Orijinalini görmek için tıklayınız : GP Ön Kapı Hoparlör Değişimi Yardım
paraddoxx
01/01/2012, 14:40
Arkadaşlar Gp'mun ön kapılarındaki hoparlörleri değiştirmek istiyorum. Elimdeki oldukça iyi compenant takımı var. Boşta yatıyorlar. Araçtaki orjinallerinde 1i patlak. Değiştirme işini kendim yapmak istiyorum. Okuduğum konularda ön kapı hoparlörlerinin perçinli olduğu ifade edilmiş. Bu ne kadar sağlam birşeydir. Sökmesi çok mu zordur.
Bir de söktük diyelim, mid takımının hoparlör, tweeter ve bir de elektronik devresi var. Bu devre kapılarda mevcutsa söker elimdekini takarım ancak mevcut değilse bağlantı şeması nasıl olmalı.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımın fikirlerini bekliyorum...
Perçinli ama açılıyor perçinler sıkıntı yok.
3mm lik matkap ucu ile patlata bilirsin perçinleri.
paraddoxx
01/01/2012, 16:37
hmm tmm o zaman sıkıntı yok onda.
Peki bağlantı olayı hakkında bilgisi olan var mı?
Tayfun-E30
01/01/2012, 16:47
perçinler kolayca açılır, devre olarak arabanın soketinden artı ve eksi geliyor bunları crossoverı giriceksin crossoverda mid-tize dağıtıyor zaten..
çok iyi bir mid takımı demissin altina bir mdf bilezik kestirirsen hem daha iyi ses alırsın hemde kolonun mıknatısının cana değmesi gibi bir problem çıkabilir bunun önüne geçersi...
paraddoxx
01/01/2012, 18:18
çok iyi derken iyinin sınırı yok çok iddialı olmuş o cümlem :)
ama fena da değil yani gayet güzel ses çıkışı var
paraddoxx
01/01/2012, 18:21
perçinler kolayca açılır, devre olarak arabanın soketinden artı ve eksi geliyor bunları crossoverı giriceksin crossoverda mid-tize dağıtıyor zaten..
çok iyi bir mid takımı demissin altina bir mdf bilezik kestirirsen hem daha iyi ses alırsın hemde kolonun mıknatısının cana değmesi gibi bir problem çıkabilir bunun önüne geçersi...
gayet açıklayıcı olmuş. Şu an hava kararmak üzere. yarın hallederim inşallah. Fotoğraf çekersem buraya eklerim bundan sonra yapmak isteyenler için de kaynak olur.
Bu arada "çok iyi" demekle fazla iddialı davranmışım :) iyi kavramının sonu yok ama fena bi component'de değil yani, gayet güzel ses çıkışı var.
gurcan45
01/01/2012, 18:36
hoparlorlern altına flans koymak zorundasın on bır hazırlık yapmadan kapıları sökme derım sonra acık kalır kapılar hoparloru oturttugun zaman cam tamamen acıkken dayanma yapıyor o yuzden 18 mm lık mdf flans ısını gorur.Percınlerıde maktap ucuzla uzerınden del kafaları dusuyor sonra hoparloru cıkartıp percınlerı ıce dogru ezersın olur bıter kolay gelsın..
paraddoxx
01/01/2012, 18:50
Evet önce marangoz arkadaştan bi flans kestirmek lazım. Ondan sonra herhalde bu iş hallolur. Birde şu coaxial hoparlör nasıl arka kapılara. 45-2200 hz aralığı olması dikkatimi çekti. Fiyatıda uygun. siz nedersiniz. Bunun f,yatına yakın coaxial tavsiyeniz var mıdır ?
