Orijinalini görmek için tıklayınız : Ayarlanmayan ‘xenon far’ ağır kusur sayılacak!
Arkadaşlar Otomatik far yükseklik ayarlayıcısı bulunmayan “xenon far”lara sahip araçların “ağır kusurlu” kabul edileceği ve muayeneden geçemeyeceğine dair muayene kanunu değişikliği yapılmış. Detayları ise şöyle :
TUVTURK İş Geliştirme ve İletişim Direktörü Koray Özcan, xenon (gaz deşarjlı) farların daha iyi görebilmek için gün ışığına yakın bir ışık veren aydınlatma sistemi olduğunu söyledi. Bazı araçların, fabrika çıkışından itibaren bu tür farlara sahip olduğunu anlatan Özcan, şöyle konuştu: “Orijinal olmayan ve daha sonra yedek parça (https://www.milliyet.com.tr/index/yedek%20parca) şeklinde alınarak monte edilen xenon farkların takıldığı araçlarda otomatik far yükseklik ayarlayıcısı bulunmamaktadır. Bu durum, karşı yönden gelen sürücülerin görüşünü engellediği için tehlike oluşturuyor. Bu durum, 15 Ocak tarihine kadar hafif kusur olarak muayene raporuna yansımaktaydı. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca trafik güvenliği açısında tehlike yaratması nedeniyle gerekli değişiklik yapıldı.”
Çok şükür artık ucuz xenon'lar yüzünden kör olmaktan kurtulacağız!
Çalışanlarında bilgili olması gerekir. Benim aracın muayenesinde farlar çok yüksek diye hafif kusur yazmışlardı. Belgeyi alınca gördüm. Oysaki far ayarı 0 da idi. 2 ye 3 e getirip ölçmesi gerekirken bilmiyorlar ve kusur yazıyorlar... bende xenon yok ama Xenon kullananlar çok rahatsız ediyor. kesinlikle çok doğru bir uygulama olur...
Haklısın Mesut bazı TUVTURK teknisyenleri hayatında hiç araç görmemiş gibi davranıyorlar. Hatta bence çoğu uzmanlık / teknikerlikten epey uzak. Far yüksekliği ayarını kontrol etmeden farlar hakkında kusur yazmaları çok amatörce. Ama bu uygulama en çok gözlerimize yarayacak
Misafir047
02/02/2012, 13:19
oh bee şükür resmen göremiyordum gece yollarda bunların yüzünden çok yerinde ce çok geç kalınmış bir karar
Süper bir karar Kendini aydınlatmak ve karşıdakini rahatsız etmekten başka hiçbir işe yaramayan çakma xenon farlardan kurtulmuş oluruz
eastblood
02/02/2012, 13:29
Arkadaşlar bendeki mercekli xenon far gözü rahatsız etmiyor ama yinede yasak sanırım,işin kötüsü 10 gün sonra muayeneye gircem napcam bilmiyorum..
Arkadaşlar bendeki mercekli xenon far gözü rahatsız etmiyor ama yinede yasak sanırım,işin kötüsü 10 gün sonra muayeneye gircem napcam bilmiyorum..
Doğukan Stock farların duruyorsa onları taksan iyi olur çnk bu uygulama 15 Ocak ve sonrasını kapsıyor
Doğru uygulama ama pratikte yine yollar çakma xenonlu araçlarla dolar.Millet muayeneden önce xenon kitleri söker,muayeneden sonra tekrar takar.
bence xenonu tamamen yasaklasınlar
bence xenonu tamamen yasaklasınlar
:thumbup1:
cihankardes
02/02/2012, 16:38
Doğru uygulama ama pratikte yine yollar çakma xenonlu araçlarla dolar.Millet muayeneden önce xenon kitleri söker,muayeneden sonra tekrar takar.
ne yazık ki ülkemizde sistem böyle. denetim önemli
Ziyaretçi034
02/02/2012, 16:45
teoride tamam ama açıkcası muayeneye gelen 3 minibüs şöförünün 1 tane trafik setini sırayla elden ele dolaştırdığını gördükten sonra bu yasaklamaların pratikte pek faydalı olacağını sanmıyorum. anca bu olay polislere intikal eder, cam filmi gibi ceza yazarlar (ki o zaman da başka bir karmaşa olur, viraj aydınlatmasına sis farı yaktın diyen polis örneklerini biliyoruz) işin içinden kolay kolay çıkılmaz bence
Cam filmi xenon far falan artık bunlara takılmamak lazım ki artık bunları herkez takıyor.Bizim şöförler yağmur yağar trafik kitlenir kar yağar trafik kitlenir.Karşıdan xenonlu araba gelir sellöktör yapar tamam rahatsız edenler var doğru bi uygulama ama adam ayarlı hatta mercekli xenona bile sellöktör yapıyo.Sanki ona soracak adam mercekli xenon yada ayarlı xenon takarken.Biraz hassaslar şöförlük konusunda.Kim ne çıkartırsa çıkartsız bunun önüne pratikte geçilmez xenon kiti söküp muaneden geçirip takmakdan basit bişey yok.
