PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fiat fiorino alacakların dikkatine !

_Darbe_
22/12/2012, 19:47
Bilgilendirme ve örnek teşkil edebilecek nitelikte olan ve Olayın ciddiyetini anlamayıp, Marka savunmasına geçen arkadaşlar tarafından gelen tepkiden dolayı kendi rızamla mesajımı siliyorum.

Gerçek şu ki; bende fiat kullanıcısı olmama rağmen kabullenmemiz gereken noktalar var. Araçlarımızın motorları 10 numara olmasına rağmen kaporta-şase ile beraber opsiyonel olarak çeşitli donanım arızalarımız mevcut. Bunlara örnek olarak GP'larımızın genel city motoru arızasını gösterebiliriz.

Bizim bu hastalıklarımız varken diğer markaların da kendilerine göre hastalıkları var. Mesala subarunun impreza modelinin krank mili hastalığı var vs..

Marka savunmak size hiçbir şey kazandırmaz,belki ilerleyen zamanlarda da bmw sahibi olursunuz,. siz bilgiyle kazanırsınız.

Aracınızın markası diye de savunmaya geçmek zorunda değilsiniz.

İyi akşamlar, saygılarımla ...

krm1983
22/12/2012, 19:53
Çok geçmiş olsun

Sent my iPad using

ametist
22/12/2012, 19:57
içinden sağ salim çıktığınıza göre vazifesini yapmış araç.. az paranıza kıyıp sigorta yaptırsaydınız cebinizden o kadar para da çıkmazdı... ESP sitemi sizi her durumda kurtaracak bir sistem değildir.. dalgınlığınızın faturasını arabaya çıkartmayın, bence yeni aracınıza da güvenmeyin...

SteinGP
22/12/2012, 19:57
Geçmiş olsun. Yalnız şöyle bir durum var, araçlar kazalarda hayat kurtarmak üzere dizayn ediliyor, kazadan sonra kolayca onarılmak üzere değil.

34ozkankurtuldu34
22/12/2012, 20:01
Pylaşım için teşekkürler mahallede arkadaşım en fulünü 28000 lliraya aldı herşey var araçta ve ben citroen berlingo aldım caddy ile hemen aynı segmentte berlingo valla ve fiattan kurtulduya ona şükür ediyorum açıkçası şuan ki aracımdan öyle memnunum ki arkadaşlar caddy ve berlingoyu deneyin bu tarz bir araç alacak olursanız CİTROEN Berlingoyu BURSA İNALLAR Bayinden aldım uygun fiyatta araç satıyorlar kesinlikle tavsiye ederim citroen düşünürseniz İNCİ Hanım var İNALLAR Bayinde mutlaka fiyat konusunda da yardımcı olur. Bu güzel paylaşımınız içinde teşekkürler.

aalperdemir
22/12/2012, 20:24
Cok cok gecmis olsun.Babamda bu son cikan trekking paketin 2009 model olani var. O zamanin paket adi ne bilmiyorum. Ben de arada kullanirim. Kendi puntomdan daha kotu bi yol tutusu kesinlikle yok. Ciddi anlamda guven veriyo virajlarda. Hatta babam yaslandi biraz daha agir kullanir diye dusunuyoduk, dualogic sanzumanlisini aldik. 6 vites arac hem saglam gidiyor, hemde iyi tutunuyor virajlarda. Kendi puntomdan farkli olarak kasa bicimi itibariyle ESP yi daha sık aciyor. Sizin arabada farkli bi sorun olabilirmi? Soyle rot baslari falan kazadan sonra ciddi bi sekilde incelendimi? Tekrar cok gecmis olsun.

Sent my iPhone using

srkaradag
22/12/2012, 20:30
Geçmiş olsun , ancak araç görevini yapmış bence

34ozkankurtuldu34
22/12/2012, 20:31
Şu alttaki linkide izleyin bu tarz araç alacak olanlar izlesin lütfen.

Renault Kangoo fails the moose test - YouTube (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aAuwd4vrT9E)

dicaser
22/12/2012, 20:37
bence burda garip bi durum söz konusu değil araç yamulmuş , aracın beli kırılmış her turlu felaket aracın başına gelmiş ; ama buraya yazabildiğinize göre siz hala hayattasınız.. (COK ENTERESANDIRKI HALA ARABAYI SUCLUYORSUNUZ)
Siz bencede gidin vw alın :)

SteinGP
22/12/2012, 20:44
vw lerde dalgınlık sensörü varmış..

dogus618
22/12/2012, 20:46
öncelikle geçmiş olsun ama piyasadaki ticari ve fiyatı uygun iyi araçlardan biri araç darbeyi absorme etmeseydi siz daha cok yara aalacaktınız buna emin olun hangi arabayla yaparsanız yapaın bu yaptığnız kazanın aynısını yine hasar alacaksınız birinin aksı kırılır camı patlar diğerinin tavan direği eğilir camı patlar trilyonluk arabalar tanınmaz hale geliyor 60 km hız de çarpışma testlerindeki hızla birebir bi hız neredeyse vve araç bu hızda tam anlamıyla görevini yapmış bence sizin direksiyon hakimyetiniz bozulmasa dalgınlığınız olmasa çakıldayken belki daha basit farklı bi kaza olurdu ama cana geleceğine mala gelsin siz içinden sağ indiniz ya bence önemli olan o

dogus618
22/12/2012, 20:47

ya dalgınlık sensörüde dalarsa:)) nede olsa elektronik oda sapıtabilir:)

abulbul08
22/12/2012, 21:00
Fiatı bu kadar kötülerken niye gittin fiat aldın

GUNES
22/12/2012, 21:05
geçmiş olsun...önemli olan hayatta kalmak...

tyilgin
22/12/2012, 22:08
ESP diye bahsettiğiniz sistem lastiklerin yere temasına dayalı aracınızın savrulmasını önleyici bir sistemdir. Diğer bir deyişle, Lastiklerin yer teması haricinde roket motoru gibi aksi yöne hava vs. püskürterek aracı kontrol etme lüksü yoktur. Sizin kaydığınız yerde ise lastikleriniz mucur taşları üzerinde yani amiyane tabirle zemine temas etmiyorsunuz, yerdeki bilyelerin üzerindesiniz. Birçok sürücü bilir ki mucur taşları buzdan daha tehlikelidir. Buzlu zeminde kar lastiği bile buz ile lastik yüzeyi arasında kalan su tabakasını kar suyu kanalları ile dışarı atarken mucır üzerindeki lastiğin mucurun altına inerek yola tutunabilmesi imkansızdır. Yol tutuşunun imkansız olduğu böyle bir yolda hiçbir araç üreticisinin başaramayacağı birşeyi fiattan da zaten bekleyemezsiniz. Diğer arkadaşlarında bahsettiği gibi çarpışma sırasında darbeyi biryerlerin absorbe etmesi gerekir. Eskiden ağır metalden üretilen tamponları artık kimsenin kullanmıyor olmasını ve refüj başlarında bulunan metal bariyerlerin plastik darbe emicilerle değiştirilmesini buna örnek gösterebiliriz. Mesajınızı okurken ben resmen şoför mahalli, yolcu kabini vs. sıkıştı araç hurdaya döndü sandım. Ama resimlere bakınca bende aracın elinden geleni eksiksiz yaptığı kanısındayım.
Arkadaşım kurban bayramında aynı kazayı clio ile yaptı, keşke birde o arabayı görseydiniz.

