Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kapıları açınca otomatik yanan ve gecikmeli karararak sönen park ve sis lambaları

sadece_erhan
30/11/2011, 18:44
Merhaba arkadaşlar bu projeyide hayata geçirdim :) Kumandadan kapıları açınca iç tavan lambasıyla beraber yanıp onunla birlikte sönen park ve sis lambalarını yaptım. olumlu ve Olumsuz görüşlerinizi mutlaka bekliyorum. Çünkü sadece kumandadan kapıları açınca değil, 4 kapıdan herhangi birini açınca da yanıyo, kendiliğinden sönüyor olsada negatif bi etki bıraktı bende.

video linki için buraya tıklayın. (https://www.youtube.com/watch?v=ZnLGti99OYc)

.

takres
30/11/2011, 18:59
kapı açılınca olmasa daha iyi olurdu sanki..ama yine de çok iyi olmuş...

kara kız
30/11/2011, 19:02
bence gayet güzel ama kapıyı açınca yanması bence biraz olayı bozar.zannadersem direk tavan lambasındanmı aldın farlara ve sislere.sadece kapıları açınca yanması daha güzel olurmuş..ama yınede güzel...

OzzY
30/11/2011, 19:11
iç aydınlatma devresinden bu denli yüksek akım çekmek zararlı olabilir bence riskli bir işlem olmuş. enazından röle kullanarak kararak yanmayı iptal ederek bağlamak lazım bence. birde iptal özelliği vardır umarım yoksa servise vs bırakınca aküyü bitirebilir.

arka parklar ve plaka lambalarıda yanıyormu? evetse bağlantı ne şekilde? ben body computer üzerinde tüm park ve plaka lambalarını yakacak pini bulamadım. sen direk sigorta kutusu çıkışına bağladın sanırım abi? birde gerekli diyotları kullanmışsındır umarım?

gerçi bağlantıyı nasıl yaptın tam olarak açıklaman mümkünmü?

benim tavsiyem gecikme rölesini merkezi kilitten tetikleyerek bağlaman. böylece her kapıyı açışında yanmaz.

sadece_erhan
30/11/2011, 19:23
abi röle var ama normal röle onuda mecbur kullandım yoksa olmuyo + - olayı yok negatif akım var bütü uçlarda anca röleyi çalıştırabildim. şimdi bi kararma devresi var onu yapıcam yaparsam ayırıcam tavan lambasından. sadece röleyi tetiklemek için kullanıcam. o kadar akım dediğin ne ki abii sislerde parklarda led. iç tavan lambasıda led. sisler smd, parklarda 2x1w powerled iç tavan lambası smd, ayak aydınlatmada 4 tane var onlarda smd. sadece bi tane 5w dipsiz ampül var parklarda arzıa lambası yakmasın diye. totalde 8 w var mıdır bilmiyorum. sadece iç aydınlatma ampül olsaydı zaten 5w çekicekti tek başına. arka parklara hiç bakmadım valla yanmıyodur heralde. sade önler. diyotları bağladım dont worry :)

bağlantıyı anlatırım yarın şimdi spor salonun pcden yazıyorum, hoca başımı yedi, kalk diyo :)

OzzY
30/11/2011, 20:17
röle kullanıpta kararak sönmeyi nasıl sağladın onu anlamadım :D

sislerde ledse sorun yok ben beyaz halojen yada xenondur diye düşündüm :D

tüm bağlantıyı merakla bekliyorum. benimde kafamda tüm parkları ve plakayı yakmak var.(sisler zaten yanıyor :D:D)

krm1983
30/11/2011, 20:41
Güzel çalışma emeğine sağlık

sadece_erhan
30/11/2011, 21:33
abi yukarda yazdığım ikiside negatif olayını düzeltiyorum. Bi + - var ama kararma ve yanma sırasında + sabit - kutup yapıyo kararma olayını. Dolayısıyla rölesiz zaten direk bağlayamazsın çünkü park ve sislerde sürekli - yüküzaten var.. Bende tavan lambasından kaput altındaki sigorta kutusunun oraya çektiğim kablolara röle bağladım. Tavan şambası çalışınca röle çalışıyo. Röleye gereken besleme hattınıda tavan lambasından aldım. Böylece kararmayıda hallettim. 2 diyyotla park ve sis çıkışlarını röle çıkışına bağladım sistem çalıştı. şu karararma devresini yapayım röleyi aküden esleyerek arka sis ve parklarıda sisteme dahil edicem

caner_ege
30/11/2011, 21:40
süper bir çalışma olmuş... video yuda güzel yerde çekmişsin tebrikler üstad....
kazasız belasız sürüşler....

