Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : ::..Araç Kullanırken Hayat Kurtaran Teknikler..::



femoli
04/04/2008, 14:21
Lastik havalarının tam ve dış derinliklerinin en az 3mm olup olmadığı kontrol edilmelidir.Ön ve arka emniyet kemerlerinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.Sinyallerin ve farların çalışıp çalışmadıkları kontrol edilmeli eğer aralarında çalışmayan varsa kesinlikle tamir edilmeden yola çıkılmamalıdır.Camlar, sinyaller ve farlar temiz olmalı , görüş tam sağlanmadan yola çıkılmamalıdır.Araçta boşta eşya olmamalıdır. Bunlar ani bir fren esnasında ciddi yaralanmalara sebep olabilir ya da meşguliyet vererek tek başlarına birer kaza sebebi olabilirler.Araçta yangın söndürücü ve ilkyardım çantası bulundurmadan yola çıkılmamalıdır.Kalorifer sisteminin çalıştığından ve hava kanallarının ( özellikle ön ) açık olduğundan emin olmadan yola çıkılmamalıdır. Özellikle yağmurlu havalarda kalorifer sistemi ve rezistanslar görüşü sağlamada önemli bir etkendir.Silecek suyu, yağ seviyesi, akü su seviyesi kontrol edilmeli eğer eksikse tamamlanmalıdır.

Yağmurlu Havada Araç Kullanılırken Dikkat Edilecekler
Silecekleri çalıştırmaktan kaçınılmamalı, e****esini engellemek için ön cam tamamen kapandıktan sonra çalıştırılmamalıdır çünkü bilinen görüşün aksine sileceklerin lastikleri çalışarak e****ez. Görüşünüzün kapandığı bir, iki saniye bile son derece vahim sonuçlar doğurabilirSilecekler sollama esnasında son hızda çalıştırılmalıdır.Kalorifer sistemi ve arka cam rezistansları çalıştırılmalı gerekirse bir bez ile ön cam silinerek görüş alanı yaratılmalıdır.

Gündüz dahi olsa kısa farlar yakılmalıdır.Kısa aralıklarla araç güvenli bir yerde durdurularak ön, arka farlar, stoplar, sinyaller ve fren lambaları silinmelidir.Su birikintilerine girildikten sonra ıslanan fren balatalarını kurutmak için kısa bir süre frene hafifçe basılmalıdır.Araca binmeden önce ıslanan ayakkabıların acil bir durumda fren pedalından kaymasını engellemek için bir bezle taban kısmı silinmelidir.Yağmurlu havalarda gaza gereğinden fazla basmak, sert bir şekilde frene basmak, ani bir şekilde direksiyonu çevirmek ve debriyajdan ayağın hızlıca çekilmesi kayma hareketini daha kolay başlatacağından bu hareketlerden özellikle kaçınılmalıdır.Yağmurun ilk yağdığı an yol yüzeyinde birikmiş olan toz ve yağlar yolu daha da kayganlaştıracağı için bu dakikalarda hız yavaşlatılmalı ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır.Sağanak yağmur esnasında oluşan su birikintilerine girerken aquaplaning ( su yastığı üstünde kayma ) olayı oluşur. Bu durumlarda direksiyon sıkıca tutulmalı ve hız kesmek için ayak gazdan çekilmeli, frene çok yavaş basılmalı ( eğer ABS varsa sonuna kadar basılmalıdır ) ve ani haraketlerden kaçınılmalıdır.Özellikle lastiklerinizin dış derinliği 3 mm'den az ise öndeki aracın lastik izleri takip edilerek kayma riski azaltılabilir.


Sisli Havada Araç Kullanırken Dikkat Edilecekler
İlk sis tabakasına rastlar rastlamaz alınacak önlem ayağı gazdan çekip mutlaka vitesi küçültmektir. Bunu başka hiçbir alternatifi yoktur, aksi takdirde kendinizi çok büyük bir tehlikenin içine atmış olursunuz. Hızınızı azaltıp görüş mesafesinde yolunuza devam edebilirsiniz.Klimalar ufak bir kompresör yardımı ile işler ve motor gücü kaybına sebep olur. Ani akselerasyon gerektiren durumlarda kapatılırsa, güç kaybı önlenmiş olur.

Hemzemin Geçitlerden Geçerken Dikkat Edilecekler
Tren yollarının kara yoluyla kesiştiği geçitlerde çok dikkatli olmak gerekir. Sağa sola bakıp oyalanmadan karşıya geçin. Büyük bir hızla üzerinize gelen trenin durabilmesi için oldukça uzun bir mesafeye ihtiyaç vardır. Araç geçit içinde stop edip kalmışsa hemen yolcuları indirin ve emin bir noktaya geçmelerini sağlayın. Aracı iterek karşıya geçmek mümkün değilse, birinci vitese takın ve kontağı açıp kapayın. Bu şekilde aracın ileri doğru hareketini sağlarsınız. Bu şekilde de hareket ettirmek mümkün değilse, en yakın aracın halatla sizi çekmesini sağlayın...

