Orijinalini görmek için tıklayınız : Kış lastiği mecburi oluyor!
saygin54
09/05/2012, 18:49
Türkiye trafikte yeni bir dönem egiriyor. Kış lastiği uygulaması zorunlu hale gelecek. Muayenesi olmayan araçların satışına izin verilmeyecek. Araçların demiryoluna düşmesi sonucu yaşanan ölümlü-yaralamalı kazaların önüne geçmek amacıyla karayolu kenarlarına çelik bariyerler konulacak. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş'ın başkanlığında toplanan Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu'nun 124'üncü toplantısında önemli kararlar alındı. Sabah gazetesinin haberine göre, kurulda 2011-2012 yıllarının ilk üç aylık dönemlerinde meydana gelen trafik kazaları değerlendirildi. Bu yılın ilk üç ayında yaşanan kazalarda 551 vatandaş hayatını kaybetti. 2011'e göre kazalarda yüzde 10.3 artış görülürken, ölümlerde yüzde -9.5 azalma, yaralamalarda ise yüzde 12.3 artış yaşandı. Kurulda kış mevsiminde kar ve buzdan kaynaklanan ölümlü ve yaralamalı kazaların nasıl önlenebileceği konusu masaya yatırıldı. Bazı ülkelerde 'zorunlu' bazı ülkelerde ise 'tercihli' olarak kurallaştırılan kış lastiği kullanımının Türkiye'de zorunlu hale getirilmesi konusunda prensip kararı alındı.
bir sitede okuduğum bir haber arkadaşlar...
34 HKN 37
09/05/2012, 18:53
Bölgesel olarak belirli bir tarih aralığı olacakmı örneğin İstanbul da kışın zorlu şartları erken bitiyor ama doğu illerimizde 1 kac ay daha uzuyor.
Ziyaretci036
09/05/2012, 18:53
bencede yerinde uygulama adam karda kışta kabak lastikle yola çıkıyor sende ne kadar kış lastiği olsada gelip sana patlatıyor.
saygin54
09/05/2012, 18:55
Bölgesel olarak belirli bir tarih aralığı olacakmı örneğin İstanbul da kışın zorlu şartları erken bitiyor ama doğu illerimizde 1 kac ay daha uzuyor.
çok açık detaylar yazılmamış ama benim fikrim bölgesel değişmesi lazım çünkü örneğin akdeniz bölgesinde kar lastiğine çok uzun süre ihtiyaç duyulmaması lazım
Her araç sahibine bir takım kar lastiği alımı mecburi kılınıp, il yönetimi aracılığı ile lastiklerin ne zaman takılıp ne zaman çıkarılabileceği ,meteroloji ile irtibatla merkezi bir sistemle insanlara bildirilebilir mesela. Ota b.ka sms geliyor devletten insanlara, bu mevzuyuda sms üzerinden rahatça halledebilirler.
ykaya1983
09/05/2012, 20:43
Bizim burada kış lastiğine ihtiyaç duyulduğunu görmedim.Bugüne kadar da hiç kış lastiği almadım.Allah şükür kimsenin aracına da çarpmadım.Yollarda kolay kolay buzlanma olmadığı gibi yağan kar en fazla bir gün yerde kalıyor.Böyle bir yasa çıkacaksa iklimsel olarak ihtiyaç duyulmayan yerler de dikkate alınmalı.Lastik diş derinliği yeterli olduktan sonra dört mevsim lastikler kış lastiğini aratmıyor.
tonymontana
09/05/2012, 20:45
bencede yerinde uygulama adam karda kışta kabak lastikle yola çıkıyor sende ne kadar kış lastiği olsada gelip sana patlatıyor.
o adam yine çıkar, devletin kontrol mekanizması mı var sanki.
buraya kar 1983 ve 2007 de 0.5 cm olmakla beraber 29 yılda iki kere yağdı ben burda kar lastiğini ne yapayım:)
Ziyaretci036
09/05/2012, 21:22
o adam yine çıkar, devletin kontrol mekanizması mı var sanki.
Bana carptigi zaman %100 hakli olsa bile saglam ceza odedimi devlet zaten otomatik kontrol yapmis olur.
cemal arslan
09/05/2012, 21:28
geç bile kalındı....
Ziyaretci037
09/05/2012, 21:59
Ben karlı havada aracımı zaten dışarı çıkarmıyorum bütün kış kar lastiğiyle gezmek saçma geliyo onun için bana..Bunun kontrolü anca karlı havalarda yapılacaksa eyvallah ama bütün kış kar lastiğine bakıcaklarsa çok saçma..