OzzY
30/11/2011, 21:55
abi yukarda yazdığım ikiside negatif olayını düzeltiyorum. Bi + - var ama kararma ve yanma sırasında + sabit - kutup yapıyo kararma olayını. Dolayısıyla rölesiz zaten direk bağlayamazsın çünkü park ve sislerde sürekli - yüküzaten var.. Bende tavan lambasından kaput altındaki sigorta kutusunun oraya çektiğim kablolara röle bağladım. Tavan şambası çalışınca röle çalışıyo. Röleye gereken besleme hattınıda tavan lambasından aldım. Böylece kararmayıda hallettim. 2 diyyotla park ve sis çıkışlarını röle çıkışına bağladım sistem çalıştı. şu karararma devresini yapayım röleyi aküden esleyerek arka sis ve parklarıda sisteme dahil edicem

ilginç. tavan lambasının nasıl çalıştığını biliyorum ama bunu röleye bağladında bu şekilde çalışması garip geldi. tavan lambasında şase üzerindeki voltajı düşürerek karararak yanmayı sağlıyor ama rölede bunun devam etmesi saçma başta röle açıkken kararmaya başladığı yere kadar çalışıp ordaki voltaj röleyi çalıştırmaya yetmediğinde küt diye sönmesi lazım. videodan dolayı bana öyle geliyor sanırım.

sadece_erhan
30/11/2011, 21:56
süper bir çalışma olmuş... video yuda güzel yerde çekmişsin tebrikler üstad....
kazasız belasız sürüşler....

saol usta... Ama güzel yerde çekmişsin deren makaramı yapıyon anlamadım :d

blk_hakan
30/11/2011, 21:57
Çok başarılı tebrikler...

caner_ege
30/11/2011, 22:02
saol usta... Ama güzel yerde çekmişsin deren makaramı yapıyon anlamadım :d

yok be abi valla kapalı mekan olması güzel olmuş yani....
senin araca bide benim bloff u takalım güzel gider... cuff cufff...
:)

sadece_erhan
30/11/2011, 22:02
ilginç. tavan lambasının nasıl çalıştığını biliyorum ama bunu röleye bağladında bu şekilde çalışması garip geldi. tavan lambasında şase üzerindeki voltajı düşürerek karararak yanmayı sağlıyor ama rölede bunun devam etmesi saçma başta röle açıkken kararmaya başladığı yere kadar çalışıp ordaki voltaj röleyi çalıştırmaya yetmediğinde küt diye sönmesi lazım. videodan dolayı bana öyle geliyor sanırım. abi besleme için gereken elektriğide tavan lambasından çektim. İnan bende anlamadım nasıl oldu. Ama röle min. 5v ye ladar devreyi tamalıyor. Yani kararırken 5v altına düşünce zaten dediğingibi kesiliyor ama yeterince zayıflıyor zaten ışık. O yüzden çok anlaşılmıyor birden kesildiği.

emrgnc
30/11/2011, 22:21
aynısını bende yapıcaktım bizim elektrikçi ''uğraştırma beni şimdi, başka şeyler yaparız'' diyince ısrar etmemiştim :D güzel olmuş güle güle kullanın

izoci
30/11/2011, 22:52
ıspartaya taşıyalımmı abi senin evi :D

Scottie
30/11/2011, 22:57
çok başarılı.... emeğine sağlık...

sadece_erhan
30/11/2011, 23:15
ıspartaya taşıyalımmı abi senin evi :D

yok len, sen gel istanbula :)

femoli
30/11/2011, 23:45
Guzel olmus )) yanliz bu role olayini bende anlamadim :) role 12 v dede calissa 6 v dede calissa role akuden aldigi akimi direk veriri akuden aldigi elektrigide kismazya onda bir bit yenigi var . Yani isiktan gelen dusuk akim sadece roleyi tetiklemede kullanir cikisina etki etmez cikisi akuden gelen elektrik etki eder;).

