PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Elektrik çarpması

opexturk
22/02/2011, 03:34
arkadaşlar son bi kaç gündür aracı stop edip indikten sonra kapıyı kapatırken elimi elektrik çarpıyo hatta bu gece kapıyı kapatırken kazağım sürtündü kapıya ufak mavi kıvılcım gibi bişey çıktı nedir bunn sebebi acaba yarın servise gidicem bakalım ne çıkıcak sizce sorun nedir ???
çarpma çok şiddetli bişey değil ama elimi her defasında allah diyerek çekmeme neden oluyor

Marker
22/02/2011, 03:35
Kiyafetlerinizden kaynakli surtunme ile elektrikleniyorsunuz :)

opexturk
22/02/2011, 03:40
Kiyafetlerinizden kaynakli surtunme ile elektrikleniyorsunuz :)

öyle olduğunu sanmıyorum çünkü daha önce kıyafetim hiç değmedi araca sadece bu akşam değdi ayrıca yün falan değil yani sweat
elimle ellediğim zaman da çarpıyo :(

Marker
22/02/2011, 03:53
Ilginc, arac akusu insani carpmaz diye biliyordum ben, servise gittikten sonra bilgilendirirseniz memnun olurum.

WiSTaRiA
22/02/2011, 04:10
Aynı olay bende de mevcut... yalnız bişey dikkatimi çekti aynı sizin gibi araçtan indiğimde kapıyı kapatmak için dokunduğumda elektirik çarpıyodu bugün bişey denedim aracımı stop ettim kapıyı açıp hiç bir yere dokunmadan yani arabama garajın kapısına dokunduğumda gene elektrik çarptı... Geçen günde cebimden anahtarlarımı çıkarıp garap kapısına dokundurduğumda anahtar ucundan kıvılcımlar çıktı... Bu bildiğimiz bir statik elektrik... Ya üzerimizdeki kıyafetlerden yada kullandığımız elektronik cihazdan... Mesela şunuda diyebilirim ki ben 2 ay önce iphone 4 aldım... iphone um cebimdeyken statik elektriğe maruz kalıyorum... Birgün cebimden çıkarttım telefonu işlerimi hallettim kontağı kapatıp indiğimde ne çarpma oldu nede statik elektrik... Bence böyle bişeyde etken olabilir...

GRDEDE
22/02/2011, 09:22
Orçun,yoksa yavaş yavaş evrimleşip biyonik özellikler mi kazanıyoruz... Telefon taşımadan haberleşiyormuşuz meselâ... :D :D :D

xcruelx
22/02/2011, 11:54
Tamamen statik elektirik. O gün giydiğiniz kıyafetler üzerinizde taşıdığınız elektronik eşyalar ve birde hava bazen havada çok kasvetli elektrik yüklü oluyor. Özellikle uzun yol yapınca araçta epey bir elektrik yükleniyor. Aracın statik elektriğini atacağı yerde siz oluyorsunuz. Bazen dikkat edin yakıt kamyonlarının eltında bir zincir hafif yere değer sırf statik elektirği atmak içindir. Aynı şekilde ucaklarda indiklerinde ilk olarak statik elektiriğini alırlar ucağın ondan sonra temas ederler. İnen bir ucağa statik elektriği alınmadan biri dokunursa yırdırım çarpmışa benzetir diye bir şeyler duymuştum ama bu konuda emin değilim.
Akü yada aracınızda elektrik kablolarının şase yapması sonucu bir kaçak varsa zaten o hata ait sigortayı atar dolayısıyla bunu fark edersiniz.

acRep
22/02/2011, 14:42
Çıplak ayakla toprakta 5-10 dk. gezin en az 2 hafta çarpmalardan kurtuluyorsunuz..
Test edildi onaylandı ! ;)

Scottie
22/02/2011, 15:52
askerde çıplak ayakla gezdirirlerdi....

kaptan_ahab
22/02/2011, 15:54
Geçen yıl aşağı yukarı yine bu zamanlar :)
https://forum.grandepuntotr.com/teknik-yardim/16255-elektrik-carpmasi-2.html

Scottie
22/02/2011, 15:59
genelde yünlü kazaklar giyenlerde daha çok olur...

opexturk
22/02/2011, 17:17
genelde yünlü kazaklar giyenlerde daha çok olur...

asla yünlü kazak giymem ki ben :(

aydintap
22/02/2011, 21:29
bir insan vucudu 12 v/s bir enerji üretir.bu sayede sinirler arasında iletişim olur. kalp kasılır, beyinde öğrenme gerçekleşir vs.
ama araçtaki bu olay tamamen statik.

arabanız her yol aldığında bütün parçalar birbirine sürtünür. buda arabayı durgun elektrikle yükler. bu durgun elektrik çoğu zaman akacak yer arar. (örneğin yakıt tankerlerinde korunma amaçlı yere zincir sarkıtırlar. bunun sayesinde araçta elektrik yüklenmez.) haliyle insanın ürettiği elektrik le araba arasında yük alış- verişi sırasında başınıza bu gibi olaylar gelir.(arkadaşların dediği gibi ne giyerseniz giyin önemi yok. ama plastik ağırlıklı ve yün giydiğinizde üretilen elektrik artar) . aynen yüklü bulutların şimşek oluşturması gibi...

çok acele yazdım bazı cümleler devrik gelebilir. bunun için kusura bakmayın. ama anlaşılacağını düşünüyorum

erc10
22/02/2011, 22:16
Hocam bende de oluyor çarpma , özellikle ön kapı ile arka kapı arasındaki siyah bölüm çok çarpıyor ama bende kauçuk tabanlı ayakkabı giyince hele birde kazakla beraber çok çarpıyor.Sendede ondandır büyük ihtimal.Kösele ayakkabı yada plastik tabanlı ayyakabıyla olmuyor,dene istersen ve gör.

opexturk
23/02/2011, 04:52
Hocam bende de oluyor çarpma , özellikle ön kapı ile arka kapı arasındaki siyah bölüm çok çarpıyor ama bende kauçuk tabanlı ayakkabı giyince hele birde kazakla beraber çok çarpıyor.Sendede ondandır büyük ihtimal.Kösele ayakkabı yada plastik tabanlı ayyakabıyla olmuyor,dene istersen ve gör.

ya kazaktan olması zor çünkü yün kazak giymiyorum ki rodi ve de facto'nun sweatlerini giyiyorum yani o türden giysiler bide kösele falan giymem sadece iş yerinde giyiyorum ama sivil hayatta hep spor ayakkabı giyiyorum bu iş çok aklımı kurcalıyo ya servise de gidemedim en yakın zamanda gitmem gerek çünkü birden böyle olmaya başladı son bir kaç gündür :(

aslam0740
23/02/2011, 09:11

tamamen katılıyorum kösele ve plastik tabanlı ayakkabı giy bişey olmaz ama kauçuk tabanlı giyersen her inişte Allah diye elini çekersin

USTA
23/02/2011, 09:49
Bizdeki 2 araçta çarpıyor,hem Evo hemde Kangoo ufak ufak yoklama çekiyor...:)

eraycakmakkaya
23/02/2011, 12:44
statik elektrikle alakalı. bununda sebebi lastik tabanlı ayakkabı. ayakkabınızı değiştirin sorunun kalktığını göreceksiniz.

gün içinde vicutta biriken statik elektrik bi şekilde toprağa gitmek ister. ayakkabılarınız da laztik olunca gidemez ve birikir. bi yere dokunduğunuzda da biriken enerjinin tümü bi anda akar gider. benzin istasyonlarında çok tehlikelidir.