PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Skydome (camtavan) ne kadar güvenli?

tiner
07/03/2011, 18:34
Evet çok güzel bir görünümü var.Ve evet içeriyi çok ferahlatıyor.
Peki neden Euro Ncup çarpışma testlerinde firmalarhiç cam tavanlı araçlarını teste sokmuyor ! Ben hiç izlemesem 100 tane çarpışma testi izledim ama hiç cam tavanlı bir aracın teste girdiğini görmedim.Acaba sebebi aşağıdaki videoda da görebileceğiniz üzere çarpışma sırasında sac tavanın esnemesi, cam tavanın esneyemeyecekolması olabilirmi?
Sac tavan esniyor ve eskihaline geliyor.En fazla deforme olup bükülüyor. Ama cam tavan bu esnemeyi sağlayamayıp içe yada dışa patlar herhalde.Ben şahsen böyle düşünerek aracımı cam tavansız aldım.

Fiat Grande Punto | Euro NCAP - For safer cars crash test safety rating (https://www.euroncap.com/tests/fiat_punto_2005/238.aspx)

Değerli görüşklerinizi bekliyorum.

ABNEW
07/03/2011, 18:40
Tiner, dediğin gibi tek zararı patlayan cam parçaları olmakta.Onu da kaza anında hissetmek çok zor.Yani içeridekilere ekstra bir zararı olmaz.Cam tavanlı araçların tavan bölmesi camın negatifliğini örtecek biçimde yeniden tasarlanmakta.Herhangi bir kaza ya da takla anında sürücü ve yolcuları maksimum koruyacak şekilde bir bütün olarak üretilmekte cam tavan+tavan.Ancak sonradan uygulanan sunrooflarda ise dediğin gibi esneklik sıfıra inmekte

Bence orijinalse kesinlikle tercih edilmesi gereken bir donanım camtavan...

tiner
07/03/2011, 18:43
patlayan can Allah muhafaza prensesime bir zarar verirse diye düşündüm bende.Varsın gökyüyüzü arabada görmeyiversin.

takres
07/03/2011, 18:58
bunu bende çok düşündüm gerçekten takla attığında falan çok da güvenilir değil...

WiSTaRiA
07/03/2011, 19:01
Takla atmayı yada kaza olma riskini düşünecek olursak araba kullanmamak en mantıklısı...

mix
07/03/2011, 19:06
çok gereksiz bişy bu camtavan bence tabi.... izmirde oturuyorum malum yazın o güneş yakar kavurur insanı çaresiz klima açılcak e kışın soğuk hava yağmur vs kapalı kalacak 12 ay da 2 ay açabilirsen ala onun içinde ne extra para vermeye gerek var ne güvenlikten ödün vermeye

tiner
07/03/2011, 19:08
O kadar ince hesap yaparsak sokağa çıkmamak lazım.Bizimki tedbir. Peki neden (en azından benim bildiğim) hiçbir firma çarpışma testine cam tavanlı modelini sokmuyor? Demek ki onlarında çekindiği güvensiz bir durum var gerçekten.

WiSTaRiA
07/03/2011, 19:21
Tabiki cam tavanlı arabalar güvenli sayılmaz... Çünkü tavandaki güvenlik bariyerleri cam tavanlı araçlarda yok... Ama ya takla atarsam vs diye kullanılmıyacak diye bir şey yok mesela ben yazın klima falan kullanmam doğal klima harika oluyor... Cam tavanlar kalın cam olduğundan ve karartmalı olduğundan direk güneş gelse bile seni rahatsız etmiyor... Açıkkende güneşliği çekiyorsun üfür üfür yolculuk yapıyorsun...

ABNEW
07/03/2011, 19:23
Ncapi bir incelemek lazım.Belkide vardır cam tavanlı modeller.Yoksa bile bunun nedeni üreticilerin boşu boşuna cam tavanı da heba etmeye gerek yok demeleridir :)

O kadar korkmayın arkadaşlar, gönül rahatlığıyla binebilirsiniz ya da isteyebilirsiniz bu donanımı...

smartmavi
07/03/2011, 19:33
bence araç cam tavanlıysa arka koltuktaki yolculara kesinlikle ama kesinlikle emniyet kemeri taktırın. yoksa kaza anında çok ciddi baş yaralanmaları yaşayabilirler ve hatta kabinden dışarıya fırlayabilirler.

WiSTaRiA
07/03/2011, 19:44
Ncapi bir incelemek lazım.Belkide vardır cam tavanlı modeller.Yoksa bile bunun nedeni üreticilerin boşu boşuna cam tavanı da heba etmeye gerek yok demeleridir :)

O kadar korkmayın arkadaşlar, gönül rahatlığıyla binebilirsiniz ya da isteyebilirsiniz bu donanımı...

Katılıyorum....

tayfux
07/03/2011, 19:52
asker arkadaşım citroen tekirdağ müdür idi.. onun anlattığına göre camtavanlarda kesinlikle patlama olmamasıydı bende çok şaşırdım ama yukarıdan taşı at yine patlamaz yine patlamaz içindekine zarar vermez diyordu citroen araçlar için..gelelim bizim araçlarımıza ben fiat renault gibi araçların sunroofsuzunu tercih ediyorum çünkü parça kalitesi malumunuz içeri su alma tırnak kırılma gibi birçok sorun veriyor hiiiiiç gerek yok..

femoli
07/03/2011, 20:18
Bende kedi ciğer diyorum :D

Şaka bir yana camlar patlama esnasında içeriye dağılmıyor dışarıya patlama sağlıyor takla esnasında skydome ların daha güvenli olduğunu savunuyorum çünkü skylı araçlarrda olmayanlara göre tavanda paralel bar bulunmaktadır ve kolay kolay tavanın içeriye çökemsini engelliyor ..

cam tavanın taklasında emniyet kemerini takmadıysanız vay halinize diyorum ama emin olun üreticiler sizden daha düşünüp bunu koymuşlardır .. testlerde ise boşa masraftan kaçınılmak için yapılmadığını düşünüyorum ..

grande puntomda skydome luydu bravomda öyle ben skysız yapamayanlardanım :)

WiSTaRiA
07/03/2011, 20:23
Mehmete katılıyorum... Skydome'suz yapamıyanlardanım... :D:D

USTA
07/03/2011, 20:36
Konu sahibi skydome (suz) bir araç aldığını söylüyor,böyle bir Punto kullanmadan bu tarz yorumlar yapılması abesle iştigalden başka birşey değildir,bu güvenlik sorusunu bizim kendimize veya yetkililere sormadığımızı,araştırma yapmadan aldığımızımı zannediyorsunuz ?
Biz kendi canımızı,evlatlarımızın canını,eşimizin canının kıymetini sizin kadar bilmiyoruz sanırım...
Tavanda bulunan barların sac tavanlılardan daha fazla ve emniyetli olduğunu biliyormusunuz ?
Arkada emniyet kemeri bağlamayan bir yolcunun ister cam tavanlı ister sac tavanlı olsun büyük tehlikede olduğunu bilmemek için dağda yaşamak gerekir...
Citroen i kaliteli ,Renoyu ve Fiatın araçlarını kalitesiz olarak görmek bindiğiniz dalı kesmekle eş değerdir,bu tarz forumların binlerce ziyaretçisi oluyor,ondan sonra konu aralarında arkadaşlar yazıyorlar GP ve Evo ların 2.eli neden düşük ?
Nedeni ortada değilmi sizce,her fırsatta araçlarınızı yerin dibine sokarak 2.el değerinin artacağına kendiniz inanıyormusunuz...?
En ufak kapı gıcırtısı,direksiyon gıcırtısı bile forumda defalarca konu açılarak dile getiriliyorken bunları okuyan bir misafir üye gidip ne sıfırını alır ne 2.elini,kimse kusura bakmasın...

