Orijinalini görmek için tıklayınız : Otomatik klimanın yerine dokunmatik ekran
byalcindag
11/07/2012, 18:03
Merhaba arkadaşlar;
aracımdaki otomatik klimanın olduğu konsolu sökerek oraya koyacağım bir dokunmatik ekran ve kendi tasarladığım yazılımı koymak istiyorum. ve ayrıca ekran olmuşken araç geri kamerası gibi özelliklerde eklemek istiyorum. bununla ilgili olarak anladığım kadarıyla sisteme otomatik klimadan değerler gidiyor. bu kodları öğrenebileceğim bir yer var mıdır? yardımcı olabilirmisiniz.
Teşekkürler herkese
Bu kodların açık bir şekilde kolaylıkla bulunabileceğini sanmıyorum.
Bu konuda görebildiğim ne net doküman:
https://elmelectronics.com/DSheets/ELM327DS.pdf
Bir şekilde otomatik klimanın mesaj ID sini öğrenebilirsek klimadan gelen / klimaya gönderilen mesajları yakalayabiliriz, anlamını ise az çok tahmin edebileceğimizi sanıyorum.
Zamanım olsa şunu denerdim, tüm mesajları dinleme moduna alıp (Monitor All - MA) gönderilen verileri adres bazında gruplar, en son kaç saniye önce hangi cihazdan veri geldiğini ekranda gösterirdim. Muhtelemen her cihaz düzenli bir şekilde en azından bir heartbeat sinyali gönderiyordur. Olmasa bile bu gözlem sırasında klimayı kurcalardım ki veri alıp göndersin.
Eğer haberleşiyor ise klima sistemine bağlı bir Canbus kablosu vardır. Onu söker ve söktükten sonra hangi adresli cihazdan veri gelmediğine bakardım.
Bu adresi bulduktan sonra ELM327 klimayı yeniden bağlar o adresten gelen verileri incelerdim. Buradan sonra iş zeka bulmacasına dönüyor. İğneyle kuyu kazmak gibi bir iş.
Valla bence direksiyondan gelen ses arttır-azalt / önceki - sonraki butonlarının bilgisini yakalayan yazılım yapıp MP3 çalar yazılımı yönetseniz meraklısı çok olur. Sırf bunun için belki Bluetooth seri port özelliği vardır diye bluetooth özellikli WinCE navigasyon cihazı almıştım. Meğer sadece kulaklık destekliyormuş.
iskmehmet1975
13/07/2012, 10:25
bu kodların açık bir şekilde kolaylıkla bulunabileceğini sanmıyorum.
Bu konuda görebildiğim ne net doküman:
https://elmelectronics.com/dsheets/elm327ds.pdf
bir şekilde otomatik klimanın mesaj ıd sini öğrenebilirsek klimadan gelen / klimaya gönderilen mesajları yakalayabiliriz, anlamını ise az çok tahmin edebileceğimizi sanıyorum.
Zamanım olsa şunu denerdim, tüm mesajları dinleme moduna alıp (monitor all - ma) gönderilen verileri adres bazında gruplar, en son kaç saniye önce hangi cihazdan veri geldiğini ekranda gösterirdim. Muhtelemen her cihaz düzenli bir şekilde en azından bir heartbeat sinyali gönderiyordur. Olmasa bile bu gözlem sırasında klimayı kurcalardım ki veri alıp göndersin.
Eğer haberleşiyor ise klima sistemine bağlı bir canbus kablosu vardır. Onu söker ve söktükten sonra hangi adresli cihazdan veri gelmediğine bakardım.
Bu adresi bulduktan sonra elm327 klimayı yeniden bağlar o adresten gelen verileri incelerdim. Buradan sonra iş zeka bulmacasına dönüyor. Iğneyle kuyu kazmak gibi bir iş.
Valla bence direksiyondan gelen ses arttır-azalt / önceki - sonraki butonlarının bilgisini yakalayan yazılım yapıp mp3 çalar yazılımı yönetseniz meraklısı çok olur. Sırf bunun için belki bluetooth seri port özelliği vardır diye bluetooth özellikli wince navigasyon cihazı almıştım. Meğer sadece kulaklık destekliyormuş.
ağır geldi sanki bana:)
aslında sistem CAN şebekesi üzerinden ECU ve diğer birimler ile bağlantı içinde. mamafih direksiyon kontrolleri CAN sistemine dahil değil, bir gurup seri direnç üzerinden değişik tuşların sistemin 12V luk gerilimini bölmek üzerine çalışıyor, dolayısıyla sizin bunu CAN sistemiyle çalışan ünitelere bağlamanız için özel arabirimler satılıyor.
CAN sistemi ile her türlü bilgiye ulaşmak mümkün, öyle devlet sırrı değil... ama tüm hadiseye hakim olup özel bir bağlantı yapabilmek hayli teknik ve yazılım bilgisi gerektiriyor.
ben olsam, aracın sistemine bu şekilde bir entegrasyon yerine tamamen bypass edip yeni bir alt sistem kurardım. eLearn ü kontrol edip dış ve iç ısı sensörlerinin nereden nasıl geldiğini bulur, bu veriyi ve klimanın servolarının kontrolünü PIC ile proglamlanmış bir ara ünite USB üzerinden kullanacağım tablete entegre ederdim.
.. direksiyon kontrolleri CAN sistemine dahil değil, bir gurup seri direnç üzerinden değişik tuşların sistemin 12V luk gerilimini bölmek üzerine çalışıyor, dolayısıyla sizin bunu CAN sistemiyle çalışan ünitelere bağlamanız için özel arabirimler satılıyor..
Öğrendiğim iyi oldu, teşekkür ederim. Önce şaşırdım, sonra direksiyon konumunu algılamak için işin nasıl basitine kaçıldığını hatırlayınca tamam dedim.