Orijinalini görmek için tıklayınız : Orjinal kılıfların sökülüp temizlenmesi (resimli anlatım)
seyrusefer
22/06/2012, 14:34
Sevgili gp kullanıcılrı uzun bir düşünme sürecinden sonra gp min orjinal kılıflarını çıkarıp çamaşır makinesinde yıkammaya karar verdim. Ancak bunda eli iş tutan arkadaşlarımın da katkısı büyük oldu. Temizlenen kılıfları yeniden taktıktan sonra bunu neden daha önce yapmadım diye pişman olmadım da değil. Forumda aşağı yukarı bir yıldan beri konu ile ilgili araştırma yapıyordum fakat yeterli bilgi bulamadım. Amacım bu konudaki eksikliği elimden geldiğince gidermek, umarım anlatım faydalı olur. Fakat unutulmaması gereken en önemli şey yaptığınız işleri mutlaka sırayla yapın ve resimlerde anlatım olmasına rağmen neyi nereden çıkardığınızı unutmayın.
1. Resimde koltukları sökmek için gerekli olan anahtar seti görünüyor.
2. Resimde arka sağ koltuğun oturulan kısmının sökülmesi görülüyor.
3. Resimde arka sağ koltuğun dışarı alınması görünüyor.
4. Resimde arka sağ koltuğun kılıfının bağlı olduğu plastik kanca görünüyor bu kancayı bir karga burnu ya da pense vasıtasıyla yerinden çıkarın ve ipi biraz gevşetin ve koltuğu resim 5 teki hale getirin. buraya kadar işler aşırı derecede kolaydır.
https://blog.grandepuntotr.com/wp-content/uploads/2014/04/k%C4%B1l%C4%B1f.jpg
seyrusefer
22/06/2012, 14:44
Resim 6 Koltuk ılıflarının kaymaması için bağlandığı çelik tellerin ıkarılmaya başlanması (bunu kargaburnu vb bir alet ile yapabilirsiniz, tıpkı eşofmanın belinden geçirilen ip gibi düşünün).
Resim 7 koltuk kılıflarının tellerinin sökülmesi teli bir tarftan çekerek çıkarın.
Resim 8 kılıfları çıkardıktan sonra teli koltuk üzerine yeniden takın ki hangi teli nereden çıkardığınız belli olsun hem de çıkardığınız telleri kaybetmek gibi olumsuz bir durum ile karşılaşmazsınız.
Resim 9 Çıkarılan kılıfları bir araya koyun ki daha düzenli çalışmış olursunuz.
Resim 10 ön koltuğunn yerinden çıkarılması, ön koltukta arkada 3 önde 5 adet olam üzere toplam 5 vidası var.
seyrusefer
22/06/2012, 15:43
Resim 11 Ön koltuğun vidalarının sökülmesinden sonra emniyet kemerinin klipsine bağlı olan soketlerin kapağının çıkarılması ( tornavida yardımı ile plastik çivileri çıkarın.
Resim 12 Kapak çıkarıldıktan sonra soketler de çıkarılır (soketlerin yerini karıştırmaktan kormayın çünkü iki si de birbirinden farklı. Bilgi olsun diye söylüyorum; sol taraf koltukta 1 sağ taraf koltukta 2 adet soket mevcut.)
Resim 13 Koltuğa bağlı olan emniyet kemerinin kapağının çıkarılması.
Resim 14 Emniyet kemerini yıldız alyan yrdımı ile sökün.
==== Böylelikle koltuğun dışarı alınması için hiç bir engel kalmıyor. Koluğu dışarı alın.
Resim 15 Koltuğun ön tarafındakancalara takılı olan kılıfı pense yardımı ile yerlerinden çıkarın. Böylelikle kılıfın ilk bağlantı yerini çıkarmış oluyorsunuz.
seyrusefer
22/06/2012, 15:58
Resim 16 Ön koltuğun oturma kısmının arkasında sac gövdeye geçirilmiş olan plastik kancayı çıkarın.
Resim 17 Koltuğun arkasındaki fermuarı bir tel vb yardımı ile açın.
Resim 18 Kılıfın telini iğerleri ile aynı tekniği kullanarak kargaburnu vb gibi bir alet ile çıkarın.
Resim 19 Koltuk başını çıkarmak için yükseklik ayar klipsinin haricinde bir de emniyet klipsi var onu da bir tornavida yardımı ile bastırrak çıkarın.
Resim 20 koltuk kılıfı esnektir koltuk başını çıkardıktan sonra koltuğa bağlı olan yuvarlak yuvanın etrafından kılıfı esneterek çıkarın.
seyrusefer
22/06/2012, 16:21
Resim 21 Daha sonrakoltuğun yanlarda bulunan plastik aksamlarını da önden tutan 1 vida arkadan tutan 1 vida ile sökün orta kısımlarından tutan plastik çıtçıtları da arkasından kargaburnu vasıtasıyla sıkarak geriye bastırın çıkacaktır. Burada koltuk ayar makarası engel oluyor ancak vidaları çıkardıktan sonrasiyah yan plastiği esnetebilirsiniz herhangibir sıkıntı olmuyor.
Resim 22 Kılıfın yaslanma yerinin tel kısmının sökülmesi.
Resim 23 Kılıfın oturma yerinin tel kısmının sökülmesi.
Resim 24 Arka koltukların bütün vidalarını söktükten sonra -ki bu çok kolay bir iş- koltuğun çamurluk üst kısmından bağlanma yerlerindeki yaylı mekanizmayı tornavida yardımı ile esneterek çıkarın.
Resim 25 gp nin koltukları çıktıktan sonraki hali.
NOT 1: Boylelikle gp nizin detaylı iç döşeme temizliğini de yapma fırstınız oluyor.
