Orijinalini görmek için tıklayınız : Kış Lastiği Taktırmayan Bütün Araçlar Trafikten Men Edilecek
https://icube.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2013/12/08/bunu-yapmayan-surucu-yandi-3855149.Jpeg
Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm illere bir emir yazısı gönderip kış lastiği denetimlerine başlanmasını istedi. Kış lastiği takmayan özel ve ticari bütün sürücülere, aracını yolun gerektirdiği şartlara uydurmadığı gerekçesiyle 77 lira para cezası verilecek. Araç kış lastiği takılana kadar trafikten men edilecek.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ticari araçlara getirdiği kış lastiği zorunluluğunun yürürlüğe girmesinin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü de özel araçlarda kış lastiği denetimleri için tüm illere emir yazısı gönderdi. Yazıda, kış lastiği takmayan ya da aşınmış lastiklerle trafiğe çıkan sürücülerin, hem kendi hem de diğer vatandaşların hayatını tehlikeye attıkları belirtildi. Kış lastiği takmayan, bu nedenle karlı ve buzlu yolda kalarak trafiğin sıkışmasına yol açan sürücülere müsaade edilmemesini isteyen Genel Müdürlük, trafik polislerinden kış lastiği denetimlerine başlamalarını ve sonuçları kendilerine bildirmelerini talep etti.
CEZASI 77 LİRA
Kış lastiği takmayan sürücülere, aracını yolun gerektirdiği şartlara uydurmadığı gerekçesiyle 77 lira para cezası verilecek. Cezanın verileceği kanun maddesi, araç eksikliği giderilene kadar trafikten men edilmesini de öngörüyor.Polis, aşınmış lastiklerle de trafiğe çıkılmasına müsaade etmeyecek. Denetimlerde lastiklerin diş derinliğini ölçecek trafik polisleri, lastiğinin diş derinliği 3 milimetrenin altına düşün sürücüleri uyaracak. Lastiğin diş derinliği 1.6 milimetrenin altına düşerse sürücüye 77 lira para cezası uygulanacak, araç da lastikler yenilenene kadar trafikten men edilecek.
"ARABAM 4 ÇEKER"
Emniyet Genel Müdürlüğü, afiş ve bilgi notlarıyla da vatandaşları kış lastiği konusunda uyarıyor. Kış lastiği konusunda yanlış bilinen yargıların sıralandığı afişlerde, "Yaz lastiğim daha yeni dişleri de iyi durumda neden bir takım daha lastik alayım" diye düşünenlerin, 2 yılda bir lastiklerini değiştirmek zorunda kaldıklarını, yaz şartlarında yaz, kış şartlarında kış lastiği kullananların ise lastiklerini 4 yıl kullanabilecekleri belirtiliyor. Sadece öne kış lastiği takılmasının, karlı ve buzlu zeminlerde ani fren ve direksiyon hakimiyetinde sıkıntı yaşanmasına sebep olacağı vurgulanan afişlerde, "Benim arabam dört çeker. Kış lastiği benim için gereksiz" diye üşenen sürücülere de dört çeker araçlarda da kış lastiğinin gerekli olduğu uyarısı yapılıyor.
Kaynak (https://gundem.milliyet.com.tr/bunu-yapmayan-surucu-yandi/gundem/detay/1804370/default.htm)
kdrrshnn
09/12/2013, 14:20
sadece ticarı araçlar için geçerli diye biliyodum demek bütün araçlara geçerli
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ticari araçlara getirdiği kış lastiği zorunluluğunun yürürlüğe girmesinin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü de özel araçlarda kış lastiği denetimleri için tüm illere emir yazısı gönderdi.
Ticari - özel ayrımı yapılmadan bütün araçlara uygulayacakları belliydi.... Hayırlısı olsun........
nakte mi sıkışmışlar!!! madem yasa çıkartacaksın ilk çıkarttığında herkese eşit muamele yapacaksın. İlk ticarilere ertesi sene aa özel araçlarda karlı buzlu yollarda yazlık lastikler yüzünden trafiği aksatıyor ! hadi onlarda kışlık lastik taksın, sanki karda sadece ticari taşıtlar geziyor videolardan izliyoruz özel araç sürücülerinin yazlık lastikler yüzünden trafiği ne hale soktuğunu.
kesinlikle mükemmel olmuş dün söve söve bir hal oldum adamın altında yazlık bile diyemeyeceğim lastikle yola çıkmış herkese kan kusturdu en son geri geri kaydı önümdekine bindirdi tafiğe göre arkadan vuran suçlu, ölürmüsün öldürürmüsün .. Lastiğin yoksa al alamıyorsan gücün yoksa binmeyeceksin kardeşim senin yüzünden kimseyi tehlikeye atmaya hakkın yok.