tayfux
07/03/2011, 20:58
Konu sahibi skydome (suz) bir araç aldığını söylüyor,böyle bir Punto kullanmadan bu tarz yorumlar yapılması abesle iştigalden başka birşey değildir,bu güvenlik sorusunu bizim kendimize veya yetkililere sormadığımızı,araştırma yapmadan aldığımızımı zannediyorsunuz ?
Biz kendi canımızı,evlatlarımızın canını,eşimizin canının kıymetini sizin kadar bilmiyoruz sanırım...
Tavanda bulunan barların sac tavanlılardan daha fazla ve emniyetli olduğunu biliyormusunuz ?
Arkada emniyet kemeri bağlamayan bir yolcunun ister cam tavanlı ister sac tavanlı olsun büyük tehlikede olduğunu bilmemek için dağda yaşamak gerekir...
Citroen i kaliteli ,Renoyu ve Fiatın araçlarını kalitesiz olarak görmek bindiğiniz dalı kesmekle eş değerdir,bu tarz forumların binlerce ziyaretçisi oluyor,ondan sonra konu aralarında arkadaşlar yazıyorlar GP ve Evo ların 2.eli neden düşük ?
Nedeni ortada değilmi sizce,her fırsatta araçlarınızı yerin dibine sokarak 2.el değerinin artacağına kendiniz inanıyormusunuz...?
En ufak kapı gıcırtısı,direksiyon gıcırtısı bile forumda defalarca konu açılarak dile getiriliyorken bunları okuyan bir misafir üye gidip ne sıfırını alır ne 2.elini,kimse kusura bakmasın...
merhabalar..mustafa bey ben bu konuda sizin gibi düşünmüyorum..madem burası grande punto, evo ve bravolar için özel bir forum ise ve insanlar dişinden tırnağından arttırıp o kadar parayı veriyor ise direksiyon gıcırtısına da teker patisine de konu açıp bilgili arkadaşlarından bu konunun kaynağını sormakda tamamen özgürdür zaten parası çok olsa bir ses duyduğu anda servise götürür hallettirir..adam burda soruyor çünkü ilk önce kendi öğrenmek istiyor neden olduğunu kendisine kaça patlıyacağını öğreniyor gittiği serviste yada özel serviste kazıklanmamak için soruyor örneğin servo arızası herkez yazmasa idi fiatın üstüne bu konuda gidilmeseydi iyi niyet garantisi diye birşey olur muydu?..üstte benim citroen ile ilgili söylediğim şey tamamen o arkadaşımın bana olan paylaşımı idi ve ardından da kendi fikrimi söyledim bu gp yada evo ile iligili birşey kesinlikle değil şahsen fransız olsun fiat olsun sunroofların genel problem çıkardığını gördüm sunroof keyfini gerçek anlamda tadanlardanım ama sorunu da gerçekten başa bela oluyor bunu söylemeye çalıştım..puntoların ikinci elleri bence gayet makul seviyelerde hakkı olan paralar veriliyor..kendimi anlatmaya çalıştım amacım başka birşey değil teşekkürler mustafa hocam ve beni yanlış anlama lütfen saygılar..

cck1
07/03/2011, 21:33
Takla atmayı yada kaza olma riskini düşünecek olursak araba kullanmamak en mantıklısı...

orçun abi çok doğru söylemiş...

WiSTaRiA
07/03/2011, 21:48

Mustafa abi yazdığın yazıya istinaden yazıyorum... Şurada belirtmişsinki "
Tavanda bulunan barların sac tavanlılardan daha fazla ve emniyetli olduğunu biliyormusunuz ? " skydome ile sunroof u karıştırmamalısın... Benim aracımın tavanında bar yokki... Komple cam tavan sonuçta... Skydome çerçevelerini sağlamlaştırdılarsa bilemem ama tavanımda bar yok yani... Artı şunuda belirtmek isterim normal 3 kapı bir punto ile benim arabam arasında 70 Kg oynuyor... benimki 70 Kg daha hafif...

USTA
07/03/2011, 21:52
2 camın birleşim yerinde ortada ne var Orçun...?

WiSTaRiA
07/03/2011, 21:56
Ortada bir saç ve o saça monteli skydomu manuel açma mekanizması abi...

OzzY
07/03/2011, 22:03

bende başta maliyet diye düşünmüştüm ama sonra baktım ki çarpılan arabada herşey var mesela jant kapakları(bazılarında olmuyo) arka farlar vs sonradan bide boya aklıma takıldı neden boyuyolarki bu arabaları :D videodaki gpnin ayna kapakları bile boyalı :D

WiSTaRiA
07/03/2011, 22:24
Ozaman şöyle bir teknikten bahsedeyim... Araçların takla esnasında dirençlerini tavanları sağlamazlar... Direnci sağlayan tavan direkleridir... Yani A,B ve C sütunu denilen ön, orta ve arka direkler eğer roll-cage kullanılmıyorsa ki özellikle kullanan yoktur aramızda, güvenliğiniz yüksek oranda sütun direncine bağlıdır, tavanınız isterse 30mm çelik olsun direkler sağlıklı değilse tost olursunuz. Cam tavanlar emin olun ki yeni nesil araçlarda cam tavanlar sac tavanlar kadar güvenli... İnternette araştırın bulamıyanlara resimler ekliyebilirim buraya... Takla atmış kaza yapmış skydome lu araçların cam tavanları sağlam ama kaporta bölümleri ezik içinde... Şunuda unutmayalım skydome lu araçların camları diğer camlara nazaran 8 kat güçlendirilmiş camdır...

USTA
07/03/2011, 22:24
Mustafa abi yazdığın yazıya istinaden yazıyorum... Şurada belirtmişsinki "
Tavanda bulunan barların sac tavanlılardan daha fazla ve emniyetli olduğunu biliyormusunuz ? " skydome ile sunroof u karıştırmamalısın... Benim aracımın tavanında bar yokki... Komple cam tavan sonuçta... Skydome çerçevelerini sağlamlaştırdılarsa bilemem ama tavanımda bar yok yani... Artı şunuda belirtmek isterim normal 3 kapı bir punto ile benim arabam arasında 70 Kg oynuyor... benimki 70 Kg daha hafif...

2 camın birleşim yerinde ortada ne var Orçun...?

Ortada bir saç ve o saça monteli skydomu manuel açma mekanizması abi...

Sac tavanlıların ortasında da o sacdan var kardeşim,komple cam tavan sonuçta dediğin için sordum sana,ortada sac bağlantı var nihayetinde...:)

tiner
07/03/2011, 22:31
Sn. Usta arkadasımız kendisininde bizim kadar sevdiklerine deger verdigini, yetkililere sorarak aldığını belirtmiş.Bizde kimse için aksini söylemedik.sonuc itibariyle yetkililerin açıklamaları kendisini tatmin etmişki Almış. Ama ben tatmin edici açıklama bulamadım ve tercihimi cam tavansiz araçtan yana kullandım.Herhalde buna da itiraz edecek değildir aksi görüşü savunanlar.iyi akşamlar

WiSTaRiA
07/03/2011, 22:38
Sayın tiner bey... Sentetikmi selülozikmi size nasıl hitap edicez... Lütfen adınızı soyadınızı düzeltirmisiniz kontrol panelinden... Forum kurallarına lütfen uyalım...

Bu arada Sn. Mustafa Usta ABİMİZ , ben ve skydome kullannan arkadaşlar herşeyin bilincinde olup araçlarında o özelliği almışlardır... Skydome suzsuz araç sahibi olarak sizin düşüncelerinize de saygı duyarız ama bizede saygılı olun ki kullandığımız bir aksesuar hakkında kötüleyici yorum yapmayın... Forumumuz sürekli takip edilen ve popüler bir forumdur... Diğer forumları araştırın bakın hiç kimse skydome u kötülemiyor sadece sonradan yapılma sunroofları kötülüyor...

USTA
07/03/2011, 22:43
Sayın tiner bey... Sentetikmi selülozikmi size nasıl hitap edicez... Lütfen adınızı soyadınızı düzeltirmisiniz kontrol panelinden... Forum kurallarına lütfen uyalım...

Bu arada Sn. Mustafa Usta ABİMİZ , ben ve skydome kullannan arkadaşlar herşeyin bilincinde olup araçlarında o özelliği almışlardır... Skydome suzsuz araç sahibi olarak sizin düşüncelerinize de saygı duyarız ama bizede saygılı olun ki kullandığımız bir aksesuar hakkında kötüleyici yorum yapmayın... Forumumuz sürekli takip edilen ve popüler bir forumdur... Diğer forumları araştırın bakın hiç kimse skydome u kötülemiyor sadece sonradan yapılma sunroofları kötülüyor...