NOT 2: Bu işlemi en az iki kişiyle yapın.
NOT 3: Çıkardığınız vida vs leri geri yerine takın ki kaybolmasın.
NOT 4: Koltuk kenarlarına bağlı olan küçük plastik parçaları da çıkarın çok kolaydır.
NOT 5: Kılıflarınızı 30c de 30 dk lik programda yıkayabilirsiniz yalnız kuruturken bir sandalye vb ye asın kendi şeklinde kurusun.
NOT 6: Koltukların fermuarları çok kalitesiz bu yüzdn yeniden takarken bozulabilir buna karşılık bir daha çıkarmak zorunda kalmak istemiyorsanız bir terziye 20 tl karşılığında bütün fermuarları değiştirmenizde fayda var. orjinalinden daha iyi oluyor.
NOT 6: Kılıfların tellerini yerine takmak için sökerken izlediğiniz yolu izleyin.
NOT 7: SİZE YARDIM EDEN ARKADAŞLARINIZA JEST İÇİN BİR AKŞAM YEMEĞİ YEDİRİN!!!!! :D
emeğinize sağlık
Çok güzel bir konuya parmak basmışsınız , teşekkürler..
Detaylı yıkamaya vercektim. Bunu görünce vazgeçtim. Kendim söküp yıkıycam. Çok iyi paylaşım teşekkürler :)
Hep yapmak istediğim ve ertelediğim bir olayı aydınlattınız teşekkürler. yorucu olmuştur ama değmiştir. Buarada benim uğraşıp yapamıcamı anlatmışta oldunuz :D
erosistanbul
23/06/2012, 00:25
elinize sağlık, teşekkürler
elinize sağlık paylaşım için teşekkürler..
paylaşım için teşekkürler. yaz okulu bitiminde deniyeceğim. sadece eskisi gibi oturtamamaktan korkuyorum ama bakalım iş bilen birileri lazım bu sefer
bunu yapmak bi ugras resimlek ayrı bir ugras foruma yazmak daha da ayrı bir ugras hepsine saygı.Elinize saglık"
seyrusefer
24/06/2012, 21:22
İlginize çok teşekkürler ben sadece bir eksikliği gidermek istedim konu ile ilgili bir sıkıntısı olan varsa yardımcı olurum arkadaşlar.
Budweiser
26/06/2012, 12:31
Sabitlenmesi gereken bir konu müthiş detaylı anlatım. Aracım yeni fazla kirli olmadığından bende geçen yüzeysel bir sonax spreyiyle temizlik yaptım eh işte performansı var ama hiç biri yıkama gibi olmaz. Zamanı geldiğinde çok işime yarayacak bu konu tekrar çok teşekkürler.
arka koltuklar kolay, sökmeden çıkartmıştım bir kere ancak ön koltukları hayatta sökmeye girmem, üşenirim bu sıcakta :D halı yıkama makinası düşünüyorum.
Anlatan üyemizin ellerine kollarına sağlık
seyrusefer
06/07/2012, 13:11
arka koltuklar kolay, sökmeden çıkartmıştım bir kere ancak ön koltukları hayatta sökmeye girmem, üşenirim bu sıcakta :D halı yıkama makinası düşünüyorum.
Anlatan üyemizin ellerine kollarına sağlık
arka koltuk kılıflarını çıkarabildiyseniz öndekileri de cıkarabilirsiniz. yalnız koltukları dışarı almak şart.
fotobelit
13/07/2012, 12:58
Halı yıkama makinesi nekadar sağlıklı olur acaba..Benimde aklımda halı yıkama makinesi var ama..Bende yapan arkadaşların eline sağlık diyorum ama nekadar detaylıda olsa biraz şüphe var içimde..Acaba sökebilirmiyim,eğerki sökebilirsem toparlayabilirmiyim :)
seyrusefer
02/08/2012, 17:17
Halı yıkama makinesi nekadar sağlıklı olur acaba..Benimde aklımda halı yıkama makinesi var ama..Bende yapan arkadaşların eline sağlık diyorum ama nekadar detaylıda olsa biraz şüphe var içimde..Acaba sökebilirmiyim,eğerki sökebilirsem toparlayabilirmiyim :)
uğraşmanız gerekir.
sadece_erhan
04/08/2012, 23:51
Bende yapmistim aynini gecen sene bu zamanlar. Cok zahmetli is valla Allah sabir vermis elinize saglik :)
Sent my iPhone using
aklıma takıldı, ön koltuklardan sağdakinin kılıfını sola, soldakinin kılıfınıda sağa taksak bi sorun olur mu? takılır mı yani delik yerleri vs uyuyor mu?
sadece_erhan
05/08/2012, 19:24
Olmaz takabilirsin, ben yanlislikla oyle takmistim :)
Sent my iPhone using
mustafaozcn
05/08/2012, 19:43
çok güzel anlatım olmuş, emeğinize sağlık.
el becerisi, sabır, irade...
söksem de hayatta toplayamam:)))
Emeklerinize saglik gercekten zor ismis.
sedat06DF5649
06/08/2012, 13:31
eline sağlık abi zor iş ve anlatım cok güzel emeğine sağlık
skystar37
07/08/2012, 10:22
Benim bunu kesin yapmam lazım koltuklar artık öyle halı yıkama makinesi ile temizlenecek gibi değiller. Halı yıkama makinesini de tedarik etmek lazım koltukları söktükten sonra taban halısını da bir güzel temizleyebiliriz hatta söküp altına yalıtım malzemesi yerleştirip tekrar monte edilebilir.
Kardeşin kafasını şişirmeye başlayayım ben şimdiden bir haftaya ancak kabul eder :)
Anlatımınıza emeğinize ellerinize sağlık çok güzel bir konu olmuş.