Yinede can kaybınızın olmaması büyük nimet, geçmiş olsun. Yeni aracınızla kazasız belasız sürüşler dilerim.

paraddoxx
22/12/2012, 22:36
ESP diye bahsettiğiniz sistem lastiklerin yere temasına dayalı aracınızın savrulmasını önleyici bir sistemdir. Diğer bir deyişle, Lastiklerin yer teması haricinde roket motoru gibi aksi yöne hava vs. püskürterek aracı kontrol etme lüksü yoktur. Sizin kaydığınız yerde ise lastikleriniz mucur taşları üzerinde yani amiyane tabirle zemine temas etmiyorsunuz, yerdeki bilyelerin üzerindesiniz. Birçok sürücü bilir ki mucur taşları buzdan daha tehlikelidir. Buzlu zeminde kar lastiği bile buz ile lastik yüzeyi arasında kalan su tabakasını kar suyu kanalları ile dışarı atarken mucır üzerindeki lastiğin mucurun altına inerek yola tutunabilmesi imkansızdır. Yol tutuşunun imkansız olduğu böyle bir yolda hiçbir araç üreticisinin başaramayacağı birşeyi fiattan da zaten bekleyemezsiniz. Diğer arkadaşlarında bahsettiği gibi çarpışma sırasında darbeyi biryerlerin absorbe etmesi gerekir. Eskiden ağır metalden üretilen tamponları artık kimsenin kullanmıyor olmasını ve refüj başlarında bulunan metal bariyerlerin plastik darbe emicilerle değiştirilmesini buna örnek gösterebiliriz. Mesajınızı okurken ben resmen şoför mahalli, yolcu kabini vs. sıkıştı araç hurdaya döndü sandım. Ama resimlere bakınca bende aracın elinden geleni eksiksiz yaptığı kanısındayım.
Arkadaşım kurban bayramında aynı kazayı clio ile yaptı, keşke birde o arabayı görseydiniz.

Yinede can kaybınızın olmaması büyük nimet, geçmiş olsun. Yeni aracınızla kazasız belasız sürüşler dilerim.

Sonuna kadar katılıyorum, kazalarda öncelik araçların sağlam kalması değil sizin içinden sağlam çıkmanızdır.

asil
22/12/2012, 22:36
3-4 ay önce bende fiorino sahibiydim yol tutuşu gp kadar iyi 60 km hızla okadar darbe alacağına inanmıyorum

_Darbe_
22/12/2012, 23:04
içinden sağ salim çıktığınıza göre vazifesini yapmış araç.. az paranıza kıyıp sigorta yaptırsaydınız cebinizden o kadar para da çıkmazdı... ESP sitemi sizi her durumda kurtaracak bir sistem değildir.. dalgınlığınızın faturasını arabaya çıkartmayın, bence yeni aracınıza da güvenmeyin...

Kardes bu arac 60 km ile toprağa devrildiğinde bu hale geliyorsa bir de 100-120 km ile betona devrildiğini düşünsene bi.

2. ESP virajlarda savrulmayı engelleyen bir sistemdir. Ani manevralarda ve ıslak zeminde aracı dengeleyerek savrulmasını ve devrilme/takla atmamasını önler. Kuru zeminde savuran aracın da esp si pardon ama bir b*ka yaramaz.

3. Vw ile fiatı hiç karşılaştırmaya ihtiyac bile duymuyorum çünkü hem fiat hemde vw araç sahibiyim, dolayısıyla arasındaki farkı anlayabiliyorum.

4.) 'Sigorta senin zararını değil karşı tarafın hasarını karşılar, Kasko kişinin aracını karşılar' ve cebimden cıkan paranın önemi yok kasko yapanlar kazalarda yaşama garantisi(!) veremiyor buda bilginize ...

_Darbe_
22/12/2012, 23:08
Geçmiş olsun. Yalnız şöyle bir durum var, araçlar kazalarda hayat kurtarmak üzere dizayn ediliyor, kazadan sonra kolayca onarılmak üzere değil.

Onarmak mevzu değil benim dikkat çekmek istediğim şey o yolda aracın kendiliğinden nasıl savrulmasıve yan airbag lerin patlamaması

_Darbe_
22/12/2012, 23:10
Şu alttaki linkide izleyin bu tarz araç alacak olanlar izlesin lütfen.

Renault Kangoo fails the moose test - YouTube (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aAuwd4vrT9E)

Yorumlara bakılacak olur ise fiat haric diğer araçların esp si devre dışı bırakılmış ve videodaki amaç esp nin önemi .

_Darbe_
22/12/2012, 23:12
bence burda garip bi durum söz konusu değil araç yamulmuş , aracın beli kırılmış her turlu felaket aracın başına gelmiş ; ama buraya yazabildiğinize göre siz hala hayattasınız.. (COK ENTERESANDIRKI HALA ARABAYI SUCLUYORSUNUZ)
Siz bencede gidin vw alın :)

Teyzemin oğlunun da beli kırılıyordu az kalsın. Benim de sol omzumda et eziği oldu. Ne derseniz deyin Yan AIRBAG açmayan araç vazifesini yapmış oluyor, enteresan .

_Darbe_
22/12/2012, 23:15

_Darbe_
22/12/2012, 23:17
Fiatı bu kadar kötülerken niye gittin fiat aldın

araç 2010 model kaza 2012 model haliyle önceden bilemedim böyle olacağını .

cihankardes
22/12/2012, 23:19
Çok çok geçmiş olsun.
Allah kimseye göstermesin.
Bence suç yolda.
Araç sizi kurtarmış, Dua edin bence Fiat güvenlik konusunda gayet başarılı. (fiorino sanırım yol tutuş konusunda birazcık yetersiz)

_Darbe_
22/12/2012, 23:19
3-4 ay önce bende fiorino sahibiydim yol tutuşu gp kadar iyi 60 km hızla okadar darbe alacağına inanmıyorum

devrilmeden önce 60 km ile gidiyordum.

cihankardes
22/12/2012, 23:26
4 bacaklılarda da yazı yazma kabiliyeti varmış yazmanızla öğrendim.