Sound Magus SM-553 13cm Coaxial Hoparlör - eliftuning (https://www.eliftuning.com/Sound-Magus-SM-553-13cm-Coaxial-Hoparlor_38257.html#0)
gurcan45
01/01/2012, 19:59
arka kapıya component ugrastırıyo acıkcası bıraz cunku ondekı gıbı tız yuvaları yok tızler ıcın yer bulman lazım 13cm hoparlorden pek bır verım elde edemezsın sadece orta ses alacaksın zaten coaxcialler işini görür rahatlıkla
shellcininabisi
01/01/2012, 23:47
Arkadaşlar Gp'mun ön kapılarındaki hoparlörleri değiştirmek istiyorum. Elimdeki oldukça iyi compenant takımı var. Boşta yatıyorlar. Araçtaki orjinallerinde 1i patlak. Değiştirme işini kendim yapmak istiyorum. Okuduğum konularda ön kapı hoparlörlerinin perçinli olduğu ifade edilmiş. Bu ne kadar sağlam birşeydir. Sökmesi çok mu zordur.
Bir de söktük diyelim, mid takımının hoparlör, tweeter ve bir de elektronik devresi var. Bu devre kapılarda mevcutsa söker elimdekini takarım ancak mevcut değilse bağlantı şeması nasıl olmalı.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımın fikirlerini bekliyorum...
hocam güzel bir konu açmışsın. benim de ön sağ taraf patlak. ama ne alacağıma karar veremedim. acaba bu mid takımlarını amfisiz mi kullanacaksınız? bir de değişim yaparken fotoğraf falan çekebilirseniz baya yardımcı olacaktır ben ve benim gibilere.
paraddoxx
02/01/2012, 00:03
hocam güzel bir konu açmışsın. benim de ön sağ taraf patlak. ama ne alacağıma karar veremedim. acaba bu mid takımlarını amfisiz mi kullanacaksınız? bir de değişim yaparken fotoğraf falan çekebilirseniz baya yardımcı olacaktır ben ve benim gibilere.
Evet ben amfisiz kullanacağım. Orjinal Blaupunkt'un çıkışı fena değil. Fotoğraf çekmeye çalışırım. Yardımcı olabilirsem ne mutlu.
tutkuaydin41
02/01/2012, 00:17
orjınal punto teyıbıyle guzel werım alamayacaksınız sanırım . ben pıoneer taktım orjınalden kotu ses werdı . suan sony teyp taktım arka kapılar pıoner canlandı ses önler orjınal sesı kesti. anfı sart olabilr size comp ıcın
paraddoxx
02/01/2012, 13:37
Ben çok yüksek ses arayan biri değilim kaliteli ses almak amacım. Daha önce HERZ-Online Alışveriş (https://www.herz.com.tr/default.asp?git=9&urun=604#.) şu Jameson marka teyple kullanmıştım komponentleri fena değildi. Bizim orjinal Blaupunkt bundan kötü müdür acaba. Ses olayı çok karmaşık bir olay o nedenle bazı şeyler birbirine giriyor. Fikirleriniz gerçekten önemli.
Bu arada Compt RMS:80W ilave olarak da bir çift coaxial(Full Range) almak istiyorum. Biraz daha genişletmek için frekans aralığını.
Ayrıca elimde belki 10 senelik bir Aciku amfi var. 2 ucu körelmiş. 2 ucu sağlam. İleri de bunu da bağlatabilirim. Montaj masrafını ayarlamam lazım. Siz bunu kullanmamı önerir misiniz?
blackhawk
02/01/2012, 14:13
Orjinal teybin çıkışı aciko dan hem daha güçlü hemde daha kalitelidir. Bence hiç bulaştırma 150-200 lira civarı 4x60 vatt amfi tak kaliteli ilerde küçük bas koyar keyifle dinlersin.
blackhawk
02/01/2012, 14:15
Kapıların nasıl söküldüğü forumda yazılmıştı araştırın çok zor değil sökmesi...
paraddoxx
02/01/2012, 14:26
Orjinal teybin çıkışı aciko dan hem daha güçlü hemde daha kalitelidir. Bence hiç bulaştırma 150-200 lira civarı 4x60 vatt amfi tak kaliteli ilerde küçük bas koyar keyifle dinlersin.