Yagmuradam
07/08/2012, 10:39
Elinize sağlık süper olmuş. Böyle yapılan işlerin fotoğraflanması çok faydalı..
ozdemir58
07/08/2012, 11:04
10 farklı konuda bile anlatmış olsanızda keşke bütün konular bu kadar yararlı olsa...
Bir şeyler kazandırmak kadar güzel birşey yoktur..
Emeğine sağlık arkadaşım...
2 hafta önce halı yıkama makınasıyla yaptım butun koltuk temızlıgını güzel sonuç verdi..
Halı yıkama makinesini de tedarik etmek lazım koltukları söktükten sonra taban halısını da bir güzel temizleyebiliriz hatta söküp altına yalıtım malzemesi yerleştirip tekrar monte edilebilir.
o fikir benimde aklıma geldi ancak taban halısı ziftle tutturulmuştur o işe girersen çok uğraşırsın dediler, vazgeçtim. :)
seyrusefer
26/08/2012, 00:10
10 farklı konuda bile anlatmış olsanızda keşke bütün konular bu kadar yararlı olsa...
Bir şeyler kazandırmak kadar güzel birşey yoktur..
Emeğine sağlık arkadaşım...
2 hafta önce halı yıkama makınasıyla yaptım butun koltuk temızlıgını güzel sonuç verdi..
güle güle kullan kardeş
çok güzel anlatım olmuş, emeğinize sağlık.
el becerisi, sabır, irade...
söksem de hayatta toplayamam:)))
ayynen öyle.. hayatta toplayamam bende..:))
Solitude
27/08/2012, 18:53
Peki süngerleri yıpratmadan temizlemenin bir yolu var mı ? Tamam koltuk kılıflarını temizledik yıkadık ancak daha sonra kiri içmiş olan pis süngerlerin üzerine takacağız ve sanırım böyle olursa ilk ıslaklıkta süngerin pisliği tekrar koltuğa çıkmaz mı ?
Peki süngerleri yıpratmadan temizlemenin bir yolu var mı ? Tamam koltuk kılıflarını temizledik yıkadık ancak daha sonra kiri içmiş olan pis süngerlerin üzerine takacağız ve sanırım böyle olursa ilk ıslaklıkta süngerin pisliği tekrar koltuğa çıkmaz mı ?
ben kılıfları sökünce koltuklarıda duşakabine atıp deterjanla temizlemeyi düşünüyorum. 1-2 kurusun sünger ondan sonra takarım.
Geçen gün ön koltukların bel kısmını 2 kat ince sünger koymayı düşündüm tasarladım, bel desteği için. işe yarar mı sizce?
liebermann
28/08/2012, 16:38
emekli iş.. bravo! :)
Solitude
28/08/2012, 18:32
ben kılıfları sökünce koltuklarıda duşakabine atıp deterjanla temizlemeyi düşünüyorum. 1-2 kurusun sünger ondan sonra takarım.
Geçen gün ön koltukların bel kısmını 2 kat ince sünger koymayı düşündüm tasarladım, bel desteği için. işe yarar mı sizce?
Ben sadece arka koltukların oturma kısımlarını çıkarım yıkadım ve kanaatim geri kalan döşemeye kesinlikle bulaşmamak oldu. Sadece 2 parça kumaş bile oldukça zorladı. Bu yüzden halı yıkama makinasıyla temizlenmesinin daha pratik olacağı kanaatindeyim. Süngerleri temizlemeke yıkamak çok iyi olacak ancak nasıl kuruturuz bunun bi yolu yok sanırım henüz :(
Ben sadece arka koltukların oturma kısımlarını çıkarım yıkadım ve kanaatim geri kalan döşemeye kesinlikle bulaşmamak oldu. Sadece 2 parça kumaş bile oldukça zorladı. Bu yüzden halı yıkama makinasıyla temizlenmesinin daha pratik olacağı kanaatindeyim. Süngerleri temizlemeke yıkamak çok iyi olacak ancak nasıl kuruturuz bunun bi yolu yok sanırım henüz :(
ya bende koku konusunda biraz hassasiyet var, olmadık kokuları alınca rahatsız oluyorum ve benim arabada da havalar soğuyunca bi koku beliriyor. sırf o kokuyu geçirmek için 2 hafta arabayı yerinden oynatmam tek tek yapmaya çalışırım ya :) 3 aydır bekliyorum bu anı :)
biancoangelo
31/08/2012, 00:39
Süper paylaşım... Sizin gibi foruma katkısı olan üyelere bayılıyorum..... Güle güle kirletin....
fatih5533
02/09/2012, 20:11
acemi adam işi değil.benim gözüm yemedi ama yapabilen olursa araba çiçek açar...
alparslan
03/09/2012, 12:26
Uğur arkadaşımıza teşekkür ederim ayrıntılı anlatımı için. Arka koltuk kılıflarında oto kuaförlerinin çıkaramadığı rahatsız edici lekeler vardı. Konuyu görünce cesaret edip birkaç günümü bu işe ayırdım ve tek başıma zorlanarak da olsa yaptım. Eklemek istediğim birkaç nokta var;
* Ön koltuklarda yan hava yastıkları olanlar için; Yaslanma kısmının kılıfını çıkarırken arkadaki fermuarı açınca koltuğun iç kısmında hava yastığını tutan iki adet somunlu vida (daha doğrusu saplama ) göreceksiniz. İç kısımdan küçük bir anahtar yardımıyla o somunları söktüğünüzde hava yastığı plastik kapağı ile komple koltuğun dışına doğru çıkarılabiliyor. Yastığın kablo bağlantısı soketle yapılmış, ben soketi çıkarmadım herhangi bir sıkıntı olmaması için. Hava yastığının monte edildiği bölümde kılıf kumaşı oradaki plastik parçaya zımbalanmış, zımba tellerini kargaburnu ile çıkardım. Daha sonra hava yastığı boşa çıktığı için kılıfı rahat bir şekilde yastıktan geçirip koltuktan ayırdım.Sonra hava yastığını kendi yerine emaneten bağlayıp somunlarını hafifçe sıktım, kılıflar yıkanıp yerine takılana kadar.