Hiç düşünmeden imzamı atarım bu açıklamaya...:thumbup1:

WiSTaRiA
07/03/2011, 22:48
Eyvallah abicim...

kara kız
07/03/2011, 22:51
Tabiki cam tavanlı arabalar güvenli sayılmaz... Çünkü tavandaki güvenlik bariyerleri cam tavanlı araçlarda yok... Ama ya takla atarsam vs diye kullanılmıyacak diye bir şey yok mesela ben yazın klima falan kullanmam doğal klima harika oluyor... Cam tavanlar kalın cam olduğundan ve karartmalı olduğundan direk güneş gelse bile seni rahatsız etmiyor... Açıkkende güneşliği çekiyorsun üfür üfür yolculuk yapıyorsun...

cam tavanlı araçlarda güvenlik barı,takla barı nasıl olmaz böyle bişey olabilirmi ?ozaman bi taklada tavan torpidoyla aynı seviyeye gelır ne kafa kalır ne vicut...saç tavanlı araçlarda takla barı hangi bölgeden geçiyorsa cam tavandada aynı şekılde var tavan döşemesi değişen skywindow lu bır GP dan biliyorum benım tavan döşemeside değişrken bakmıştım extra yada eksik hiç bişey yok birebir aynı...

WiSTaRiA
07/03/2011, 23:00
Nasıl birebir aynı anlıyamadım... Sadece ikicam birleşmesinde saç var ordada manuel açmak için skydome u mekanizma var... Yukarıda teknik olarak açıklama yaptım onu okursan onur daha detaylı bilgi edinebilirsin... Takla attıldığında hiçbirzaman torpido seviyesine inmez çünkü 3 bölüm olan direklerde güçlendirme var...

WiSTaRiA
07/03/2011, 23:05
Şöyle düşünebiliriz arkadaşlar; şimdi komple üstü açık otomobillerde satılıyor günümüzde ve bayaa da rağbette... Bu tip araçlarda çok sağlam barlar var aracın ezilmemesi için....(Dikkat edinki sürücünün kafa hizasından yüksektedir araç ters döndüğünde o direklerde aracın durması ve ezilmemesi için...) Zaten oldukça güçlü olan cam tavanlar güçsüz olsa dahi, çevresindeki 6 direk fazlasıyla koruma sağlıcaktır....

Kronokrator
07/03/2011, 23:06
bence cam da esner kaza anında. cam patlasa bile çift kat oldupu ve içi naylon olduğu için parçalanma olmaz. fakat takla anında cam yada saç farketmez ...

kara kız
07/03/2011, 23:09
ben yukardakı teknık açıklamayı okudum..ne demek ıstediğnide anladım ama bende gorduğumu soylüyorum ...araç içinde tavana baktığımızda cam bolme ortadan gecen tavan dosemesıyle bolunuyor değilmi..yani içten bakıldığında cam tavan iki parça görünüyor..arada kalan dosemenın altından kapı direğinden diğer kapı direğine baglı takla barı mevcut..benım aracımdada aynı sekılde skywindowlu olanlardada aynı...aksı halde o ortadakı bolme olmaz peugeo 206 roland garros lardakı gibi kople tek parça cam tavan olurdu çift parçalı değil

tayfux
kesinlikçe tam anlamı ile parçalanmaz çatlar ve kalır..

WiSTaRiA
Bazı web sitelerinde farklı farklı skydome lu araçların resimleri var ve skydome olduğu yerinde duruyo... Direklerin sağlamlığından ezilme yok...

USTA
Komple cam tavan güvensiz bir donanım olsaydı:
Mercedes,BMW,VW,Audi,Renault,Nissan,Opel,Citroen,P eugeot vs birçok Dünya devi firma araçlarına bu özelliği eklemezdi sanırım,kaldıki FİAT da Dünya'da söz sahibi markalardan biridir ve teknolojisi hiçte yabana atılacak gibi değildir...
SkyDome lu araç kullanmak ayrıcalıktır...:)

asil
07/03/2011, 23:13
arkadaşlar malesef sonroflar güvenli aksesuarlar nedeni ise sonrof camları 3 kat artı 2 filmli ve dışa patlama eğilimi var birde sonroflu araçların tavanında çelik kafeslerin et kalınlığı 2 mm daha fazla bilginize....

WiSTaRiA
07/03/2011, 23:14
ben yukardakı teknık açıklamayı okudum..ne demek ıstediğnide anladım ama bende gorduğumu soylüyorum ...araç içinde tavana baktığımızda cam bolme ortadan gecen tavan dosemesıyle bolunuyor değilmi..yani içten bakıldığında cam tavan iki parça görünüyor..arada kalan dosemenın altından kapı direğinden diğer kapı direğine baglı takla barı mevcut..benım aracımdada aynı sekılde skywindowlu olanlardada aynı...aksı halde o ortadakı bolme olmaz peugeo 206 roland garros lardakı gibi kople tek parça cam tavan olurdu çift parçalı değil

Tamam yukarıda onuda anlattım... Bahsettiğiniz araç yani 206 roland garrosun komple cam tavanının sorununu biliyormusunuz... O sorun puntolarda olmamasının sebebi ortadaki saç bağlantı... O bağlantıda manuel kullanım mekanizmasını barındırıyor... 206 nın sorununu size sormamdaki amaç bende de aynı araçtan vardı...

WiSTaRiA
07/03/2011, 23:16
Komple cam tavan güvensiz bir donanım olsaydı:
Mercedes,BMW,VW,Audi,Renault,Nissan,Opel,Citroen,P eugeot vs birçok Dünya devi firma araçlarına bu özelliği eklemezdi sanırım,kaldıki FİAT da Dünya'da söz sahibi markalardan biridir ve teknolojisi hiçte yabana atılacak gibi değildir...
SkyDome lu araç kullanmak ayrıcalıktır...:)

Malesefki ayrıcalıktır :D:D

arkadaşlar malesef sonroflar güvenli aksesuarlar nedeni ise sonrof camları 3 kat artı 2 filmli ve dışa patlama eğilimi var birde sonroflu araçların tavanında çelik kafeslerin et kalınlığı 2 mm daha fazla bilginize....

Tavan camı 8 kat normal cama göre daha sert malzemedendir...

turker
07/03/2011, 23:19
cam tavanlı ve sac tabanlı tavanlar arasındakı tek fark bırının tavanın cam olması o kadar sac tavanlıda sadece sessızlestırıcı bukunuyor ıkısındede sadece ortada emnıyet acısından barıyer tabır edılen metal var okadar yanı farkları yok o sesıslestırıcılerde ses ızalasyonunu ve tavan dosemesının yapıstrılması ısıne yarıyor o kadar

WiSTaRiA
07/03/2011, 23:22
Sonuç olarak günümüzdeki cam tavanlı araçlarda hiçbiri güvenlik sorunu yaşanmamaktadır... Bildiğimiz kadarıyla... Öyle olsa üretilmez, ncap'ten falan da geçemezdi herhalde... Dimi ama???

turker
07/03/2011, 23:27
Sonuç olarak günümüzdeki cam tavanlı araçlarda hiçbiri güvenlik sorunu yaşanmamaktadır... Bildiğimiz kadarıyla... Öyle olsa üretilmez, ncap'ten falan da geçemezdi herhalde... Dimi ama???

kesınlıkle katılıyorum hıc bır marka guvensız olsa cam tavan yapmaz ve adını yazmazdı bu aracların ustune audı alumunyumdan arac yapıyor alumunyum metale gore daha zayıf bır malzeme buna nedır?? veya plastık camurluklu araclar var su an uretılen ısler dısarıdan goruldugu gıbı deıl aslında her markanın yuzlerce calısan kendı alanlarında uzman muhendıslerı var bu ınsanlara markalar yatsın dıye para vermıyodur kanımca

WiSTaRiA
07/03/2011, 23:29
Aynen... Plastik çamurluklu dediğiniz araçlardan Meganları biliyorum... Mustafa Usta abimiz bu konuda daha tecrübelidir gerçi... Sonuçta tüm firmalar yaptığı araçların arkasında durmakta... NCAP te bunlar için var zaten...

utku952
07/03/2011, 23:31
olmayan tek şey tavandaki sac kısım onun dışında orta bölmede çelik bar var zaten ama esneklik yapar tabi çarpmada o da bilmem ne kadar zarar eder takla atmamaya kaza yapmamaya bakalım :)

turker
07/03/2011, 23:33
Aynen... Plastik çamurluklu dediğiniz araçlardan Meganları biliyorum... Mustafa Usta abimiz bu konuda daha tecrübelidir gerçi... Sonuçta tüm firmalar yaptığı araçların arkasında durmakta... NCAP te bunlar için var zaten...

evet ben fabrıkasında calısıyorum :) denemelere gıdıyorum devamlı aslında yazmamak lazım ama olsun :)

