PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : YGS'de şifreli kopya skandalı

ZAK1980
02/04/2011, 18:03
KPSS'de soruların sızdırılması skandalının ardından YGS'de de şifreli bir kopya sistemi uygulandığı iddiası ortaya atıldı. Artvin'de avukatlık ve dershane yöneticiliği yapan Ayla Varan, yanıtları rakamsal olarak verilen sorularda küçükten büyüğe sıralama ve çakışma yöntemiyle 40 matematik sorusunun 37'sinin, diğer alan sorularının da en az 50'sinin doğru yanıtlanabildiğini ileri sürdü. Seçeneklerin ilk defa bu yıl küçükten büyüğe sıralanmaması soru işareti yaratırken eğitimciler 'Pis kokular geliyor' değerlendirmesini yaptı.
İstanbul (https://www.cumhuriyet.com.tr/?yer=kent&aranan=%DDstanbul)- Avukat ve dershane yöneticisi Ayla Varan, Yükseköğretime Giriş Sınavı’nda (YGS) şifreli bir kopya sistemi ile en 100 sorunun doğru yanıtlanabildiğini iddia etti. Belirlenen formülle, sınavdaki 40 matematik sorusunun 37’sinin, diğer alan sorularının da en az 50’sinin kısa sürede doğru yanıtlanabildiği ileri sürüldü.
Artvin’de avukatlık ve dershane yöneticiliği yapan Ayla Varan, YGS’de en az 100 sorunun belli bir formüle göre yanıtlandığında rahatlıkla çözülebildiğini belirlediklerini ileri sürdü. Formülle özellikle matematik testinde soruların tamamına yakınını doğru çözmenin mümkün olduğu vurgulandı.

İşte formül...
Varan, “Yanıtları rakamsal olan sorularda şifreleme sisteminin hatasıza yakın uygulandığını gördüm. Sisteme göre yanıt şıklarındaki rakamlar küçükten büyüğe göre sıralanıyor. Eğer çakışan varsa doğru yanıt çakışan rakamın bulunduğu şık oluyor. Hiçbir rakam çakışmazsa doğru yanıt ‘E’ şıkkı olarak çıkıyor. Birden fazla çakışan varsa da yanıt en küçük rakamın bulunduğu şık oluyor. Matematik testindeki 40 sorudan bu sistemi uygulayarak 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabiliyor. Ayrıca yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal Bilimler, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu daha rahatlıkla çözebilirsiniz” iddiasında bulundu. Varan, ayrıca bazı Türkçe sorularında da alfabetik şifreleme olduğunu öne sürdü.

10 dakikada yanıt
İddiaya göre, YGS’deki 40 sorudan oluşan matematik testi, şifreleme yöntemiyle yaklaşık 10 dakikada çözülebiliyor. İddia edilen yöntem şöyle: Şıklardaki rakamsal değerler o şıkkın altına küçükten büyüğe doğru yazılıyor. Eğer bir şıkta rakamlar çakışıyorsa doğru yanıt o şık oluyor. Eğer hiçbir şıkta çakışma olmazsa genellikle E şıkkı doğru yanıt olarak çıkıyor. Eğer birden fazla şıkta çakışma oluyorsa doğru yanıt rakamsal olarak küçük değerin bulunduğu şık oluyor. Örneğin, matematik testi 4. soruda “2011-2010+2009-2008+...+3-2+1 işleminin sonucu kaçtır?” sorusunun şıkları “A) 1004 B)1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002” şeklinde sıralanıyor. Şifreleme yöntemine rakamlar küçükten büyüğe göre sıralandığında yeni sıralama “A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008” şeklini alıyor. D şıkkında 1006 rakamı çakıştığı için doğru yanıt D oluyor.

KAYNAK:
Cumhuriyet Portal (https://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=230146)

_FeRDi_
02/04/2011, 18:10
Olurmu olur,bu ülkede artık hiçbirşeye şaşırmamayı öğrendik 8 yılda :D

Mjet
02/04/2011, 18:18
yok artık !!