Dediğim gibi bilmeyen için çok karışık bir olay bu :) Söylediklerinizi mantıklı. Bir süre orjinalle kullanır daha sonra da uygun bir amfi alırım. Son olarak da bagajda yer kaplamayacak bir bas bulduk mu benim için olay budur:) O zaman ben bu kapılara dalarım :gunsmilie:
paraddoxx
04/01/2012, 21:12
Bugün bir cesaret giriştim kapılara. Sol ön kapıdan başladım. O hoparlörden hiç ses gelmiyor çünkü ne tweeter'dan ne de mid'den. (Bunda başka bir problem var mıdır bilmiyorum.Ben hoparlörü değiştirmenin sorunu çözeceğini düşündüm.)
İç döşemeyi söktüm. Yalan yok biraz zorlandım. İlk defa sökmeye çalıştığım birşeydi. Tam olarak nerede ne var bilmediğim için temkinli davrandım. Biraz ter biraz tozdan sonra açıldı. soketleri söktüm döşemeyi bir kenara bıraktım.
Perçinleri açmak için uğraşırken 3mm uç kırıldı. Elimde başkada yoktu. Sonra babam acele gel dedi falan tekrar toplamak zorunda kaldım. Ancak geldiğim noktada sonuca çok yakınım. Önümde 3 tane perçin kaldı :)
Bu arada hoparlörede tweeter'a da gelen kablolar mevcut. Crossover'a giriş olarak hangisini yapmam gerekiyor. Bilen varsa şimdiden teşekkür ederim.
ikisinin bağlantısının ayrı olması gerekiyor.bu arada kompenantlar ne marka.onu söylersen crossoverın modelinden yardımcı olayım.normal şartlarda kapının içindeki kablo yolundan gelen kabloları crossover a takman gerekir.crossoverdan çıkanlarıda hoparlörlere ki,tiz ve mid ayrılsın.crossover tweeter lar yanmasın diye var zaten.
hamdi1905
05/01/2012, 00:44
bu arada perçinin arkasına yani hoparlörün plastik yeriyle perçinin arasına - uçlu tornavida sokup çevirdiğinizde hem perçini kırmamış oluyorsunuz hem de daha kolay.ön kapılardakini tuningçi değiştirmişte matkapla içim sızlamıştı arka kapıları kendim böyle bişey düşünerek söktüm ve başardım elimde kalan 6 perçinde kar :D satarken geri takarım "buzzerları" şey hoparlörleri banane :D bu arada amfisiz coaxial i kaldırmıyor bizim mavi noktalar.gel gelelim componenetse amfisiz pioneer teyp kaldırmaz.bu arada jameson teyp mavi noktadan daha iyidir neden dicekseniz bende 60 tl lik kamasonic vardı orjinal kolonlarla arabaya binen ses sistemi yaptırdığımı sanıyordu abartmıyorum gerçi bas adına pek bişey yoktu ama patlak sesli distorsiyonda yoktu yani.
bence de amfide acele etme.teypten besle şimdilik ilerde güzelinden bi amfi + kıyak bi sub atarsın bagaja ki burda esas kilit sub. o olmadan tam anlamıyla bas sağlayamıyosun.o yüzden bekle 3-5 kuruş daha verip sub. ı ve comp. ları besleyen amfi al olayı bitir ;)
paraddoxx
05/01/2012, 02:25
Compenantlar SoundStream. Crossover konusunda yardımınız çok iyi olur.
hamdi1905 dediğiniz gibi yapmayı planlıyorum. Adım adım ekleyeceğim araca sistemi :) Comp ve Coaxlar yerini alsın. Bi ara amfi eklerim. En son da derinden gelen seslere kulak veririz güzel bir Sub'la :)
Tüm işlemleri fotolu olarak paylaşıp diğer arkadaşlara da faydalı olmak niyetindeyim :clapping:
blackhawk
05/01/2012, 14:16
hop kabloları paralel yani orjinalde crossover yok twetter arkasına bakarsan kondansatörle filtre edildiğini görürsün o yüzden istediğin kabloya kendi comp.bağla sorun olmaz. Yanlız sol taraftan ses gelmediğini yazmışsın sorun hoparlör yerine başka yerde olabilir. kapıya takmadan önce ses var mı dene bence.