Kusura bakmayın dünden çok sinirliydim bunuda okuyunca biraz asabi oldum :)
tolgaank88
09/12/2013, 15:16
benim asıl merak ettiğim;
örnek veriyorum haftasonu hava güzel 15 derece oldu ama aylardan da ocak yani kış ayı,normal bir çevirmeye girdik ve aracım da kış lastiği yok diyelim.Bu durumda ben 77 tl ceza yiyeceğim ve kış lastiği takana kadar da aracım men mi olacak trafikten?Yoksa bu uygulama kar yağdığında veya havanın belli bir sıcaklık seviyesinin altına inildiğinde mi yapılacak?
rohan4421
09/12/2013, 16:09
benim asıl merak ettiğim;
örnek veriyorum haftasonu hava güzel 15 derece oldu ama aylardan da ocak yani kış ayı,normal bir çevirmeye girdik ve aracım da kış lastiği yok diyelim.Bu durumda ben 77 tl ceza yiyeceğim ve kış lastiği takana kadar da aracım men mi olacak trafikten?Yoksa bu uygulama kar yağdığında veya havanın belli bir sıcaklık seviyesinin altına inildiğinde mi yapılacak?
soru harika bende merak ettim şimdi nasıl olcak bu iş karsız buzsuz yolda ne diye aracımı sarsacak fazla yakacak bi lastik takayım ki
Punto_Can
09/12/2013, 17:55
benim asıl merak ettiğim;
örnek veriyorum haftasonu hava güzel 15 derece oldu ama aylardan da ocak yani kış ayı,normal bir çevirmeye girdik ve aracım da kış lastiği yok diyelim.Bu durumda ben 77 tl ceza yiyeceğim ve kış lastiği takana kadar da aracım men mi olacak trafikten?Yoksa bu uygulama kar yağdığında veya havanın belli bir sıcaklık seviyesinin altına inildiğinde mi yapılacak?
panpa kış lastiği normal şartlarda ekim ayının ortasından itibaren takılır, nisan ortasından itibaren de dökülür. scirocco için de geçerli bu :D
şaka bi yana polisler maalesef günlük hava sıcaklıklarına göre değil de mevsime göre kontrol edeceklerdir muhtemelen. sen tak kafan rahat olsun, zaten emniyet teşkilatı için sağlam gelir sağlayan sayılı kişilerden birisin, tak 4 lastik gitsin, öbür tarafa kim ne götürmüş :D
Hocam sert bir kış geçireceğiz. O yüzden tahminlerime göre hava 15 dereceleri pek bulmayacak.
Bence de güzel uygulama. Maddi durumları yetersiz olanları da anlıyorum tabii 4 lastik kafadan 1000 lira bayılmak zor geliyor. Ama can sağlığı.. Dün ne Range Roverlar kaldı yollarda dümdüz lastiklerle.Köprü altına park edip yolun tuzlanmasını bekleyen yurttaşlar.. Biraz da sorumluluk işi. Allah'a şükür önlemimi aldım ve sağ salim eve getirebildim ailemi.
LG-D802 cihazımdan gönderildi
celenlee
09/12/2013, 18:17
Kanunda sadece ticari araçlar için geçerli olan bu kuralı, sadece ticari araçlar için denetleyip bu kanuna ters düşmekten ceza verebilirler.
Bu kanun çıktı çıkalı, bu tip asparagaz haberler yapılıp yapılıp duruyor.
Hatta lastikçiler sitelerinde "KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU" diye aldatmacalı bannerlar koyuyor. İtibar etmeyin. Kanunla sabit olmadan itibar etmeyin.Şimdilik bir sorun yok.
