PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Benzine 4 yılda, satın aldığımız otomobil kadar para ödüyoruz

kolombo
02/04/2012, 13:19
Benzine 4 yılda, satın aldığımız otomobil kadar para ödüyoruz
Akaryakıt fiyatları aldı başını gidiyor. Dünyanın en pahalı benzinin kullanan Türkiye, bu unvanını açık ara sürdürmeye devam ediyor. Son 3 haftada gelen 3 zamla birlikte benzin fiyatları 5 liraya dayandı. İstanbul'da 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı litrede 4.70 liraya yükseldi. Yeni zamla birlikte orta sınıf bir aracın 55 litrelik deposu 258.5 liraya dolmaya başladı. Hal böyle olunca tüketiciler depoları full doldurmaya hasret kaldı. Hatta bir tüketici yaklaşık 4 yılda benzine sıfır kilometre otomobile verdiği kadar para ödemeye başladı.

Dizel otomobiller, fiyat farkını ancak 2 yılda amorti ediyor

Akaryakıt fiyatlarındaki artış tüketiciyi dizel araçlara yönlendiriyor. Geçen yıl otomobil satın alan her 100 müşterinin 62’si dizel modelleri tercih etti. Aslında Türkiye’de rafineri çıkış fiyatları benzine göre daha yüksek olan dizel yakıt, vergi sayesinde benzine göre litresi 65 ile 72 kuruş arasında daha avantajlı olarak satışa sunuluyor. Bu fiyat farkına ilave olarak dizel motorların kilometrede benzine göre daha az tüketim sergilemesi ortaya avantajlı bir tüketim grafiği çıkarıyor. Ancak, dizel motor gerek geliştirme maliyetleri gerekse servis maliyetleriyle benzinli motorlardan ayrılıyor. Modeline göre değişmekle birlikte aynı donanımlara sahip benzinli model ile dizel model arasında 5 bin liradan başlayan bir fark ortaya çıkıyor.
Peki dizel modeller ne kadar süre içinde aradaki farkı amorti edip avantajlı hale gelmeye başlıyor.

Örneğin Ford Fiesta’nın 1.4 litrelik benzinli manuel şanzımanlı modeli şehir içerisinde 100 km’de 7,6 litre yakıt tüketiyor. Bu aracın km başına yakıt maliyeti yaklaşık 35 kuruş olurken Fiesta’nın benzer motor gücüne sahip dizel versiyonunun şehir içinde km başına yakıt maliyeti 20 kuruş civarında. Yani dizel model, her kilometrede 15 kuruş daha az yakıt maliyeti sergiliyor. Ancak, benzinli modelin satış fiyatı 36 bin 495 lira iken dizel model 44.4 bin liraya müşteriye ulaşıyor. Yani aynı donanımlara sahip dizel model için satın alma sırasında tam 7.9 bin lira fazla bedel ödeniyor. Bu bedel dizelin ekonomisi ile ancak 53 bin km yol yapıldığı andan itibaren sıfırlanmış oluyor. Bu da ortalama 2 yıl anlamına geliyor. Farklı marka ve modellerde bu süre ve menzil değişiklik göstermekle birlikte bu değerler ortalama olarak alınabilir.
Memduh Taşlıcalı

hakan26
02/04/2012, 13:53
Sırtımıza semeri vuruyorlar...bizlerde ses çıkarmadan taşıyoruz...

SRDR KRKC
02/04/2012, 14:24
Bu Hafta Benzine Yeniden Zam Gelirse Şaşırmayın.

Ziyaretci037
02/04/2012, 16:23
Arkadaşım 7buçuk milyara geçen sene twingo aldı,1 senede yaptığı kilometre üzerinden harcadığı benzin parasının hesabını yaptık,6buçuk milyar civarında..

takres
02/04/2012, 19:19
yakında bu süre 3 yıla düşer...

Ayberk0616
02/04/2012, 19:22
Daha durun bunlar iyi günlerimiz :D bu günleri mumla arıycaz

uLTRa GP
02/04/2012, 19:34
şimdi binelim binebildiğimiz kadar yakında ltresi 5 i geçip 10 yaklaşcak

dexter
02/04/2012, 20:43
sadece benzin olsa yine iyi,bir de vergisi kaskosu,bakımı derken araba bizim ülkemizde hala lüks

rbcn
02/04/2012, 23:43
yeni zam kapıda :)

rohan4421
02/04/2012, 23:47
arkadaslar herkez dert yanar herkez şikayetçi olurken nasıl hala benzinin fiyatı artar tamam benzinin fiyatına zam gelir kabul ediyorum dışarda artınca bizdede artar ama az yesinde bu devlet vergiden kıssın dunya vergi veriyoz valla artık diş gösterme zamanı geliyor.ucuz bi 124 alıp meclisin onunde yakacam benzin pahalı alamadım deyip ispirto ile yakacam

kolombo
03/04/2012, 01:20
arkadaslar herkez dert yanar herkez şikayetçi olurken nasıl hala benzinin fiyatı artar tamam benzinin fiyatına zam gelir kabul ediyorum dışarda artınca bizdede artar ama az yesinde bu devlet vergiden kıssın dunya vergi veriyoz valla artık diş gösterme zamanı geliyor.ucuz bi 124 alıp meclisin onunde yakacam benzin pahalı alamadım deyip ispirto ile yakacam
Aynen gökhan. zamanında yazarkasa fırlatanlar gibi yapmak lazım. Ama yinede olan senin arabana olur. Benzinin fiyatı Dünyada şu kadar dolar arttı deneceğine, ötv-kdv indirimi yapılsa, alanda-satanda memnun olur.

fraust
03/04/2012, 10:40
https://www.iyibilgi.com/images/haber/49972.jpg

rohan4421
04/04/2012, 00:17
abicim aynen ya ben mantıgı anlamıom anasını satim içkiden al ben sigara içiom 100 tl olsa bişi demem keyfe yap zammı ama sen insanların artık temel ihtiyacı haline gelmiş benzine %60 vergi koyarsan olmaz be , eskisi gibi küçükte şehirler yuruyerek ulaşımmı var anasını satim mecbur bincez benzin alcaz. valla sıkıldım ben adam grafik koymuş bu dunyanın en buyuk utancıdır. togodaki adam arabaya bizden rahat binio yazıklar olsun

serkan86
04/04/2012, 01:02
özkan'ım eline koluna sağlık yine güzel bir konuya deyinmişsin.
mart ayı mazot sarfiyatımı 410 Tl den hesaplarsam.
bir yılda 4920 Tl
4 yılda 19680 Tl ye neyi bir araba alırım böyle giderse...

ağlanacak halimize gülüyoruz artık...
uyu TC uyu...