nejatb Nickli Üyeden Alıntı
merhabalar,
benim grande punto'da yaşadığım en büyük hayal kırılığı dizel motorunun çok yakması ve kullanım güçlüğü oldu. annemlere de ben aldırdığımdan onlar alışıncaya kadar canım cıktı, eleştirilerden.
bir kere şu var motor hacmi çok küçük, aslında dizelde biraz yüksek motor hacmini secmek gerekiyormuş randıman alabilmek için, bunu sonradan öğrendim. birde dizel'in kullanma adabı daha farklıdır.
benzinli gibi çok yüksek devirlerde vites degistirilmez maksimum 3000 bin-3500 aralıgında değiştirirsiniz ki 2000-2500 aralıgı makbuldur.
punto'yu kullandı iseniz, dikkat etti iseniz 2000, 1750 devir civarında turbo devreye girer ve araba fırlar. malesef sehir ici trafiginde bunu yapmak zor oluyor, birde 1. vites olu, ikincide cok acık degil o yüzden kullanım zorlugu oluyor. yani surekli 1-2 bazen 3 ve tersini yapmanız lazım dur kalklarda.
soyle soyliyeyim ben sehir ici kullanımda sakin ve cok dikkat ederek kullandığımda mesafe 30 kmyi asarsa 6 litreyi goruyorum daha azaladıkca 7 ye dogru yaklasıyor tuketim degeri.
uzun yolda, cok sabırlı ve sakin kullanımda 4 litreyi gorebiliyorsunuz yuz kmde ama biraz hızlı kullanınca 5, 5,5 a cıkıyor.
biraz pahalı bir dizel,hassas kullanımda bile cok yakıyor o yuzden dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim. hyundai eraların, citroenlerlin vsnin daha az yaktıgını duydum ama onlarda da esp, asr, vs yok.