PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Punto EVO Gösterge renk değişimi (BEYAZ)

volkan1065
05/05/2015, 00:04
Merhaba arkadaşlar bu sefer benim EVO nun ön göstergenin turuncu olan rengini BEYAZ yaptım.

Bu konuda bana yardımcı olan Cengiz ve Funda hocam teşekkür ederim.

Gerekli Malzemeler

1. SMD 1210 Beyaz LED ( 100 adeti 11 TL nette)

2. Telefon Ekran jelatini (S3 ekran jelatinin boyu yeterli)

3. 1 numara cam filmi ( Bence 2 numara kullanılmalı)

4. Beyaz kağıt (A4 kağıt)

5. İnce uçlu havya

Sökme ve LED Değişim işlemleri

1. İlk olarak direksiyonumuzu sonuna kadar kendimize çekip aşağı alıyoruz.

2. Üst şapkanın altında iki adet vida var bunları söküp şapkayı alıyoruz. Şapkanında altında yine iki adet vida var bunlarıda söküyoruz.

3. Direksiyon ile gösterge arasındaki körüğün göstegeye yakın yerinden kendimize doğru yırtmadan asılıyoruz. Burda önemli olan aşağı doğru kesınlikle itmeyin çünkü yerine düzgün oturmasını sağlayan pinler kırılabilir.

4. Körük çıktıktan sonra göstergenın sağ ve sol tarafında altta vidaları göreceksini bunları sökünce gösterge boşa çıkacaktır.

5. Göstergeyi yukarı cekin ve arkasındaki söketin kırmızı kilidine sola acarak soketi çıkarın.

6. Göstergeyi ele aldığımızda arka tarafında tırnaklı yerleri göreceksiniz bu tırnakları acarak göstergenin iç yapısına ulaşıyoruz.

7. Göstergenin iç yapısını açtıktan sonra benzin ve hararet kısmın altında iki adet vida var bunları söküyoruz. Sonrasındada ibreleri söküyoruz. İbreleri sökmek için ibralerin giri yuvarlaklarını sıkıp güçlü bir şekilde asılıyoruz. Yalnız sıkarken kırmamaya dikkat edin.

8. İbreler cıkınca gösterge lerde panleden ayrılacaktır ve karşımızda sadece plaket ve elektronik elemanlar kalacaktır.

9. Cam ekranı altındaki tırnakları cıkarıp film söketinide açıp plate üzerinden alıyoruz. ( Ekranı ter polarize etmeyi ayrı anltacağım.)

10.Bu işlemleri yaptıktan sonra karşımızda değiştireceğimiz ledler var. Bunları tek tek işaretledim. Havya ile tek tek bunları söküp yerlerine beyaz ledleri takıyoruz. Yalnız söküp takerken led yönlerine dikkat edin. Ledlerin kenarlarında küçük çeltik gibi işaret vardır bu size yardımcı olacaktır. Meni ekranın altındaki Tüm ledler değişecektir.

11. Tüm işlemler bitince göstergemizi toplayıp arkasına soketi takıp deneyerek yerine mobntajını yapalım.

MENÜ Ekranın ters POLARİZA yapılması.

1. Cam ekranımızı tutan beyaz palstikten cıkarın.

2. Altında turuncu renkte bir şablon cıkacak.

3. Çep telefonu jelatinin bu şablonun aynısı olacak şekilde kesin.

4. Jeatının yapışkan yönüne 1 numaralı cam filmini açıp yapıştırın.

5. Jelatının alt kısmınada yine aynı şekilde keserek beyaz kağıdı koyup ekranı aynı şekilde toplayın.

NOT : Eğer menü ekranın altında LED belli olursa beyaz kağıttan iki adet koyun. Eğer renkte sarı gibi olursa 2 numara film kullanın. Bana göre direk 2 numara film kullanmanız daha iyi olacaktır. :)

https://i.hizliresim.com/7kXm5a.jpg

https://i.hizliresim.com/rQ8YYN.jpg

https://i.hizliresim.com/0qNb48.jpg

https://i.hizliresim.com/d5Z4nX.jpg

https://i.hizliresim.com/GY2bob.jpg

https://i.hizliresim.com/3Dj2v5.jpg

https://i.hizliresim.com/rQ8YXM.jpg

https://i.hizliresim.com/QAY1Oy.jpg

https://i.hizliresim.com/l7rBgr.jpg

https://i.hizliresim.com/Lagdj0.jpg

https://i.hizliresim.com/0qNb9L.jpg

cdogu
05/05/2015, 00:33
Detaylı anlatım,amatör ruh ama profesyonel sonuç. Ellerine sağlık hocam. Paylaşım için teşekkürler :)