Bir polis bu yüzden ceza kesmeye kalkarsa da, zincirim bagajda, HUSUSİ araçlar için, resmi gazetede yayınlanan bir zorunluluk da henüz yok diyin.
Karlı havalarda ZİNCİRİNİZİ yanınıza aldığınızdan emin olun o kadar. Zincir olmazsa ceza yiyebilirsiniz. Çünkü kanunda hususi araçların, gerektiği yerde takmak için zincir taşıma zorunluluğu var.
Hususi ticari veya ceza şu bu benı pek düşündürmüyo
imkanım varsa alır 4 kış lastiği takar gezerım ,imkanım yoksa koyarım aracı garaja dursun.karda kışda sorumsuzca direksiyon başına geçip ne kendi canımı sıkarım nede başkasınınkini.insanlık hali,acil bi durumda da çağır taksiyi bak işine
celenlee
09/12/2013, 20:37
Hususi ticari veya ceza şu bu benı pek düşündürmüyo
imkanım varsa alır 4 kış lastiği takar gezerım ,imkanım yoksa koyarım aracı garaja dursun.karda kışda sorumsuzca direksiyon başına geçip ne kendi canımı sıkarım nede başkasınınkini.insanlık hali,acil bi durumda da çağır taksiyi bak işine
Aynen öyle, çok doğru dediniz.
Hatta 4 Kış Lastiği taktım diye, mecbur kalmadıkça, yine çıkmam dışarı.
Sen paşa paşa gidiyorsun yolunda ama, dediğiniz gibi sorumsuz bir vatandaş tüm gününüzü mahvedebilir!
Yerinde bir karar. Biz güvenliğimizi düşünüp kış lastiği takalım, eleman ne kendini düşünsün ne de sizi gelsin kaysın vursun aracınıza. Oldu !!!
benim asıl merak ettiğim;
örnek veriyorum haftasonu hava güzel 15 derece oldu ama aylardan da ocak yani kış ayı,normal bir çevirmeye girdik ve aracım da kış lastiği yok diyelim.Bu durumda ben 77 tl ceza yiyeceğim ve kış lastiği takana kadar da aracım men mi olacak trafikten?Yoksa bu uygulama kar yağdığında veya havanın belli bir sıcaklık seviyesinin altına inildiğinde mi yapılacak?
Kandirali :) sen takma 15 dereceyi bekle :)
Diyelimki ocaktasin hava 15 derece sende haklisin kisliklarla gezilirmi hic cok yakar araci sarsar, ertesi gun kar yagiyor her yer dolmus acil isin cikti bindin aracina hoooop gittin bindirdin yolun ortasinda hem araca maddi zarar hem trafigi tikadin arka taraflarda ambulans bekliyor hadi bakalim buyur burdan yak :) hem yazdim hem oynadim ;)
Sent my iPhone 6GS
tolgaank88
10/12/2013, 02:30
alican yıktın beni gece gece :D :D bu arada 4 oldum ben bu son hakkım girdiğim anda 1 yıl süre ile elvedaaa :(
mehmet abi ambulans bekler o takla atar kolun altta ezilir kangren öyle gidecen diye korktum allah korusun :)
işin şakası bi yana ben bu uygulamanın çok da mantıklı olduğu kanaatinde değilim.belkide kış lastiği takmadığım için öyle düşünüyorum.
benim evim işyerime yürüme mesafesinde.17 aydır kullandığım aracımda 9000 km yi zor bulmuşum kaldı ki 3 ayda bir yakın mesafe şehir dışına gidip geldim.Yani sözün özü aracıma normal havada bile binmiyorum çok fazla.Durum böyle olunca da bana 1200-1500 tl masraf yapıp lastik almak taktırmak mantıklı gelmiyor.Yani lastik takıp kullanıyım desem bile kullanabilecek gidecek yerim yok :)
acil bir durum mu oldu atlarım taksi ile giderim yada yola çıktım kar mı yağdı çekerim hemen sağa atlarım otobüs ile devam ederim.hem maddi olarak hemde taktırma lastik saklama her mevsim geçişinde sök çıkar derdinden kurtulurum.
ayrıca kış lastiği iyidir güzeldir faydalıdır ama tam anlamıyla kurtarıcıda değil.misal cumartesi günü yağan karda diğer aracımızla geçen sene aldığımız michelin marka kar lastikleri ile eve ulaşamadık,anacaddeden sokağa giremedik ne oldu anacaddeye bıraktık.yani arasokaktaki kar anacadde de olsa bizim kış lastikleri hiçbir işe yaramayacaktı.
tabi bu işten canı yanan insanlarıda düşünmek lazım,ancak bu şekilde benim dediğim gibi bir olayda bana ceza yazılırsa bu canı yanan insanların canının yanmasını engellemez bütün insanlara ağır yükler getirir.