GünahsizSeytan
02/04/2011, 18:22
Buna tesadüf diyenler var :D 37 ardışık tesadüf nası tesadüfse :D :D

fortune
02/04/2011, 18:59
Yuhh yaa insanların kaderi ile oynuyorlar.

fiko
02/04/2011, 20:38
KPSS'de soruların sızdırılması skandalının ardından YGS'de de şifreli bir kopya sistemi uygulandığı iddiası ortaya atıldı. Artvin'de avukatlık ve dershane yöneticiliği yapan Ayla Varan, yanıtları rakamsal olarak verilen sorularda küçükten büyüğe sıralama ve çakışma yöntemiyle 40 matematik sorusunun 37'sinin, diğer alan sorularının da en az 50'sinin doğru yanıtlanabildiğini ileri sürdü. Seçeneklerin ilk defa bu yıl küçükten büyüğe sıralanmaması soru işareti yaratırken eğitimciler 'Pis kokular geliyor' değerlendirmesini yaptı.
İstanbul (https://www.cumhuriyet.com.tr/?yer=kent&aranan=%DDstanbul)- Avukat ve dershane yöneticisi Ayla Varan, Yükseköğretime Giriş Sınavı’nda (YGS) şifreli bir kopya sistemi ile en 100 sorunun doğru yanıtlanabildiğini iddia etti. Belirlenen formülle, sınavdaki 40 matematik sorusunun 37’sinin, diğer alan sorularının da en az 50’sinin kısa sürede doğru yanıtlanabildiği ileri sürüldü.
Artvin’de avukatlık ve dershane yöneticiliği yapan Ayla Varan, YGS’de en az 100 sorunun belli bir formüle göre yanıtlandığında rahatlıkla çözülebildiğini belirlediklerini ileri sürdü. Formülle özellikle matematik testinde soruların tamamına yakınını doğru çözmenin mümkün olduğu vurgulandı.

İşte formül...
Varan, “Yanıtları rakamsal olan sorularda şifreleme sisteminin hatasıza yakın uygulandığını gördüm. Sisteme göre yanıt şıklarındaki rakamlar küçükten büyüğe göre sıralanıyor. Eğer çakışan varsa doğru yanıt çakışan rakamın bulunduğu şık oluyor. Hiçbir rakam çakışmazsa doğru yanıt ‘E’ şıkkı olarak çıkıyor. Birden fazla çakışan varsa da yanıt en küçük rakamın bulunduğu şık oluyor. Matematik testindeki 40 sorudan bu sistemi uygulayarak 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabiliyor. Ayrıca yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal Bilimler, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu daha rahatlıkla çözebilirsiniz” iddiasında bulundu. Varan, ayrıca bazı Türkçe sorularında da alfabetik şifreleme olduğunu öne sürdü.

10 dakikada yanıt
İddiaya göre, YGS’deki 40 sorudan oluşan matematik testi, şifreleme yöntemiyle yaklaşık 10 dakikada çözülebiliyor. İddia edilen yöntem şöyle: Şıklardaki rakamsal değerler o şıkkın altına küçükten büyüğe doğru yazılıyor. Eğer bir şıkta rakamlar çakışıyorsa doğru yanıt o şık oluyor. Eğer hiçbir şıkta çakışma olmazsa genellikle E şıkkı doğru yanıt olarak çıkıyor. Eğer birden fazla şıkta çakışma oluyorsa doğru yanıt rakamsal olarak küçük değerin bulunduğu şık oluyor. Örneğin, matematik testi 4. soruda “2011-2010+2009-2008+...+3-2+1 işleminin sonucu kaçtır?” sorusunun şıkları “A) 1004 B)1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002” şeklinde sıralanıyor. Şifreleme yöntemine rakamlar küçükten büyüğe göre sıralandığında yeni sıralama “A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008” şeklini alıyor. D şıkkında 1006 rakamı çakıştığı için doğru yanıt D oluyor.

inceleme başlamış günaydın.......ayrıca saol konuyu actığın için

KAYNAK:
Cumhuriyet Portal (https://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=230146)

izoci
02/04/2011, 20:58
işleri güçleri hile ***...