USTA
07/03/2011, 23:38
Est kardeşim,bildiğimiz kadarını anlatırız ancak...
Kendi aracımında ön çamurlukları plastik malzemeden üretilmiş,önden alınan darbelerde enerjiyi bu malzemeler emerek yaşam kabinine ulaşmasını engelliyor,kapılara ve ön cama gelmeden olay bitiyor...

evet ben fabrıkasında calısıyorum :) denemelere gıdıyorum devamlı aslında yazmamak lazım ama olsun :)

Renault damı çalışıyorsun...:)
Geçen sene fabrikanızı ziyarete gelmiştim Bursa'daki ve İstanbul'daki üyelerimizle birlikte,bu senede planlıyoruz fabrika gezisini,Ertan beyle görüşme yaptıktan sonra tarih belirleyeceğim...

turker
07/03/2011, 23:43
Renault damı çalışıyorsun...:)
Geçen sene fabrikanızı ziyarete gelmiştim Bursa'daki ve İstanbul'daki üyelerimizle birlikte,bu senede planlıyoruz fabrika gezisini,Ertan beyle görüşme yaptıktan sonra tarih belirleyeceğim...

evet buyrun beklerız belkı yenı projelerıde anlatırlar sıze juke benzerı

USTA
07/03/2011, 23:46
evet buyrun beklerız belkı yenı projelerıde anlatırlar sıze juke benzerı

Clio platformunda üretilecek küçük SUV dan bahsediyorsun sanırım...:)

turker
07/03/2011, 23:48
Clio platformunda üretilecek küçük SUV dan bahsediyorsun sanırım...:)
evet seneye bellı olur tam aslında clıo 4 baglı gıbı gelıyor aslında uretım cok yuksek olucak clıo 4 de

tiner
07/03/2011, 23:50
Benim bakış acimda sevgide serlik saygıda zorunluluk vardir.Hiçbir yazışmamda saygı kurallarına aykırı bir ifadem olmadı.Ne usta rumuZlu arkadasa nede baskasına.
Gelelim cam tavana.Buranın bir forum olduğunu, forumlarda görüşlerin paylaşıp tartışıldığını zannediyordum.Cam tavanın güvenli olmadıgını düşünmem ve tartışmaya acmam cam tavanli araç sahinplerini neden kızdırdı anlayamadım.Ben bu konuyu tartışmaya açarak sizin aracınızı kötülemiş mi oldum, ikinci elini düşürmüş mu oldum? Buna sadece gülerim.Meseleyi sahsilestirmeden teknik anlamda tartışacak bilgi paylasacaksak buyrun.Gerisi boş laftan ibaret kalır, kimseye faydası olmaz.
Forumun sayginligi konuuina gelince;Buna şüphe yok.Platformda, katılımcılarda seviyeyi koruyor.ancak bazen gereksiz alinganlik fark
Ediliyor.

opexturk
07/03/2011, 23:53
çok gereksiz bişy bu camtavan bence tabi.... izmirde oturuyorum malum yazın o güneş yakar kavurur insanı çaresiz klima açılcak e kışın soğuk hava yağmur vs kapalı kalacak 12 ay da 2 ay açabilirsen ala onun içinde ne extra para vermeye gerek var ne güvenlikten ödün vermeye

öyle deme ya gerçekten çok keyifli bişey cam tavan

wepster
07/03/2011, 23:56
O zaman araçlardaki yan camları falanda iptal edelim saç yapalım. araba illa üstüne doğru takla atıcak diye birşey yok yan şekildede takla atabilir ki coğu takla bu şekildedir :)

USTA
08/03/2011, 00:01
Evet çok güzel bir görünümü var.Ve evet içeriyi çok ferahlatıyor.
Peki neden Euro Ncup çarpışma testlerinde firmalarhiç cam tavanlı araçlarını teste sokmuyor ! Ben hiç izlemesem 100 tane çarpışma testi izledim ama hiç cam tavanlı bir aracın teste girdiğini görmedim.Acaba sebebi aşağıdaki videoda da görebileceğiniz üzere çarpışma sırasında sac tavanın esnemesi, cam tavanın esneyemeyecekolması olabilirmi?
Sac tavan esniyor ve eskihaline geliyor.En fazla deforme olup bükülüyor. Ama cam tavan bu esnemeyi sağlayamayıp içe yada dışa patlar herhalde.Ben şahsen böyle düşünerek aracımı cam tavansız aldım.

Fiat Grande Punto | Euro NCAP - For safer cars crash test safety rating (https://www.euroncap.com/tests/fiat_punto_2005/238.aspx)

Değerli görüşklerinizi bekliyorum.

Benim bakış acimda sevgide serlik saygıda zorunluluk vardir.Hiçbir yazışmamda saygı kurallarına aykırı bir ifadem olmadı.Ne usta rumuZlu arkadasa nede baskasına.
Gelelim cam tavana.Buranın bir forum olduğunu, forumlarda görüşlerin paylaşıp tartışıldığını zannediyordum.Cam tavanın güvenli olmadıgını düşünmem ve tartışmaya acmam cam tavanli araç sahinplerini neden kızdırdı anlayamadım.Ben bu konuyu tartışmaya açarak sizin aracınızı kötülemiş mi oldum, ikinci elini düşürmüş mu oldum? Buna sadece gülerim.Meseleyi sahsilestirmeden teknik anlamda tartışacak bilgi paylasacaksak buyrun.Gerisi boş laftan ibaret kalır, kimseye faydası olmaz.
Forumun sayginligi konuuina gelince;Buna şüphe yok.Platformda, katılımcılarda seviyeyi koruyor.ancak bazen gereksiz alinganlik fark
Ediliyor.
Cam tavanlı bir araç alsaydınız ve bu konuyu açsaydınız normal karşılanırdınız tiner rumuzlu üye,kendi fikrinizdir bu aracı almamak,bırakında cam tavan keyfi yaşamak isteyenler düşünsün bunun güvenlik sorunu varmı yokmu,1750 lira fazladan para ödeyerek aldığımız 37.000 lira liste fiyatına sahip aracımızı kötülerseniz alınırız doğal olarak...

tayfux
08/03/2011, 00:02
bende çok beğeniyorum fakat ufak tefek arızaları beni yıldırdı..

WiSTaRiA
08/03/2011, 00:19
Ediliyor.

Teknik bilgilerle bize gelseniz ve skydome hakkinda yorum yapsaniz eyvallah ama siz sadece hucube fikirlerle konusuyorsunuz... Aracim hakkinda olur olmadik laf konusulursa tabiki tepki veririm ama verdigim tepkide teknik olur sizin gibi bos olmaz... Size hayirli geceler dilerim...

turbulans
08/03/2011, 00:48
eskiden bazı arabaların tavanına plastik rüzgarlık takarlardı sunroof var gibi... heves edilirdi.önceki arabam megane hatchback cam tavandı tadına doyamadan sattım.keşke bunda da olsa.ben mühendis değilim hesabını bilmem ama fiat akşam düşünüp sabah bunu arabaya takmamıştır herhalde.kaza anında emniyet kemeri yerinde 1 tl ye satılan tokalar takılıysa tavanın cam yada sac olması ne değiştirir ki?

YouTube - 2011 Mercedes-Benz SLS AMG - Safety (https://www.youtube.com/watch?v=jokYEPkWPKc&feature=fvsr)

WiSTaRiA
08/03/2011, 01:24
Daha diyecek bisey yok herhalde... Tum teknik bilgiler ornekler ortada...