Sen bunu yasak hale getirirsin ancak buna rağmen bu kurala uymayan insan yola çıkar,kazaya yada trafiği aksatacak şeylere sebep olursa o zaman ne yapıyorsan yap,ver en ağır cezayı.ama ufacık bir kar yağdığında veya hava durumunda sıcaklığı kontrol edip aracının ona göre çıkarıp çıkarmayan bilinçli insanlara da normal koşullarda ceza kesersen o olmaz.
emreaktan
10/12/2013, 02:55
benim araçtaki continentaller fabrika çıkışı 4 mevsim herhalde ve dişleride ii durumda zincir taksam olmazmı şimdi nerden bulayım 1000 tl tam kişin ortasında
https://icube.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2013/12/08/bunu-yapmayan-surucu-yandi-3855149.Jpeg
Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm illere bir emir yazısı gönderip kış lastiği denetimlerine başlanmasını istedi. Kış lastiği takmayan özel ve ticari bütün sürücülere, aracını yolun gerektirdiği şartlara uydurmadığı gerekçesiyle 77 lira para cezası verilecek. Araç kış lastiği takılana kadar trafikten men edilecek.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ticari araçlara getirdiği kış lastiği zorunluluğunun yürürlüğe girmesinin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü de özel araçlarda kış lastiği denetimleri için tüm illere emir yazısı gönderdi. Yazıda, kış lastiği takmayan ya da aşınmış lastiklerle trafiğe çıkan sürücülerin, hem kendi hem de diğer vatandaşların hayatını tehlikeye attıkları belirtildi. Kış lastiği takmayan, bu nedenle karlı ve buzlu yolda kalarak trafiğin sıkışmasına yol açan sürücülere müsaade edilmemesini isteyen Genel Müdürlük, trafik polislerinden kış lastiği denetimlerine başlamalarını ve sonuçları kendilerine bildirmelerini talep etti.
CEZASI 77 LİRA
Kış lastiği takmayan sürücülere, aracını yolun gerektirdiği şartlara uydurmadığı gerekçesiyle 77 lira para cezası verilecek. Cezanın verileceği kanun maddesi, araç eksikliği giderilene kadar trafikten men edilmesini de öngörüyor.Polis, aşınmış lastiklerle de trafiğe çıkılmasına müsaade etmeyecek. Denetimlerde lastiklerin diş derinliğini ölçecek trafik polisleri, lastiğinin diş derinliği 3 milimetrenin altına düşün sürücüleri uyaracak. Lastiğin diş derinliği 1.6 milimetrenin altına düşerse sürücüye 77 lira para cezası uygulanacak, araç da lastikler yenilenene kadar trafikten men edilecek.
"ARABAM 4 ÇEKER"
Emniyet Genel Müdürlüğü, afiş ve bilgi notlarıyla da vatandaşları kış lastiği konusunda uyarıyor. Kış lastiği konusunda yanlış bilinen yargıların sıralandığı afişlerde, "Yaz lastiğim daha yeni dişleri de iyi durumda neden bir takım daha lastik alayım" diye düşünenlerin, 2 yılda bir lastiklerini değiştirmek zorunda kaldıklarını, yaz şartlarında yaz, kış şartlarında kış lastiği kullananların ise lastiklerini 4 yıl kullanabilecekleri belirtiliyor. Sadece öne kış lastiği takılmasının, karlı ve buzlu zeminlerde ani fren ve direksiyon hakimiyetinde sıkıntı yaşanmasına sebep olacağı vurgulanan afişlerde, "Benim arabam dört çeker. Kış lastiği benim için gereksiz" diye üşenen sürücülere de dört çeker araçlarda da kış lastiğinin gerekli olduğu uyarısı yapılıyor.