Arkadaşlar rica ediyorum bu arkadaş gibi boş konuşmayın, Ben burda neden bahsediyorum siz ne diyorsunuz.

Öfkemi ve nefretimi anlayamadığınızı biliyorum ve soruyorum kaç kişinin aracı devrildi ?

Böyle seviyesiz yakıştırmalara hiç gerek yok cidden!

dogus618
22/12/2012, 23:32
Sevıyesızlesmeye gerek yok bence olan olmus sag cıktıysanız kazadan sonra onemlı olan o

rbcn
22/12/2012, 23:57
Gecmis olsun Bu tarz araclardan fazla guvenlik performansi beklemeyin ben 70le i iki tekere kaldirdigim viraji puntoyla 100 110 arasinda donuyorum esp de olsa yuksek araclar kolay yatiyor

sent my new ipad

dicaser
22/12/2012, 23:57
Teyzemin oğlunun da beli kırılıyordu az kalsın. Benim de sol omzumda et eziği oldu. Ne derseniz deyin Yan AIRBAG açmayan araç vazifesini yapmış oluyor, enteresan .

usta şimdi birbirimizi kırmayalımda üzmeyelimde , doğruya doğru konuşalım teyzenizin oğlu emniyet kemerini takmışmıydı ? eğer taksaydı "beli kırılıyordu az kalsın" diyemezdiniz zaten gel gelelim emniyet kemerini takmadığı halde bişey olmamış , siz bunları boşverin allaha şükredin hiç bişey olmamış size.. allah birdaha böyle olay yaşatmasın.. :gun_band:

_Darbe_
23/12/2012, 00:04
Böyle seviyesiz yakıştırmalara hiç gerek yok cidden!

Sevıyesızlesmeye gerek yok bence olan olmus sag cıktıysanız kazadan sonra onemlı olan o

Seviyeyi sizden öğrenecek değilim ben burda sizi uyarmak için neyin ne olduğunu göstermek için konu açıyorum siz geçmiş olsun dilekleri yerine eleştiride bulunuyorsunuz. Asıl seviyesiz kişiler belli ki olayın ciddiyetini anlamadan marka savunmasına geçiyorlar.

_Darbe_
23/12/2012, 00:06
usta şimdi birbirimizi kırmayalımda üzmeyelimde , doğruya doğru konuşalım teyzenizin oğlu emniyet kemerini takmışmıydı ? eğer taksaydı "beli kırılıyordu az kalsın" diyemezdiniz zaten gel gelelim emniyet kemerini takmadığı halde bişey olmamış , siz bunları boşverin allaha şükredin hiç bişey olmamış size.. allah birdaha böyle olay yaşatmasın.. :gun_band:

takmamıştı ama airbag de açılmamıştı. yinede anlayışınıza teşekkürler,amin.

Ziyaretci036
23/12/2012, 00:07
ustad çok geçmiş olsun 60 km hız az değil. mıcıra girdiğinizde kapar hemen kaldıki ani hareket yaparsanız degil fiorino caddy olsa affetmez.

dogus618
23/12/2012, 00:07
Seviyeyi sizden öğrenecek değilim ben burda sizi uyarmak için neyin ne olduğunu göstermek için konu açıyorum siz geçmiş olsun dilekleri yerine eleştiride bulunuyorsunuz. Asıl seviyesiz kişiler belli ki olayın ciddiyetini anlamadan marka savunmasına geçiyorlar.

Garip bi insansınız saldırmaya yer arıyorsunuz ınsanlara

_Darbe_
23/12/2012, 00:10
ustad çok geçmiş olsun 60 km hız az değil. mıcıra girdiğinizde kapar hemen kaldı ki ani hareket yaparsanız degil fiorino caddy olsa affetmez.

e tabi ne olcağı belli olmaz ama açıkcası artık gözüm korktu benim belki daha yüksek hızda betonda da olabilirdi bu kaza. Bir de araç tavan ve kapılarda sac kuşak görünce iyice soğudum.

Ziyaretci036
23/12/2012, 00:12
e tabi ne olcağı belli olmaz ama açıkcası artık gözüm korktu benim belki daha yüksek hızda betonda da olabilirdi bu kaza. Bir de araç tavan ve kapılarda sac kuşak görünce iyice soğudum.
haklsın kardeşim ama işte herşey paraya göre daha fazla para verirsin daha iyisini alırsın fazla bişey beklememek lazım. yinede şükürler olsun ki canınıza bişey olmamış.

tyilgin
23/12/2012, 00:14
Kardes bu arac 60 km ile toprağa devrildiğinde bu hale geliyorsa bir de 100-120 km ile betona devrildiğini düşünsene bi.

Çarptığınız yerde bir çukur oluşmadıysa, yani çarpışma enerjisi çarptığınız yerde absorbe edilmediyse çarptığınız yerin toprak, ağaç, beton olması fark etmeyecektir.

ESP virajlarda savrulmayı engelleyen bir sistemdir. Ani manevralarda ve ıslak zeminde aracı dengeleyerek savrulmasını ve devrilme/takla atmamasını önler. Kuru zeminde savuran aracın da esp si pardon ama bir b*ka yaramaz.
ESP Sadece ıslak zeminde değil, kuru ve karlı zeminde de lastiklerin yerle teması kesilmediği sürece sizin belirttiğiniz işlemi yapmak için tasarlanmıştır ve bu görevi savrulma yönüne bağlı olarak gereken ön tekerleğe fren uygulamak suretiyle yerine getirmektedir. Ancak siz sistemin mucur üzerinde etkili olmasını bekliyorsunuz ki, tüm uzman sürücüler mucur'un üzerindeyken lastiklerin yerle temasının kesildiğini bilirler.
Fiatta kullanılan ESP sisteminin hangi marka olduğunu araştırıp bu ürünü başka hangi araç üreticilerinin de kullandığına bakarsanız bir eksiği olup olmadığı sizde görebilirsiniz.

Böylece ESP ve diğer sistemlerin de birer sihirli değnek sahibi olmadığını daha iyi anlamış olursunuz.

Kötü bir tecrübe olmuş, Tekrar geçmiş olsun...

_Darbe_
23/12/2012, 00:14
Garip bi insansınız saldırmaya yer arıyorsunuz ınsanlara

görüldüğü üzere insanlarla insan gibi konuşuyorum, ve farkındaysanız köpek saldırır üslubumuza da dikkat edelim.