Aksesuarcılardan 16cm lik ahşap halka alıp kapılara tak sonra hop. montajla hem kolay montaj olur hem aradaki boşluk ortadan kalkar ses daha iyi olur. Hem de hop. sepetinin cama sürtmesini engellemiş olursun.
paraddoxx
05/01/2012, 19:34
hop kabloları paralel yani orjinalde crossover yok twetter arkasına bakarsan kondansatörle filtre edildiğini görürsün o yüzden istediğin kabloya kendi comp.bağla sorun olmaz. Yanlız sol taraftan ses gelmediğini yazmışsın sorun hoparlör yerine başka yerde olabilir. kapıya takmadan önce ses var mı dene bence.
Aksesuarcılardan 16cm lik ahşap halka alıp kapılara tak sonra hop. montajla hem kolay montaj olur hem aradaki boşluk ortadan kalkar ses daha iyi olur. Hem de hop. sepetinin cama sürtmesini engellemiş olursun.
Kablo işi kolaymış o zaman. Halka olayını da hallettim. Karşı komşum marangoz 5dakkasını aldı. Ama bu ses olayı canımı sıkmaz inşallah. Teybin çıkışı sağlam olsa bari
shellcininabisi
05/01/2012, 23:51
sonucu merakla bekliyorum özelliklede amfisiz comp nasıl olacak? eskisi kadar ses verse yine yeter bana.
paraddoxx
05/01/2012, 23:55
Walla bende çok merak ediyorum :) Ama günler çok kısa işten çıkınca oraya buraya koşturmakla akşam oluyor. Cumartesi hanımın köydeyim. Alet çantam bagajda ;) Bu işi hayırlısıyla atlatırsam devamı için cesaretleneceğim :)
paraddoxx
07/01/2012, 16:38
Arkadaşlar hoparlör değişimi yalan oldu. Orjinal hoparlörü soktüm kompenant denedim hiç ses yok. Baktım olay beni aştı gittim oto ses'çiye denedik orjinal hoparlörü bangır bangır çalışıyor. Sanırım benim teybin çıkışında sorun var. Usta yeni teyp öneriyor ama ben hem o kadar para harcamak hem de konsolun görüntüsünü bozmak istemiyorum.
Neler önerirsiniz bu çıkışı tamir etmek çok mu masraflı olur forumda yapan birileri varsa kargolar gönderirim... Bu arada "shellcininabisi" arkadaşım sana da yardımcı olacak fotolu açıklama yapacağım 1-2 saat içinde
Bu arada orjinal hoparlörü söktüğüm için orası boş. Açıklık sorun yaratır mı su falan girer mi oradan içeri?
blackhawk
07/01/2012, 17:08
Gökhan İzmir'de blaupunkt yetkili servisi var oraya baktırabiliriz ama bende ilk önce kablo tesisatını kontrol et teybin arkasından direk çıkış al hop bağla. belki sorun kablodadır.
paraddoxx
07/01/2012, 17:21
Walla İrfan abi çok tecrübeli değilim o konularda. Tesisatçılara da gitmek istemiyorum. Direk sana Pioneer satalım moduna geçiyorlar.Orjinal teybi vurdukça vuruyorlar yere.Bizde biliyoruz bunun çok yüksek çıkışlı bir teyp olmadığını ama anlamak istemiyorlar. Birşey satamıcaklarsa da uğraşmak istemiyorlar. Moralim bozuldu. Sağdan sağdan mono müzikte hiç tat vermiyor :(
paraddoxx
07/01/2012, 18:00
Arkadaşlar daha önce bu konuda cevap arayanlar vardı. En başta da ben çok araştırmıştım kapı döşemelerini sökme olayını. Bu nedenle işlem sonunda açıklama yapacağımı söylemiştim. Baştan itibaren anlatmaya çalıştım.