Caglardere
05/05/2015, 00:33
Harika olmuş elinize sağlık

Kadir00906
05/05/2015, 08:59
Gerçekten yapmak istediğim şeylerden biri olup ama yapamadığım bir çalışmadır. Gerçekten çok hoş olmuş, emeğinize sağlık, Arkadaşlar bakın tekrardan söylüyorum bu işlemi Ankara da yapabilecek veya yapmış olan bir arkadaşımız varsa söylesin ya da bana pm atsın , şu konuda bana bir yardımcı olun yav :)

fencolic
05/05/2015, 12:53
ledlerin sökülüp yeni ledin takilmasi konusunda dikkat edilecek bir nokta var mi? Sökerken devreye zarar vermemek adına.

byadrenalin
05/05/2015, 16:48
Benim en çok istediğim uygulamalardan biridir aslında bu ama İstanbul 'da yapacak biri lazım :) Paneli sökmekte sorun yok. Hatta ledleri bile lehimleyebilirim ama tek sorun o gösterge ibreleri ve menü ekranındaki işçilik :)

Ellerine sağlık güzel olmuş gerçekten :)

ASerifoglu
05/05/2015, 17:05
Süper Sonuç :)
Ellerinize sağlık, iyi işçilik ve tatmin edici bir anlatım, tebrikler.

volkan1065
05/05/2015, 21:01
Benim en çok istediğim uygulamalardan biridir aslında bu ama İstanbul 'da yapacak biri lazım :) Paneli sökmekte sorun yok. Hatta ledleri bile lehimleyebilirim ama tek sorun o gösterge ibreleri ve menü ekranındaki işçilik :)

Ellerine sağlık güzel olmuş gerçekten :)

Gösterge ibrelerini sıkıca tutup cekiyorsun. Ekranıda yapmak basit.

ykaya1983
05/05/2015, 21:02
Elinize sağlık güzel çalışma.İbreleri takarken biraz kaydırma yapmışsınız gibi geldi.Ben çok titiz birisi olduğum için tam çizginin üstünde olması için onlarca sökmüştüm.TakarKEn ibreleri ayarlamak gerçekten zor.

volkan1065
15/06/2015, 22:07
En sonunda Klima -Teyp - teybin üzerindeki tuşlar ve soldaki Menü tuşlarının renklerinide yaptım.

1- Klimanın menü ekranının camındaki polarize film lacivert olduğu için zemin rengi beyaz led kullanınca LAcivert oluyor. 1 numara film ve tek kat beyaz kağıt ile en iyi sonucu alıyorsunuz. 2 numara film kullanırsanız zemin daha mavimsi oluyor. Havayı öne yukarı ayaklara Off tuşlarına basınca yanan turuncu ışıkları beyaz yerine KIRMIZI yaptım daha şık oldu bence.

2. Teyp sökmek tam bir baş belası Teybin tuşlarının altında SMD 805 LED var. Menü ekranın altında ise SMD 1210 var ancak çift çipli SMD 1210 var. Burda ben tek bacağı iptal ederek tek çipli normal SMD 1210 taktım. Elimde SMD 805 olmadığı için 1210 taktım ama bunda biraz ince işçilik gerektiyor.

3. Soldaki Menü-Far aşağı yukarı tuş takımında Menü tuşu ve far aşağı yukarı tuşlarını kırmızı diğer tuşları beyaz yaptım. Ama hepsi beyaz olunca daha güzel olur gibime geldi.

Şu an direksiyondaki tuşlar kaldı onlarıda beyaz yapıcam zamanım olunca. Birde göstergedeki menü sarı gibi ondada 2 numara film kullanıp beyazlatıcam.