_Darbe_
23/12/2012, 00:17
Çarptığınız yerde bir çukur oluşmadıysa, yani çarpışma enerjisi çarptığınız yerde absorbe edilmediyse çarptığınız yerin toprak, ağaç, beton olması fark etmeyecektir.

ESP Sadece ıslak zeminde değil, kuru ve karlı zeminde de lastiklerin yerle teması kesilmediği sürece sizin belirttiğiniz işlemi yapmak için tasarlanmıştır ve bu görevi savrulma yönüne bağlı olarak gereken ön tekerleğe fren uygulamak suretiyle yerine getirmektedir. Ancak siz sistemin mucur üzerinde etkili olmasını bekliyorsunuz ki, tüm uzman sürücüler mucur'un üzerindeyken lastiklerin yerle temasının kesildiğini bilirler.
Fiatta kullanılan ESP sisteminin hangi marka olduğunu araştırıp bu ürünü başka hangi araç üreticilerinin de kullandığına bakarsanız bir eksiği olup olmadığı sizde görebilirsiniz.

Böylece ESP ve diğer sistemlerin de birer sihirli değnek sahibi olmadığını daha iyi anlamış olursunuz.

Kötü bir tecrübe olmuş, Tekrar geçmiş olsun...

tesekkürler, belkide herşeyin aksine araçta donanım hatası yada arızası mevcuttu bu kaza da bundan dolayı yaşandı ve bunu da anlamamız mümkün değildi.

_Darbe_
23/12/2012, 00:19
haklsın kardeşim ama işte herşey paraya göre daha fazla para verirsin daha iyisini alırsın fazla bişey beklememek lazım. yinede şükürler olsun ki canınıza bişey olmamış.

teşekkürler, araç hurdaya cıksa bile yenisi kazanılır ama can gittiğinde yerini hiçbir şey dolduramaz, iyi dilekleriniz için sağolun.

_Darbe_
23/12/2012, 00:22
Gecmis olsun Bu tarz araclardan fazla guvenlik performansi beklemeyin ben 70le i iki tekere kaldirdigim viraji puntoyla 100 110 arasinda donuyorum esp de olsa yuksek araclar kolay yatiyor

haklısınız, hafif ticari araçlarda böyle bir dezavantaj mevcut ama şuan benim için önemli olan aynı segmentte daha güvenli bir araç, sonucta yeri geliyor yokuş inerken bir avuç sıvıya emanet ediyoruz kendimizi.

Ziyaretci036
23/12/2012, 00:24
görüldüğü üzere insanlarla insan gibi konuşuyorum, ve farkındaysanız köpek saldırır üslubumuza da dikkat edelim.
yok yok kimsenin kimseye saldırdığı yok. :) yazılanlarda bazen farklı manalar çıkabilir biribirimizi kırmayalım :)

tyilgin
23/12/2012, 00:27
Bakın bu videoda citroen nemo, pejo bipper ve fiat Doblo nun ESP test videosu mevcut. Kendiniz inceleyin.

Citroën Nemo fails the Moose test - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=bCmB0UVdx8E#ws)

Edit : Nemoda ESP olmadığını söylüyor.

_Darbe_
23/12/2012, 00:34
Bakın bu videoda citroen, pejo ve fiat ın ESP test videosu mevcut. Kendiniz inceleyin.

Citroën Nemo fails the Moose test - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=bCmB0UVdx8E#ws)

videodaki fiorino 'ADAC' firmasının test aracı ve ESP açık, diğerinde ise ESP Kapalı. videodaki amaç ESP nin önemini göstermek. Yorumları türkçeye çevirirseniz ne demek istediğimi anlarsınız.

Bu da birkaç yorum:

Jimpank90 2 yil once

ESP bu kadar fark yaptığını fark etmedi, ben her zaman karda eğlenmek için beni mümkün kılan bir sistem olarak görüyorum

TheValKBawz 2 yil once

Tek fark FIAT olduğunu test ESP vardı ve Citroen vermedi oldu. PSA derhal tepki gösterdi ve Bipper ve Nemo içine ESP koyarak başladı.

ametist
23/12/2012, 00:34

2. ESP virajlarda savrulmayı engelleyen bir sistemdir. Ani manevralarda ve ıslak zeminde aracı dengeleyerek savrulmasını ve devrilme/takla atmamasını önler. Kuru zeminde savuran aracın da esp si pardon ama bir b*ka yaramaz.

3. Vw ile fiatı hiç karşılaştırmaya ihtiyac bile duymuyorum çünkü hem fiat hemde vw araç sahibiyim, dolayısıyla arasındaki farkı anlayabiliyorum.

4.) 'Sigorta senin zararını değil karşı tarafın hasarını karşılar, Kasko kişinin aracını karşılar' ve cebimden cıkan paranın önemi yok kasko yapanlar kazalarda yaşama garantisi(!) veremiyor buda bilginize ...

şimdiii, çok güzel cevap verirdim ben size de .. neyse... sizin tarzınızla cevap vereyim;
1- bak kardeşim 100-120 ile devrilseydin ne olacağını kimse bilemez... arabayı mıcıra kaptırma bir daha, bu mıcıra kaptırma yüzünden yüzbinlerce lirlık arabalarda sanatçılar öldü.. sen yeni arabanla mıcıra girmemeye dikkat et, bu kadar şanslı olamayabilirsin bir dahakine...

2- canım kardeşim, ESP elektronik denge programı demektir, sadece virajlarda değil sürücünün yaptığı bazı dangalaklıklarda da onu korumak için yapılmış YARDIMCI bir sistemdir. sen ESP nin de sınırları dışına çıktıysan yapılabilecek bir şey yok...

3- e benim süper zeki akıllı kardeşim, sen sigorta ile kaskoyu ayrı şey zannediyorsan diyecek hiç bir şeyim yok, trafik sigortasından bahsetmedim zaten a süpermen kardeşim, kasko sigortasından bahsettim a benim spiderman kardeşim, daha ben sana ne diyeyim....

sen git yeni arabanla oyna, isminin altında "hız manyağı" yazan birinin "60 la gidiyordum" demesini de yemedik, bu da sana son sözümdür.

ligdevi
23/12/2012, 00:36
Hocam çok geçmiş olsun, yalnız burası fiat forumu olduğu için böyle tepkilerin gelmesi normaldir kızmayın derim, bir çok araç sitesinde de böyle yorumları çok okudum. Emin olun burada vw cady de olsa espsi işe yaramazdı, bende şirketin cady siyle kaza yapmıştım 2 sene önce biliyorum yani, esp nin sağlıklı çalışması için tekerleklerin yola tutunması lazım ki bu mıcırlı yolda imkansız ha esp çalışmıştır gereken lastiklere frenleme yapmıştır ama ne yazık ki savrulduğu tarafa doğru mıcırların üstünde kaymıştır esp nin suçu yok bence, arkadaşlarında dediği gibi araçların görevi insanları sağ kurtarmaktır az hasar almak değildir, araç görevini yapmıştır.