https://www.grande-punto.de/attachment.php?attachmentid=1638
İşaretli yerlerdeki vidaları yıldız tornavida ve alyan ile sökün. (Kapı açma kolunun oradaki kısma ince bi tornavida sokun çok basit şekilde çıkıyor.) Daha sonra fotoğrafa göre sağ alt köşeden plastik aksamla kaporta arasına tornavida gibi birşeyle girin. Boyalı kısmı çizmemek için tornavidanın altına bir bez koyabilirsiniz. Tornavidayı hafifçe kendinize doğru çekin. Çok zorlamadan biraz güç uygulayın. Cam seviyesine kadar 4 tane tırnak var. Onlar bitince yine fotoğrafa göre sol alttan başlayarak (bu kez elinizle çekseniz de yeter) asılın. O tarafta da tam hatırlamıyorum ama 2 ya da 3 tane daha farklı klipsler var. Onları da çıkarınca döşemeyi kendinize çok fazla çekmeden yukarı kaydırın. İlk denemede zorlanabilirsiniz ama merak etmeyin zor bir iş değil.
https://www.grande-punto.de/attachment.php?attachmentid=1639
Plastik aksamı kapıdan ayırmaya geldi sıra. İşaretli yerleri tek tek sökmeniz gerekiyor. Hoparlör ve Tweeter'ın soketlerinin küçük kilit tırnakları var. Onlara dikkat ederek çıkarın. Kapı koluna giden teli tutan plastik var onu yana kaydırarak teli arasından çıkarın tel elinizde kalır zaten. Sonra da teli tutan diğer yerden biraz güçlü çekerek çıkarın.
Fotoğrafta görünmeyen kablo soketleri var geniş olan soket çekerek çıkıyor ama biraz sıkı. Dar olanın ise üzerinde bir kilit var. Tam üzerinde küçük bir tırnak var onu bastırın sonra da kabloların tersi istikamete doğru açın kilit mekanizmasını ve soket elinizde tabi plastik aksam da.
Hoparlör perçinleri için matkap kullandım. Ortasını 3 mm uç ile patlatın. Kafası düşer diyorlar ama ben biraz uğraştım. Öle hemen salmadı kendini.
Bundan sorası aynı işlemlerin tersi. Tabi benim teypte sorun çıktı işlem yarım kaldı. Hoparlör yuvası da boş kaldı.
Benim kapının içi bu kadar temiz değildi. Üstünüz başınız epey batabilir. Umarım yeterince detaylı olmuştur. Takıldığınız yerde sorun cevap veriyim.
(Fotoğraflar alıntıdır)
sizin kapıdada 2. fotoğrafta görünen beyaz kaplama varmıydı? o temiz kalmasını sağlıyor, daha önce hasar olduysa yenisini yapıştırmamış olabilirler.
birde kilit telini ve kabloları sökerken dikkatli olun o beyaz köpük çok kolay yırtılıyor, özellikle kilit telini sökerken.
paraddoxx
07/01/2012, 18:11
Beyaz kaplama vardı ama yine de epey tozluydu içi. Bir de ben hoparlör yuvasını boş bıraktım. Umarım bir sorun olmaz.
Bu arada evet çok kolay yırtılan bir malzeme ona göre davranın. Elinizde kalmasın :)
blackhawk
07/01/2012, 21:17
Gökhan en güzeli teybi sök emin olduğun tamirciye götür çıkış entegresini değiştir. Çok masraflı olacağını sanmıyorum 20-30 arası bir şeydir. Sökmüşken kapılara yeni hoparlörünü tak ama orjinal jakları kesme sadece kablo yarala o şekilde bağlantı yap (satarken orjinalleri takmak istersen lazım olur) güzelce bantla teybi yaptırınca hazır olur. Bir de teybi daha önce söytüysen arkadan jaklara bak belki tam yerine oturmadığı için ses gelmiyor olabilir.Çünkü orjinal sistemde kolay kolay teybin çıkışı yanmaması lazım...
paraddoxx
07/01/2012, 23:24
Çok saol İrfan abi açıklamaların için. Bu söylediklerini yapabilirim sanırım. Bana da çok mantıklı gelmedi teybin çıkışının yanması. Jakları da kontrol ediyim. 80w rms comp teybin çıkışlarına zarar verir mi acaba. Eğer başıma iş açacaksa dursun abi. Korktum bu çıkış olayından artık :) Ama teybin çıkışlarını hallettireyim.
Böyle konuşan biri olunca olay değişiyor abi. Tesisatçı bitirdi sabah morallerimi. Çok sağol İrfan abi valla moralim düzeldi...