Kaynak (https://gundem.milliyet.com.tr/bunu-yapmayan-surucu-yandi/gundem/detay/1804370/default.htm)
O Emniyet Genel müdürlüğü acaba düşünürmü ki bazı araç sahipleri fiyatlarının delirmesi yüzünden ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINI DAHİ yaptıramadıklarını, yakıt fiyatlarının akıl almaz seviyeye geldiğini senelerdir araçlarına senede 1 yada 2 kere full yakıt alabildiklerini, ama kendi bindiği makam arabasının 100 km de 25 litre yaktığını, işlerinin üzümü yemek değil bağcıyı dövmek olduğunu, bulunduğum şehirde valilik makamına tahsisli 1 adet S350L ve 1 adet 535İL bulunduğunu, resmi plakalı standart fiyatı 93 ile 135 milyar arası olan station vagon Volvo V60 bulunduğunu, işlerine gelen yerde uygulama yapıp ceza yazan ama aynı hatayı komiserinden memuruna hepsinin yaptığını, benim arabama takamadığım kış lastiği yüzünden o arabayı TRAFİKTEN MEN ETMEYİ HİZMET SAYAR BİZ VATANDAŞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ DİYEBİLİRLER ne yapalım bizim kaderimiz bu.
turboferhat
10/12/2013, 07:50
O Emniyet Genel müdürlüğü acaba düşünürmü ki bazı araç sahipleri fiyatlarının delirmesi yüzünden ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINI DAHİ yaptıramadıklarını, yakıt fiyatlarının akıl almaz seviyeye geldiğini senelerdir araçlarına senede 1 yada 2 kere full yakıt alabildiklerini, ama kendi bindiği makam arabasının 100 km de 25 litre yaktığını, işlerinin üzümü yemek değil bağcıyı dövmek olduğunu, bulunduğum şehirde valilik makamına tahsisli 1 adet S350L ve 1 adet 535İL bulunduğunu, resmi plakalı standart fiyatı 93 ile 135 milyar arası olan station vagon Volvo V60 bulunduğunu, işlerine gelen yerde uygulama yapıp ceza yazan ama aynı hatayı komiserinden memuruna hepsinin yaptığını, benim arabama takamadığım kış lastiği yüzünden o arabayı TRAFİKTEN MEN ETMEYİ HİZMET SAYAR BİZ VATANDAŞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ DİYEBİLİRLER ne yapalım bizim kaderimiz bu.
Tamamen katılyorum artı olarak , kadıkoy acıbademde bırakın karı kuru havada kaza yapmadan arac kullanmanın mumkunatı yok.. o kadar cok bozuk ve cokuk yol var kı sokaklarda araba kullanmak akrobası yapma seklınde oluyor dolayısıyla karsı serıt duzgun dıye uzerınıze gelen taksıcıler, mınıbusculer artı bazı suruculer... zaten her sanıyemız kaza ıhtımalıyle gecıyo. Helekı mınıbusculerı silkelemek lazım bıraz (ıstısnalar harıc) nedır arkadasım o Magirus otokar hastalıgı? adamlarad kultur halıne gelmıs ılla magirus alacak hırıl hırıl egzos sesını duyuracak herkese , bunlara bı standart getırılmelı bıktım sabahın altısında bu herıflerın egzos seslerını duymaktan, adam bılerek yapıyo. Buna bı standart getırebılırler elın 4251 volvo tırı 25 ton yük çekerken yemın edıyorum bu kadar ses cıkarmıyor.. Cevre duyarlılıgı acısından bı uyum getır desıbel olayına.. sımdılerde cekıcı moda olmus.. acıbadem caddesınde aman sakın araba parketmeyın anında gıder... trafıge hıcbır zararı olmayan park halındekı aracı cek hooopp 150 tl.. O aracı cekerken sen daha cok ısgal edıyosun trafıgı ınsanlar parayı kolay mı kazanıyolar ? otobus duragına ıtfaıye musluguna yaya serıdıne bırakanı cek tamam ama dıgerlerınden ne ıstersın , ıkıncı serıdın hıcbır turlu ısleyemeyecegı bır yolda arac cekmenın mantıgı tamamen devlete nakıt amaclıdır.. bu kadar olmaz , fakırlık sınırının 3400 tl oldugu bı ulkede aracı ayda ortalama ıkı defa cekılen vatandas ne yapsın.. aradakı orantıyı nasıl acıklarlar? Sen bırak adamın lastıgıne ceza yazmak ıcın polısı nobete koymayı once yaya gecıtlerıne polıs koy da bır gor yayalara yol vermeyen suruculeri.. bu ulkede kıs lastıgı kullanmadıgından dolayı olusan olumlı kazalardan daha fazla yaya gecıtlerınden gecerken olenlerın sayısı... Bırakın bu ısleri, bulmussunuz ısın kolayını nasıl durterım vatandası... Hadı bakalım nereye kadar...