Bide bu arada isminizin hemen altında hız manyağı yazıyor dikkatimi çekti, bu arada emniyet kemeriniz takılımıydı

_Darbe_
23/12/2012, 00:44
şimdiii, çok güzel cevap verirdim ben size de .. neyse... sizin tarzınızla cevap vereyim;
1- bak kardeşim 100-120 ile devrilseydin ne olacağını kimse bilemez... arabayı mıcıra kaptırma bir daha, bu mıcıra kaptırma yüzünden yüzbinlerce lirlık arabalarda sanatçılar öldü.. sen yeni arabanla mıcıra girmemeye dikkat et, bu kadar şanslı olamayabilirsin bir dahakine...

2- canım kardeşim, ESP elektronik denge programı demektir, sadece virajlarda değil sürücünün yaptığı bazı dangalaklıklarda da onu korumak için yapılmış YARDIMCI bir sistemdir. sen ESP nin de sınırları dışına çıktıysan yapılabilecek bir şey yok...

3- e benim süper zeki akıllı kardeşim, sen sigorta ile kaskoyu ayrı şey zannediyorsan diyecek hiç bir şeyim yok, trafik sigortasından bahsetmedim zaten a süpermen kardeşim, kasko sigortasından bahsettim a benim spiderman kardeşim, daha ben sana ne diyeyim....

sen git yeni arabanla oyna, isminin altında "hız manyağı" yazan birinin "60 la gidiyordum" demesini de yemedik, bu da sana son sözümdür.

ESP nin sınırlarına çıkacak bir durum yok resimlerde yol belli nizam belli, ve bu araç normal bir seyir halindeyken nasıl kıçını savurdu, neden yan airbag'ler acılmadı ? onu düşün .

kasko sigortası diye bir şey yok, sözleşmelerde ve halk dilinde 'Kasko' diye geçer, yok sen kaskoya'da sigorta yaptırıyorsan onu bilemem.

Son olarak : kimseyi inandıracak bir durumum yok ister 60 la istersem 160 la kaza yaparım buda seni bağlamaz, seni de zorla bu konuya sokup cevap yazdırmıyoruz bence sende git biraz zeka oyunu falan oyna, geliş..

Birdaha görüşmemek üzere.

tyilgin
23/12/2012, 00:47
videodaki fiorino 'ADAC' firmasının test aracı ve ESP açık, diğerinde ise ESP Kapalı. videodaki amaç ESP nin önemini göstermek. Yorumları türkçeye çevirirseniz ne demek istediğimi anlarsınız.

Bu da birkaç yorum:

Jimpank90 2 yil once

ESP bu kadar fark yaptığını fark etmedi, ben her zaman karda eğlenmek için beni mümkün kılan bir sistem olarak görüyorum

TheValKBawz 2 yil once

Tek fark FIAT olduğunu test ESP vardı ve Citroen vermedi oldu. PSA derhal tepki gösterdi ve Bipper ve Nemo içine ESP koyarak başladı.

Haklısınız, ben paylaşımı fiatın esp sisteminin performansını göstermek için paylaştığımdan diğer aracın esp sisteminin kötü olduğununu iddia etmek için paylaşmış görüneceğim ihtimali aklıma gelmedi. Bu yüzden sizin mnesajınızın yazıldığı aynı dakikada bende diğer aracın esp sisteminin olmadığını editledim zaten ;)

_Darbe_
23/12/2012, 00:48
Hocam çok geçmiş olsun, yalnız burası fiat forumu olduğu için böyle tepkilerin gelmesi normaldir kızmayın derim, bir çok araç sitesinde de böyle yorumları çok okudum. Emin olun burada vw cady de olsa espsi işe yaramazdı, bende şirketin cady siyle kaza yapmıştım 2 sene önce biliyorum yani, esp nin sağlıklı çalışması için tekerleklerin yola tutunması lazım ki bu mıcırlı yolda imkansız ha esp çalışmıştır gereken lastiklere frenleme yapmıştır ama ne yazık ki savrulduğu tarafa doğru mıcırların üstünde kaymıştır esp nin suçu yok bence, arkadaşlarında dediği gibi araçların görevi insanları sağ kurtarmaktır az hasar almak değildir, araç görevini yapmıştır.

Bide bu arada isminizin hemen altında hız manyağı yazıyor dikkatimi çekti, bu arada emniyet kemeriniz takılımıydı

Benim kemerim takılıydı fakat teyzemin oglunda yoktu araç ben tarafına yattığı için benim üstüme düştü.

Diğer mevzu da doğru hızı ve hızlı gitmeyi seven biriyim ama yolunca ve koşulunda. Zaten 60 km üstünde bir hızda kaza yapmış olsaydım araç daha kötü bir hal alırdı diye düşünüyorum.

_Darbe_
23/12/2012, 00:51
Haklısınız, ben paylaşımı fiatın esp sisteminin performansını göstermek için paylaştığımdan diğer aracın esp sisteminin kötü olduğununu iddia etmek için paylaşmış görüneceğim ihtimali aklıma gelmedi. Bu yüzden sizin mnesajınızın yazıldığı aynı dakikada bende diğer aracın esp sisteminin olmadığını editledim zaten ;)

anladım, tesekkürler yinede

ligdevi
23/12/2012, 00:58
fiatın ESP sini yabana atma derim bence gayet başarılı aşağıdaki videoları izleyince fikrin değişebilir ...

fiesta :

Thatcham -- Ford Fiesta ESC Test - YouTube (https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ZpIME7Ssrgg)

punto:

Fiat Grande Punto ESP Test Drive - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=6KCcbNkbKZc&feature=player_detailpage)

gurgocuk
23/12/2012, 00:59
Büyük geçmiş olsun, sizlere bişey olmamış ilk öncelik tabiki budur. Ama 60 km ile giderken böyle olduysa gerçekten maşallah öve öve bitirilemeyen markamız harikaymış ..

