PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Trafikte 'çek gönder' dönemi

femoli
04/04/2013, 20:22
Trafik ihlali yaptığı vatandaşlarca belgelenen sürücüye ceza yazılabilmesinin önünü açacak düzenleme hazırlandı. Her yıl yaklaşık 10 bin kişinin hayatını kaybettiği trafik kazalarını azaltabilmek hedefiyle 2013'ü ''Seferberlik yılı'' ilan eden Emniyet Genel Müdürlüğü, kural ihlali yapan sürücülere karşı yeni uygulamaları hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Tasarı kanunlaşınca trafik ihlalini fotoğraf ya da görüntüyle belgeleyen vatandaşlar, kusurlu sürücüye ceza yazılmasını sağlayabilecek.
DELİL OLMADIĞI İÇİN CEZA YAZILAMIYOR
Mevcut uygulamaya göre, trafikte mağdur olan vatandaşların şikayetlerini değerlendiren polis, ihlali yapan aracı durduruyor ancak MOBESE kameralarına da yakalanmadığı ve elde hiçbir delil bulunmadığı için ceza yazamıyor.
KAZALARIN YÜZDE 10 AZALACAĞI TAHMİN EDİLİYOR
Düzenlemenin hatalı park problemine çözüm olacağını belirten emniyet yetkilileri, bunun birçok ülkede uygulandığına dikkati çekti. Bu metotla trafik kazalarının yüzde 10 azalacağı tahmin ediliyor.
TASLAKTAKİ DİĞER AYRINTILAR
Tasarı trafik cezalarını artırırken, alkollü sürücüye hapis cezasını da öngörüyor. Hız sınırını yüzde 10-30 arasında aşan sürücülere 166, yüzde 30-50 arasında aşan sürücülere 343 lira ceza kesilecek.
Hız sınırını yüzde 50'den fazla aşan sürücülere de 700 lira ceza verilecek.
Kırmızı ışık ihlali yapanlar 343, emniyet kemeri takmayanlar da 166 lira ceza ödeyecekler.
Bebek koltuğu kullanmayan sürücülere de 166 lira ceza verilecek.
Emniyet şeridinde kullananlara verilecek cezanın yanı sıra sadece korunan ve koruyan araçlarda kullanılan "çakar lamba" takan sürücülere verilen cezanın da 77 liradan 343 liraya çıkartılması öngörülüyor.

kimber
04/04/2013, 21:03
bazı yönleri ile güzel bazı yönleri kötu olabilir,

gıcık olduğum komsu, öretmen müşteri vs için ideal bır yontem olarak kullanılabilir.

Scottie
04/04/2013, 21:12
bence güzel bir uygulama olacaktır... bazı magandalar böylece akıllanacaklardır...

omer06
04/04/2013, 21:20
güzel oldu valla herkes uysun tüm kurallara :)

erdiyilmaz
04/04/2013, 22:47
Saçma sapan cezalar da gelebilir, suistimale açık bir sistem. Fahri trafik müfettişlerinin gıcık oldukları vatandaşa ceza kesme lüksleri vardı, şimdi isteyen istediğine kesmeye başlarsa kötü.

JASMINE
04/04/2013, 22:58
Erdi'ye katılıyorum. Suistimale çok açık bir sistem. İyi olacağı gibi kötüye kullanmak isteyenler de mutlaka olacaktır. Hele bizim halkımızın her uygulamayı kendi kişisel çıkarları için kötüye kullanma alışkanlığı göz önünde bulundurulursa durum daha da feci :(

celenlee
04/04/2013, 23:06
Eğer kendi application'i ile entegre bir sistem olursa hiç te suistimal olmaz.

Rastgele çekilen fotoda PhotoShop bile yapılabilir, ama muhtmelen bu hizmet, bir uygulama aracılığı ile yapılacaktır.

Trafiğe ve Belediyeye ara ara önerdiğimiz sistemin faaliyete geçecek olması da sevindirici :)

1 dezavantajı var: Şöför koltuğunda, hareket halinde iken foto çekmek isteyen sürücüler olacaktır.

JASMINE
04/04/2013, 23:11
Eğer kendi application'i ile entegre bir sistem olursa hiç te suistimal olmaz.

Rastgele çekilen fotoda PhotoShop bile yapılabilir, ama muhtmelen bu hizmet, bir uygulama aracılığı ile yapılacaktır.

Trafiğe ve Belediyeye ara ara önerdiğimiz sistemin faaliyete geçecek olması da sevindirici :)

1 dezavantajı var: Şöför koltuğunda, hareket halinde iken foto çekmek isteyen sürücüler olacaktır.

Onun bu halini gören başka bir kişide direksiyon başında cep telefonu kullanıyor diye onun için böyle bir işlem yapabilir. :)

interlaced
04/04/2013, 23:43
Kamuya kaynak lazım.. Ben gerçekten trafik cezaları ile ilgili her türlü yeni düzenlemeye, bedel arttırımına, kapsam genişletilmesine, herşeyin ama herşeyin, kesinlikle kamuya kaynak yaratmak için yapılmış yeni bir gelir elde etme yöntemi olduğunu düşünüyorum.

femoli
05/04/2013, 11:44
Dolmuşların vay haline dolmuş avcısı olacağım resmen .. etlik ayvalı dolmuşları bittiniz siz :D

acRep
05/04/2013, 12:11
Esenyurt minibüsleride aç kalacak yazık :)

Granit
05/04/2013, 12:48
Saçma sapan cezalar da gelebilir, suistimale açık bir sistem. Fahri trafik müfettişlerinin gıcık oldukları vatandaşa ceza kesme lüksleri vardı, şimdi isteyen istediğine kesmeye başlarsa kötü.

+1

Layıkıyla yapılabilmesi için epeyi bir zamana ihtiyacımız olacaktır.

Battal
05/04/2013, 15:12
Suistimale niye açık olsun? Siz kurallara uyduğunuz zaman size kim ne diye ceza yazabilir?
Bu sistem eğer iyi uygulanırsa, mobese ve polisin olmadığı yerde babasının çiftliği gibi kafasına göre davranan, boşver bişey olmazcı vatandaşların vay haline.

messi78
05/04/2013, 15:27
devlete para lazım gençler :D pamuk eller cebe :D

celenlee
05/04/2013, 15:57
Aynı şekilde her direk üstünde kameralar takılsın istiyorum.

**Kontrol eksikliği sebebiyle herkse "Ali Kıran Baş Kesen" olmuş!!

Arkadan çarpan, çarpmadım,
Arabanın önüne atlayan, atlamadım,
Ters yönden gelen, sen tersten geldin diyor. Denetim, kanıt, caydırıcı bir şey olmadığı için de diretip duruyor.

Her sokak başına kameralar konmalı, anlaşmazlıklarda, soygun/hırsızlıklarda, her türlü hak gaspında/ihlalinde ciddi oranda azalmaya sebep olacaktır. Bunu da sürekli öneri/dilek/şikayet olarak bildiriyoruz ilgili makamlara.

**En kısa zamanda aracıma bir kamera takacağım zaten.