Durun bu gecikme rolesinede ben yardimci olayim :) role tum wv , audi , ford parcacilarinda satiliyor fiyat i 30 tl di en son biz bir kac iste kullandik gayette guzel .. Sislere baglayqcaginizda mutlaka diod kulanin ...

OzzY
01/12/2011, 00:13
abi besleme için gereken elektriğide tavan lambasından çektim. İnan bende anlamadım nasıl oldu. Ama röle min. 5v ye ladar devreyi tamalıyor. Yani kararırken 5v altına düşünce zaten dediğingibi kesiliyor ama yeterince zayıflıyor zaten ışık. O yüzden çok anlaşılmıyor birden kesildiği.

yinede azaltmayı - kablo üzerinden yaptığı için olmaması lazım. 1Va kadar bile çalışsa röle o ana kadar 12 o andan sonra 0 gitmesi lazım. gerçekten çok ilginç :D

benim eskiden kullandığım gecikme rölesi boşa duruyor 25tlye almıştım 15tlye veririm isteyen varsa :D

sadece_erhan
01/12/2011, 01:07
ya abi kısılma olayını anlamamışsınız. röleye anahtar için çekilen hatta tavan lambasını bağladım ya, röleye birden aküden + bağlanıyorya, onuda aküden değil aynı tavandan aldım, yani rölenin anahtarı için kullanılan, tavandan gelen 12v nasıl kıslıyorsa 0 a kadar aynı şekilde rölenin bağlı olduğu hattı beslemesi için gerekli olan (aslında aküden alınması gereken) elektriğide tavandan gelip kısılan elektriğe bağladım. yani röleyi çalıştıran elektrikle birlikte aynı anda rölenin beslediği elemanlara giden elektrikte zaten tavandan geldiği için kısılıyor. diyeceksinizki röleye ne gerek vardı o zman koy diyotu direk bağla. onuda denedim ama ne hikmetse başarılı olamadım. araya röle koyma gereği hissettim bende. bi şemayla açıklarım yarın. gidip direnç kondansatör transistor falan aldım basit bi şema var onu yapıcam (basit olmasa zaten yapamam heralde) ama diyot almayı unutmuşum. devreyi çalıştırayım dediğim gibi ilk işim röleyi aküden beslemek olacak. arka sis ve parklarıda dahil edicem o zman.

edit: ya hiç aklıma gelmiyor, ben tavandan çektiğim kabloların + ucunu sisin beslemeye bağladığım vakit (rölesiz direk, ama diyotlu taabiki) sis yanmıştı, bende neden yanıyor kumandadan kapıyı açınca yanması gerekir diye düşünmüştüm, halbuki o esnada ön kapıların ikiside açıktı, unuttum kapılar açıkkende tavan kapı lambasının uyandığını. sis lambası yanarak doğru reaksiyon vermiş :D ulan ne adamım röle möle uğraştım :D artislik hareket oldu. yarın röleyi söküp direk diyotla bağlayım bakim nasıl olcak.... :D şabanlık yaptım heralde :)
.

OzzY
01/12/2011, 03:34
anlamadığım olay şurdan kaynaklanıyor. ben 12den 0a azalma olayını + kablo değil - kablo yapıyor diye biliyorum. demekki + üzerinden yapıyor :D ama açıp kapatma olayını - üzerinden yapıyor ondan eminim :D yani röle koymasaydın kumandaya bastığın an yanıcak kontak kapattıktan 20 dakika sonra sönücekti :D kapıyı açık unutup denemen iyi olmuş :D

yada şöyle söyliyim tavan lambasına sürekli +12 v geliyor. kontak kapattıktan 20 dk sonra 0a iniyor.

sadece_erhan
05/12/2011, 10:02
arka park ve sisleri de sisteme dahil edip çektiğim yeni videoyu sisteme ekledim. rölenin sesine dikkat edin, kapanmaya yakın elektrik azaldıkça röle yavaş bırakıyo kendini. anlamadım ama röle yavaş bıraktıkça diğer elemanlarda yavaş sönüyor haliyle...