OzzY
08/03/2011, 02:47
Şöyle düşünebiliriz arkadaşlar; şimdi komple üstü açık otomobillerde satılıyor günümüzde ve bayaa da rağbette... Bu tip araçlarda çok sağlam barlar var aracın ezilmemesi için....(Dikkat edinki sürücünün kafa hizasından yüksektedir araç ters döndüğünde o direklerde aracın durması ve ezilmemesi için...) Zaten oldukça güçlü olan cam tavanlar güçsüz olsa dahi, çevresindeki 6 direk fazlasıyla koruma sağlıcaktır....

bende onu dicektim, cam tavana laf edenler bırak almayı cabrio arabaya binmez bile bu durumda :)
abi dediğin gibi ön tarafta camın direkleri farklı, ayrıca arka kafalıklarda çelik ve kaza anında yukarı fırlıyo. cabrio bir araçta bile araba ters durumdayken bile bi zarar gelmez yolculara. takla atmadım ama kaza durumunda o kafalıkların nası fırladığını gördüm

WiSTaRiA
08/03/2011, 03:51
Yani ozancim sonucta bos konusmuyoruz... Orneklerle ve teknik veriler ortada...

opexturk
08/03/2011, 04:57
Bende kedi ciğer diyorum :D

Şaka bir yana camlar patlama esnasında içeriye dağılmıyor dışarıya patlama sağlıyor takla esnasında skydome ların daha güvenli olduğunu savunuyorum çünkü skylı araçlarrda olmayanlara göre tavanda paralel bar bulunmaktadır ve kolay kolay tavanın içeriye çökemsini engelliyor ..

cam tavanın taklasında emniyet kemerini takmadıysanız vay halinize diyorum ama emin olun üreticiler sizden daha düşünüp bunu koymuşlardır .. testlerde ise boşa masraftan kaçınılmak için yapılmadığını düşünüyorum ..

grande puntomda skydome luydu bravomda öyle ben skysız yapamayanlardanım :)

aynen skydome'suz kullanmam bidaha da :) ya skydome ya hiç

WiSTaRiA
08/03/2011, 05:34
Skydome daha oncede denildigi uzere bir ayricaliktir... Bundan sonraki aracimda skydome lu olur yada aracim hic olmaz...

tiner
08/03/2011, 10:13
3 markanın forumunu gezdim.Benzer konuları inceledim.Hiç birinde cam tavanlı modelini alanların görüş beyan edenlere bu şekilde tabirimi mazur görün saldırdığını görmedim.medenice tartışılıyor konu.Ya oralar forum değil, ya burası.Sırf 1750 tl fazla verip cam tavan aldınız diye ben cam tavan hakkındaki düşüncelerimi tartışmaya açamıyorum.Komediye bakar mısınız?
Gülegüle, tadını alarak kullanın, Allah kaza bela vermesin.Ama başkalarının düşüncelerine saygı göstermeyi, "ucube" vb. saygı sınırlarını zorlayıcı ifadeler kullanmamayı da umarım bir ara düşünürsünüz.
Bu kadar teknik donanıma sdahip sevgili forumdaşlarımdan bir tanesi bana neden euro ncup testlerine cam tavanlı modellerin sokulmadığını izah ederse bende tatmin edici bilgiyeulaşmış olacağım.Ama firmaların bir bildidiği vardır, o kadar mühendislik çalışmaları yapılıyor elbet son kullanıcıdan iyi bilrler vb.şeylerle değil.Mantıklı, akla yatan açıklamalarla.

WiSTaRiA
08/03/2011, 10:33
Sentetikmisin selülozikmisin tiner ilk önce sen bir ismini değiştirde rengin belli olsun... Bizlere forum adabı dersi vereceğine sen forum kurallarına uy... Forumda yanıcı madde isimleriyle dolaşmak tehlikeli olur halimallah yanıverirsin... Hocam senin derdin ney? Onu bize bir açıklarmısın? Sana kim saldırdı? Sana kim hakaret etti? Bir söyle bakalım... Bir konuyu tartışmaya açtın ve bizde o konu üzerinde tartışıyoruz bilgilerimizle... Senin gibi boş boş konuşmuyoruz ve teknik bilgilerimizinde arkasındayız... Sen neyin arkasındasın sadece kötülemenin arkasındasın... Valla kimsin necisin bilmiyorum hocam ama seni buraya özelliklemi gönderdiler onu kestiremiyorum... Sana daha önceki mesajlarımda da belirttim düşüncene saygı gösteriyorum diye ama tekrar belirtiyorum ki boş boş bilmeden bazı şeyleri kötülüyemezsin... Bizimle dalga geçeceğine internette araştırsaydın bulurdun... NCAP 'te 5 üzerinden 5 yıldız alan cam tavanlı çarpışma testine maruz kalmış bir dünya araç var... Bulamazsan söyle bukadar teknik bilgiye sahip sevgili forumdaşların sana link versin okuda öğren bilgini genişlet...

akbiyik
08/03/2011, 10:37
Herkes düşüncelerini dilediği şekilde soyleyebilir ister kötüleyebilir ister beğenebilir kimse kimseyi kısıtlayamaz bende diyorum ki Skydome'suz araç daha güvenlidir tabii ben yinede Skydome'lu aracım olsun isterdim

WiSTaRiA
08/03/2011, 10:40
Herkes düşüncelerini dilediği şekilde soyleyebilir ister kötüleyebilir ister beğenebilir kimse kimseyi kısıtlayamaz bende diyorum ki Skydome'suz araç daha güvenlidir tabii ben yinede Skydome'lu aracım olsun isterdim

Saygı duyuyorum düşüncene... Tabiki herkez düşüncelerini fikrini söylüyebilir ama kötülüyerek yada farklı uslüblarla değil... Yanlışmıyım... Bu konuda mütabık olmalıyız...

akbiyik
08/03/2011, 10:45
Saygı duyuyorum düşüncene... Tabiki herkez düşüncelerini fikrini söylüyebilir ama kötülüyerek yada farklı uslüblarla değil... Yanlışmıyım... Bu konuda mütabık olmalıyız...

Orçun kardeşim ister kötüler ister beğenir bundan daha doğal ne var ki ben
Skydomelu aracı kötülemem hatta bayılırım ayrıcalıktır ama kötüleyenede saygı duyarım

WiSTaRiA
08/03/2011, 10:49
Ya tamam onada lafımız yok... Yukarıdaki yazılarımızı okursan teknik bilgiler paylaştık vs ama hala anlatamıyoruz... Sonuçta forumumuz popüler bir forum ve sürekli takip edilen bir forum... Kendi araçlarımızı neden olmadık sebepten kötülüyelim ki... Adam skydome u sevmiyorsa ne benim aracımı nede skydome lu araçları kötülüyemez... Ona hakkıda yetkiside yok... Artı hiçbir bilgisi olmadan kötüleme yapıyor... Bu hakkıda kusura bakmayın ama ona vermem...

akbiyik
08/03/2011, 10:55
:) ooo sen baya Skydome lu arac fanatiğisin galiba maşallah :) orçun kardeşim sanada saygı duyarım bu hakkı ona vermem diyorsun ama unutmaki kimse kimseyi susturamaz ki valla ben mesela fiatı kötülüyorum kimsede kalkıp bana kimse bişey diyemez benim özgur düşüncem bu

WiSTaRiA
08/03/2011, 10:59
saygı duyarım şafak...

turker
08/03/2011, 11:05
bakın arkadaslar anlamdıgınız konu su arabnın tavanı ıstersenız 30 santım celık olsun hıc onemlı kaza anında korunmayı orta dırekler saglıyor ( rol cage ) orta dırekler saglam degeılse ustun camda olsa 30 santım celıkde olsa basın dertte demektır anlasamadıgımız konu bu aslında

WiSTaRiA
08/03/2011, 11:08
Ben bunu önceki sayfada izah ettim Türker bey ama anlamak istemiyen arkadaş ortalığı karıştırıyo malesef...

tiner
08/03/2011, 11:11
Saygı duyduğunu söyleyen Sayın Orçun Bey kardeşim,
Hızlı iniş ve çıkışlar bende mide bulantısı yapıyor.Kusura bakmazsan bu tartışmada senin sürüklemeye çalıştığın seviyeye inmeyeceğim.
Beni kim göndermişmiş...Kendim geldim.Ismarlama veya sipariş değilim.Tartışmasını yaptığımız araca 38000 tl verdim.Herhalde tartışmak da hakkım.Bilip bilmeden konuşmak, ahkam kesmek bana ne kazandırır? 38000 tl verdiğim aracı neden kötüleyeyim.Beni kim neden buraya göndersin.Fanatiklik uğruna saçma sapan yazma lütfen.
Evet ben bilmiyorum, varsa bana çarpışma testine giren cam tavanlı araç linki gönder.Bende öğrenmiş olayım.Birşey kaybetmem,aksine öğrenmiş olurum.Hatta neden cam tavanlı almadım diye pişman dahi olurum.Bu kadar lüzüumsuz yazacağına iki lint gönderseydin teşekkür eder konuyu sonuca bağlardık.

akbiyik
08/03/2011, 11:13
Tamam arkadaşlar kırmayalım birbirimizi kapatalım konuyu

tiner
08/03/2011, 11:14
Türker Bey,
Tavan sağlamlığı açısından açıklamanızımakul ve mantıklı buluyorum.Orta direk tavanı sağlamlaştırır buna şüphe yok.Ben cam'ın sacdaolduğu gibi esneme olmayacağından olası birkazada yan direklerden tavana gelen enerjiyi (esneyerek)boşaltamayacağını ve iç yada dışa patlayacağını söylüyorum.Bu patlamanın yaralanmalara neden olabileceğiendişemi paylaşıyorum.

