İşin zor kısmıda bu gerçekten zaten. Binlerce satış noktasından siparişler toplanıyor. Hepsi bir bir fabrikaya iletiliyor. Sistem bunları derleyip her parça için tek tek ihtiyacı çıkarıyor. Bir müşteri blue&me istemiş, diğeri otomatik klima istemiş, diğeri ESP istemiş, bir sonraki baz model istemiş. Onu bırak sıdandart dışı mesela klimasız GP isteyen bir şirket 100 tane sipariş verdiyse o bile düzenleniyor.
Sonra ihtiyaç olan parçalar için tek tek yan sanayilere ihtiyaç geçiliyor, şu gün 20 tane blue&me modülü istiyoruz, ertesi gün ESP modülü istiyoruz vb. ve bu ihtiyaçlar fabrikaya günü gününe sevk ediliyor, yoksa bu kadar opsiyonun stoğunu kim saklayacak.
Senin aracın daha gövdesinin ilk parçası kaynaklanırken üstünde sipariş numarası yazarak banda giriyor. Aynı numara ile boyaya giriyor, sen ne renk istediysen boyanıyor. Sonra montaja gidiyor, bandın üstünde her işçi arabanın üstündeki içerik kağıdına bakarak ona göre parça takıyor, örneğin blue&me varsa şu tesisatı takacam, ona göre göre bu göstergeyi takacam, araba dynamic ise bu koltuğu takacam, ona göre bu takozu takacam vs. vs. tek tek her işçi ona göre spesifik parça takabiliyor. Amaç arabay gereksiz bir civata bile takmadan maliyeti ve üretim süresini minimumda tutmak..
Tabi önceden sipariş edilmiş her parçada ilgili işçinin önüne hazır geliyor.
Ben uzun uzun yazdım konuyu biraz saptırdım. Ama anlatmak istediğim mesele şu ki: sonradan takılması kolay olsun diye bütün tesisatı hazır koyarsan, göstergeyi koyarda sadece ilgili ışıkları yakmadan orda bekletirsen, ne biliyim teybi her opsiyonu kapsayacak şekilde yaparda sadece kablosunu takmazsan ne olur? serviste adam blue&me modülününün soketini taksın, vidasını bağlasın hazır ne güzel dimi? ama bütün bu gereksiz taktığın şeyler için active model alacak adamdanda belki 500TL boşa para isteyeceksin.
Bu devirde maliyetleri düşürmek ve kişisel opsiyonları arttırmak için fabrikalar çok çalışıyor. Bu bizim için iyi birşey aslında, eskiden bu kadar opsiyonu kim seçebiliyordu? ne varsa alıyordun... ama bazı zorluklarada katlanmak gerekiyor malesef...
Tabi bütün bu zorlukları aşmak için kafa patlatıp olmayacağı uyduran ustalarda yok değil, sizin bulmanız geerken böyle becerikli bir usta işteveya 3. parti çözümler ile araca uygun özellikte bir teyp ve bluetooth kiti sonradan takacaksınız
![]()
Yer imleri