BU işlemler sırasında Cengiz hocam ile Funda hocam çok yardımcı oldular zira teyp az daha çöp oluyordu ama hallettim. En önemlisi teyp üzerinde calışırken çok dikkatlı olmak gerekiyor.

https://i.hizliresim.com/7kL1m5.jpg

https://i.hizliresim.com/5dvnpR.jpg

https://i.hizliresim.com/Nqo2YO.jpg

https://i.hizliresim.com/YB9E36.jpg

https://i.hizliresim.com/1yoZjA.jpg

tenceredibi
15/06/2015, 22:29
benimde yağ ve kapı açık lambaları ışıklar sönse bile çok az bi parlaklıkta yanık kalıyor.Muhtemelen oksitlemiş göstergemde biryer.İbreleri sökünce arkadaki panel çıkıyorum birde çekerken kırmayalım

feyzullah
15/06/2015, 23:49
Harika bir çalışma olmuş ellerinize sağlık

Kadir00906
16/06/2015, 10:03
Tebrik ediyorum, en çok imrendiğim işlerden birtanesi, hala bekliyorum aracıma hayırsever bir arkadaşın göstergeler için el uzatmasını :D

volkan1065
16/06/2015, 14:13
Beya bir emek istiyor. Sakin bir ortamda yapılması gerek.

Tarzuss
16/06/2015, 15:13
Valla helal olsun çok güzel olmuş. Kapı açma kollarının üzerindeki ışıklarada yapsanız fena olmaz bence. Emeğinize sağlık.

volkan1065
16/06/2015, 16:52
Valla helal olsun çok güzel olmuş. Kapı açma kollarının üzerindeki ışıklarada yapsanız fena olmaz bence. Emeğinize sağlık.

Hocam bu işin sonu yok onlarada başlarsak bu işin sonu gelmez buyeterli bence :D

sahincem2000
17/06/2015, 13:50
Vallaha hocam tebrik ediyorum...harika olmuş...

volkan1065
13/12/2015, 21:59
Evet arkadaşlar KM saatinin altına beyaz ışıkta taksak altına beyaz kapıt 1-2 numara filmde koysak ekran sarı gibi oluyordu. Aslında sorun çok basit ama biz ekrandan falan derken sorun ledlere gelen voltajdan kaynaklanıyor. Kadranlardaki Led lerin direnç değerleri 680 ohm iken KM saatinin Led dirençleri 1 kiloohm. Yani bu direncleri değiştirilerek sorun çözülebilir. Çünkü beyaz ledlerin içindeki sarı kısım gelen enerji az olduğunda baskın cıkıyor ve led gerekli beyaz ışığı veremiyor. Düzeltmek için ledlerin alt kısmında bulunan 20 adet 1 kıloohm dirençlerin değiştirlmesi gerek.

Gelelim ben ne yaptım benım aracım kırmızı olduğu için KM saatinin LED lerini kırmızı yaptım daha hoş oldu. Ancak resimlerde turuncu gibi çıkıyor aslında kırmızı oldu. Teyp ve Klimanın ekranlarınıda kırmızı yapıcam. Ne kadar led desekte maalesef bu ekranlarda polarize fşilmde değişiklik yapmadan kırmızı renk harici diğer renklerde biribirini yakalamak çok zor. O nedenle kırmızı ile yaptığmızda 3 göstergede biribirine çok yakın oluyor. Ama yok ben illaki beyaz yapıcam dersenız Direnç değişimi artı Ekranlardaki polarize film değişikliği şart.

Aracımın son hali aşağıdaki gibidir. Ayak aydınlatmalarını da yaptım gayet güzel oldu. Ayak aydınlatması için 8 chip led kullandım. Plaka üzerinde 3 adet LED var ama çok iyi ışık veriyor. Cruss lambasını mavi yaptım ama çok göz yoruyor ya yeşile geri döneceğim yada üzerine jelatin koyup ışık şiddetini alaztıcam. Sis lamblarının uyarı ışığınıda kırmızı yaptım normal farlarla ikisi yan yana bazen şehiriçine geldiğimizde sisleri unutp polisle karşı karşıya kalabiliyoruz.

emekilker
22/01/2016, 00:20
ellerinize sağlık konuya her denk geldiğimde imreniyoum.
Bende grande puntomda sadece km saatini ters polarize etmek istiyorum.
Anladığım kadarıyla anlattığınız işlemi yapıp, beyaz kağıt koymasam ters polarize işlemini yapmış oluyorum?