FGPUNTO
05/12/2011, 10:20
Görsellik açısından çok iyi olmuş. Arkadaşımın BMW 3,20 sinde bu olay var default'ta. Ben begendim ne mutlu sana bize munu aracına uyguklayabilmişssin.

saygılar

femoli
05/12/2011, 12:23
Erhan sana hiç bişi demiyorum artık :D allah kurtarsın :D

hem + sını tavandan al hemde röle bağla , hem kapıları açık bırak ve şimdi aklına gelsin :D

sadece_erhan
05/12/2011, 12:57
Erhan sana hiç bişi demiyorum artık :D allah kurtarsın :D

hem + sını tavandan al hemde röle bağla , hem kapıları açık bırak ve şimdi aklına gelsin :D
yok abi düzeltip + yı direk aküden aldım bu sefer. yine aynı usul çalıştı, bende anlamadım benim rölede bitiyo galiba iş, elektronikçiden aldım :D

sende iç aydınlatma için satılan zamanlı 12v rölelerden var mı?

femoli
05/12/2011, 13:43
ozanda varmış bir tane onu alabilirsin bulamazsan buradan temin ederim bende yokta ;)

meltdown
05/12/2011, 15:25
bence çok hoş olmuş... eline sağlık...

OzzY
05/12/2011, 23:01
yok abi düzeltip + yı direk aküden aldım bu sefer. yine aynı usul çalıştı, bende anlamadım benim rölede bitiyo galiba iş, elektronikçiden aldım :D

sende iç aydınlatma için satılan zamanlı 12v rölelerden var mı?

abi valla istanbulda olsam gelip bakıcam o röleye o derece merak ettim :d

mehmet abinin dediği gibi benim 3 ay kullandığım gecikme rölesi var 25e almıştım 15e veriyorum. (senin amaçla aynı işte kullanmıştım dediğim devreye geçince boşa çıktı) sanel marka.

yalnız çıkışı -, ve tetikleri -. + olanı bulamamıştım ben piyasada.

merkezi kilit tetikleri + mı -mi hatırlamıyorum ama yarın akşama doğru pm atarsan bakarım.

sadece_erhan
05/12/2011, 23:03
ya hacı sen nasıl bi micro işlemciye geçtin bi aydınlatır mısın beni hakikaten çok merakettim....

asil
05/12/2011, 23:36
emeğine sağlık......

carlos
06/12/2011, 00:27
farlara halka ledi nasıl taktırdınız :)

macman
06/12/2011, 01:19
Bence çok başarılı eline sağlık

Oguzhan08
09/12/2011, 02:12
Çok güzel olmuş emeğin harika bir sistem:)

luleburgazli
09/12/2011, 12:42
erhan kardeşim vallah bu işi yapmışsın tebrikler ve ozan kardeşimde bu konuda bilgili olması ve yapıcı fikir paylaşımlarınız eminim bizlere fikir ve projelerimiz için gerekli bilgiyi sağlayacaklar teşekkrüler...

aytek06
09/12/2011, 13:37
gayet güzel olmuş kardesm.emeğine sağlık.
Ayrıca aracın da cok güzelmiş :)

sadece_erhan
09/12/2011, 14:13
gayet güzel olmuş kardesm.emeğine sağlık.
Ayrıca aracın da cok güzelmiş :)

teşekkürler :)

macsea
09/12/2011, 18:08
valla yazılan elektrik terimlerinin hiçbirini anlamadım :) ama uygulama güzel olmuş.

OzzY
09/12/2011, 20:00
abi yazdımmı hatırlayamadım ama merkezi kilit tetikleri +.

sadece_erhan
09/12/2011, 20:19
söyledin ama ben geciktirici bişeyler bulamadım kapı tetiğine bağlamak için. 555 li 2 tane devre denedim çalışmadı, en iyisi sendeki röle :) zaman ayarı olsa süper olurdu :)

asil
09/12/2011, 20:38
tavan lambasından alınarak diriver desdekli
olmazmı erhan abi

