Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Punto EVO abs fren hakkında.

muhammedçelik
26/08/2011, 18:40
Arkadaşlar birkaç gün önce otobanda yaklaşık 130-140km hızla sol şeritte seyrederken orta şeritteki 2 kamyonun ortasından sol şeride kontrolsüz bir şekilde polosuyla geçen bayan bir şoföre neredeyse o hızla arkadan giriyordum biranda farkedip o hızla frene asıldım neyse ki saliselerle kurtardım neredeyse sinirden cinnet geçirip o bayanı oracıkta....elim ayağım tutmaz oldu.. sormak istediğim şu bana sanki arabanın frenlerinde sorun varmış gibi geldi araba resmen hem kaydı lastik sesi duydum hem yalpaladı yolda zor tuttum abs devreye girmedi küt küt diye lastiklerim daha sıfır servise gidince muhakkak soracağım sizde abs nasıl kayma oluyormu eski 2004 puntomda asla kayma olmuyordu küt küt küt ediyordu bunda henüz bi kütürtü duymadım:S

avubay
26/08/2011, 22:14
Benzer bir durum iki gün önce benim başıma da geldi. Yaklaşık 80 Km hızla gidiyordum, temiz asfaltta ABS devreye girmedi ve araba kızakladı. İnip baktığımda asfaltta lastik izleri vardı. Yarın ya da pazartesi günü servise göstermeyi düşünüyorum. Fakat 2 ay önce de benzer bir ani fren durumunda ABS devreye girmişti. Anlık bişeydir umarım, ama servise götürmeden önce de boş bir yolda birkaç deneme daha yapacağım emin olmak için.

VICEROY
26/08/2011, 23:07
Frene bastığınızda tekerlekler kaymaya başladığı anda abs sisteminin pompası hidroliği pompalamaya başlar buda fren pedalında hissedilir biçimde duyulur.Bu durum normaldir.Fakat aracın ön takımında veya yürüyen aksamında sorun varsa şayet bu ses çok daha fazla şiddetli olacaktır.
Hiç çalışmadığını düşünüyorsanız bunun kısa test şekli:
Aracın kontağını açın abs ışığı 5sn kadar yanar ve söner.Bu anda hem abs lambasını ve abs sistemini kontrol etmiş oluyorsunuz.Eğer lamba sürekli yanıyorsa bir hata kaydetmiş demektir.Diyelim lamba söndü ama yinede abs sisteminin tam olarak çalıştığını kontrol etmek için şöyle bir deneme yapın
aracın direksiyonunu tam sağ ya da tam sol yapın ve tekerlekğin iç tarafında abs sensörünü görürsünüz fişini çekin (yanlış fişi çekmeyin balata ikaz fişi gibi ) ve kontağı açın abs lambası yanar 5 sn kadar söner ve tekrar yanmaya devam eder veya hiç sönme yapmadan yanmaya devam eder.Aracınızı 10km üzerinde bir test sürüşü yapın abs lambasının sürekli yandığını göreceksiniz.Hemen paniğe kapılmayın abs lambasını nasıl söndürcem diye :) Şimdi söktüğünüz abs sensörünün fişini takın.Kontağı açın abs lambası yine 5 sn kadar yanar ve söner sönmezse şayet 20 km hızın üzerinde yol testi yapın belirli bir zaman sonra abs lambasının söndüğünü göreceksiniz.Yine sönmedi derseniz araçla yaklaşık 30-35 dk kadar sürmeniz gerekecektir.Mutlaka sönecektir.Yine sönmedi diyorsanız söktüğünüz sensörün fişini tam olarak yerine takamamışsınız demektir. Servisin yapacağı kontrol daha da kolay beyni kontrol eder. Beyinden kaynaklı her tür arıza kolay. Garantiye girer. Fakat beyin kaynaklı arızada abs lambası sürekli yanar,sizin araçta bu durum yok.

ALINTIDIR

avubay
26/08/2011, 23:21
Yazdıklarınızı yarın deneyeceğim. Ancak ufak bir araştırmadan sonra aşağıda linkini verdiğim haberi buldum. açıkcası iyice içime bir kurt düştü.

Fiat 130 bin Punto'yu geri çağırıyor. (https://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=17555308)

acRep
26/08/2011, 23:25
Benim abs sensörümümde yukarıda arkadaşın bahsettiği fişin ucundaki abs okuyucuda sorun oluşmuştu ve deneme sürüşlerimin hepsinde kızaklama yapıyordu sensörü kablsouyla birlikte değiştirdim sorun ortadan kalktıı ama benim abs ışıgım sürekli olarak yanıyordu.. Bilginize..

VICEROY
26/08/2011, 23:31
Kısa devreden kaynaklı geri çağırma olmuş ama 7 ay öncenin haberi bu şimdiye kalmaz. Ayrıca kısa devre beyinde arıza olarak algılanacağından abs lambası sürekli mutlaka yanar sizde yanmıyorsa ağrıza yoktur.

avubay
26/08/2011, 23:31
Bende ABS ışığı yanmıyor. Olması gerektiği şekilde kontağı açtıktan sonra sönüyor. Önceki iki arabamda da ABS olduğu için sistemin işleyişini biliyorum. Bahsettiğim olayda 80 Km ile tam fren yaptım, yani ABS'nin kesinlikle devreye girmesi gereken bir durumdu. Ama araba kızakladı, hatta epeyce bir fren izi oluştu asfaltta. Yarın ilk iş olarak deneme yapacağım.