OzzY
02/04/2011, 21:05
her kitapçıkta soruların ve şıkların diziliminin farklı olacağını okumuştum ösymnin sayfasında bu durumda basın kopyası için böyle bişey yapılmış hemen ortalığı ayağa kaldırmayın basının oyuncağı olduk resmen...

Scottie
02/04/2011, 22:00
herşey mümkün... bunun bir tesadüf olduğuna kimse inandıramaz... kendimizi kandırmayalım...
yine birilerine kıyak yapıldı...

StrawBeeRy
02/04/2011, 22:55
hiç şaşırmadım açıkcası artık herşeyin boku çıktı

USTA
02/04/2011, 23:30
Bu ülkede herşey normal artık...

brkprlk35
02/04/2011, 23:44
Bende sınava giren öğrenciler arasındayım. Matematiği gerçekten zor ayarlamışlar. Zaten bilen biliyordur o şıkların öyle olcağını. Ankara'da inceleme başlatcakmış ve kitapçıkları kontrol edicekmiş. Kontrol ederse kitapçıkları bunun gerçek olduğu ortaya çıkar. Zaten bir kere olaysız bir sınav senesi olsa şaşardım. Babamın zamanındada iptal oldu, abimin zamanındada. Sıra bende sanırım...

uzuncocuk
03/04/2011, 12:34
sınav bıtmıs... bırısı cözdüm diyor. gırenlerın haberı varmı ....yok. gıren arkadaslar zorlugundan bahsedıyorlardı. yasanan bır olayın ardından ben demıstım dıye ortaya atlayanlara benzıyor bu olay:)

alpimmm
03/04/2011, 12:48
çocukların verdiği onca emeğe,çektiği onca strese yazık,
kimlere kıyak çekildi çok merak ediyorum.

hkndvc
03/04/2011, 14:54
Artık hiçbirşeye şaşırmıyorum...

pdr42
03/04/2011, 20:04
arkadaşlar ygs ye giren öğrencilerin kafası karısmasın osym bu konuda acıklama yaptı takip ediyorsanız görmüssünüzdür. bu arada her öğrencinin kitapcıgı net ortamnda yayınlandı osym no ve sifresi ile gorebiliyor

StrawBeeRy
03/04/2011, 20:14
soruların bu sene zor olmasınını sebebi bir sene tubitak bir sene ösym hazırlıyormuş bu sene tubitak hazırlamış o yüzden zormuş oda bize denk geldi :)

mavi-punto
07/04/2011, 15:44
Mardin de ceza evinde yapılan sınavda 10 adet kitapçıkta cevap şıklarını yazmayı unutmuşlar.Ben yılların eğitimcisi olarak bu kadar saçma hazırlanan test tekniğinden uzak, pedegojik formasyondan uzak ,rezil bir sınav görmedim.Düşünün zor 5 matematik sorusu ilk beş soru olarak sizim kitabınızda, bende ise son beş soru açaba hangimiz daha avantajlı durumdayız. Bizde kişiye iş yaratılır. Ösym e başkanı teksil konusunda prof. O zaman yarından itibaren bende bir dayı bulup, atom ensütüsüne başkan olayım. Böyle rezalet şu anda görev yaptığım okulda öğrenciler artık ösym denince akla hayale gelmeyen yorumlar yapıyorlar. Ösym bitti.

sezerism
07/04/2011, 16:28
Arkadaşlar herkesin dediğine bakmayın . Çıkıyor birileri sınavda şifre var vs. şeyler ortaya atıyor . Gerçek dışı sözlerle kendilerine göre birşeyler toplumla paylaşıp halkın kafasına şüphe tohumları atıyorlar . Bizim iyi niyetli halkımız ve evlatlarımız inanıyorlar. Lütfen bu asılsız ve boş laflara kanmayın ve itibar etmeyın.

takres
07/04/2011, 17:22
toplumda her kuruma olan güveni öldürdüler...

mix
07/04/2011, 21:29
karaktersizler

LeoN48
07/04/2011, 21:46
Normalde kahvede oturacak, başıboş, niteliksiz adamların böyle ciddi kurumların başında olması tesadüf mü arkadaşlar? Geçen yaz iptal edilen KPSS'den sonra kardeşimin yaşadığı travmayı ben bilirim, birkaç hafta konuşuldu, nedense 7 aydır hala mahkemesi sonuçlanamadı, herşey gibi unutuldu, kopyacı karaktersizler, şimdi de aynı senaryo YGS'de yaşanıyor, haktan hukuktan bahsederler, prim yaparlar, kul hakkı yemenin allahını yaparlar, milyonlarca insanın hayatıyla oynamak bu kadar kolay mı, hepsine milyonlarca kez lanet olsun..