Epey doluymusum yaa daha yazarımda sonu gelmez...
Kış lastiği takmak ile yol problemlerinin, devlet erkanlarının kullandığı makam araçlarının, benzin ve sigorta fiyatları ile ne alakası var ?? Bu nasıl bir sığ düşünce. Sen bunu devletin yararına takmıyorsun aracına. Kar lastiği şart oğlu şart. Bunu neden idrak edemiyorsunuz anlamak güç. Gerçi her fikre 1-2 muhalefet mutlaka çıkar.
turboferhat
10/12/2013, 08:16
Özür dilerim , şart değil demek istemedik.. Sadece öncelikli yapılması gereken o kadar çok şey var ki.. Bu biraz işin kolayı gibi... Olmayan bir yolda kar lastiği takmaya mecbur bırakmak ne derece akil?
Kışın fren mesafesi uzuyor, bu nedenle kar lastiği önemli derseniz kabul ancak karda kayıp gelip vuruyorlar derseniz katıldığımı söyleyemeyeceğim. kar lastiği ile direksiyon hakimiyetini kaybedip kaza yapan onlarca kaza biliyorum. yukarıda bir arkadaşımızda yeni takılan kar lastikleri ile sokağa dahi giremediğini yazmış zaten. Yollarda patinaj zincirini önden çekişli aracının arka lastiklerine takan araçlar görüyoruz. Elinizi sallasanız düz yolda dahi araç kullanmayı bilmeyen sürücülere denk geliyorsunuz. karda kar lastiği olup zincir takmaması gerektiği gibi bir tezin varlığından bahsedebilirmiyiz ? Eğer zincirsiz karlastiği yetiyorsa neden kar lastiğim varken bagajımda zincirde isteniyor ???
Konunun başında bahsettiğim uzayan fren mesafesine gelince evet fren mesafesi %20 uzuyor doğru ancak kışın gaz pedalı üzerindeki baskınız yaz günüyle aynımı ? Bilinçli olan sürücüler zaten %40 daha düşük hızlarda seyiretmiyormu ?
Netice olarak fren mesafesi konusunda daha düşük hızlardan dolayı fren mesafesinin dahada kısaldığı, karlı zemin, yağış ve buz uyarısı yapıldığında trafiğe çıkmayan sürücülerin bulunduğunu göz önüne alıp yılda max.20 gün kar alan şehirlerde bunu mecbur tutmanın vatandaşı düşünmekten çok alın/verin ekonomiye can verin politikasını hisettiğim gerçeğini saklayamayacağım ve gördüğüm kadarı ile gerek forumdan gerek sokaktan, bu hissi hisseden kişi sayısı pekte 1-2 kişi ile sınırlı değil.
Ha hükümetin geçici bir mevzuatla vergi oranını düşürme veya kredi gibi (kusura bakmayın benim cahil aklımda aklıma gelen bunlar) bir teşvikle bunu kolaylaştırmış olduğunu görmüş olsaydım bu hissimde yanıldığımı düşünebilirdim.
Peki neden geçen sene sadece ticarilere uygulandı da hususi araçlara uygulanmadı geçen seneki kar lastiği takmayan araçların kazasına maruz kalan kar lastiği takan sürücülerin hakı neden göz ardı edildi ? hususi araçların sıkıntı çıkarabildiğini hesaplayamadıkları için mi yoksa piyasadaki tüm araçlar kış lastiği alsaydı bu sene lastikçiler kime satacaktı diye mi ?
