Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sürücülerin de son kullanma tarihi olacak

Surucu Merkezi
15/07/2014, 16:00
Sürücü belgelerinin alım ve tasarımının AB ile uyumlu hale getirilmesi konusunda hazırlanan yasa tasarısı tamamlanıyor.

18 yaşında ehliyet alıp yıllarca aynı ehliyetle araçları kullanma dönemi sona eriyor. Tasarı kanunlaşır ise bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi sona eriyor.

İçişleri Bakanlığı, 'Karayolları Trafik Yönetmeliği' önemli değişiklikler yapacak bir tasarı üzerinde çalışmalarını yürütüyor. Çalışmaları son aşamaya gelen yönetmelik tasarısı ile sürücü belgelerin yenilenme süreleri ve şartları belirlendi. Bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi kapanacak. Öngörülen düzenlemeyle motorlu bisikletleri (M), motosiklet (A), otomobil (B), lastik tekerlekli traktörler (F), iş makinesi türündeki motorlu araçlar (G) için verilen sürücü belgeleri sadece 10 yıl için geçerli olacak. Kamyon ve çekiciler, minibüs ve otobüsler için verilen C ve D sınıf ehliyetler ise 5 yılda bir yenilenecek.

Ehliyetin son kullanma tarihi yazılı olarak belgede yer alacak. Süreyi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alacak ve sürüş testlerinden geçirilecek. Sadece testi geçenlerin ehliyeti yenilenecek. Bu şekilde değiştirilen sürücü belgelerinden harç alınmayacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullananların belgesi geri alınacak ve 343 TL idari para cezası uygulanacak.

katip onur
15/07/2014, 16:32
Sağlık raporu masrafları biraz can sıkabilecek gibi geliyor bana ve ceza yazmak için yeni bir kapı daha açılıyor demekki.. Sürüş testlerini sıkı tutarlarsa ehliyetini yenileyemeyecek olanlar da çok fazla olacaktır. Acaba sınavı geçemeyenlerin kaç sınav hakkı olacak..!

cdogu
15/07/2014, 16:47
Konu tartisilmisti.

cemdogu
15/07/2014, 16:50
sınav hakkı 3 olur yine.yazılı sınavdan sonra 3 defa direksiyon sınavına girilebildiği gibi..

ehliyetimi alalı 1 yıl oldu.hala acıtıyor verdiğimiz para.yaklaşık 1100 TL para döktük sırf şu kağıt için.Kursuydu, sağlık raporuydu...zaten sağlık raporunu ehliyet için istiyorsanız 50 TL istiyorlar.Ehliyeti alırken 20 lira bağış isteniyor, helali hoş olsun o.Ama sırf ehliyet yüzünden 350 lira mıdır, 400 liramıdır tam kesemedim şimdi kağıt parası veriliyor.Nerden baksan 500 lira da sürücü kursuna gidiyor.

Şimdi bu prosedür 10 yılda 1 bize 1000 liraya mal olacaksa, yuh...

Surucu Merkezi
15/07/2014, 17:20
Arkadaşlar haklı serzenişler var. Öncelikle konu daha önce konuşulmuş fakat ben kaçırdım. Tekrardan sınava tabi olmak ve sağlık kontrolünden geçmek bence çok yerinde bir karar. Evet bu iş için gene cebimizden para çıkacak ama ehliyet alırken harcadığımızdan daha az olur umarım. Bu sevimsiz bir durum ama trafikte belki de daha güvende hareket edeceğiz. Özellikle yaşlı sürücüler de karşımıza çıkan göz problemi ile araç kullanma belki azalır. Tabi bu arada sağlık kontrolüne refleks kontrolü mutlaka eklenmeli diye düşünüyorum.
Her yıl binlerce insanımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. Hepimizin eşi dostu var trafik kazasında hayatını kaybeden...

Seronet
15/07/2014, 19:32
Belli bir yaştan sonra olsa daha mantıklı.
Ayrıca devletin tüm sistemleri (hastane ve trafik) birbirine bağlı değilmi? Araç kullanamayacak duruma gelenlerin ehliyeti iptal edilebilir.

cdogu
15/07/2014, 19:43
Arkadaşlar haklı serzenişler var. Öncelikle konu daha önce konuşulmuş fakat ben kaçırdım. Tekrardan sınava tabi olmak ve sağlık kontrolünden geçmek bence çok yerinde bir karar. Evet bu iş için gene cebimizden para çıkacak ama ehliyet alırken harcadığımızdan daha az olur umarım. Bu sevimsiz bir durum ama trafikte belki de daha güvende hareket edeceğiz. Özellikle yaşlı sürücüler de karşımıza çıkan göz problemi ile araç kullanma belki azalır. Tabi bu arada sağlık kontrolüne refleks kontrolü mutlaka eklenmeli diye düşünüyorum.
Her yıl binlerce insanımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. Hepimizin eşi dostu var trafik kazasında hayatını kaybeden...
Bu bahsettiginiz guvenli durum icin saglik denetimlerinin dogru duzgun yapilmasi lazim.

SaLDo
15/07/2014, 21:15
Çok güzel bir karar. Mümkünse bunu 5 yılda bir yapsınlar. Şuan ki aktif sürücülerin %80'i yenileyemez. Ya da yenilemek için çok uğraşır.

Arrest
15/07/2014, 21:27
Bu ulkenin yarisinin potansiyel gerizekali oldugunu dusunuyorum :D

halils2
16/07/2014, 02:20
Bu ulkenin yarisinin potansiyel gerizekali oldugunu dusunuyorum :D

Satoo senin son kullanma tarihin ne zaman la :D

Surucu Merkezi
16/07/2014, 03:11
Bu bahsettiginiz guvenli durum icin saglik denetimlerinin dogru duzgun yapilmasi lazim.

Kesinlikle katılıyorum. Sistem bugün ki gibi olacaksa çok bi şey değişmez. Ama iyi düşünmeye çalışıyorum. Sınav sistemi de bugün ki gibi olacaksa sadece kart yenileme parası veririz. Olacağı bu... :no000000:

prolaktin
23/07/2014, 19:21
katılıyorum

adrentos
23/07/2014, 21:45
Bir an once degistirselerde uluslararasi gecerli olsa ehliyetler