ZAK1980
07/04/2011, 22:01
Arkadaslar yanlıs hatırlamıyor ısem daha önceden Akp den önce sınav soruları İTÜ-ODTÜ-HACETTEPE gibi ülkenin en iyi bir kaç üniversitesinden profesorlerin olusturdugu bilim insanları tarafından sorular hazırlanıyordu.Ögrencılerın sınava adapte olmaları,heyecanyasamamaları için ilk sorular kolay sonrakıler orta ve zor olarak ögrencılerın o andakı durumları gözönune alınarak hazırlanıyordu.Fakat 2002 den sonra bu kuruldaki bilim insanları cıkartılıp bazı dersanlerın hocaları tarafından ögretmenlerın olusturuldugu bır kurul hazırlamaya basladı ve cemaate yakın dersanelerın ögrencılerı bır anda yuksek puanlar almaya basladı ve boyle gıttı 2002 den sonra osym ye yerlestırılen personelın cogu akraba .
Bu cumartesı -pazar Ankarada liseli ögrencılerın protestosu var
Benım yıgenım 1 yıldır okul-dersane gece 02:00 ye kadar calısıp sabah 07:00 kalkıp okula gıdıyor adam bıkmıs artık ders calısmaktan gunah yazık bu cocuklara aılelerının yaptıgı harcamada cabası bu ınsanların tek sucu cemaatten olmamaları mı?
Nihat Gencın cok hosuma gıden bır soylesını paylasmak ısterım sızlerle
LİNK:
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Videoları: YGS İçin Nihat Genç Yorumu [HQ] | Facebook (https://www.facebook.com/video/video.php?v=163726350351490&oid=76599755300&comments)

mavi-punto
08/04/2011, 10:58
Arkadaşlar herkesin dediğine bakmayın . Çıkıyor birileri sınavda şifre var vs. şeyler ortaya atıyor . Gerçek dışı sözlerle kendilerine göre birşeyler toplumla paylaşıp halkın kafasına şüphe tohumları atıyorlar . Bizim iyi niyetli halkımız ve evlatlarımız inanıyorlar. Lütfen bu asılsız ve boş laflara kanmayın ve itibar etmeyın.
üzgünüm ben sana internetsitesi ve haberi veren site ve haberi yazayım.biraz araştır.Hemen bazı tatmin olan gazeteler gibi hemen tatmin olma.Ben şu anda öğrencilerimle beraber sizin yazdıklarınızı okuduktan sonra yazıyorum.

abbasguclu.com.tr
ÖSYM İl Sınav Yöneticisi Mesut Eriker yaptığı açıklamada olayı doğrulayarak, şöyle konuştu:
''Sınavın başlamasının ardından cezaevindeki salon başkanı soru kitapçıklarının Fen Bilimleri bölümünde soruların bulunduğunu, ancak cevap şıklarının olmadığını bildirdi. Bunun üzerine biz 4 yedek soru kitapçık gönderdik. 4 yedek kitapçığı gönderdikten sonra cezaevinden tekrar beni aradırlar. 'Gönderdiğiniz yedeklerde de aynı durum var' dediler. Ben de bunun üzerine ÖSYM'yi aradım. ÖSYM'nin bize zorunlu durumlarda arayabileceğimiz telefonları var. Bu telefonlara cevap verilmedi. Durumu Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay hocama izah ettim. Tüm gelişmeleri görevlilerle birlikte tutanak altına aldık ve ÖSYM'ye Mardin raporu olarak gönderdik. Artık takdir ÖSYM'nin.''