Az önce trafik şube müdürlüğü bilgi edinme büro amirliğini aradım. istanbul için böyle bir yazı gelmediğini, bazı iller için geçerli olduğunu uygulamanın ticari araçlar kategorisinde sürdüğünü belirtti.
aklın yolu bir demekki...
ozanoz93
10/12/2013, 16:08
Disardaki polis ama oyle yapmiyor cevirim kesiyor cezayi
Sent my iPhone using (https://.com/m?id=1)
benim asıl merak ettiğim;
örnek veriyorum haftasonu hava güzel 15 derece oldu ama aylardan da ocak yani kış ayı,normal bir çevirmeye girdik ve aracım da kış lastiği yok diyelim.Bu durumda ben 77 tl ceza yiyeceğim ve kış lastiği takana kadar da aracım men mi olacak trafikten?Yoksa bu uygulama kar yağdığında veya havanın belli bir sıcaklık seviyesinin altına inildiğinde mi yapılacak?
artı kış lastiği taktığımı nerden bilecekler. gidip lastiklerimi trafik şubede tescil mi ettireceğim. taktırırım sonra gene söktürürüm.
Hadi arabayı çektiler diyelim lastik takmak için gene trafiğe çıkmam lazım, lastikçiyi trafik şubenin otoparkına getirmemi isterlersse yok anasının nikahı derim..
konu nasıl sünmüş sünmüş incelmiş :)
kış lastiğini fren mesafesi kısalsın diyemi takıyoruz :)
arkadaşlar uygulama iyi veya kötü bunu bilmem ama sen ne kadar şöför olursan ol kar yağmasada sabah buzlanmada kış lastiğimi daha iyi kavrar yazlıkmı,
bakın sabah yaşadığımı aktarayım . Şentepe yokuşunda babamı almaya gidiyorum yokuşta çıkamayan bir toros gördüm ha bire patiye çekip duruyor dedimki yolda bir şey yok bu napıyor böyle arkasında durduk ve torosu itekleyip sağa çektiler ben ve arkamdakiler hiç patisiz kalktık adamın altındakiler yazlık lastik.... Nerde nasıl işe yarayacak hiç belli olmaz. yahu adamlar düşünüp üretmişler biz kışlık lastiğin işe yarayıp yaramadığını konuşuyoruz :)
konu nasıl sünmüş sünmüş incelmiş :)
kış lastiğini fren mesafesi kısalsın diyemi takıyoruz :)
arkadaşlar uygulama iyi veya kötü bunu bilmem ama sen ne kadar şöför olursan ol kar yağmasada sabah buzlanmada kış lastiğimi daha iyi kavrar yazlıkmı,
bakın sabah yaşadığımı aktarayım . Şentepe yokuşunda babamı almaya gidiyorum yokuşta çıkamayan bir toros gördüm ha bire patiye çekip duruyor dedimki yolda bir şey yok bu napıyor böyle arkasında durduk ve torosu itekleyip sağa çektiler ben ve arkamdakiler hiç patisiz kalktık adamın altındakiler yazlık lastik.... Nerde nasıl işe yarayacak hiç belli olmaz. yahu adamlar düşünüp üretmişler biz kışlık lastiğin işe yarayıp yaramadığını konuşuyoruz :)
Mehmet'im söylediklerine sonuna kadar katılıyorum.
Doğru söze söylenecek birşey yok...
Bugün goodyear kışlıklarımızı taktık :) Herkese kazasız belasız sürüşler.
Bugün goodyear kışlıklarımızı taktık :) Herkese kazasız belasız sürüşler.
Geç bile kalmışsınız abi valla.. Yollar felaket..
Punto sahipleri lastiğin maliyetine takılıyorlar.. Ben ne yapayım :( Nissan Qashqai,19 inç jant var eşşek kadar :( bayıldık ne yapalım... Punto'yu özlemle anıyoruz :))
reddragon
10/12/2013, 22:17
Asparagas değilse ki bence öyle olmalı yanlış bişey. Kanun bu sene ticarilere çıktı. Ama şunu anlarım karlı yolda denetim yapıp kış lastiksiz araca ceza yazılabilir.