_Darbe_
23/12/2012, 01:18
Büyük geçmiş olsun, sizlere bişey olmamış ilk öncelik tabiki budur. Ama 60 km ile giderken böyle olduysa gerçekten maşallah öve öve bitirilemeyen markamız harikaymış ..

durum ortada, teşekkürler.

tyilgin
23/12/2012, 01:27

60 kilometre hızı küçümsemeyin.

bu reno 64 kilometre hızda bu hale gelmiş
https://a1212.hizliresim.com/14/q/h5rby.jpg

linki ise burada
The EV Renault Zoe crash test La ZOE après son crash-test frontal à 64 km/h ? Automobile Propre (https://en.automobile-propre.com/renault-zoe-crash-test/renault-zoe-crash-test-08/)

Zaten genelde kazalar bu hızlarda oluyorlar, Hatta bir çoğu çarpışma öncesi yapılan frenleme ile 60 kilometrenin dahi altında gerçekleşiyor. Aksi takdirde durum aşağıdaki gibi olurdu. Burada focus 192km. hızla test ediliyor.
https://b1212.hizliresim.com/14/q/h5rcx.jpg

buda linki
Haberegider Blog - (VİDEO) 192 Km/120 Mph İle Çarpışma Testi İlk Kez Ford Focus ile Denendi ? Sonuç Dehşet Verici ? 192 Km ile Duvara Çarpma Testi (https://www.haberegider.com/blog/video-192-km120-mph-ile-carpisma-testi-ilk-kez-ford-focus-ile-denendi-sonuc-dehset-verici-192-km-ile-duvara-carpma-testi/)

Hala ikna olmadıysanız işte size çok lüks markaların 64km hızdaki crash test vidoları. Volvo, Ww, Infinity, Audi, Bmw, Mercedes, Lexus hangisini isterseniz ?
crash test « İsmail TERZİ (https://ismailterzi.com/tag/crash-test/)

Burada kazayı yapan arkadaşın bir talihsizliği de kaza öncesi frene basarak aracının hızını azaltamadığından kazayı direk 60km hızla yapmış olması.

Hala fiatın teneke olduğunu düşünüyormusunuz :uhm00000:

tyilgin
23/12/2012, 01:31
Yeri gelmişken bu başlıkla ilgisiz ama forumda hızın ne demek olduğunu bilen bizleri hızlı gitmeye korkanlar olarak görüp göğsünü gere gere ibreyi sona yapıştırdım diyen arkadaşlarda umarım bu konuyu görmüş olur..

_Darbe_
23/12/2012, 01:42

linki ise burada
The EV Renault Zoe crash test La ZOE après son crash-test frontal à 64 km/h ? Automobile Propre (https://en.automobile-propre.com/renault-zoe-crash-test/renault-zoe-crash-test-08/)

Zaten genelde kazalar bu hızlarda oluyorlar, Hatta bir çoğu çarpışma öncesi yapılan frenleme ile 60 kilometrenin dahi altında gerçekleşiyor. Aksi takdirde durum aşağıdaki gibi olurdu. Burada focus 192km. hızla test ediliyor.

buda linki
Haberegider Blog - (VİDEO) 192 Km/120 Mph İle Çarpışma Testi İlk Kez Ford Focus ile Denendi ? Sonuç Dehşet Verici ? 192 Km ile Duvara Çarpma Testi (https://www.haberegider.com/blog/video-192-km120-mph-ile-carpisma-testi-ilk-kez-ford-focus-ile-denendi-sonuc-dehset-verici-192-km-ile-duvara-carpma-testi/)

Hala ikna olmadıysanız işte size çok lüks markaların 64km hızdaki crash test vidoları. Volvo, Ww, Infinity, Audi, Bmw, Mercedes, Lexus hangisini isterseniz ?

Burada kazayı yapan arkadaşın bir talihsizliği de kaza öncesi frene basarak aracının hızını azaltamadığından kazayı direk 60km hızla yapmış olması.

yok efendim fiat dünyanın en sağlam otomobili, dememi bekliosunuz ama 1 kötü video ile de bunu ispatlayamazsınız.

Peki sorarım size orada neden fiat yok?

gurgocuk
23/12/2012, 01:47

linki ise burada

buda linki

60 km hızı küçümsemedim asla, ancak sizin belirttiğin 64 km ile duvara çarpan Reno ilede talihsiz kazayı yaşayan arkadaşın durumunu bir tutmayalım. Biri 64 km ile ya sert bir duvara çarparak test idilmiş yada bir araca, burda yaşanılan kazada ise öyle değil.. İkisi ayırılacak durumlar .

tyilgin
23/12/2012, 01:47
yok efendim fiat dünyanın en sağlam otomobili, dememi bekliosunuz ama 1 kötü video ile de bunu ispatlayamazsınız.

Peki sorarım size orada neden fiat yok?

Çünkü 60 kilometre hızla kaza yapan fiat resimlerini siz zaten konunun başında paylaşmıştınız :D

Esprisi bir yana googleda bulabilirsiniz, Herşey ortada zaten...

Tekrar geçmiş olsun.....

_Darbe_
23/12/2012, 01:48
Çünkü 60 kilometre hızla kaza yapan fiat resimlerini siz zaten konunun başında paylaşmıştınız :D

Esprisi bir yana googleda bulabilirsiniz, Herşey ortada zaten...

Tekrar geçmiş olsun.....

:D neyse teşekkürler

srkaradag
23/12/2012, 01:53
Konu bence amacına ulaşmış, arkadaşımıza tekrar çok geçmiş olsun yeni aracıylada kazasız belasız sürüşler dileyelim konuyu kapatalım

SteinGP
23/12/2012, 02:06
4 bacaklılarda da yazı yazma kabiliyeti varmış yazmanızla öğrendim.

Arkadaşlar rica ediyorum bu arkadaş gibi boş konuşmayın, Ben burda neden bahsediyorum siz ne diyorsunuz.

Öfkemi ve nefretimi anlayamadığınızı biliyorum ve soruyorum kaç kişinin aracı devrildi ?

4 bacaklı derken? Aklınızca bana hayvan mı demek istiyorsunuz siz? Terbiyenizi takının, kendinize gelin ve ağzınızı toplayın. Ben sizin arkadaşınız değilim.

Öfkenizi ve nefretinizi anlayamıyorsak bu sizin anlatamamanızdan ileri gelir. Buradaki çoğu insan aracın kazadan sonra sağlam kaldığını düşünüyor.

_Darbe_
23/12/2012, 02:18
4 bacaklı derken? Aklınızca bana hayvan mı demek istiyorsunuz siz? Terbiyenizi takının, kendinize gelin ve ağzınızı toplayın. Ben sizin arkadaşınız değilim.

Öfkenizi ve nefretinizi anlayamıyorsak bu sizin anlatamamanızdan ileri gelir. Buradaki çoğu insan aracın kazadan sonra sağlam kaldığını düşünüyor.

