Nihayetinde bu ÖTV indirimi rüyasının sırları tüketici tarafından ivedilikle çözülmüş gibi görünüyor. İndirim içerisindeki bindirimler kimsenin gözünden kaçmadı. Bu da günü kurtarma adına üreticiler tarafından uygulanan bir strateji ve haklı yönleri de yok değil. Çünkü ötv indiriminin gecikmesi nedeniyle firmalar kendi başlarının çaresine bakıp cüzi de olsa indirim yoluna gitmişlerdi. Ötv indirimiyle birlikte üzerlerindeki bu ağır yük azıcık hafiflediğinde hemen ötv öncesi indirimlerini azalttı ya da tamamen ortadan kaldırdılar.
Tabi bu durum firmadan firmaya farklılık gösterdi. Stok yönetimi konusunda iyi performans sergileyen ve stoklarında çok araç biriktirmemiş olan firmalar indirimlerde temkinli davrandılar. Bun karşın üretim kapasitesi yüksek ve stok hacmi geniş, büyük oranda da dolu olan firmalar indirimin hakkını verdiler. Burada özellikle Hyundai markası dizel segmentinde indirimin hakkını tam anlamıyla vermiş gibi duruyor. Accent Era 1.5 crdi aksesuarsız versiyonu 20 bin civarından, klimalı versiyonu da yine 20,5 bin TL gibi bir rakamdan satışa sunuldu.
Öte yandan ben krizin otomobil fiyatlarıyla doğrudan ilgili olmadığı yönündeki görüşlere pek katılmıyorum. Bu kriz yoksulun değil sermayenin kriziydi. (hoş yoksul ya da orta direk tarihte hiç bir zaman bir krizin sebebi olmadı gerçi:)
Bu sermayenin de büyük bir kısmını otomotiv sektörü oluşturuyordu. Bu nedenle alınan bu ötv indirimi önlemi kriz içerisinde başrolü oynayan otomotiv üreticilerini kapsaması nedeniyle doğrudan krize dönük bir önlem ya da iyileştirme denilebilir. Bu yüzden otomotiv sektöründeki canlılık kapsadığı diğer tüm yan sektörlerde de (örneğin yakıt, otomotiv üzerinden elde edilen kamu gelirleri, servis, yedek parça, araba yıkamacıları ve hatta aksesuar satan, ses sistemi satan firmalar vs vs diye uzar) bir canlılığa sebep olacak.
İkinci elde araba satışını erteleme, sıfırda kampanyaları takip etme günüdür bence. Hele de konu dizel olduğunda, 60-70 bin km deki 2.el dizel araçların 18.5-19 bin TL den satıldığı bir durumda 20 bin TL'ye sıfır bir dizel araç tercih etmemek büyük hata olur.
Ayrıca siparişle getirilen araçların hazirana yetişmemesi durumunda fatura kesilerek indirimden faydalanılacağı söylenmiş ama aracın tam anlamıyla satışının yapılmış olması için plakanın da alınmış olması gerekmiyor mu?