Haklısınız Şafak Bey.Yalnız düşüncelerimizi paylaşamayacaksak forumun ne anlamı var?
Ben şafak bey'e hak veriyor ve artık Orçun bey'e cevap yazmıyorum.
Saygılarımla

WiSTaRiA
08/03/2011, 11:31
Valla yazılarıma cevap yazmassan gerçekten çok sevineceğim... Çünkü forumun ve konunun seviyesini nerelere düşürdüğün apaçık ortada... Sana dünden beri durumu, olanları teknik verilerle açıklamaya çalışıyoruz ama anlamak istemiyorsun... Sana link vereceğime çok biliyorsun ya araştır... Bir tüyo vereyim bulamazsan Citroen c3 picasso ve c4 ler EuroNCap'ten 5 üzerinden 5 yıldız aldılar... Bunlarda komple skywindows araçlardır... Teşekkür falanda etmene gerek yok sadece huzur versen kafidir... Bundan sonra seninle muhattapta olmak istemiyorum... Kendi çapında eğlen... Herkeze hayırlı günler... Rahatsızlık verdiğimiz diğer forum üyelerimizden kendi namıma özür dilerim...

USTA
08/03/2011, 11:33
Evet ben bilmiyorum, varsa bana çarpışma testine giren cam tavanlı araç linki gönder.Bende öğrenmiş olayım.

İzlersen görürsün cam tavanın sağlamlığını...

YouTube - Renault Espace vs. Land Rover Discovery crash test (https://www.youtube.com/watch?v=rIKu1UDoa6s&feature=related)

turker
08/03/2011, 11:35
Türker Bey,
Tavan sağlamlığı açısından açıklamanızımakul ve mantıklı buluyorum.Orta direk tavanı sağlamlaştırır buna şüphe yok.Ben cam'ın sacdaolduğu gibi esneme olmayacağından olası birkazada yan direklerden tavana gelen enerjiyi (esneyerek)boşaltamayacağını ve iç yada dışa patlayacağını söylüyorum.Bu patlamanın yaralanmalara neden olabileceğiendişemi paylaşıyorum.

aslında kaza anında on camla bır farkları yok benım anlatmak ıstedgım olay buydu ben bu konuyla ılgılı bır vıdeo seyretmıstım ama bulamadım nette olay buyumeden cozulucektı ama bunlarda fabrıka ıcı kayıtlarda bulunuyor zaten ncap testı benzerlerı otomobıl fırmalarının kendı bunyesındede bulunuyor ncap vermeden arabayı ınce eleyıp sık dokuyorlar madara olmak var sonucda

tiner
08/03/2011, 11:53
izleidm ve gördüm Mustafa Bey. Teşekkür ederim.

zafermutlu
08/03/2011, 14:08
cam tavanın en büyük tehlikesi, açıkken kuş pisleyebilir:)

hidroliq
08/03/2011, 14:26
Zafer bey Noktayı koymuştur bence. saygılar.

feedbackx
08/03/2011, 14:48
Cam tavan olmasa da sunroof bakın nasıl hareket ediyor Link: Audi 6 5* (https://www.youtube.com/watch?v=YL82WpPuWNY&feature=player_embedded)

bludrems
08/03/2011, 15:17
slm arkadaşlar bende skydome punto kullanıcısyım özellikle böyle bir aracı alırken çok araştırdım sonuçta normaldem-n daha fazla para veriyorsun 1750 tl kadar diger skydome araçları kullananları ve uzman kişilerin görüşünü aldım.
1. bu raçlar takla atma gibi durumlarda diger araçlarda yaşadığınılan sıkıntılar harıcınde başka bir sıkıntısı yok üsten tüm tavan cammış gibi görünsede içerde kuvvetledirilmiş yan barlar ve orta bar var.
2.kaza ve takla anında tavanı boydan boya kaplayan tavan hava yastığı mevcut
3. ayrıca skydome patladığında küp şeklinde dağılarak cam gibi bir kesici tehlikesi yok
güvenlik acısından hiç bir sıkıntısı yok ama biraz özenli kullanmak lazım kızakları yaglamak için özel yağları var öyle her türlü yag ve gres kullanamassınız gerçi 3 yıl garantili servis bakımı yapacak ama siz yinede servisten ne tür yağ kullanılıldığını öğrenmeye çalışın.

chief
08/03/2011, 15:20
asker arkadaşım citroen tekirdağ müdür idi.. onun anlattığına göre camtavanlarda kesinlikle patlama olmamasıydı bende çok şaşırdım ama yukarıdan taşı at yine patlamaz yine patlamaz içindekine zarar vermez diyordu citroen araçlar için..gelelim bizim araçlarımıza ben fiat renault gibi araçların sunroofsuzunu tercih ediyorum çünkü parça kalitesi malumunuz içeri su alma tırnak kırılma gibi birçok sorun veriyor hiiiiiç gerek yok..

Bu kadar da olmaz. Citroen çok kaliteli de Fiat kötü mü yani? Bu araçlar üretilirken uzun bir ar-ge sürecinden ve birçok testten geçiyor. Ne yani bunu üreten adamlar bu işi bilmiyor, siz onlardan daha mı iyi biliyorsunuz? Teknik dayanağı olmayan, kulaktan dolma, önyargılı yorumlar yapmayın.

ademtahir
08/03/2011, 15:31
arkadaşlar birbirinizi kırmayın yazdıklarınızı iyi okuyun konuyu neden bu kadar uzattınız ki?
orçun türker ve musta abi konuyu teknik verilerle açıklamışlar daha fazla uzatıp cam çerçeve için birbirinizi kırmayın bırakın camlar kırılsın siz kırılmayın.

bu konu ile alakalı hala aklında takıntısı olan varsa fabrikalar mail atıp bilgi isteyebilir ben daha önce peugeot'tan bilgi istemiştim ve göndermişlerdi ve yazıda şöyle deniliyordu cam tavanlı araçlarımız cam etrafındaki sac kalınlığı diğer araçlarımızdan daha kalındır ve o bahsedilen direklerde sacların et kalınlığı daha fazla olduğunu yazmışlardı.
maili bulamadım paylaşacaktım sizinle daha ayrıntılı ve sac ölçüleri falanda vardı..

tayfux
08/03/2011, 20:04
Bu kadar da olmaz. Citroen çok kaliteli de Fiat kötü mü yani? Bu araçlar üretilirken uzun bir ar-ge sürecinden ve birçok testten geçiyor. Ne yani bunu üreten adamlar bu işi bilmiyor, siz onlardan daha mı iyi biliyorsunuz? Teknik dayanağı olmayan, kulaktan dolma, önyargılı yorumlar yapmayın.
hakan kardeşim daha sonraki yorumlarda ne demek istediğimi söyledim sende birzahmet yorumlarımı oku daha sonra ne diyeceksen de...ama sen anlaşılan okumuyorsun ben burda da yazayım ben sadece arkadaşımın söylediğini ki o arkadaşım tekirdağ citroen yetklisi onun söylediğini sizle paylaştım fiatın skydome u kötü demedim skydome lar böyleymiş demek istedim..

tayfux
08/03/2011, 20:07
ayrıca daha sonraki yorumlarda tırnak kırılması içeri su alma gibi problemler söyledim..kulaktan dolma değil birebir yaşadığım ve bu skydome olayından canım yandığı için yorum yaptım söyledim..

