Orijinalini görmek için tıklayınız : Benzinli puntom ile uzun yol yapacağım yardım
mertvural90
02/03/2016, 14:49
Arkadaşlar merhaba,
Bir iş için Fethiye' ye oradan da Ankara yapıp İstanbul'a döneceğim. Uçak korkum çok fazla olduğundan mecburen araba ile gideceğim. Benzinli 1.4 fire active aracım var daha önce hiç uzun yol yapmadım bu araçla.
Benzin masrafımın da tam olarak ne çıkacağından emin değilim sizce araba mı kiralasam dizel bir linea alıp. Yoksa aracımla mı gitsem.
teşekkürler.
feyzullah
02/03/2016, 15:05
Arkadaşlar merhaba,
Bir iş için Fethiye' ye oradan da Ankara yapıp İstanbul'a döneceğim. Uçak korkum çok fazla olduğundan mecburen araba ile gideceğim. Benzinli 1.4 fire active aracım var daha önce hiç uzun yol yapmadım bu araçla.
Benzin masrafımın da tam olarak ne çıkacağından emin değilim sizce araba mı kiralasam dizel bir linea alıp. Yoksa aracımla mı gitsem.
teşekkürler.
Benzin masrafınız kullanım tarzınız ve yük durumuna göre değişir. Uzun yolda 130'u geçtikten sonra şehir içindeki kadar tüketiminiz olur. Ama 110-120 aralığında 5.5-6.5 civarı tüketir diye tahmin ediyorum. Kabaca git gel 90-100 litre benzin tüketirsiniz maliyet 400-450 aralığında olur. Araç kiralarsanız da uluslar arası bir şirketten kiralayın sıkıntı yaşamayın.
feyzullah
02/03/2016, 15:07
Şunu da ekleyeyim aracınızın bakımlarını zamanında yapıyorsanız uzun yolda herhangi bir endişeniz olmasın bir günde 1.000 km. yapmışlığım var lpg ile hiçbir problem yaşamadım.
Elbetteki yolun durumuna, eğimine, aracın ağırlığına, hatta rüzgara göre bile tüketim değişir. Ancak 1.4 Fire'ın en az yaktığı hız 85-90 km/s aralığı. Hadi biraz da marj koyalım, 100 km/s diyelim ama 90'la 100 arasında bile tüketimin arttığını göreceksiniz. 100'den sonra ise bariz biçimde tüketim artıyor. Ben olsam 90'ı hiç geçmeden gitmeye çalışırdım amaç ekonomi yapmaksa.
Pek uzun sayılmaz ama tamamı şehir dışı ve 90 km/s sabit hızla (hız sabitleyici ile) yaklaşık 500 km mesafeyi 5,2 litre ortalama ile gidebildim ben (2 kişi, bagaj yok). Hesabınızı 6 litre ortalama tüketim üstünden yapabilirsiniz bence.
feyzullah
02/03/2016, 16:41
Dediğiniz gibi en tasarruflu hız aralığı 85-90 km. bizim fire motorda. 90 üzerinde tüketim bariz artıyor. Ben LPG'ye geçtikten sonra aradaki farkı çok gözetmemeye başladım ama benzinle bariz cep yakıyor. 120 üzeri zaten şehir içi ile aynı yakıyor. Uzun yolda 110 km. ile gidilse ortalama 6 litre civarı tüketir diye tahmin ediyorum. Benim az yakma rekorum benzinle 4.4 litre idi. Dediğiniz gibi 90'ı hiç geçmedim hatta bazı yokuşlarda 70 km.'ye kadar düşmesine izin verdim ama çekilecek dert değildi :) Bizim fire motorun bence en ideal ve güvenli kullanım hızı 110 km.dir. Devrini alıyor aşırı tüketmiyor ve seyahat sıkıcı bir hal almaktan çıkıyor.
punto1414
02/03/2016, 17:18
hız tutkunu birisi değilim ama 90 la 100 le yol bitermi ya.
Evet 5 litrenin altında ortalama tüketim elde ettiğim zamanlar da oldu ama gerçekten acayip sabır istiyor :) Dediğiniz gibi ekonomi/performans bir arada olsun istenirse 110 km/s ideal bir hız. Hem tüketim makul oluyor hem de insanın sabrını zorlamayacak bir hızda gidiyorsunuz :)
Ben yine de istisnai durumlar hariç 90'ı geçmemeye çalışıyorum. Hem ekonomik hem de sessiz oluyor :) Ayrıca 110-120 km/s hıza göre acil bir durumda tepki vermem için zaman kazandırıyor bana.
bi keresinde (yazın) 140-160-180 bandına ist-ank 8 ortalama ile gitmiştim ki hiç tavsiye etmem.
başka bir seferde ise 90-100-110 bandına 5.6 ile gitmiştim. yine ank-ist. (kışın; sıcaklık eksilerdeydi)
feyzullah
02/03/2016, 23:48
bi keresinde (yazın) 140-160-180 bandına ist-ank 8 ortalama ile gitmiştim ki hiç tavsiye etmem.
başka bir seferde ise 90-100-110 bandına 5.6 ile gitmiştim. yine ank-ist. (kışın; sıcaklık eksilerdeydi)
130 sonrası iyi değil bence. 140-150'de de güvensizlik hissi olmuyor ama ülkemizdeki trafik kültürü bu hızları kaldırabilecek derecede olgunluk ve yetkinlik kazanmış değil.
fotobelit
03/03/2016, 11:19
Şöyle bakmak lazım..Aracın kiralama bedeli nekadar olacak(günlük veya haftalık vs),birde Allah korusun ama bunun kazası belasıda var..Emanet mal sonuçta..Ve kendi aracınızı daha iyi biliyorsunuz..Kiralayacagınız lineanın acaba bakımları falan yapıldımı vs..Bence 100-200 bile oynasa kendi aracınız derim..Bence araç kiralamak daha tuzlu olur..