VICEROY
26/08/2011, 23:42
Evoda fren sistemini merak edipte pek incelemedim ama diğer aracım Bravoda bosch kullanmışlar. İşin gerçeği yeni her aracı en azından tanımak adına yapılan testleri ve yorumları okumak kadar yapılabilecek uygun testleri kendimizde yapmalıyız.Bunların başında fren geliyor.

Mugen_punto
27/08/2011, 00:35
Bu durum benim başımada geldi. 40-50 km hızla giderken yola birden köpek atladı bende görür görmez frene asıldım ancak fren pedalına abs nin oluşturduğu vuruntu olmadı... lastiklerden müthiş bir sesle kaydı araç.. pek önemsemedim belki hızım azdır diye devreye girmemiştir dedim. servise gitmek gerekirmi?

ecosi26
27/08/2011, 09:22
Bende ABS ışığı yanmıyor. Olması gerektiği şekilde kontağı açtıktan sonra sönüyor. Önceki iki arabamda da ABS olduğu için sistemin işleyişini biliyorum. Bahsettiğim olayda 80 Km ile tam fren yaptım, yani ABS'nin kesinlikle devreye girmesi gereken bir durumdu. Ama araba kızakladı, hatta epeyce bir fren izi oluştu asfaltta. Yarın ilk iş olarak deneme yapacağım.

Söylediğinize göre sizin aracınızda kesin bir sıkıntı var çünkü ben az süratle bile abs nin ani frende devree girdiğini biliyorum kendi tecrübem...sert ve ani fren yapınca sürat ne olursa olsun abs devreye girer mantığı şu süratte şöyle yapacaksın şeklinde değildir...

muhammedçelik
27/08/2011, 12:46
Yol şartları ne olursa olsun abs frenli arabanın kızaklamaması lazım veyada araç ani frende sağa sola çekip yalpa yapmaması lazım normal şartlarda ama ben evo'da bunları yaşadım hızım biraz yüksekti ama hızla alakası olduğunu düşünmüyorum.Trafiğe kapalı alanda,asfalt,mıcır ve ıslak zeminde iyice test yapıp kontrol etmek lazım ben kıllandım bu işten şahsen.

VICEROY
27/08/2011, 12:52
Aman mıcırda deneme çarşamba günü bir tanıdık 2010 model cıvıc ile 70 km/h hızda taklayı bastı airbag çalışmadı ve rahmetli oldu.

sezerism
27/08/2011, 13:12
Aman mıcırda deneme çarşamba günü bir tanıdık 2010 model cıvıc ile 70 km/h hızda taklayı bastı airbag çalışmadı ve rahmetli oldu.

Aynı olay bende oldu araç sollarken öndeki aracı sollamak için sinyal verdim ama adam sol aynasına bakmıyor sanırım sol tekerlekler yolun dışına çıktı. Bana korkulu anlar yaşattı.Onu geçtim baktım aynadan araçını sağa almış .

GP COSKUN
27/08/2011, 20:08
ARKADAŞLAR
eğer tekerleklerinizde kilitlenme var ise abs devreye girer
abs devreye girmesi için tekerleklerden birinde veya ikisinde kaymanın kilitlenmenin meydana gelmesi gereklidir
ayrıca
o andaki hızınıza göre abs beyni hesap yapar diske kaç kez pompa yapacağına tekerleklerdeki ebs sensörü vasıtasıyla karar verir ve uygular
130-140 km süratl ile abs li aracınızda tam fren yaptığınızda fren sesi duymanız gayet normaldir tekerlekteki o hızda ilerlerken durup açmayı sesle değil gözle bile göremezsiniz
aracın savurmasının sebebi ise arka fren ayarlarının eşit dengede olmamasından kaynaklanır
ayarsız arka fren yüzünden spin atabilirsiniz
ayrıca arkadaşımızın aracında sorun olmadığını düşünüyorum o anki heyacan ve refleksle abs devreye girmemiş hissi olabilir
kendisi bu freni yaptığında fren pedalının ayağının altında titrediğini hatırlıyorsa aracında sorun yoktur
grande puntoda bosch marka abs sistemi ile donatılmıştır

tmac_fuat
27/08/2011, 22:11
Bende de benzer bir durum vardı, sanki abs devreye girmiyor gibi geliyordu, servise gittiğimde kontrol ettirdim, bir problem olmadığı söylendi.

Mugen_punto
28/08/2011, 00:10
Benim geçenki olayda abs nin devreye girmediğinden eminim. çünki bir önceki aracımda ani frenlemelerde frende pedalında hissedilir şekilde vuruntu oluyordu. 1-2 gün içinde memlekete gidiyorum inş. bir sıkıntı çıkarmaz ..

uraaal
28/08/2011, 02:05
puntonun frenler tırt bence aracı aldıgım ılk hafta tam ters spinm attım aracla oluodum az daha :D abarth gelse keske trye :D sankli absde arac kendını one atıyor pedalı gerı atarken