SKELETER
02/02/2012, 18:59
oh bee şükür resmen göremiyordum gece yollarda bunların yüzünden çok yerinde ce çok geç kalınmış bir karar
Farketmez ki. Benim xenonlarım doğru düzgün serviste takıldı. Ayarını 3 e getirince gayet düzgün. Ama 0 a getirirsem domuz avına gidebilirim o kadar uzağı gösteriyor. Sorun xenondan çok insanlarda. Sırf daha iyi görmek için 0 a getiriyorlar, onlar hariç kimse göremiyor :welcome:
uLTRa GP
02/02/2012, 19:15
Farketmez ki. Benim xenonlarım doğru düzgün serviste takıldı. Ayarını 3 e getirince gayet düzgün. Ama 0 a getirirsem domuz avına gidebilirim o kadar uzağı gösteriyor. Sorun xenondan çok insanlarda. Sırf daha iyi görmek için 0 a getiriyorlar, onlar hariç kimse göremiyor :welcome:
çok net konuşmuşsunuz haklısınız ama benim 0 da ama bir kere küfür yemedim ayarı ona göre yaptırdım araba yüklenince indiriyorum peki siz zaten 3 de tutuyorsunuz arabaya 3 kişi binince ve bagaj dolunca nasıl ayarlamayı düşünüyorsunuz?
SKELETER
02/02/2012, 19:31
çok net konuşmuşsunuz haklısınız ama benim 0 da ama bir kere küfür yemedim ayarı ona göre yaptırdım araba yüklenince indiriyorum peki siz zaten 3 de tutuyorsunuz arabaya 3 kişi binince ve bagaj dolunca nasıl ayarlamayı düşünüyorsunuz?
Tersini söylemişim o zaman. Ayarım sadece kendi önümü aydınlatan şekilde.
uLTRa GP
02/02/2012, 21:10
Tersini söylemişim o zaman. Ayarım sadece kendi önümü aydınlatan şekilde.
+1 ama bende sökmek zorunda kalıcam sizde muayenede ne olursa olsun ağır kusur sayılıyormuş mercek yoksa :)
SKELETER
02/02/2012, 21:33
Arkadaşlar Otomatik far yükseklik ayarlayıcısı bulunmayan “xenon far”lara sahip araçların “ağır kusurlu” kabul edileceği ve muayeneden geçemeyeceğine dair muayene kanunu değişikliği yapılmış.
Bu yükseklik ayarı bizim puntolarda olan yükseklik ayarı deyil mi?
Hayır bahsedilen otomatik far yükseklik ayarı.
2003 model ve sonrası üretilen orjinal xenon far bulunan araçlarda standart olarak otomatik far yükseklik ayarı (genel olarak bir ucu salıncak bir ucu ise şaseye bağlı basit bir sensör) ve far yıkama olma zorunluluğu vardır ve asla araç mercekli olmak zorunda değildir(nissan ra merceksiz orjinal xenon lu olan modeli mevcut) muayenedende kati suretle geçmemektedir 2003 model öncesi araçlarda ise sonradan takılan xenonlar kullanımı yasaktır bunlarda ise far yukseklik ve far yıkama olmayabilir
ayrıca araç far kontrolu araç çalışmaz durumda ve içerisinde yolcu veya şöför ve yük olmadan yapılır ver her zaman kontrol esnasında far en yuksek konumda olmalıdır bu her zaman 0 konumu olmaz bazı ağır vasıtalarda -1 -2 falanda mevcuttur
sehzadeamasya
02/02/2012, 22:52
bence komple kaldırsınlar ya gözlerimizi mahvediyor
engincantan33
02/02/2012, 23:02
super bı karar hatta bencede tamamen kaldırsınlar ne zaman arkamdan gelse xenon farlı bırısı dırek onume alıp basıyorum uzunları!!!
ee ne olacak şimdi tüh ya mercekli de olsa yasak mı şimdi bu xenon far. birde bişi sormak istiyorum arkadaşlar bizim orjinal farlara mercek uygulaması yaptıktan sonra far indrip kaldırma çalışıyor mu bilen veya uygulatan var mı ???
Bence cozum degil kolaylikla sokup takiliyor sonucta zaten sorun xenon degil far ayari bozuk olup duzeltmeyen beyinsizler... Tek bir cozumu var ; trafik polislerine seyyar yukseklik ayarini olcen bir alet gerekli cezasi da 200tl ve 15 ceza puani olacak ... Kesin cozum
Sent my 3310 using my fingers
Evet esasen bizim puntolardaki sistemin aynısı ancak onun tam otomatiği yani yüksekliği kendi ayarlıyor. Ancak bu ayar standart (aslında çakma xenon) sistemlerde mevcut olmayınca karşımızdakinin gözlerini alırken bizimde(xenon'u ayarsız olanların) kulaklarını çınlatıyor :)
SKELETER
03/02/2012, 00:58
Sorun sadece xenondur deyip geçmek yanlış. Nice xenonsuz sürücünün kulaklarını çınlatmışlığım vardır. Ayarsız xenon göz alır kabul ama ayarsız farların hepsi göz alır.
Çalışanlarında bilgili olması gerekir. Benim aracın muayenesinde farlar çok yüksek diye hafif kusur yazmışlardı. Belgeyi alınca gördüm. Oysaki far ayarı 0 da idi. 2 ye 3 e getirip ölçmesi gerekirken bilmiyorlar ve kusur yazıyorlar... bende xenon yok ama Xenon kullananlar çok rahatsız ediyor. kesinlikle çok doğru bir uygulama olur...
far ayarı herzaman için en yüksek konumda kontrol edilir.
Sorun sadece xenondur deyip geçmek yanlış. Nice xenonsuz sürücünün kulaklarını çınlatmışlığım vardır. Ayarsız xenon göz alır kabul ama ayarsız farların hepsi göz alır.
abi çakma zenon ayarlı olsada göz alır, farın tasarımına aykırı. ha senin yaptığın gibi anca önünü görcek şekilde ayarlatırsan belki almaz ama oda senin için gerekli olan aydınlatmayı sağlamaz(kısa farların en az 25 metre aydınlatması gerekir)
Tabiki 25 metre dahilinde aydınlatmanın dengeli bir şekilde yapılması gerek ki hiçbirşekilde göz almasın. Hangimiz gözleri kapalı araç kullanabilirizki? :)