Benim gibi İstanbul şartlarında karlı havada çıkmayan, uzak mesafe gitmeyen adam için kış lastiği çook fuzuli bir masraf. 2 kıştır doğru dürüst kar yağmadı yağdığında ben çıkmadım. Sabahın köründe köprüden viyadükten geçmedim..
konu nasıl sünmüş sünmüş incelmiş :)
kış lastiğini fren mesafesi kısalsın diyemi takıyoruz :)
arkadaşlar uygulama iyi veya kötü bunu bilmem ama sen ne kadar şöför olursan ol kar yağmasada sabah buzlanmada kış lastiğimi daha iyi kavrar yazlıkmı,
bakın sabah yaşadığımı aktarayım . Şentepe yokuşunda babamı almaya gidiyorum yokuşta çıkamayan bir toros gördüm ha bire patiye çekip duruyor dedimki yolda bir şey yok bu napıyor böyle arkasında durduk ve torosu itekleyip sağa çektiler ben ve arkamdakiler hiç patisiz kalktık adamın altındakiler yazlık lastik.... Nerde nasıl işe yarayacak hiç belli olmaz. yahu adamlar düşünüp üretmişler biz kışlık lastiğin işe yarayıp yaramadığını konuşuyoruz :)
tabiiki kış lastiklerinin artısını hiçbirimiz inkar edemeyiz, haksız olduğunuz tek bir noktada yok. ancak benim altını çizdiğim nokta bırakın buzlanmayı neredeyse güneşin kendini göstermediği gün olmayan istanbul-izmir gibi yerlerde zorunlu olması.
ben kar ve buzun 2 gün önce anonsları yapılıp birkaç günde etkisini kaybettiği kışı ankaranın sonbahar havasında geçiren illerde zorunlu tutulmasını doğru bulmuyorum. kaldıki devlet doğru bulmamış olsa gerek ki istanbulda öyle bir uygulama yokmuş.
sadece_erhan
10/12/2013, 23:03
kış lastiği ticariler için zorunlu, hususiler için zorunluluk olmamakla birlikte denetimlerde hava şartlarına göre zincir takmanız istenebilir. zincir bulundurmanız zorunlu, kış lastiği değil.
bir memur arkadaşıma bugün sordum, cevabı şöyle
"1 aralık 1 nisan arası ticariler zorunlu, sivil araçlara yol durumuna göre ceza yazılabilir. zincir olsun arabanda"
Öyle acemi şöförler var ki değil kış lastiği altına tanklarsaki palette taksan gelir yine vurur :) forumda çok bayan kullanıcı yok kimse üstüne de alınmasın, bayan şöförler kış lAstiği + zincir taksı öar :)))
celenlee
11/12/2013, 00:18
Asparagas değilse ki bence öyle olmalı yanlış bişey. Kanun bu sene ticarilere çıktı. Ama şunu anlarım karlı yolda denetim yapıp kış lastiksiz araca ceza yazılabilir.
Hususi araca, hiç bir maddeye dayandırılamayacağı için, kış lastiği yok diye ceza kesilemez.
*Lastikleri 1.6mm altındadır, ceza kesilir(77TL), araç bağlanır.
*Zinciri yoktur ceza kesilir (77TL) yola devam eder.
(Polisin zorunlu olarak zincir taktırdığı bölümlerde ise, zinciri olmayan araç yola devam edemez.)
**Kanun geçen sene ticariler için çıktı, ilk uygulama geçen sene 1Aralık2012-1Nisan2013 arası uygulandı, cezalar kesildi. Bu sene işi daha sıkı tutacaklar.
Benim gibi İzmir'de yaşayan ve en fazla yılda bir kaç gün +7 derecenin altında hava sıcaklığına maruz kalan insanların kış lastiği alması tam bir israf olur. Çünkü kış lastikleri +7 nin altında iyi performans gösterirler, sıcaklık arttığında ise işin yoksa hemen lastikleri değiştir rot balansa gir vs vs ....
celenlee
11/12/2013, 12:08
ASPARAGAS.............. (Bu haber tamamen çarpıtma - EGM'nin yaptığı genel kontrol bildirimi- ticarilere farklı, özellere farklı)
https://trfdenetleme.iem.gov.tr/kis-lastigi.aspx
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.