Bende sizin arkadaşınız değilim ve buda size alaycı bir şekilde yorum yapma hakkı vermiyor.ben burada sizlere bilgilendirme yapmak için geldim,Konumu açtım diyeceklerimi söyledim ve sustum. ve şuan bakın konu nerelere uzamış.

Daha da Polemiğe girmek istemiyorum suan, İçerisinde siz olsaydınız sağlam olup olmadığını görürdünüz, görünen köy kılavuz istemiyor maalesef.

Konunun silinmesini istiyorum, çoğu kişi 1.mesajdaki gibi amacına ulaştı, tebrikler...

SteinGP
23/12/2012, 02:30
Bende sizin arkadaşınız değilim ve buda size alaycı bir şekilde yorum yapma hakkı vermiyor.ben burada sizlere bilgilendirme yapmak için geldim,Konumu açtım diyeceklerimi söyledim ve sustum. ve şuan bakın konu nerelere uzamış.

Daha da Polemiğe girmek istemiyorum suan, İçerisinde siz olsaydınız sağlam olup olmadığını görürdünüz, görünen köy kılavuz istemiyor maalesef.

Konunun silinmesini istiyorum, çoğu kişi 1.mesajdaki gibi amacına ulaştı, tebrikler...

Bakın beyefendi, eğer herhangi bir üyenin mesajından vs. rahatsızlık duyuyorsanız bunu yönetimle paylaşabilirsiniz. Benim mesajımdan veya bir başka moderatör arkadaşın mesajından da rahatsızlık duyuyor veya alınıyorsanız, bunu iletirsiniz bizde gereken düzenlemeyi yaparız.

Ancak, siz bunun yerine bana hayvan demeyi uygun bulmuşsunuz. Bununla alakalı size cevap vermeyeceğim, herkesin bir terbiye sınırı vardır, bir başkasına bu şekilde hitap etmek benim terbiye sınırımı aşıyor maalesef.

Ben 98 senesinde önüne traktör çıktıktan sonra kaçınma manevrası yapıp tarlaya uçan, tavanının üstünde 30 metre sürüklenip bir vatandaşın bahçesinin duvarını yıkıp durabilen bir Peugeot 306 GTI ın içinden çıktım. Çıktıktan sonra kimseye hayvan demedim, o yaşımda aklımın erdiği kadarıyla, Allah'ım sana çok şükür sağ kurtulduk dedim. Ondan sonra bizde sizin gibi Volkswagen aldık, 5 Volkswagen daha kulllandık, şimdi önünden geçmiyoruz..

_Darbe_
23/12/2012, 02:34
Bakın beyefendi, eğer herhangi bir üyenin mesajından vs. rahatsızlık duyuyorsanız bunu yönetimle paylaşabilirsiniz. Benim mesajımdan veya bir başka moderatör arkadaşın mesajından da rahatsızlık duyuyor veya alınıyorsanız, bunu iletirsiniz bizde gereken düzenlemeyi yaparız.

Ancak, siz bunun yerine bana hayvan demeyi uygun bulmuşsunuz. Bununla alakalı size cevap vermeyeceğim, herkesin bir terbiye sınırı vardır, bir başkasına bu şekilde hitap etmek benim terbiye sınırımı aşıyor maalesef.

Ben 98 senesinde önüne traktör çıktıktan sonra kaçınma manevrası yapıp tarlaya uçan, tavanının üstünde 30 metre sürüklenip bir vatandaşın bahçesinin duvarını yıkıp durabilen bir Peugeot 306 GTI ın içinden çıktım. Çıktıktan sonra kimseye hayvan demedim, o yaşımda aklımın erdiği kadarıyla, Allah'ım sana çok şükür sağ kurtulduk dedim. Ondan sonra bizde sizin gibi Volkswagen aldık, 5 Volkswagen daha kulllandık, şimdi önünden geçmiyoruz..

Bende siizn bu mesajınıza alaycı bir cevap versem tepkiniz ne olurdu ?

SteinGP
23/12/2012, 02:36
Bende siizn bu mesajınıza alaycı bir cevap versem tepkiniz ne olurdu ?

VW lerde dalgınlık sensörü varmış mesajım alaycı mı sizce?

Ziyaretçi
23/12/2012, 02:47
takmamıştı ama airbag de açılmamıştı. yinede anlayışınıza teşekkürler,amin.

Hocam oncelikle gecmis olsun. Bende GP kullanicisiyim aracimi ilk aldigimda 70 km gibi bi hizla giderken arac spin atti. Sorun lastiklerimde cikti. Sizinde ondan olabilir. Ayrica yeni araclarda emniyet kemeri takili degilse airbaglar calismayabiliyor. Bu hemen hemen tum marka araclarin guvenlik konusunda aldigi bir onlemdir. Emniyet kemeri olmadan acilan airbag kucuk kazalarda bile ölümcül sonuclar dogurabiliyor. Tekrar gecmis olsun. Ayrica bir dost tavsiye yuksek araclara yol tutus konusunda kesinlikle guvenmeyin. Ani manevralarda merkez kac kuvvetine cok dayanikli olmuyorlar.

Sent my iPhone using

sfkbrtn
23/12/2012, 02:57

konuyu açan Emre bey dalga olarak algılamış nedense ama arkadaşımız yeni üretilen birçok vw modelindeki yorgunluk tespit sisteminden bahsediyor bu mesajda! gerginliğe gerek yok! konu sahibine geçmiş olsun Allah korumuş...

aalperdemir
23/12/2012, 03:09
Arkadaş şu forumda bir sürü soru sormuşluğum var, bi tanesine bu kadar cevap yazilmişlığı yok. Yanliş anlamayin ama bende ayni sekilde bi tepkiyle karsilastim. Arkadasin biri bana "kemerini tak" , "adam gibi derdini anlat" gibi laflar soyledi. Direk ortamdan soğutur. Ama sonra bazi arkadaslarinda gercekten yardimsever tavirlarindan dolayi günde 10 kere foruma girer, okunmamislari okurum. "Dört ayakli falan" noluyo arkadaş. Farzetki dalga mevzusuda olabilirdi. Sen yasadigin deneyimi gostermissin sağol, ama kotu deneyimlerden manevi bir zarar gormediysen yapabilecegin en iyi sey bu tecrubeden ders almaktir. Sonrasinda da gülüp geçmenin bi zarari yoktur diye dusunuyorum.

Sent my iPhone using

_Darbe_
23/12/2012, 03:13

Evet benim konuda anlattığımdan bağımsız bir şekilde alaycı buluyorum,

Peki birde bu mesajın açıklamasını sizden alalım, ne anlatılmak istendi ?