Ziyaretçi034
09/05/2012, 22:29
Ben karlı havada aracımı zaten dışarı çıkarmıyorum bütün kış kar lastiğiyle gezmek saçma geliyo onun için bana..Bunun kontrolü anca karlı havalarda yapılacaksa eyvallah ama bütün kış kar lastiğine bakıcaklarsa çok saçma..
bilinçli sürücü olmak böyle bişey sanırım :)
şahsen bu konuda pek iyimser davranamıyorum. aracın durumunu bile bile lades deyip kendini yola atanlar, yolun ortasında patinaj çekerek yolu tıkayanlar ve kamera görünce ellerini kollarını açıp nerde bu devlet edebiyatını görünce pek güzel duygular beseleyemiyorum. sen önce önlemi al ondan sonra mağdur olursan hesap sorarsın. oturduğum yer kısmen şehirdışında olduğundan aracım 100 km'de iken taktırmıştım kış lastiğini, çok şükür hiç bi sorunda yaşamadım, ara sokaklarda herkes çıkmak için uğraş verirken gayet güzel yolumda ilerleyebildim.
zira bunun için bence en mantıklısı, meteoroloji kar yağışı uyarısı yaptığında polislerin denetim yapması, 1 takım kış lastiği tutarında ceza yazarlarsa belki insanlar tarzan gibi yola çıkmadan önce tekrar düşünürler.
amaç kış lastiğinin zorunlu olması değilde, hava şartlarının ağırlaştığı belli dönemlerde yaz lastikli araçların trafiğe çıkmaması şeklinde bir düzen olacaktır umarım.
erdiyilmaz
09/05/2012, 22:59
buyuk ihtimalle bolgesel uygulamaya konur ama hangi araba nerede ikamet ediyor bilinmesi zor oldugundan yorurluge girmesi hali sikintili. antalya gibi bir yerde kar lastigine ebedi ihtiyac duyulmazken burada zorunlu kilmalari mantiksiz olur.
buyuk ihtimalle bolgesel uygulamaya konur ama hangi araba nerede ikamet ediyor bilinmesi zor oldugundan yorurluge girmesi hali sikintili. antalya gibi bir yerde kar lastigine ebedi ihtiyac duyulmazken burada zorunlu kilmalari mantiksiz olur.
bunun için denetim lazım. mesela kar lastiği zorunlu olan bölgelere girişlerde polis kontrolü gibi.
hayatta en nefret ettiğim şey kış lastiği olmadan karlı yola çıkan insanlardır. binlerce insanın vaktinden, parasından, sinirinden, ömründen çalıyorlar yolu tıkayıp. nasıl bir mantıktır anlamıyorum.
Ziyaretci036
10/05/2012, 00:28
Gerci gectigim kis 4 adet kar lastigim oldugu halde zincirim yok diye ceza yedim polisimizi uygulamalarindan dolayi tebrik ediyorum. Bide karpuz secer gibi araba cevirip degilde herkesi kontrol edebilseler. :)
emrahisilti
10/05/2012, 14:44
bence saçma bir uygulama hayata geçirileceğinide sanmıyorum
Ziyaretci040
10/05/2012, 14:56
Mantıklı ama fethiyedeki adam ne yapsın antalyadaki adam ne yapsın kar lastiğini bence bölgesel olmadlı
erdiyilmaz
10/05/2012, 15:08
bunun için denetim lazım. mesela kar lastiği zorunlu olan bölgelere girişlerde polis kontrolü gibi.
hayatta en nefret ettiğim şey kış lastiği olmadan karlı yola çıkan insanlardır. binlerce insanın vaktinden, parasından, sinirinden, ömründen çalıyorlar yolu tıkayıp. nasıl bir mantıktır anlamıyorum.
hocam hangi arabanin lastigini kontrol edecek, basa mi cikilir onunla. cam filmi kontrolu gibi bin arabadan rastgele birini cevirip kontrol edebilir belki ama o zaman da proje amacina ulasmaz.
belki ilerde asli kusur sayilabilir (arkadan carpma, kirmizi isikta gecme gibi) kis lastiksiz gezersin, kaza yaparsan sorumlusu sensin gibi :)
celenlee
10/05/2012, 15:14
Kış lastiği =(değildir) Kar Lastiği
Aklınıza sadece kar olayı gelmesin.
Soğukların etkisi ne olacak? İlle kar mı yağması lazım kış lastiği için.