*Yıkandıktan sonra kılıfların tellerini takarken de genelde elektrikçilerin kullandığı kılavuz adı verilen ince ama kolay bükülmeyen ve ucu kanca şeklinde olan kablo kullanırsanız tellerin takılması işi daha az yorucu olur. Kılavuzu önce kılıfıtaki kanaldan geçirip sonra kancasını teldeki kancaya takarak daha kolay çekip yerleştirebilirsiniz.
* Ve vaktiniz varsa kılıfları söktükten sonra süngerleri açık havada balkonda vs... uzun uzun havalandırın. İlk söktüğümde fena bir kokusu vardı. 2-3 gün havalandırınca kokusu iyice azaldı. Yıkamaya cesaret edemedim, kurumaz diye.
Sonuçta çok yoruldum, ellerim epey ağrıdı ama kılıflar mis gibi oldu. Ayrıca koltuklar çıkınca araç tabanı için detaylı temizlik yapma şansı da olduyor. Bir daha yapacak olursam da tek başıma yapmam, siz de mutlaka iki kişiyle yapın.
Uğur arkadaşımıza tekrar teşekkür ediyorum yaptığı çalışma için...
skystar37
03/09/2012, 15:49
Geçtiğimiz hafta izine ayrıldığımda yapacağım ilk işti ancak evdeki planlar pek tutmadı en sonunda dün memleketten gelince 4-5 saat uyuyup aşağı inerek koltukları sökmeye niyetlendim fakat saatin hem 5 olması hemde yorgunluk derken sadece arka koltukları söküp eve çıkarttım. Hanımın sert bakışları ve kızımın baba bende sana yardım edeyim hevesi arasında mutfağın ortasında arka koltukların sırtlık ve oturma kılıflarını sökerek kuvete doldurulmuş ılık suya eklenmiş kosla halı şampuanlı suda yarım saat kadar bekletip akabinde hanımın halı silmek için annesinden arakladığı tül ile bir güzel çitireyip makinada yıkayıp kurumaları için balkona ipe astım. Arkadaştan alacağım halı yıkama makinesinin bozulmasından dolayı süngerleri yine kosla halı şampuanlı su ile bir güzel silip kılıfların altında kurumaya bırakıp dağıttığım mutfağı ve diğer malzemeleri toplayıp kuvetteki suyu boşaltmaya gittim su boşaldıktan sonra kuvette kalan pisliği görünce kendimden tiksindim amma pismiş arka koltuklarım diye. Koltukları söküp takarken fotoğraf çekmedim seyrusefer arkadaşımız zaten çekmiş ancak kuvette kalan pisliği çekmeden olmaz dedim. Bu gün akşam koltukları geri takacam zaman bulursam ön yolcu koltuğunu sökecem ve yıkayacam daha sonrasında sürücü koltuğunun kılıfları ile değiştirip onları yıkayarak 2 gün içinde bitmiş olacak. Taban halısı temizliği ve ses yalıtım işini ise üşenmez isem hafta sonu yapacağım.
Arkada koltuklar yok iken yalnız çok fazla gürültü geliyor birde koltukları tabana sabitleyen vidaları sökünce direk asfalt görünüyor sanırım buralardan çok ses geliyor iç taraftaki temizlik ve yalıtım işi bitince olmadı aracın tabanını sıcak su ile yıkatıp Erhan ustanın liftini kullanarak pütür ile kaplatmak gerekli.
Kuvetteki su boşaldıktan sonra geriye kalan pislik bi bu kadarı belki fazlası su ile gitmiştir.
https://img703.imageshack.us/img703/9715/img2012090200074.jpg
sinanuzun
03/09/2012, 16:13
Geçtiğimiz hafta izine ayrıldığımda yapacağım ilk işti ancak evdeki planlar pek tutmadı en sonunda dün memleketten gelince 4-5 saat uyuyup aşağı inerek koltukları sökmeye niyetlendim fakat saatin hem 5 olması hemde yorgunluk derken sadece arka koltukları söküp eve çıkarttım. Hanımın sert bakışları ve kızımın baba bende sana yardım edeyim hevesi arasında mutfağın ortasında arka koltukların sırtlık ve oturma kılıflarını sökerek kuvete doldurulmuş ılık suya eklenmiş kosla halı şampuanlı suda yarım saat kadar bekletip akabinde hanımın halı silmek için annesinden arakladığı tül ile bir güzel çitireyip makinada yıkayıp kurumaları için balkona ipe astım. Arkadaştan alacağım halı yıkama makinesinin bozulmasından dolayı süngerleri yine kosla halı şampuanlı su ile bir güzel silip kılıfların altında kurumaya bırakıp dağıttığım mutfağı ve diğer malzemeleri toplayıp kuvetteki suyu boşaltmaya gittim su boşaldıktan sonra kuvette kalan pisliği görünce kendimden tiksindim amma pismiş arka koltuklarım diye. Koltukları söküp takarken fotoğraf çekmedim seyrusefer arkadaşımız zaten çekmiş ancak kuvette kalan pisliği çekmeden olmaz dedim. Bu gün akşam koltukları geri takacam zaman bulursam ön yolcu koltuğunu sökecem ve yıkayacam daha sonrasında sürücü koltuğunun kılıfları ile değiştirip onları yıkayarak 2 gün içinde bitmiş olacak. Taban halısı temizliği ve ses yalıtım işini ise üşenmez isem hafta sonu yapacağım.