Hareket Halinde Cam Kırılmasında Dikkat Edilecekler

1- Aynalardan yararlanarak aracınızı yolun sağ tarafına park edilmeli.
2- Flaşörler açılmalı
3- Dikkatlice dışarı çıkılmalı.
4- Aracın cama yakın olan kalorifer ve havalandırma deliklerine gazete kağıdı veya bez parçası koyarak, cam parçacıklarının bu kısımlara düşmelerini önlenmeli.
5- Krikonun arka kısmı ile camın kalanparçaları içeriden dışarı doğru kırılmalı.
6- Cam lastiğini dikkatlice çıkarıp temizlenmeli ve tekrar kullanılabileceği için bagaja kolmalı.
7- Gazete kağıdına birikmiş cam parçalarını bir naylon torba içine koyunup ve en yakın çöp bidonuna atılmalı.
8- En yakın cam tesisine bu sekilde yavaş seyir edilerek gidilmeli.

Hareket Halinde Lastik Patladığında Dikkat Edilecekler
1- Arka lastiklerden biri patladıysa; arabanın arkasının sağa veya sola doğru kaymaya başlar.
2- Ön lastiklerden biri patladıysa; aracın, lastiğin patladığı yöne doğru kuvvetlice çekilir.

Bu durumlarda yapılacaklar,

a) Direksiyonla, aracın düz bir doğrultuda tutulmaya çalışılmalı
b) Yavaş frenleme ile durmalı

Hareket Halinde Araçlarda Yangın Çıktığında Dikkat Edilecekler
1- Araçta duman tespit edildiği an araç durdurulmalı
2- Anahtar üzerinde kontak kapatılmalı
3- Direksiyonun kilitlenmemesine dikkat edilmeli
4- Bütün yolcular dikkatlice dışarı alınmalı
5- Motor kaputu kısmi olarak açılmalı
6- İmkan varsa akü kutup başı sökülmeli
7- Yangın söndürücü varsa kullanılmalı, yada, battaniye veya oto kılıfından yararlanılmalı
8- İtfaiye ye telefon edilmeli

Kayma Esnasında Dikkat Edilecekler
1- Ayağınızı yavaş yavaş gaz pedalından çekilmeli ve zemine tutunma sağlanınca yavaş yavaş tekrar basılmalı
2- Kayarken savrulmayı engellemek için direksiyonunuzu kayma yönüne doğru çevrilmeli .
3- Eğeraraç kızaklandıysa, hemen fren basıncını azaltılmalı ve tekerleklerin dönmesini sağlamalı ama, sakın ayak frenden tam olarak çekilmemeli
4- ABS varsa sonuna kadar basılmalıdır
5- Gaza gereğinden fazla basmışsanız ayak gazdan çekilmeli
6- Frene çok basıldıysa frendeki basıncı azaltılmalı
7- Direksiyon sert şekilde çevirmişse direksiyon yumuşatılmalı
8- Ayak debriyajdan sert çekmişse tekrar debriyaja basılmalı.

Kaza Anında Dikkat Edilecekler
Otomobilden çıkmadan önce kendinizin güvende olduğundan emin olun.Kaza yerinden sonra değil önce ve diğer araçların sizi görebileceği bir yerde durulmalıdır.Diğer araçları uyarmak için dörtlü flaşörler yakılmalı ve kaza eğer gece meydana gelmiş ise farlar da yakılarak kaza yeri aydınlatılmalıdır.

Eğer yaralı varsa ilk önce ambulans daha sonra da polis çağırılmalıdır.Kontak kapatılmalı ve kaza geçiren araç etrafında sigara ve benzeri mamuller içilmemelidir.Eğer bir yangın durumu söz konusu ise müdahaleye önce yolcuların bulunduğu bölgeden başlanmalıdır. Daha sonra yangının başladığı yere ve en son da yakıt deposuna müdahalede bulunulmalıdır.

Gece Yolculuğu Sırasında Dikkat Edilecekler
Takip mesafesi 3 saniyeye çıkarılmalıdır. Kesinlikle uykulu ve alkollü halde yola çıkılmamalı eğer gerekiyorsa araç güvenli bir yer park edilip dinlenilmelidir. Eğer karşıdan uzunlarını yakmış bir araç geliyorsa kesinlikle cevaben uzunlar yakılmamalı, kısa aralıklarla selektör yaparak yavaşlayın ve farlara bakmak yerine yolun orta sağına bakın.

Scorpex
04/04/2008, 17:03
Kaynak neresi Femoli :ban?: :ban?::ban?: :) :):):)