OzzY
09/12/2011, 21:22
söyledin ama ben geciktirici bişeyler bulamadım kapı tetiğine bağlamak için. 555 li 2 tane devre denedim çalışmadı, en iyisi sendeki röle :) zaman ayarı olsa süper olurdu :)

valla benim o kadar bilgim yok :) ama bendeki rölenin iç yapısına benzer bi devre vardır illaki :)

incelemek istersen: SANEL - Auto Electronic (https://www.sanel.com.tr/ic-aydinlatma.htm)

dediğim gibi bendeki rölenin hem tetiği hem çıkışı - bu röleyi kullanıcaksan hem tetikte hem çıkışta ilave röle kullanman lazım 3 röle ediyor yani. onun yerine bi devre bulup modifiye ederek tek modulde bitirmek daha mantıklı gibi :)

muratpunto16
10/12/2011, 01:35
çok güzel gerçekten tbrk ederim

KARACAAKMAN
11/12/2011, 03:29
bende bugün gördüm sahibinden'de bunu yapan bir cihaz vardı yalnıs hatırlamıyorsam 70 TL gibi bir fiyatı var ben yarın yaptıracağım bence gayet güzel olmus nazar değmez insallah

ilkerix
12/12/2011, 02:52
erhan senin arabanın elektrik aksamına hayranım valla süper işler çıkartıyosun bizde yapabilsek keşke :)

sadece_erhan
12/12/2011, 10:08
erhan senin arabanın elektrik aksamına hayranım valla süper işler çıkartıyosun bizde yapabilsek keşke :)

eksik olmayın, karmaşık gibi görünen ama aslında basit şeyler bunlar ;)

sadece_erhan
12/12/2011, 10:09
tavan lambasından alınarak diriver desdekli
olmazmı erhan abi

sende boş durmamışsın hafta sonu :) ayak ışıkların hayırlı olsun :)

BeCkS
12/12/2011, 11:53
erhan merhaba kardeş yıldırım mah.desin dimi?

sadece_erhan
12/12/2011, 16:41
evett, nerden bildin :D

BeCkS
13/12/2011, 12:02
görüyorum geçerken arabayı:)

sadece_erhan
13/12/2011, 12:08
bi dahakine kornaya bas geçerken :p

BeCkS
13/12/2011, 12:12
hemen hemen her hafta sonu geçiyorum oradan.. boş arabayamı korna çalim:D

sadece_erhan
06/05/2012, 00:45
güncell

ahmet1980
06/05/2012, 11:21
sadece görsel olarak değerlendiriyorum, mükemmel olmuş eline sağlık

frkn1907
06/05/2012, 14:30
Abi hayırlı olsun

sadece_erhan
08/05/2013, 17:40
Güncel

dkaplan025
12/07/2013, 23:02
eline sağlık cok güzel olmuş. ben kapılar kitlenince farlar 2 kere flaşlayıp yanan 10sn sonra yavaş yavaş sönen devre yaptım. arkadaşlar cok güzel oldu yalnız zenonlarda sönme olayı direkt oluyor arka stoplara herhangi bir şey bağlamadım. ama bu iç aydınlatmadan almak hiç aklıma gelmedi. :)

menesi
13/07/2013, 16:47
çok güzel olmuş...fiat amlemindeki o kanatları nasıl yaptırdınız?

Han
15/01/2018, 14:10
bu konuyu basite indirgenmiş halde özetliyecek bir forumdaş varmıdır acaba yada bu işi yeni yakın aracına uygulamış birisi,internette hazır modüller satılıyor özelliğine göre 60-120 tl arası değişiyor.bu modüller alıp arıcana uygulayan varsa şuan 3 arkadaş bu konu üzerindeyiz yardımlarınızı bekliyoruz.

punto1414
15/01/2018, 15:13
yalnız makina efsane olmuş :) yapan arkadaşı yıllar geçse de tebrik ediyorum

Han
15/01/2018, 20:49
merak edenler için bu işin modül şeklinde satılanını bulduk satıcıyla görüştüm 2009 model bir puntoya sorunsuz uyguladıklarını söyledi fiyatı 59.90 pazarlıkla 50 tlye alınabilir dirençle röleyle uğraşmak istemeyenler değerlendirebilir.burdan ticaretini yapıyormuş gibi link paylaşmak istemedim isteyene özelden link atarım.

Halilice
16/01/2018, 00:22
Üstad kralsın ...