Arkada koltuklar yok iken yalnız çok fazla gürültü geliyor birde koltukları tabana sabitleyen vidaları sökünce direk asfalt görünüyor sanırım buralardan çok ses geliyor iç taraftaki temizlik ve yalıtım işi bitince olmadı aracın tabanını sıcak su ile yıkatıp Erhan ustanın liftini kullanarak pütür ile kaplatmak gerekli.
Kuvetteki su boşaldıktan sonra geriye kalan pislik bi bu kadarı belki fazlası su ile gitmiştir.
https://img703.imageshack.us/img703/9715/img2012090200074.jpg
Peki ya sonrası nasıl tertemiz oldu mu koltuklar ???
skystar37
03/09/2012, 16:24
Gece 2 gibi uyku tutmadı kalkıp kuruyan kılıfları koltuk iskeletlerine monte ettim. Gözle mutfak ışığında yaptığım kontrollerde gayet temiz görünüyorlardı akşamüstü birde güneş ışığında bakacağım yalnız bu kadar kir çıktıktan sonra eminim temizlenmişlerdir. En çok kir daha doğrusu önceki iç temizlikten dolayı oluşan kusmalar ve koltuk ile sünger üzerinde kalan kimyasallar gittiği için yeterince temiz olmuştur. Çünkü kuvetteki koslalı suda çitiredikten sonra makineye sadece yumuşatıcı ekledim deterjan falan koymadım.
seyrusefer
30/09/2012, 14:17
Kılıflar koltuklara tam oturuyor araya koyacağınız kauçuk vb ürünler kılıfların takılmasını ya imkansızlaştırır ya da zorlaştırır.
seyrusefer
30/09/2012, 14:24
Uğur arkadaşımıza teşekkür ederim ayrıntılı anlatımı için. Arka koltuk kılıflarında oto kuaförlerinin çıkaramadığı rahatsız edici lekeler vardı. Konuyu görünce cesaret edip birkaç günümü bu işe ayırdım ve tek başıma zorlanarak da olsa yaptım. Eklemek istediğim birkaç nokta var;
* Ön koltuklarda yan hava yastıkları olanlar için; Yaslanma kısmının kılıfını çıkarırken arkadaki fermuarı açınca koltuğun iç kısmında hava yastığını tutan iki adet somunlu vida (daha doğrusu saplama ) göreceksiniz. İç kısımdan küçük bir anahtar yardımıyla o somunları söktüğünüzde hava yastığı plastik kapağı ile komple koltuğun dışına doğru çıkarılabiliyor. Yastığın kablo bağlantısı soketle yapılmış, ben soketi çıkarmadım herhangi bir sıkıntı olmaması için. Hava yastığının monte edildiği bölümde kılıf kumaşı oradaki plastik parçaya zımbalanmış, zımba tellerini kargaburnu ile çıkardım. Daha sonra hava yastığı boşa çıktığı için kılıfı rahat bir şekilde yastıktan geçirip koltuktan ayırdım.Sonra hava yastığını kendi yerine emaneten bağlayıp somunlarını hafifçe sıktım, kılıflar yıkanıp yerine takılana kadar.
*Yıkandıktan sonra kılıfların tellerini takarken de genelde elektrikçilerin kullandığı kılavuz adı verilen ince ama kolay bükülmeyen ve ucu kanca şeklinde olan kablo kullanırsanız tellerin takılması işi daha az yorucu olur. Kılavuzu önce kılıfıtaki kanaldan geçirip sonra kancasını teldeki kancaya takarak daha kolay çekip yerleştirebilirsiniz.
* Ve vaktiniz varsa kılıfları söktükten sonra süngerleri açık havada balkonda vs... uzun uzun havalandırın. İlk söktüğümde fena bir kokusu vardı. 2-3 gün havalandırınca kokusu iyice azaldı. Yıkamaya cesaret edemedim, kurumaz diye.
Sonuçta çok yoruldum, ellerim epey ağrıdı ama kılıflar mis gibi oldu. Ayrıca koltuklar çıkınca araç tabanı için detaylı temizlik yapma şansı da olduyor. Bir daha yapacak olursam da tek başıma yapmam, siz de mutlaka iki kişiyle yapın.
Uğur arkadaşımıza tekrar teşekkür ediyorum yaptığı çalışma için...
Teşekkürünüze teşekkür ederim. Sizin gibi arkadaşlara önayak olduğuma çok seviniyorum. Ayrıca hava yastığı konusundaki bilgilendirmeleriniz yararlı olmuş keşşke bir de fotoğraf ekleyebilseydiniz.
Güle güle kullanın.
hakkaten emeğe sağlık yapan arkadaşların da ellerine kollarına sağlık:) geçen hafta izmirde bir yere sordum detaylı yemizlik için 200 lira dediler fiyatı duyunca vazgeçtim ama böyle bir yolu denemek istiyorum koltukların rengi bordo ama artık siyah gibi gözüküyor kirden :) acaba bu sadece gp ler için mi sadece yoksa benim evo ya da uyarmı aynı taktikler?