İstatistiksel olarak il bazında uygulama yapılabilir.
tonymontana
10/05/2012, 15:19
Kış lastiği M+S sınıfı lastik oluyor, Çamur ve kar kullanım amaçlı. (Mud + Snow)
cemal arslan
10/05/2012, 23:23
KIŞ dönemi...kaza yaptığınızda ilk baktıkları kar lastikleri ...haklı da olsa...doğrudan haksız duruma düşüyor..ve de kar lastiği yok diye ceza yazıyorlar...
TÜV de...kışın Kasım-Nisan dönemi...muayeneye giren araçlarda kar lastiği şartı aranıyor...
avrupada sistem be şekilde...bildiğim kadarı ile
ancak türkiyede bölgesel olmalı...antalya adana vs...illerde kar hiç yok...ama şehir dışına giderlerse...o da onların problemi...
shellcininabisi
06/07/2012, 12:45
az önce haberlerde karşıma çıkınca. bir hort yapayım konuya dedim :)
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım kış lastiğinin zorunlu olması konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Yeni sistemde sürücülerden kış lastiği taktırdığına dair servis belgesi istenecek. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde kış lastiği tanımı yapılacak. Türkiye çapında hava sıcaklıklarının bir yıllık çetelesi çıkarılacak. Buna uygun bir uygulama alanı tespit edilecek. Kış lastiği takmadığı tespit edilenlere hem para cezası hem de ceza puanı verilecek.
MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman'ı yazılı öngersini yanıtlayan Bakan Yıldırım, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
-Emniyet Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu 27 Mart 2012 tarihinde toplandı. Trafik kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, trafik kazalarının kış mevsiminde arttığını, şehirlerarası yollarda kar ve buzdan kaynaklanan ölümlü kazaların fazlalaştığını, bazı ülkelerde kış lastiğinin zorunlu olduğunu bildirdi. Bu öneri ile bu konuya incelemek üzere bir çalışma grubu oluşturuldu.
- Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ile yazışma ve görüşmeler yapılmak suretiyle, 7-0 sıcaklık dereceleri esas alınarak, 1 Kasım-31 Mart tarihleri arasında coğrafi bölgelere ve illere göre son 10 yıl içerisinde yıl bazında sıcaklık değerleri istenmesi
SOĞUĞA GÖRE SÜRE
- Veriler dikkate alınarak illerin derecelerine göre kategorilere ayrılmak suretiyle kış lastiği kullanım süresinin belirlenmesi,
- Kış lastiği kullanımının zorunla hale getirilebilmesi için Karayolları Trafik Kanunu'nun 30/a maddesine dayanılarak yönetmelikte 'kış lastiği' tanımının yapılması,
- Lastik hammaddesinin büyük bir kısmının ithal edildiği düşünülerek zorunluluk getirilmesi aşamasında ekonomik boyutun göz önüne alınması,
- Son beş yıl içinde Türkiye genelinde satılan kış lastiği adedinin yıllar itibarıyla ilgili kurumlardan istenmesi,
- Bilim, sanayi ve Teknoloji Bakanlığı MARTEK alt komisyonu olan Lastik Alt Komitesi tarafından konunun teknik boyutu, AB ülkelerindeki mevzuat düzenlemeleri ve uygulamaları hakkında bir rapor hazırlanarak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirilmesi,
KIŞ LASTİĞİ DENETİM BELGESİ
- Kışın yol kenarı kış lastiği denetimini kolaylaştırmak için araçlarda bu mevzuata uygun kış lastiği takılı olduğunu belirten, lastikleri takan servis tarafından doldurularak onaylanmış, kış lastiği denetim belgesi bulundurulması ve trafik denetimlerinde gösterilmesi zorunluluğu getirilmesi,
- Kış lastiği zorunluluğuna uymayan ve trafiği aksatan araçlara trafik idari para cezası ve ceza puanı uygulanması,
- Maddi hasarlı trafik kazasına karışmış ve ve kış lastiği takılı olmayan kasko sigortalı araçlara maddi hasar için hasar tazminatı ödenmemesi veya daha az ödeme yapılması,
GEÇİŞ SÜRESİ
- Kış lastiği kullanımı zorunluluğu getirilmesinde geçiş süreci verilmesi, Konularında gerekli çalışmaların yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Çalışma Grubunun bu çalışmalarına bağlı olarak bir değerlendirme yapılması planlanmaktadır."
Ziyaretci040
06/07/2012, 13:38
Kesin değil anladığım kadarıyla... Yürülükte değil midir ?
cosworth20
06/07/2012, 13:51
bizim burda kar kış kıyemet olmuyor ben nie alayımki kış lastiği.herbişey zorunlu hale gelio sanki paralarını babaları veriyor... kar yağışının etkili olduğu illere ve bu illere seyahat edecek araçlara zorunluluk getirilmesi gerek.