WiSTaRiA
08/03/2011, 20:17
Tayfun öğretmenim birazda elektronik aksamlar şans işi... Mesela beyaz eşyalar; siz biz çamaşır makinesi alırsınız 10 sene kullanırsınız ama aynı makineyi arkadaşınız kullanırken 3ncü senesinde arıza yapar... Bunun gibi bişey işte...

tayfux
08/03/2011, 20:24
Tayfun öğretmenim birazda elektronik aksamlar şans işi... Mesela beyaz eşyalar; siz biz çamaşır makinesi alırsınız 10 sene kullanırsınız ama aynı makineyi arkadaşınız kullanırken 3ncü senesinde arıza yapar... Bunun gibi bişey işte...
kesinlikle orçun hocam haklısınız da hakan arkadaş benim ne demek istediğimi anlamadan ve diğer yorumlarıma bakmadan beni zan altında bırakmış ben skydome lu arabaları gerçekten çok beğeniyorum ve çok seviyorum ben o kadar sıkıntısını çektim ama yazın başka oluyordu..dinlemeden düşünmeden yapılan yorumadır sitemim başka birşeye değil orçun hocam..teşekkürler :)

WiSTaRiA
08/03/2011, 20:29
Bu konu zaten amacı dışına çıktı... Herkezin düşüncesine saygı duyarım... Herşey ortadadır kim ne düşünmek isterse düşünsün...Teşekkürler...

tayfux
08/03/2011, 20:31
Bu konu zaten amacı dışına çıktı... Herkezin düşüncesine saygı duyarım... Herşey ortadadır kim ne düşünmek isterse düşünsün...Teşekkürler...
+1

chief
08/03/2011, 20:54
hakan kardeşim daha sonraki yorumlarda ne demek istediğimi söyledim sende birzahmet yorumlarımı oku daha sonra ne diyeceksen de...ama sen anlaşılan okumuyorsun ben burda da yazayım ben sadece arkadaşımın söylediğini ki o arkadaşım tekirdağ citroen yetklisi onun söylediğini sizle paylaştım fiatın skydome u kötü demedim skydome lar böyleymiş demek istedim..

Tüm yorumları okudum fakat bu yorumunuza cevap yazma gereği duydum. Evet konuyu bir hayli uzattık. Teşekkür ederim.
Herkese kazasız sürüşler.

OPTS
08/03/2011, 21:07
Ben skydome ile ilgili başka birşey sormak istiyorum:)
Skydome olmayan araçların tavanları dahamı yüksek bilen varmı.
Boyum 1.82 aracımda skydome var. Tavana deymemek için koltuğu baya aşağı indiriyorum. Geçenlerde skydome olmayan bir araca bindim tavan daha yüksek gibi geld.

tayfux
08/03/2011, 21:14
Tüm yorumları okudum fakat bu yorumunuza cevap yazma gereği duydum. Evet konuyu bir hayli uzattık. Teşekkür ederim.
Herkese kazasız sürüşler.
hakan kardeş buna yazma gereği duymuşsun da benim yorumumun yanlış anlaşılmasına karşın yazdıklarımı da inşallah okumuşsundur yanlış anlaşılma olabilir ama ben fikirlerimin yada yazdıklarımın yanlış anlaşılmasını istemem belkide mesleğim gereği ama yanlış anlatmak da istemem..kolay gelsin..

WiSTaRiA
08/03/2011, 21:17
Ben skydome ile ilgili başka birşey sormak istiyorum:)
Skydome olmayan araçların tavanları dahamı yüksek bilen varmı.
Boyum 1.82 aracımda skydome var. Tavana deymemek için koltuğu baya aşağı indiriyorum. Geçenlerde skydome olmayan bir araca bindim tavan daha yüksek gibi geld.

Aynı diye biliyorum ama araştırmak öğrenmek lazım...

tayfux
08/03/2011, 21:24
orçun hocam al eline metreyi ölç bende yarın ölçeyim bakalım aynı mı :)

WiSTaRiA
08/03/2011, 21:28
İlginç bir tespit... şöyle yapabiliriz ürün katologlarından araştıralım... Esasında tam tersi olabilir diye düşünüyorum... Skydome lu araçların iç yüksekliği daha yüksek skydome suzlar daha alçak olabilir... Nedenide cam tavansız araçlarda tavanda izolasyon yani tavan döşemesi vs olması... Sadece bir düşünce... Araştıralım bakalım...

USTA
08/03/2011, 21:53
Mekanizma sebebiyle skydome donanımlı araçların tavanı yaklaşık 4-5 cm daha alçak,ayrıca ön tutamaklarda bu mekanizma yüzünden bulunmuyor...

WiSTaRiA
08/03/2011, 22:32
Sağol açıklaman için mustafa abi...

USTA
08/03/2011, 23:20
Panoramik tavanlı yeni nesil Espace ve eski nesil Espace çarpışma testi,cam tavan yerli yerinde duruyor...:)

YouTube - Crash Test Betwen old and new cars.mpg (https://www.youtube.com/watch?v=3l4YBf2tjag)

WiSTaRiA
08/03/2011, 23:28
Gayet açıklayıcı sağol abim...

Jege
08/03/2011, 23:39
Gereken hersey soylenmis,zevk meselesidir bu skydome ve bu yuzdendir ki opsiyon ile milyar vererek alirsiniz!
skydomelu evo kullanan biri olarak son derece memnunum..

WiSTaRiA
08/03/2011, 23:40
Skydome ayrıcalıktır...

comanchee
09/03/2011, 00:10
bende skydomlu evo dynamic var metalik beyaz cam tavanla birlikte 10 numara bir görüntüsü var.metalik beyaz ile cam tavanın mükemmel kontrastı görenleri dönüp bir daha baktırıyor.zaten bir çok kişi bizim gibi düşünmese beyaz araçlarının tavanını siyah kaplama yaparlarmı?. şu an kış bi yaz gelsin ayrıcalığını bol bol yaşayacağım.skydom gereksiz diyen tiner kardeşim gelin benim araçla sizi güneşli güzel bir günde gezdireyim farkı görün....

blk_hakan
09/03/2011, 00:16
Skydome ayrıcalıktır...

skydoom gerçekten ayrılacalık katılıyorum 45 gün bekledim skydoom için zevkler ve renkler tartışılmaz :)

USTA
09/03/2011, 00:27
Yaşasın SkyDome kardeşliği...:D

tiner
09/03/2011, 09:47
Skymıde gereksizdir demedim ki Engin Bey.Güvenli olup olmadığı konusundaki endişelerimi dile getirdim.Ki bu endişelerimde Mustafa Bey'in gönderdiği cam tavanlı espace çarpışma testiyle gitti diyebilirim.

Ardevo
09/03/2011, 09:51
Skydome süper bişey:kicking0:

exixiz
09/03/2011, 10:02
Şimdi size geçenlerde olan bir kazayı anlatayım.
Sanırım Edirne - Havsa yolu üzerinde gerçekleşen bir kaza. Tek taraflı bir kaza.
Dayımın (X dayımın) altında Renault Scenic var. Kimi Scenic'ler biliyorsunuz ki komple cam tavan olanları da var. Yolda seyir halinde iken yerlerin karlı kaygan olması sebebi ile aracın hakimiyetini kaybederek, yolun kenarında bulunan şarampole yuvarlanıyor. Büyük bir ihtimal ile emniyet kemerini takmadığından dolayıdır ki araç takla atarken cam kırılıyor camdan fırlıyor iş bundan sonra daha da kötüye gidiyor. Kırılan tavan camından fırlayan dayım yere düşüyor, doğal olarak savrulan araçta x dayımın üstüne düşüyor ve altında kalıyor.

Siz siz olun Skydome kullanıyorsanız emniyet kemerinizi lütfen takın..

Not: Olayı böyle rahat anlattığıma bakmayın böyle durumlar ile çok karşılaştığım için artık hissedemiyorum.. :wacko000:

USTA
09/03/2011, 10:28
Skydome olsun veya olmasın emniyet kemeri takmak şart,o araçta cam tavan olmasaydı da X Dayınız tehlike yaşardı unutmayın...

erosistanbul
09/03/2011, 10:34
keşke bende de skydome olsaydı. ;(

emrahcelik
21/05/2011, 10:40
Sevgili Skydome Kardeşlerim :))) Arabanın Tavan Camı Olsun - Başka Camları Olsun İnsana En Az Zararı Verecek Şekilde Üretilmişlerdir..Yani Bu Camlar Evinizin Camı Gibi Kırıldığında Kocaman Parçalar Halinde Değil Kaza Esnasında Havalı Olduğu İçin Tuz Buz Olup Kırıntılar Halinde Dökülüyor ve sadece size batıcaktır asla biryerinizi kesmez...ben bu kaza konusunda yeterice tecrübeye sahibim merak edenler özelden mesaj atsın 9 defa büyük kaza geçirdim tavan camı takla atmadığınız sürece kolay kolay kırılmaz..bu arada mercedeslerin bile tavan camı kırılıyor...tavan camından korkarak cam tavansız alan arkadaşlarada şunu söyleyim üstünüzdeki tavan sacı önemli değil zaten yeterincede zayıf :) sizi koruyan aracın direkleridir....