Mrb,aşağı yukarı sistem aynı,bende Bravo'm da arka koltuğa dökülen cola nedeniyle boyle bir uygulama yaptım.Bir konuda uyarmak istiyorum;kılıfı yıkamak için makine kullanırsanız su ısısını yüksek tutmamaya dikkat edin.
sökmeyi deneyeceğim umarım ağrımadık başıma iş açmam :)
skystar37
04/10/2012, 11:17
Dikkat sabır ve sıcak bir bardak çay ile baş ağrısız bir şekilde yapabilirsiniz.
arkadaşlar bu haftasonu bu işe el atmak istiyorum ama açıkçası ön koltuklardaki airbag ler beni korkutuyor acaba koltukları komple sökmeden arabanın içinde kılıfları sökmek mümkün olurmu sizce?
siyahinci83
08/10/2012, 10:46
arkadaşlar benim arka koltuğa mazot döküldü hemen döşemeciye gidip süngerle kumaşı ayırtırdım kumaşı makinede yıkadım lekesi çıkmasına rağmen kokusu çıkmadı bir daha kumaşı çamaşır makinesinde yıkayacağım aslında en büyük sorunum sünger çünkü süngeri bir çok kez yıkamama rağmen kokusu çıkmadı bende son kez adam akıllı tekrar köprükledim şimdi kurumaya bıraktım mazot kokusu ve lekesi için önerisi olan var mı?? eğer çıkmazsa arka koltukların süngerlerini yenilemek zorunda kalacağım sanırım
güzel paylaşım.
Ancak ben yapmaya cesaret edemem okadar uğraş birde sonunda yerleştirirken tam oturtamassam bombe yapar çok rahatsız edici görüntü oluşabilir, parayla profosyonel car care lerden birine yaptırırım
skystar37
18/10/2012, 10:22
Sonuçta yağlı bir sıvı mazot sünger üzerinden iyi bir şekilde temizlenmesi gerekli normal sabun vs yerine süngeri oto tamircilerinin ellerini temizlemek için kullandıkları sabunla temizleyin yağı olduğu gibi söker atar diye düşünüyorum.
Geçmiş olsun.
siyahinci83
18/10/2012, 14:31
Sonuçta yağlı bir sıvı mazot sünger üzerinden iyi bir şekilde temizlenmesi gerekli normal sabun vs yerine süngeri oto tamircilerinin ellerini temizlemek için kullandıkları sabunla temizleyin yağı olduğu gibi söker atar diye düşünüyorum.
Geçmiş olsun.
süngeri tanzikli suda bulaşık detarjanı ile yıkayıp 1 hafta kadar güneşte bıraktım
sorunu hallettim en azından %90-95 çözüme ulaştım
skystar37
18/10/2012, 17:11
Tamircilerin kullandığı o deterjan nasıl bir bileşimi var bilmiyorum ama ben onun kadar kuvvetli yağ temizleyen özellikle ellerden daha görmedim. Bulaşık deterjanı onun yanında bebe şampuanı kalır :)
siyahinci83
18/10/2012, 18:10
Tamircilerin kullandığı o deterjan nasıl bir bileşimi var bilmiyorum ama ben onun kadar kuvvetli yağ temizleyen özellikle ellerden daha görmedim. Bulaşık deterjanı onun yanında bebe şampuanı kalır :)
adını öğrenmek lazım onun o kadar etkiliyse alalım
seyrusefer
21/10/2012, 01:43
arkadaşlar bu haftasonu bu işe el atmak istiyorum ama açıkçası ön koltuklardaki airbag ler beni korkutuyor acaba koltukları komple sökmeden arabanın içinde kılıfları sökmek mümkün olurmu sizce?
bence koltukları sökmeden kılıfları çıkarmak imkansız gibi bir şey çünkü dışaardayken bile çok zorluyor. fakat airbagler sorun olmaz çünkü koltuğun altında soketleri var rahatlıkla çıkarılıp takılabilir. ancak forumda airbagli kılıfların nasıl söküldüğünü anlatan bir arkadaş var o yazıyı okursanız fikir edinebilirsiniz.
seyrusefer
21/10/2012, 01:44
hakkaten emeğe sağlık yapan arkadaşların da ellerine kollarına sağlık:) geçen hafta izmirde bir yere sordum detaylı yemizlik için 200 lira dediler fiyatı duyunca vazgeçtim ama böyle bir yolu denemek istiyorum koltukların rengi bordo ama artık siyah gibi gözüküyor kirden :) acaba bu sadece gp ler için mi sadece yoksa benim evo ya da uyarmı aynı taktikler?
sistem olarak koltuk kılıfları bütün arabalarda aynıdır. hele fiat gurubu olunca tamamen aynıdır diye düşünüyorum.
Elinize Sağlık güzel olmuş ama çok uğraştırır :)
ozgurdincer
19/11/2012, 04:24
Cumartesi öğleden sonra başladığım operasyon az önce bitti, yorgunluktan yıkılmak üzereyim fakat sonuç mükemmel aracım çiçek bahcesi gibi kokuyor.
Koltuklardan çıkan kir (çamur demek daha mantıklı) feci tahatsız edici bu kadar kirli olduğunu bilsem aylar önce yapardım bu işi bir daha yaparmıyım onun sözünü veremem zira kılıfları bi ara döşemeciye götürüp " benden bu kadar" diyecektim
Ama dediğim gibi harcadığım her dakikaya değdi
Bi kutu galoş almayı düşünüyorum araca binmek isteyeceklere
muratxx5
27/02/2013, 21:50
uygulamayı ben de az önce yaptım.. nedense burada anlatılanlar kadar zorlanmadım. üstelik de tek başıma yapabildim... çok zor bir işlem değil aslında. resimdekilerden farklı olarak koltuk başlığğının takıldığı yerdeki siyah parçayı söktüm daha kolay çıktı(yani resim 20 için kılıfı kesmedim) ve yaslanma yerini de oturma yerinden komple söktüm gerisi çok kolay. 1 saatte sökme işi halloldu 1 saatte de taktım. sonuç mis gibi... yalnız sadece ön sağ kultuğu söktüm hepsini birden değil. o bir saatte sökülüp takıldı posta posta söküp yıkıyorum. dün arkaları yıkadım ikisi yarım saatte sökülüp yarım saatte takıldı)
aracım 2007 model geçen sene kuaför yaptırmama rağmen böyle berbat bir koltuk ömrümde görmedim. hakikaten leş gibi...
muratxx5
27/02/2013, 21:52
bu arada burda işlemi anlatıp bana ön ayak olan arkadaşlara teşekkürü bir borç bilirim çok sağolun
Arkadaşlar sakın koltuk süngerlerini yıkamaya kalkmayın,benim eski arabamın koltuk süngerleri ıslanmıştı altı ayda zor kurudu.
