duvarları benzin/mazot ile iyice kurum tutması için 1000-2000 km ye kadar fazla zorlamayın soraki 5000 e kadar biraz zorlayın dediler.
Arkadaşlar sınırları zorlamassanız kalıplarını aşamassınız Nasıl ki insan koştukça nefesi açılır . Araçta yüksek devirde motoru temizler bu kadar basit Zaten başlığa bakın yeter motor açılma diye başlık açılmış yoksa .Bu sebeple talaşa ve telaşeye gerek yok punto evo 105 multiaır gider .
SAyın AŞKIN bey aynı şeylerden konuşuyoruz sayın arkadaşım farklı bir şey yok sizin araçınız da devir saatin olduğu kısım kırmızı olarak işaretlimi .Son kısım.ı
doğru söylüyon. u kadar pinpirik olmaya gerek yok. ilk aldığım ay irçok servise unu soruyodum hep. :)
sonuçta motorlar sağlam motorlar, bas gitsin... fazla sıkıntı yapıp dert etmeyin, as gitsin. :) sürüş keyfinize bakın, yoksa tadını çıkaramazsınız...
4000 devirde yada 1750 devirde sıkıntı cıkacaksa hiç satmasınlar...
di mi ama:)
Arkadaşlar hiçkimse sizin malınızı sizden fazla tanıyamaz ve bilemez koruyamaz vs. Kendiniz kullanma ve karekter belirleyeceksiniz .
arkadaşlar gelişlen teknoloji ile birlikte hata oranları milimetrenin 100/1 biri kadar oluyor. evet araçlarımız 1980 lerden kalma üretim teknolojileri ile üretilmiyor. silindir ile piston arasında ki mesafe bilgisayarda yapılan teknik hesaplamaların belkide 100 de 1'i kadar bir hata payı ile üretiliyor. o yüzden aman açılır mı yoksa sağır mı kalır telaşı yapmak çok doğru değil...
lakin aracın motorunda çalışan parçaların bir birine tam uyum sağlaması ve motorun tam verimli çalışabilmesi için ilk 1000 km de biraz dikkatli sürmek gerekiyor...
bu dönem içinde ani devirden, sert sürüş ve yüksek devir bandından kaçınmanız gerekiyor...ve aynı şekilde aracınızı tam tersi kullanmak yani çok düşük devirde kullanıp aracı silkelemek, devrini almadan vites yükseltmek de pek uygun bir sürüş tarzı değil...
bu konu ile ilgili onlarca faydalı yazı var internet üzerinde. bu işten anlayan bir çok kişinin birleştiği ana konu motoru sakince devirlendirip uzun vites geçişleri yapmak...nedir bu; hafifce gaza basarak, ani yüklenme yapmadan !! dizel araçlar için mesala 3000 3250 devirde vites atmak...uzun yol yapmak motoru açmak için en ideal olanı... burada da dikat edilmesi gereken temel konu sürekli aynı devirde seyehat etmemek ara ara motoru devirlendirip gerekirse vites küçülterek motoru alıştırmaya çalışmak...
küçükyalı birmot servisinde, servis görevlisi arkadaşlarında tavsiyeleri bu yönde idi.
Ben aracımı aldığımda yanıma oturup bana ilk mazotu almak için benziliğe giderken refakat eden fiat görevlisi genç arkadaşımla sohbet ederken, kendisi; aracı ilk 1000km için yüksek devirde kullanmamı ve de 2. viteste yüklenmemi söyledi. Bende kendisine bunu yıllar önce aldığımız fiat kuş serisi için yaptığımızı hala bu sistem değişmedi mi diye sordum. Gülerek hala devam dedi. Acente araçlarda ki yeni teknoloji araçlarda devirli kullanmak gaza basmak vites değiştirme rpm lerini ayarlamak filan pistonların yukarı aşağı hareketlerini maximum kullanmakla alakalı diye düşünüyorum ki bunu sorduğum yetkili arkadaşlarda bundan bahsediyor sonrasında araç sizin kullanımınıza göre performans gösteriyor...
Benimde tavsiyem dizel aracınızı düşük devirlerde kullanın özelliklede ilk bin km yani rodaj süresi denir buna. Zaten aracınız yüksek devir istemez arkadaşların dediği gibi 2000-3000 arası max torku alırsınız araçtan. Fakat benim duyduğum arasıra yani 5000km de bir aracı biraz yüksek devirlere çıkartın amaç motorda dizel yakıttan kaynaklanan kurumlanma vs. pisliklerin temizlenmesi.
Lastik Basınçlarını Kontrol Et Sıfır Gelen Araçlarda 40 Oluyor Onu Düşür 30-32 ye Motoruda Açmak İçin Özel bişe Yapmana Gerek Yok Boş Yol Yakaladıkça Bas Sonuna Kadar Zaten İlk Demende 160-170 den Yukarı Çıkmıcaktır..Yavaş Yavaş Açılıyor..
valla arkadaslar arabayı teslim almadan önce burdaki lastik basıncını okumustum alırken bizzat kontrol ettirdim lastikleri pek fark bulamadılar ama yolda giderken dikkatimi ceken su oluyor yollarda virazlara girerken beyaz cizgiler var yollarda onların üzerinden gecerken arka tarafın zıpladığını hissediyorum hiisetmek denmez kıç sağa veya sola doğru atıyor. serviste kontrol ettikten sonra sanırım kendi kendine şişmemiştir lastikler veya dahada düşürmek gerekiyormu bu mevsimlerde ?
CommonRail'li dizel araçların benzinli araçlara göre daha yüksek devirli tutulması, fikrimce turbo arızalarını önemli ölçüde azaltır. Yanısıra sürekli turbo devreye girip/çıkmadığı için hem ömrünü uzatır hem de sürüş performansını da arttırır, fakat bu devir çok yüksekte tutulmamalı. 2500-3200 bandında kalmalı.
Yeni araçların açılması gibi bir durum yok. Parçaların birbirine alışması vs. konusu elbette doğru.. Parçaların ısınması ve yağa alışması ile ilgili durum.. ancak parçaları birbirine alıştırmak için yüksek devir yaptırılmaz, bilakis gündelik kullanım baz alınarak kullanılıyor. Zaten yüksek teknolojinin hata standartları çok yüksektir. Bugün milimikronluk bir tel parçası milimikronluk bir yuvaya firesiz sokuluyor. Şehir efsanelerine ve 1980 model fantasik "bizim zamanımızda" ustlalarına aldanmamak gerekir. :) Devir değişiyor ama devirle beraber birçok insan bilgisini yenileyemiyor.
Saygılar.
ilk 2000 km 3500 devri geçmeminizi öneririm sonra kademeli olarak devirli sürün bence...
en iyisi otomatik vites kendi devri ayarlıyor:)