SinanTR
23/01/2016, 20:16
güzel olmuş elinize sağlık güle güle kullanın

volkan1065
23/01/2016, 22:55
Anladığım kadarıyla anlattığınız işlemi yapıp, beyaz kağıt koymasam ters polarize işlemini yapmış oluyorum?

LED leri beyaz yapın alltaki turuncu kağıt yerıne aynı boyda kesıp normal bir beyaz kağıt koyun. Artı birde elinizde 1 ve 2 numara film olsun

volkan1065
23/01/2016, 23:42

LED leri beyaz yapın alltaki turuncu kağıt yerıne aynı boyda kesıp normal bir beyaz kağıt koyun. Artı birde elinizde 1 ve 2 numara film olsun

cihankardes
26/01/2016, 22:27
Mükemmel olmuş.

volkan1065
28/03/2016, 09:14
Dün gösterge üzerinde biraz daha uğraştım. Menü rengini mavi yapıyım dedim ama maalesef çok kötü bir görünüm oluyor. Ledleri mavi yaptıktan sonra ekran kağdını Mavinin ve yeşilin değişik tonlarında bir çok secenek yaptım ama ekran da çok mavi parladığı için güzel olmuyor. Yalnız yeşil kağıt kullanınca turkuaz renk elde ediliyor. Grandelerin ekranlarında mavi led ile yeşil çok güzel sonuçlar elde edilebilir.

Denemeler sonucu kırmzıı menü rengi harici güzel olan seçenek yok. Bunun yanında benzin ve hararet göstergesindeki turuncu olan kısımların altına kırmızı elişi kağıdı koyarak ibrelerle tam uyumu sağladım. Cruzz lambasını mavi yaptım altınada mavi elişi kağıdı koydum gözü yormaması için. Ayrıca sis lambalarını acık unutmamak için onunda lambasını kırmızı yapıp yine gözü yormamaması ve renk uyumu için kırmızı kağıt koyarak tonlamaları yaptım. Şu anki hali fabrikadan sanki orjinal çıkmış gibi oldu.

Göstergede yapacağınız değişikliklerde uyum çok önemli aynı anda 3 farklı renk olmaması lazım. Örnek ibreler kırmızı kadranlar beyaz ama menü mavi tam bir rezalet oluyor. Şu an kırmızı beyaz olarak bence çok orjinal oldu.

Sonraki çalışmam teyp ve klimada iyileştirme olacak. BİRDE ÇAKMAKLIĞI KIRMIZI YAPICAM BAKALIM.

burakus
11/08/2016, 15:33
Hocam öncelikle ellerinize, emeğinize sağlık. Bende evo var. Ben de ayakların oraya ve arkada bebeğim için arka tarafa led yapmak istiyorum. Bunun için kabloyu nereden çekmeliyim? Bir de ayaklar için siz kabloyu nereden çektiniz?

volkan1065
11/08/2016, 23:09
Hocam öncelikle ellerinize, emeğinize sağlık. Bende evo var. Ben de ayakların oraya ve arkada bebeğim için arka tarafa led yapmak istiyorum. Bunun için kabloyu nereden çekmeliyim? Bir de ayaklar için siz kabloyu nereden çektiniz?

Ben tavan lambasından aldım. Kapı içindeki fitili sökun aralıktan geçirirsiniz. Arkada taraf için arka tarafa tavan lambası takın. Fıorınoların arka tavan lmabasından tedarik edip ön taraftaki tavan lambasından kablo çekip yapabilirsiniz.

volkan1065
01/09/2016, 10:35
İç dizaynımızda artık sona yaklaştım. Menü ekranları kırmızı diğer kadaran ve tuşlar beyaz. Yolcu aırbag altı ambiyans ışığı orjinal olarak beyaz yapıldı. Teyp üstünde pasif olan düğmelerin ışıkları orjinal direnç eklenerek yanması sağlandı. kapı kolları ledleri orjinal kırmızı yapıldı. Ayak aydınlatmalarımız tamam. Deri vites topuzum ve körük yıprandığı için yeniden deri kaplatttırdım ve kırmızı dikiş yaptırdım. Önümüzdeki ayda ankaraya tekrar gittiğimde direksiyon simidi tekrardan hakiki deri ile kaplanıp kırmızı dikiş yapılacak. Kadran gösterge şapkası da abarth modellerinde olduğu gibi deri kaplanıp ön tarafına kırmızı dikişler yapılacak.