MethyLen
13/03/2013, 02:31
Emeğinize sağlık. El becerim çok zayıf. Yorumları okudum tavsiyelerde çok iyi. Yıkamacıyla konuştum 2-3 saate hallederiz demişti ama şu an kafam karıştı.
muratxx5
17/03/2013, 01:14
Dostum koltuk sungeriyle alakamız yok. Sadece kılıf makinede yıkanıyor. Bence mutlaka bu sekilde yapın. Araba uzun süredir çok güzel kokuyor. Koku sikmasaniz da yumoş kokusu var:-)..
Kuaföre paydos...
emeğinize sağlık.
Ben de sizden cesaret geçenlerde bir abimizle işe giriştim. Emek isteyen bir iş ama sonuç süper oldu.
Yalnız arka koltukların sırt kılıflarını söktükten sonra yerine takmak epeyi uğraştırdı. Kılıflar fabrikada takıldıktan sonra tokaları sökülüp alındığı için fermuarı kapatmak zor oldu. Çarşıda terzi terzi gezerek uygun bir fermuar tokası arayıp buldum. Avrupa ölçüsünde olduğu için de bulmak 2-3 saatimi aldı. :whistlin:
Bir de sürücü koltuğunun sol tarafında deformasyon vardı. Uygun yoğunlukta bir sünger buldum. Baliyle iyice yapıştırdım. Kılıfı taktıktan sonra da herhangi bir iz, potluk yapmadı :)
o kadar sökmüşken halıları da kaldırıp bir güzel ses yalıtımı yapsaydınız ya....
o kadar sökmüşken halıları da kaldırıp bir güzel ses yalıtımı yapsaydınız ya....
aklıma geldi ancak bence aracın yalıtımı makul seviyelerde olduğu için girişmedim. belki bir daha ki sefer...
Tebrik ederim kardeşim sökmesi kolay ama takması bir o kadar zahmetli ve zor olduğunu düşündüğüm için hiç girişmedim böyle bir işe... tebrik ederim eline sağlık
skystar37
01/04/2013, 15:44
Fermuar tokası için o kadar uğraşmanıza gerek yoktu tel büküp kullanabilirdiniz geri takmak içinde tam tersini yapıyorsunuz tek sorun eğer fermuarın arası az biraz açılırsa ki benim ön koltukların sırtlarında başıma geldi pense ile az biraz sıkmak gerekiyor.
Fermuar tokası için o kadar uğraşmanıza gerek yoktu tel büküp kullanabilirdiniz geri takmak içinde tam tersini yapıyorsunuz tek sorun eğer fermuarın arası az biraz açılırsa ki benim ön koltukların sırtlarında başıma geldi pense ile az biraz sıkmak gerekiyor.
Maalesef toka (kürsör) komple yoktu. Sadece tutamacı eksik olsa sorun değil.
Fermuar dişleri de avrupa normunda olduğu yerli fermuar tokaları uymadı, çıkma toka (kürsör) buldum.
skystar37
02/04/2013, 09:56
Maalesef toka (kürsör) komple yoktu. Sadece tutamacı eksik olsa sorun değil.
Fermuar dişleri de avrupa normunda olduğu yerli fermuar tokaları uymadı, çıkma toka (kürsör) buldum.
Hmm sizinki daha bir sıkıntılıymış ama benim hatırladığım kadarı ile bende de eksik vardı mevcuttaki toka (kürsör deniyormuş sayenizde öğrendim) takarak hepsini kapatabilmişti tek sorun arası az biraz esnediği için dişleri kapamama sorunu olmuştu onu da pense ile az biraz sıkıştırarak gidermiştim.
Kumaşlar çekmiyor yıkayınca değil mi arkadaşlar?
skystar37
02/04/2013, 10:24
Kalkıp 60 derecede yıkarsanız ne olur bilemem ama ben 40derece de yıkadım öncesinde yarım saat kosla halı şampuanlı ılık suda beklettim yıkarken sadece yumuşatıcı ve çok az sıvı deterjan ekledim hiçbir sıkıntı olmadı sadece yıkayıp kurumadan sonraki gerginlik oluyor ama oda açılıyor tekrar yerine oturmamazlık ufak gelme gibi bir durum oluşmuyor rahat olabilirsiniz.
Kalkıp 60 derecede yıkarsanız ne olur bilemem ama ben 40derece de yıkadım öncesinde yarım saat kosla halı şampuanlı ılık suda beklettim yıkarken sadece yumuşatıcı ve çok az sıvı deterjan ekledim hiçbir sıkıntı olmadı sadece yıkayıp kurumadan sonraki gerginlik oluyor ama oda açılıyor tekrar yerine oturmamazlık ufak gelme gibi bir durum oluşmuyor rahat olabilirsiniz.
+1
Bende dün arka koltukların oturma kısımlarını söktüm kolaydı akşam makinaya attım 30 derecede ama sanırım 40 da atılması daha uygun olur. yalnız sırt kısımlarını biraz uğraştıracak olduğu için bugüne bıraktım, şimdi sırt ve başlıklarla uğraşacam, başlıkların kılıfı nasıl çıkıyo bilen varmı acaba, bide arkaların sırt kısımlarında fermuarların nasıl açıldığını bilen varsa sevinirim, çünkü fermuarlarda açma tutacağı yok ...