WiSTaRiA
04/06/2011, 00:51
Emrah kardeşim gayet güzel açıklamış... Teşekkür ederim...

ultraslan33
04/06/2011, 23:34
dünyanın tartışmasız en güvenli aracı olan volvo da kullanılan sunroofların neden ufacık tutulduğu ile ilgili ufacık bi araştırma yapar veya akıl yürütürseniz bence bi sonuca varırsınız. sunroof bence bi arabayı araba yapan şeydir ama bunun da bi risk olduğunu yadsıyamayız, bence çok güzel şahsen kendi aracımda olsun isterdim ama denk gelmedi..ayrıca arızası durumunda 2500 tl masrafı oldugunu bizzatihi forumdan öğrenebilirsiniz

ermana
03/01/2012, 01:45
konuyu sıkılmadan okudum. hatta çokta güldüm yok tavan camı 8 kat daha güçlüdür yok içinde naylon vardır dışarı doğru patlar falan filan.
arkadaşlar 11 senedir trakya oocam fabrikasında çalışmaktayım. önce cam tavanı anlatayım cam tavan kapı camları gibi dura camlardır yani havalı camlardır. bu camlar kırılmaz patlar ve küçücük parçalara ayrılarak ufak batmaların haricinde ciddi bir sorun teşkil etmez. sadece kapı camları 3-3.2-4 mm arasında değişirken sunroof lar 4-5 mm arasında kalınlıkları vardır.
cam tavanlar güvenllidir takla anında tavan değil direkler koruyucu görev yaparlar. o yüzden normal tavan ile arasında güvenlik bakımından bir fark yoktur.

tyilgin
03/01/2012, 02:26

Senenin geriye kalan 10 ayında, cam kapalı dahi olsa cam perdelerini açarak sac tavanla arasındaki farkı anlayabilirsiniz :)

Bu arada kırılan cam parçalarının yukarıdan sizin üzerinize doğru hızla inmesi için aracınızın alttan çok büyük bir darbe alması gerektiğini hatırlatmak isterim. Diğer cam kırılmalarında cam parçaları darbenin geldiği yöne doğru savrulacaktır.

İyi ki varsın skydom.... :)

Edit : Bu durumda önden kafa kafaya yapılan yüksek hızlı çarpışmalarda cam tavanın değil ama, sarsıntı şiddetinden parçalanması durumunda arka camın tüm yolcuların başlarının yanından geçerek ön cama doğru hareket edeceği aşikar.

kuday.
03/01/2012, 02:35
keşke bende de skydome olsaydı. ;(
+999999999999999999 :d

since1453
03/01/2012, 10:55
saçın esneme oranıyla camın ki br değildir ama sonuçta bu bir mühendislik hesabı olduğu için gerekli güvenlik hesaplarımutlaka yapılmiştir.cam tavan dışardan bakıldığında güvensizde gelse
mühendis olarak bakınca o camın içinin sağlamlaştirmak için mikro çeliklerle güçlendirldiğini kaza anında patlamanın insanlara minimum zarar vericek şekilde gerçekleşiceğine inanıyorum.adamlar sanayi ustası ahmet usta mehmet usta gibi hade bire bismillah getirin şu siprali üst döşemeyi kesin camcı ... ustanın yaptiği camı getirin silkonlayalım gitsin diyip iş yapmıyor.bu iş için milyonlrca dolar arge çalişması yapılıyor.ncap testlerine girmeden nice arbaalr testlerde parçalanıyooor.
ama ncapta mağliyetten kaçmak için cam tavan kullanılmadiği mantiği çok komiğeme geldi.Alllah aşkına milyarlarca doallık bir sektörde mağliyeti 700-800 tl yi geçmiycek cam tavan ımı kullanmıycaklar para için :)
yine şahsi fikrimdir ncap piyasadaki en iyi reklamlardan biri olacaği için cam tavan ile normal araç arsı %0,001 lik fark olsa bile testi normal tavanla yaparlar

SKELETER
03/01/2012, 11:16
Emniyet kemeri takıldığı sürece skydome güvenlidir. Lakin arka koltukta oturan yakınınıza emniyet kemerini nasıl takdıracaksınız bu bir sorundur. Ben aracımı alırken skydome için satış müdürü amca bence çok güvenli değil demişti. Öte yandan 4 teker üstünde 100 km ile giden her şey bence güvenli değil.

Özet olarak skydome un tek kötü özelliği emniyet kemeri olmadığında olabilecek ciddi yaralanmalardır. Ama şu da gözardı edilmemeli emniyet kemeri takılı değilse araç takla attığında her türlü tehlikedesiniz.

since1453
03/01/2012, 11:34
Emniyet kemeri takıldığı sürece skydome güvenlidir. Lakin arka koltukta oturan yakınınıza emniyet kemerini nasıl takdıracaksınız bu bir sorundur. Ben aracımı alırken skydome için satış müdürü amca bence çok güvenli değil demişti. Öte yandan 4 teker üstünde 100 km ile giden her şey bence güvenli değil.

Özet olarak skydome un tek kötü özelliği emniyet kemeri olmadığında olabilecek ciddi yaralanmalardır. Ama şu da gözardı edilmemeli emniyet kemeri takılı değilse araç takla attığında her türlü tehlikedesiniz.

kemer takılı değilse büyük bir akzada kafanı cama vursan ne olur saca vursan ne olur Allah rahmet eylesiin...

fota
03/01/2012, 11:59
onu bunu bilmem arkadaş :) 100 metre ilerdeki bakkala giderken bile kemerimi takarım, hava güneşli ise de skydome u açar keyfime bakarım. keyif adamıyım ben , araba kullanırken de keyif almayı beklerim şu fani dünyada herşey çile , dert. En azından skydome u açıp şöyyle Uludağ havası almak en güzel şey :)

Tayfun-E30
03/01/2012, 13:06
Ben kullandığı arabaya insanlar neden bu kadar düşman anlıyamıyorum.. beğenmiyorsanız neden satmıyorsunuz? volvolarda sunroof ufak olur diye bişey yok neleri var volvonun...

euro ncaptan 5 yıldız alan arabanın teknolojisini küçümsüyorsunuz, euro ncapta arabanın baz modelini deniyorlar..arabanın herbiryani cam zaten oraya şişecam koymuyor kimse ona göre barı destegi yapılıyor tavandaki incecik saç çok kıymetli bir malzeme değil..

benim aracımda camtavan yok benim hoşuma giden bir donanım değil içerisi aydınlık olsun istemiyorum yada gökyüzüne bakmasamda olur araba sürerken..

ama bende yok diye bilip bilmeden güvensizdir vs yazmak komik bence =)

ermana
03/01/2012, 13:13
seat larda da sunnroff sadece havalandırma olarak 3 cm kalkıyor. güvenlik içinmi yapılmış sizce. adam küçük yapmış volvoda reno fiat büyük yapmış öteki orta yapmış keyifleri bilir.
lütfen hala camın içinde çelik var filan diye yazmayın artık bu camları ben üretiyorum fiata yeni doblo hariç cam vermiyoruz ama diğer tüm markalara bmw mercedes woswagen ford reno hyundaı hepsinin camlarını veriyoruz emin olun hepsinin cam kalitesi aynı. sadece toleransları farkjlı zamanında sevkiyat ve camda kabul edilecek toleranslar (kılcal çizik boyu cam batması büyüklüğü tram baskı genişliği vb.)gibi.

tyilgin
03/01/2012, 15:44
lütfen hala camın içinde çelik var filan diye yazmayın artık bu camları ben üretiyorum

Arkadaşlar zaten camın içinde çelik var demiyor. Skydomda camların arasında kalan kapalı kısımda çelik var diyorlar. Sanırım yanlış anladınız.

since1453
03/01/2012, 15:48
Arkadaşlar zaten camın içinde çelik var demiyor. Skydomda camların arasında kalan kapalı kısımda çelik var diyorlar. Sanırım yanlış anladınız.

aslında mikro çelik hasırlar vardır dedim ama sadece yorumdu biraz inceledim siz haklsınıızz :)

ultraslan33
03/01/2012, 17:54
skydome olmazsa olmaz ben şahsen olmasını çok isterim ama bulamadım ve mjet fun aldım bari görüntüsü seksi olsun diye..zaten takla attıktan sona ne skydome dayanır ne sac tavan..skydome verdiği sonsuz özgürlük ve ferahlık hissini bindebirlik bir kaza takla ihtimaline kurban etmek haksızlıktır bence..aracında skydoome olanlar bence çok ama çok şanslı