Kadir00906
02/09/2016, 07:45
Maşallah maşallah :)

punto1414
02/09/2016, 09:45
hocam ellerine sağlık çok başarılı bir çalışma olmuş..

cmhrky
22/09/2018, 23:21
Elinize sağlık. Çok güzel bir anlatım olmuş. Çok da güzel görünüyor.

Teyp üstündeki dörtlü sinyalin olduğu düğme takım ışıklarında orijinal direnç kullandım demişsiniz. Ben de bir renk değişikliği ve tuş modifikasyonu yapmak istiyorum. Bir düğmem boş. Onu aktif edip kullanmak, başka bir düğmenin de rengini değiştirmek istiyorum. Şu an üzerindeki dirençleri değişmeden (boş tuşa led ekleyip aynı dirençlerden takarak) istediğim rengi kullanabilir miyim?

volkan1065
23/09/2018, 09:03
Direnç ve ledi eklemeniz yeterli

edll
04/01/2019, 15:08
hatırlamakta fayda var.

Ceyhun
04/01/2019, 16:13
Kapı açma kollarındaki ışığı nasıl yaptınız onu bir türlü bulamadım ben. Çok istiyorum oralarda ufaktan yansın.

volkan1065
04/01/2019, 16:19
Kapı açma kollarındaki ışığı nasıl yaptınız onu bir türlü bulamadım ben. Çok istiyorum oralarda ufaktan yansın.

Benim araç evo dinamic versiyondu orjinalinde vardı. Sizinkinde hiç yoksa iç mandalın üstüne 3 lük matkap ucu ile delik delip şerit ledi en küçük parçadan kesip tek ledi oraya denk gelicek şekilde yapıştırın sonra cam acma düğmesinin kablosundan elektiriği alıp yapabilirsiniz.

Ceyhun
04/01/2019, 16:30
Yeri var ama ışığı yok oraya takılıyor bildiğim kadarıyla parçacılarda falan da bulamadım hiç. LED ile olur ama orijinal olsun istiyorum.

volkan1065
04/01/2019, 16:35
Orjinali için çıkmacılara bakmanız lazım. Ama benim dediğim şekilde hiç bir şey gözükmeyeceği ve ışık oranı nı kendiniz ayarlayabileceğiniz için aslında daha verimli olur.

edll
04/01/2019, 17:52
Orjinali için çıkmacılara bakmanız lazım. Ama benim dediğim şekilde hiç bir şey gözükmeyeceği ve ışık oranı nı kendiniz ayarlayabileceğiniz için aslında daha verimli olur.

ben şerit led ilk olarak yaptım bir süre sonra pırpır etmeye başladı. bende mercekli 3lü modül led kullandım. ikisi içerde kaldı birisi delikten içeriye vuruyor. hatta ona paralel kapı ceplerinede birertane koydum kırmızıya boyadım çokta hoş oldu. aylardır sıkıntı yok.

volkan1065
04/01/2019, 17:56
ben şerit led ilk olarak yaptım bir süre sonra pırpır etmeye başladı. bende mercekli 3lü modül led kullandım. ikisi içerde kaldı birisi delikten içeriye vuruyor. hatta ona paralel kapı ceplerinede birertane koydum kırmızıya boyadım çokta hoş oldu. aylardır sıkıntı yok.

led işi şans ben şerit taktım hondaya sıkıntı yok bakalım bir senedir.

Ceyhun
05/01/2019, 08:53
Timbaz abi baya güzel bir fikir verdi aslında havalar ısınsın onunla ilgilenicem minik sarı ampıllerle. Bide dün akşam araç beyaz duman atmaya başladı yine tam gaza yüklenirken turbo dolana kadar atıyor dpf si mi doldu gene acaba moralimi bozdu alet :)

volkan1065
05/01/2019, 10:36
Sarı ampul dediğin mantar led ise orjinalinde mantar led ve önüne konulan yansıtıcı var. Yapabileceğin bir cok seçenek var hangisi hoşuna giderse yada kolayına giderse. Yapınca paylaşırsın.

Ceyhun
05/01/2019, 10:59
biraz havalar ısınsın mantarları yapacağım fotoğraf paylaşırım yaptığımda kafamda kurdum bir kaç şey