Bende dün arka koltukların oturma kısımlarını söktüm kolaydı akşam makinaya attım 30 derecede ama sanırım 40 da atılması daha uygun olur. yalnız sırt kısımlarını biraz uğraştıracak olduğu için bugüne bıraktım, şimdi sırt ve başlıklarla uğraşacam, başlıkların kılıfı nasıl çıkıyo bilen varmı acaba, bide arkaların sırt kısımlarında fermuarların nasıl açıldığını bilen varsa sevinirim, çünkü fermuarlarda açma tutacağı yok ...
Fermuarı açmakta sorun yok, uç kısmından elinle araladın mı açılır gider. Esas sıkıntı kapatmakta. Fermuar dişleri avrupa ölçülerinde olduğu için ben terzileri tek tek gezerek uygun dişli kürsör (tutacak) arayıp buldum.
kaanarli
17/03/2014, 17:02
Herkese selamlar,
Bende 3K GP'me bu uygulamayı yapmak istiyorum ama 3K oluşu işimi daha zor bir hale getirecek sanırım.. Bu işlem yerine yeni bir koltuk kılıfı alsam, onu yerleştirsem orjinal kılıftaki kirler yenisine bulaşır mı acaba?
okurken yoruldum helal olsun paylasım ıcın tesekkurleer
NightGuardeviL
15/04/2014, 20:02
Arkadaşlar merhaba alyan anahtar alıcam sormak istediğim koltukları sökmek için kaç numaralı alyan almam gerekiyor resimde gördüğüm kadarıyla torx alyan dogrumudur? yardımcı olursanız sevinirim
NightGuardeviL
16/04/2014, 19:19
Kac numara alyan lazım bilen yokmu arkadaslar ? set takımı pahalı oldugu icin gerekli olani almak istiyorum sadece
gececiyiz35
16/04/2014, 19:27
Alyan değil arkadaşlar o tork civata seti. Muhtemelen yanlış olmasın ama ya 6 yada 8
fatihhhh
17/04/2014, 11:26
çok çok çok güzel, kaliteli faydalı bir paylaşım,
emeğinize sağlık.
ama işlem çok zahmetli görünüyor, ben böyle bir işe kalkışmazdım sanırım.
Arka koltukları sökmeden yatırarak kılıfları çok basit bir şekilde çıkarılabilir...
grandeizmit
17/04/2014, 12:56
Kılıfları sökmek basit gibi geliyor da sadece takamamaktan korkuyorum
yusufagcatr
17/04/2014, 14:11
Bende arka koltukları sökmek için bi uğraşayım demiştim ama gözüm kesmedi.Emeğine sağlık arkadaşım.Sabır ve beceri gerektirdiği kesin.
sökmesine bende sökerim de geri toplamak sıkıntı :D elinize sağlık güzel paylaşım
DreamMaker
05/05/2014, 00:37
Geçen haftalarda arka koltuğu kaldırmam gerektiğinde o ipi görmüştüm, acaba demiştim. Cesaretim toplayarak deneyeceğim
Teşekkürler
elenor54
08/06/2014, 00:41
elnıze kolnuza saglık. 10 numara bı calısma olmus :)
Çok yararlı bir konu olmuş emeğinize sağlık.
DreamMaker
17/06/2014, 15:19
Benim gibi işlemi yaparken konuyu takip etmek isteyenler için kılavuz haline getirdim. Teşekkürler Uğur bey Kılavuzu İndir (https://www.hku.edu.tr/depo/koltuktemizligi.pdf)
bu işlerde el yatkınlığı ve yetenek önemli. keşke bende yapabilseydim.şu bizim koltuklarıda niye fermuarlı yapmazlarki ...geçen renault captur'da inceledim çok hoştu
sercankah
20/06/2014, 14:05
Sevgili gp kullanıcılrı uzun bir düşünme sürecinden sonra gp min orjinal kılıflarını çıkarıp çamaşır makinesinde yıkammaya karar verdim. Ancak bunda eli iş tutan arkadaşlarımın da katkısı büyük oldu. Temizlenen kılıfları yeniden taktıktan sonra bunu neden daha önce yapmadım diye pişman olmadım da değil. Forumda aşağı yukarı bir yıldan beri konu ile ilgili araştırma yapıyordum fakat yeterli bilgi bulamadım. Amacım bu konudaki eksikliği elimden geldiğince gidermek, umarım anlatım faydalı olur. Fakat unutulmaması gereken en önemli şey yaptığınız işleri mutlaka sırayla yapın ve resimlerde anlatım olmasına rağmen neyi nereden çıkardığınızı unutmayın.
1. Resimde koltukları sökmek için gerekli olan anahtar seti görünüyor.
2. Resimde arka sağ koltuğun oturulan kısmının sökülmesi görülüyor.
3. Resimde arka sağ koltuğun dışarı alınması görünüyor.
4. Resimde arka sağ koltuğun kılıfının bağlı olduğu plastik kanca görünüyor bu kancayı bir karga burnu ya da pense vasıtasıyla yerinden çıkarın ve ipi biraz gevşetin ve koltuğu resim 5 teki hale getirin. buraya kadar işler aşırı derecede kolaydır.
erdinc1000
23/06/2014, 00:30
Yararlı konu olmuş. Teşekkürler...
ybabacan
15/12/2014, 20:42
epeydir aklımdaydı kılıfları temizlemek, en sonunda bu işide hallettim. tek başına söküp takmak gerçekten zor oldu. iki gün kollarım ağrıdı ama sonuç gerçekten çok güzel, vaktiniz varsa üşenmeyin sökün ve makinede yıkayın.
MustafaYegin
26/08/2019, 11:35
Resimler silinmiş sanırım
şuanda görsel fotoğraflarmı kaldırılık acaba bende bu durumdan faydalanmak isterim ama fotoğraflar gözükmemekte
Fotoğraflar silinmiş sanırım.