_Darbe_
23/12/2012, 03:14
Hocam oncelikle gecmis olsun. Bende GP kullanicisiyim aracimi ilk aldigimda 70 km gibi bi hizla giderken arac spin atti. Sorun lastiklerimde cikti. Sizinde ondan olabilir. Ayrica yeni araclarda emniyet kemeri takili degilse airbaglar calismayabiliyor. Bu hemen hemen tum marka araclarin guvenlik konusunda aldigi bir onlemdir. Emniyet kemeri olmadan acilan airbag kucuk kazalarda bile ölümcül sonuclar dogurabiliyor. Tekrar gecmis olsun. Ayrica bir dost tavsiye yuksek araclara yol tutus konusunda kesinlikle guvenmeyin. Ani manevralarda merkez kac kuvvetine cok dayanikli olmuyorlar.

Haklısınız hocam, öneriler için teşekkürler.

SteinGP
23/12/2012, 03:16
Evet benim konuda anlattığımdan bağımsız bir şekilde alaycı buluyorum,

Peki birde bu mesajın açıklamasını sizden alalım, ne anlatılmak istendi ?

Dalgınlıkla olabilecek bir kazayı önleme konusunda hiç bir markanın size artı sağlamayacağı, olayın sizde bittiğini söylemeye çalıştım. Değil VW aklınıza gelebilecek hangi markayı alırsanız alın, Allah korusun bu şekilde arabayı mıcıra kaptırdığınızda fark eden bir şey olmaz bence.

_Darbe_
23/12/2012, 03:17
konuyu açan Emre bey dalga olarak algılamış nedense ama arkadaşımız yeni üretilen birçok vw modelindeki yorgunluk tespit sisteminden bahsediyor bu mesajda! gerginliğe gerek yok! konu sahibine geçmiş olsun Allah korumuş...

Bahis konusu o değil yanlışınız var. Benim anlatımım da 'Dalgınlıkla fark edememişim sol lastik mıcırdaymış' lafıma ithafen bir cevap.

Neyse konu amacı dışına cıktı zaten daha da konuşmanın anlamı yok, iyi geceler arkadaşlar.

_Darbe_
23/12/2012, 03:21
Dalgınlıkla olabilecek bir kazayı önleme konusunda hiç bir markanın size artı sağlamayacağı, olayın sizde bittiğini söylemeye çalıştım. Değil VW aklınıza gelebilecek hangi markayı alırsanız alın, Allah korusun bu şekilde arabayı mıcıra kaptırdığınızda fark eden bir şey olmaz bence.

Düşünce ayrılığı yaşadığımız konuda şu ki ; bu kaza dalgınlık sonucu meydana gelen bir kaza değil. Dalmak ta kişinin elinde olan bir şey değil. Aracın teknik hatasından dolayı olabilir veya yol şartlarından dolayı olabilir vs. mesele can'a zarar verebilecek şekilde ki kazalarda fiorino'nun tepkisini göstermekti.

neyse daha da tartışarak kalp kırmaya gerek yok sanırım.

SteinGP
23/12/2012, 03:49
Düşünce ayrılığı yaşadığımız konuda şu ki ; bu kaza dalgınlık sonucu meydana gelen bir kaza değil. Dalmak ta kişinin elinde olan bir şey değil. Aracın teknik hatasından dolayı olabilir veya yol şartlarından dolayı olabilir vs. mesele can'a zarar verebilecek şekilde ki kazalarda fiorino'nun tepkisini göstermekti.

neyse daha da tartışarak kalp kırmaya gerek yok sanırım.

geçmiş olsun. kırdıysam kusura bakmayın.

onurciko
23/12/2012, 04:53
Emniyet kemeri takılı değilse airbackler açılmaz.Geçmiş olsun.

_Darbe_
23/12/2012, 05:43
geçmiş olsun. kırdıysam kusura bakmayın.

Asıl ben lafımdan ötürü özür dilerim kusuruma bakmayın.

farukileri
23/12/2012, 16:15
öncelikle geçmiş olsun. Bundan sonra en azından öğrendiğiniz şey her ne durumda olursa olsun aracı mıcıra kaptırmamak olmuştur diye düşünmekteyim. Yengem birkaç yakınını mıcırlı yolda meydana gelen bir kazadan dolayı kaybetti; ben de bir sefer çok ciddi bir kaza kurtardım mıcır üzerinde; siz de iyi kurtarmışsınız aslında kendinizi. Ama tabi büyük araçlarda bu şekilde aracın devrilmesi normal; mıcır üzerinde bu tarz bir hareketi punto ile yaparsanız devirmeden sadece spin atarak ya da tarlaya çıkarak kurtulabilirdiniz; ancak tabi ki aracın ağırlık merkezi yüksek olduğu ve uygulanan ters kuvvetler çok güçlü olduğundan dolayı aracı devirmişsiniz. Aslında kasko bu aracı şasinin eğrilmesinden dolayı perte çıkarabilirdi diye düşünmüyor da değilim ama tabi ki şasi eğrildiği için haliyle ayar tutmaz bu saatten sonra.
Fiat'lar aslında gayet güvenli araçlar; Punto ile Volvo C30'a vurduğumda yerimden oynamadım(kazayı 40 km civarında bir hız ile yaptığımı hatırlıyorum ibreye bakmamıştım); sadece çamurluğa ve sağ ön fara hasar aldım. Arkadaşın Punto'sunda ise önümüzdeki Bravo'ya 70 km hızla girdik. Bravo'da bir hasar dahi yoktu ama Punto'nun ön tarafının 70 km hızla dağılacağını düşünürken hiçbir şey olmadığını görmek kesinlikle güven verici geldi bana. Bir kaza anında aracın kokpit bölgesi hiçbir hasar almadı ise kesinlikle işini yapmış demektir.
Ankara'dan dönerken eylül ayında bir kaza görmüştüm. Bir Tourneo toprağa çıkmış ve takla atmış. Araç takla attıktan sonra baya kaymış bir vaziyette idi(birkaç taklayı asfaltta attığını varsayıyorum). Ve hiçbir airbag açılmamış durumdaydı. Bazı kazalarda airbag'in açılmamasını ben normal karşılıyorum diyeyim size. Tabi ki normal olmayan durumda açılmamış ise o zaman tamam güvenlik sıkıntısı var demektir; ama açılmadığı durumlarda gerekli yerler hasar almamış ise ve araç görevini yapmış ise o zaman bir sıkıntı yaratmaması gerektiğini düşünenlerdenim.
Tekrar tekrar geçmiş olsun diyorum, başka bir kaza yaşamazsınız umarım.